Dünyaca ünlü TasteAtlas tarafından 'Dünyanın en kötü 100 yemeği' arasında gösterilen kara lahana çorbası ile ilgili haberlerin basında çıkmasının ardından kara lahana çorbasını tanıtmak ve sahip çıkmak adına birçok şehirde etkinlik düzenlenirken, köylü kadınlar gelen aşırı talepleri fırsata çevirdi. Pazarda bağı çıkan haberlere kadar 5 liradan satılan kara lahananın fiyatı, satışların da artması ile 2 katına çıkarak 10 liradan satılmaya başlandı.
#KaralahanaDünyanın en iyi mutfakları, yemekleri, yemek şehirlerini, gıda ürünlerini ve malzemelerini içeren yıllık TasteAtlas 2023 sıralaması yayımlandı. Değerlendirme sürecinde toplam 395.205 (271.819 geçerli) yemek derecelendirmesi ve 115.660 (80.863 geçerli) gıda ürünü derecelendirmesi kaydedildi. Bu derecelendirmelere göre her mutfak için en iyi 50 gıda ürünleri listelendi ve her ülkenin en iyi puan alan yemekleri ve gıda ürünlerinin ortalama derecelendirmelerine göre dünyanın en iyi puan alan mutfakları sıralandı. En iyi 100 yemek listesine Türkiye'den 8 çeşit dahil oldu. İşte, Dünyanın en iyi 100 yemeği sıralama tablosu
#Dünyanın En İyi 100 YemeğiSabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, anlattığı “Fark Yaratanlar” programı beşinci sezonunda da devam ediyor. Beşinci sezonun dokuzuncu Fark Yaratan’ı Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı tarafından hayata geçirilen “Mutfaktan Güzel Kokular Geliyor” projesi oldu.
Kameraman Fuat Şahin (31), web editörü eşi Fatoş Şahin’le (27) birlikte internetin ilk yemek televizyonunu yarattı. www.yemekevi.tv ’den yüzden fazla yemeğin nasıl yapıldığını izleyebiliyorsunuz. Siteye her hafta dört yeni yemek videosu ekleniyor. Tarifleri İstanbul’daki ünlü restoranların ya da otellerin şefleri veriyor. Sitenin en çok tıklanan yemeği Feriye Lokantası’nın yardımcı şefi Birkan Erköylü’nün yaptığı muammara.
Balıkçı Kahraman hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin klasikleşmiş balıkçılarından. Kalkanıyla biliyoruz ama salatası da, ızgara kalamarı da bir o kadar ünlü; lakerdası, kabak tatlısı, ekmeği de bir o kadar lezzetli. “Başka türlü olmaz” diyerek haftanın 7 günü restoranda olan Kahraman Altun’la mutfağına girdik, sonra da birlikte yemeklerini yiyip sohbet ettik.
#Melis YılmazHafta başında Lezzetli Hayat Instagram hesabımızdan yılbaşı sofranızda tercihiniz kabak tatlısı mı kütük pasta mı diye sorduk. Ankete oy verenlerin yüzde 57’si kabak tatlısını seçti. Kütük pasta diyenler de yüzde 43 gibi azımsanmayacak bir oranda çıkınca size seçenekli bir yeni yıl tatlıları dosyası açmak istedim. Zencefilli kurabiyeler de var, el yapımı, hediyelik olarak hazırlayabileceğiniz çikolatalı trüfler de...
#Gülay Barbaros AltanŞef restoranlarının alameti farikasıdır imza tabakları... 2007’de Avustralya’da açtığım ilk restoranım Efendy’den itibaren her menümde mutlaka yer bulan kadayıf karides, benim için böyledir. İlk kez ben yapmadım ama kendi yorumumla birleşen haliyle lezzetinin zirvesine çıkan bu yemeği tüm detaylarıyla yazdım bu hafta...
#Somer SivrioğluBahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Fen ve Teknoloji Lisesi'nden mezun olan Beyza Kaya, dünyanın en önemli okullarından biri olan Stanford Üniversitesi’nden burs kazandı. Stanford’da çevre mühendisliği eğitimi alacak olan Beyza, Rise Challenge tarafından da dünyanın en parlak 100 genci arasına seçilmişti.
#Bahçeşehir KolejiESNAFI direkt olarak üreticiyle buluşturduklarını, yüksek çeşitlilik ve kalitede birçok markayı esnafa sunduklarını belirten ToptanTR.com Ceo’su Sezgin Şener, “Üreticilerden direkt mal alamayan bakkalı, tekel bayiini, kuaförü, kuruyemişçiyi aracılara mahkûm olmaktan kurtardık.
#Numan KURTULMUŞAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Biz 'Suriye Suriyelilerindir' diyoruz. Suriye özgür, müreffeh, müstakil davranışı olan bir yer olsun istiyoruz. Ama bir tecrübemiz var. Kapsayıcı yönetim modeli çıkmazsa bu sefer maalesef kazanımlar kaybediliyor, daha büyük çatışmalar çıkıyor. Ortada ortak irade modelinin ortaya çıkması lazım" dedi.
#Ömer ÇelikHürriyet Gazetesi’nin başkent Ankara’ya özel sayfalarında başlattığımız ‘KENT SOHBETLERİ’, yeni konular ve konuklarıyla devam ediyor. Bugünkü konuğumuz Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu oldu.
#Ayaş Belediye Başkanı İzzet DemircioğluYeni yılı birlikte karşılamak istediğimiz pek çok kişi vardır ama herkesle aynı anda program yapmanın imkânsızlığını da göz ardı edemeyiz. Böyle geniş ve birbirinden farklı arkadaş grupları için yılbaşı öncesi dönemde ‘erken yeni yıl partileri’ düzenlemek âdettendir. Bir hafta iş arkadaşlarıyla, birkaç gün sonra mezun gruplarıyla ya da tüm kuzenler buluşarak yapılacak büyük partiler için evde hızlıca hazırlanacak leziz ve şık sofralarda hindi gibi alışılmış ve görkemli tabaklar değil, şaşırtıcı ve pratik lezzetler olur. Bu tarz sofralarda sizi bir şef edasıyla gururlandıracak harika tarifler aldık.
#Yazgı PatarBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolMichelin bu yıl üçüncü kez yıldız dağıttı Türkiye’de. Yıldızlı iki yeni restoranımız daha oldu; Urla’daki Narımor ve Şile’deki Casa Lavanda… Şef Fatih Tutak’ın restoranı TURK de 2 yıldızını korudu. 6 restoransa yeşil yıldızla ödüllendirildi. Michelin Deneyimler Departmanı İletişim Direktörü Elisabeth Boucher dahil herkes bu yıl yeşil yıldızların artmasından dolayı mutluydu. Bu da demek oluyor ki bu yöne daha çok eğilerek dünya çapında bir farklılık yaratabiliriz.
#MichelinKaradeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiKrokan Bush tarifi ve malzeme listesi, Fransız mutfağının özel tariflerinden biri. Piramit şeklindeki görünüşü ve karamelize şekeriyle kaplanan dolgulu hamuruyla favoriniz olacak. Orjinal adı 'Croquembouche' olan Krokan Bush tarifini sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun....
#Krokan Bush Tarifi