Danıştay’ın Ayasofya Camisi’nin ibadete açılması sürecinde verdiği karar öncesinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile görüşmüştüm. Konumuz Ayasofya’nın duvarlarındaki mozaiklerle ilgiliydi. Prof. Dr. Ali Erbaş ile konuşmamızın başında Ayasofya’nın açılışından kendimce çıkardığım bir gizemi paylaştım.
#Yazar15 Mart 1920, yani bundan 100 sene evvel Mondros hükümlerine göre müttefik devletlerin (Yunanistan dahil) İstanbul’u işgali zorba biçimde güçlendiriliyordu. 15 Mayıs 1919’da Yunanistan’ın İzmir’e çıkarılmasıyla Anadolu’nun her yerinde direniş hareketi cemiyetleri teşkil edildi ve bir noktadan sonra da Çukurova-Dörtyol’da olduğu üzere silahlı direniş başladı.
#YAZARMeşher’de açılan ‘Alexis Gritchenko - İstanbul Yılları’ adlı sergi, Ukraynalı sanatçının 1919-1921 arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan 150’den fazla eserini ilk kez bir araya getiriyor. İzleyiciyi 100 yıl öncenin işgal altındaki İstanbul’unda keşfe çıkaran sergi kapsamında Gritchenko’nun Atatürk’ün kitaplığında da bulunan ‘İstanbul’da İki Yıl’ adlı kitabı da Yapı Kredi tarafından Türkçeye kazandırıldı.
#Alexis GritchenkoYazar, şair ve müzecimiz Sunay Akın, bu kez resimli bir kitap yazdı. ‘Aslanlı Yol’ adını taşıyan kitap, 7’den 70’e herkese hitap ediyor ve tarihe damga vurmuş insanların hikâyelerinden oluşuyor. “Sanatın, kitabın, aydınlanmanın yolunda yürüyen insanlar gerçek vatanseverlerdir. Yoksa dünyanın başka bir yerinde de doğabilirdik” diyen Akın’la bir araya geldik hem Aslanlı Yol kitabını hem de aydınlanma tarihimizi konuştuk.
#Ömür KurtSaint Joseph Lisesi 140 yıllık hayvan, bitki ve fosil koleksiyonuyla Doğa Bilimleri Merkezi kurdu. Okulun 140’ıncı yılı kutlamaları için hazırlanan merkezdeki koleksiyon, hayatını eğitime adamış kişiler olan frere’lerin çabalarıyla tüm Türkiye topraklarından örnekler toplanarak bir araya getirilmiş. Bu zengin fauna koleksiyonu, Osmanlı sultanlarının özel fermanlarıyla verdikleri ‘Anadolu’da yaşayan her hayvan türünden ikişer tane avlama’ izniyle oluşabilmiş.
Yıllarca kurumsal hayatta çalıştıktan sonra çağrı merkezi alanında bir marka yaratma hedefiyle CeyBer’i kuran Ergun Civelek, 10 kişiyle başlattığı operasyonu bugün 600’e çıkardı. 2025 sonuna kadar çalışan sayısını bin 250’ye yükseltmeyi planlayan Civelek’in gündeminde yurtdışına yatırım da var. Yapay zekâ ve teknoloji alanında da yatırımları bulunan Ergun Civelek hem yazılım hem de çağrı merkezleri çözümlerinde büyümeyi hedefliyor.
#1Klinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#Sponsorlu İçerikKlinik Biyokimya Uzmanı ve Sağlıklı Yaşam Danışmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, uzun yıllar yurt içi ve yurt dışında yapmış olduğu araştırmaları hayatımızda kolaylıkla uygulayabileceği bilgiler halinde bizlere sunuyor. İstanbul Birûni Laboratuvarı’nda arkadaşı Dr. Semra Temel Levent ile birlikte sağlıklı yaşam laboratuvarını kuran Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşam test danışmanlığı yapıyor.
#1CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partili belediyelerine SGK prim borçları nedeniyle haciz uygulanmasıyla ilgili, “Silkeleme talimatını almışlar, mahsuplaşmaya kapı kapalı. Göz diktikleri sosyal yardım parası. Bu büyük bir vicdansızlık, fırsatçılık” dedi.
#CHP18 yaş altı tip 1 diyabet hastası çocukların, sensörlü glikoz izleme cihazları SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Bu, yıllardır ‘Parmak uçlarımız bize kalsın’ sloganıyla yüzlerce ailenin beklediği bir karardı. Şimdi uygulamanın nasıl olacağı, cihazların özel sağlık sigortalarının da kapsamında olup olmadığı soruluyor. Detayları sizler için araştırdım...
#DiyabetCumhuriyet döneminin ilk heykeltraşlarından Zühtü Müridoğlu’nun Türkiye Cumhuriyeti’nin 50’nci yılı için hazırladığı fakat imkânsızlıklar nedeniyle bronz dökümünü yaptıramadığı heykeli tamamlanmış ve mart ayında İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin önüne törenle konmuştu.
#Zühtü Müridoğluİstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Yapılan stratejik plana göre 2030 yılı itibarıyla İstanbul su kaynağı açısından ciddi bir problemle karşı karşıya kalabilir. Bu su probleminin giderilmesi için en önemli ve hazırda duran kaynağı olarak Melen'in acilen hizmete geçirilmesi şart. Dolayısıyla Melen Barajı'yla ilgili acilen buradan sesleniyorum; ve derhal o barajın bitirilmesiyle ilgili adımlar atılmalı ve 2028 yılına kadar o baraj İstanbulluların hizmetine sunulmalı" dedi.
#KIRKLARELİPolitikanın ve iş dünyasının önemli aktörlerinden Cavit Çağlar’la buluştuk. Bu yıl içinde biyografi kitabı da yayınlanan Çağlar ile hem ‘Demirelizm’i hem Türk siyasetini hem de Türkiye ile Rusya arasında yaşanan ‘uçak düşürme’ krizindeki arabulucu rolünü konuştuk... “Taviz vermem ama çözüm odaklıyım” diyen Çağlar buzların nasıl eridiğini, “Cumhurbaşkanımız iki şey dedi; özür dilemem, tazminat vermem. Karşı tarafın da mutlu olacağı söylemi bulmanız lazım, biz bulduk. Araya eski dostumuz Dağıstan Cumhurbaşkanı girdi” diye anlattı...
#RusyaYedi yıl öncesine dek Türkiye’nin bir restoran rehberi yoktu. 2017 yılında Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle ülkemizin ilk ve tek gizli müfettişlik sistemiyle değerlendirme ve derecelendirme yapılan çalışması İncili Gastronomi Rehberi projesi hayata geçti.
#Müge Akgün