İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), 2025 Dünya Üniversiteleri Avrupa Sıralaması yayınlandı. Avrupa Konseyi ülkeleri üniversitelerinin sıralandığı listeye Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 114’üncü sıradan girdi. Bu yıl ikincisi yayınlanan sıralamada ilk 500’de Türkiye’den 21 yükseköğretim kurumu yer aldı.
#İngiltereYeşil Üniversite Endeksi Platformu (UI GreenMetric) 2023 verilerine göre, dünyanın en yeşil üniversiteleri sıralamasında Türkiye’den 6 yükseköğretim kurumu ilk 100’de yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 46, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 63, Erciyes Üniversitesi 85, Özyeğin Üniversitesi 89, Ege Üniversitesi 96 ve Yeditepe Üniversitesi 98’inci sıradan listeye girdi. Türkiye’den 45 üniversite ilk 500’de sıralandı.
#YÖKİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), Dünya Üniversite sıralamasını açıkladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), geçtiğimiz yıl yer aldığı 336’ncı sıradan 285’e yükselerek ülkenin en iyi yükseköğretim kurumu oldu. İlk 500’de Türkiye’den İTÜ 326, Koç 401, Boğaziçi 418 ve Bilkent Üniversitesi 477’inci sırada yer aldı. Türkiye’den üniversitelerin sıralamadaki yerleri önceki yıllara göre yükseldi.
#Quacquarelli SymondDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler, hukuk ve eğitim alanlarında 2022 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. İktisadi ve idari bilimler alanında listeye 201-250 bandından ilk kez giren Koç Üniversitesi, sosyal bilimler alanında da 201-250 bandında yer alarak en başarılı Türk üniversitesi oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ise eğitim bilimleri alanında ilk sırada yer alan Türk üniversitesi olarak geçen yıl bulunduğu 93’üncü sıradan gerileyerek 101-125 bandına geçti. Hukuk alanında ise sıralamada Türkiye’den hiçbir üniversite yer almadı.
#Times Higher EducationBirçok yabancı uyruklu öğrenci arkadaşımız her sene ülkemizde eğitim almak için şehirlerimize, okullarımıza konuk oluyor. Ülkemize dünyanın dört bir tarafından akın eden yabancı öğrenciler, Erasmus programı kapsamında eğitim almaya geliyor. Üniversite Araştırma Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından 114 üniversitedeki 2 bin 963 yabancı öğrenciyle yapılan araştırmada yabancı öğrencilerin en mutlu olduğu 10 üniversite böyle sıralanmış!
#Yabancı ÖğrenciTürk Alman Üniversitesi öğrencisi olan 23 yaşındaki Burak Bilgin, çok basamaklı sayıların toplama ve çarpma işlemlerini saniyeler içerisinde yapıyor. Çocukluğundan beri zihninden işlemler yapan Bilgin’e bu özelliği nedeniyle yakın çevresi ‘yürüyen hesap makinesi’ diyor. Bilgin, bu yeteneğini geçtiğimiz haftalarda Dubai’e düzenlenen Memoriad Dünya Mental Spor Olimpiyatları’nda da tescilledi ve 5 basamaklı sayıları çarpma kategorisinde dünya rekoru kırdı.
#Yürüyen Hesap MakinesiGöteborg Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada Türk kahvesi sağlığa yönelik en zararlı ürünler arasında yer aldı. Türk kahvesinin en zararlı ürünler arasında yer alması mümkün olabilir mi? Her gün milyonlarca insan tarafından tüketilen Türk kahvesi hakkında tüm merak edilenleri konunun uzmanı tek tek anlattı
#Türk KahvesiTürkiye’de en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116 oldu. Akredite lisans program sayısı ortalaması 2018’de yüzde 6,89 iken 2023 yılında 10,42’ye ulaştı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, “Doktora programı açmak üzere başvuran üniversitelerimize akredite program sahibi olma şartı getirmiş bulunuyoruz. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz” dedi.
#YÖKÇok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarYıllarca kurumsal hayatta çalıştıktan sonra çağrı merkezi alanında bir marka yaratma hedefiyle CeyBer’i kuran Ergun Civelek, 10 kişiyle başlattığı operasyonu bugün 600’e çıkardı. 2025 sonuna kadar çalışan sayısını bin 250’ye yükseltmeyi planlayan Civelek’in gündeminde yurtdışına yatırım da var. Yapay zekâ ve teknoloji alanında da yatırımları bulunan Ergun Civelek hem yazılım hem de çağrı merkezleri çözümlerinde büyümeyi hedefliyor.
#1Türkiye’nin tek 2 Michelin yıldızlı restoranı TURK’ün ekibiyle aile sofrasına (family table) oturduk. Tavuk suyuna şehriye çorbası, et suyuna pilav ve kıymalı patates oturtma yiyip karamel soslu muhallebi eşliğinde tatlı bir sohbete daldık. Konu elbette Michelin gecesine de geldi. Şef Fatih Tutak: “Hayranı olduğum dünyaca ünlü şeflerin çoğundan mesaj aldım. Bu çok onur verici bir şey.”
#Ebru ErkeCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Erzurum 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Suriye'de kelimenin tam anlamıyla bir halk devrimi gerçekleşti. 61 yıllık zulmün, baskının, katliamın ve karanlığın ardından Baas rejimi artık tamamen tarihe karıştı. Ülkesinde 1 milyon masumun ölümüne sebep olan Esad kuyruğunu kıstırıp bir gecede Şam'dan kaçmak zorunda kaldı" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "CHP yönetiminin Baas diktatörlüğüne bu kadar sempati beslemesinin sebebi nedir? Açıkçası milletimiz gibi biz de merak ediyoruz. Ne oldu Baas düşünce, CHP'nin hayalleri de mi suya düştü? Baas kaybedince otomatik olarak CHP de mi kaybetmiş oldu? Rahatsızlıkları nedir? Bunu açıklığa ve açığa kavuşturmalılar" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), üniversitelerin ‘2025 Sürdürülebilirlik Sıralaması’nı yayınladı. Buna göre ilk 500’de Türkiye’den 6 üniversite yer aldı. Bu yılın sıralamasında üniversitelerin geçen yılki sıralarını koruyamadıkları gözlendi.
#Quacquarelli SymondsSuriye’de, Beşar Esad rejiminin sona ermesiyle Türkiye’de yaşayan Suriyeliler geri dönmeye başladı. Halep’e dönen Suriyeliler, uzun yıllar hasret duydukları kentlerini seyir terasından izledi. Ülkelerine dönmenin sevincini yaşadıklarını belirten Suriyeliler, vatan hasretlerinin bittiğini ama şimdiden Türkiye özlemi duymaya başladıklarını söyledi.
#SuriyeÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuOlten ailesi; girişimci ruhla ülke için katma değer yaratıyor, sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdikleri filarmoni orkestrasıyla hem gençlere iş imkânı sağlıyor hem de birçok kişiyi müzikle buluşturuyor. Fatma Olten, bugüne kadar Türkiye ve yurtdışında yüzlerce konser veren Olten Filarmoni Orkestrası’nın dünyaca ünlü salonlarda da yer almasını hedeflediklerini söylüyor.
#1TEMA Vakfı, Bakü’de sona eren BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin 29. Taraflar Konferansı (COP29) sonrasında yaptığı açıklamada, iklim krizine karşı mücadele küresel finansman hedeflerinin yetersiz kaldığını vurguladı. Vakıf, Türkiye için zamanın daraldığına ve ulusal iklim politikasında kömürden çıkış gibi somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.
#TEMA VakfıTürkiye “Türk Dünyası Arabuluculuk Üssü” olma yolunda ilk işbirliği protokolüne imza attı. Artık örneğin Bakü’de bir şirketle, Ankara’daki bir şirketin uyuşmazlığı, birliğe üye arabulucular kanalı ile tahkimsiz, mahkemesiz kısa sürede çözülebilecek. Bu arabuluculuk belgeleri mahkeme kararı gibi iki ülkede de geçerli olacak.
#Bakü