İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), 2025 Dünya Üniversiteleri Avrupa Sıralaması yayınlandı. Avrupa Konseyi ülkeleri üniversitelerinin sıralandığı listeye Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 114’üncü sıradan girdi. Bu yıl ikincisi yayınlanan sıralamada ilk 500’de Türkiye’den 21 yükseköğretim kurumu yer aldı.
#İngiltereYeşil Üniversite Endeksi Platformu (UI GreenMetric) 2023 verilerine göre, dünyanın en yeşil üniversiteleri sıralamasında Türkiye’den 6 yükseköğretim kurumu ilk 100’de yer aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 46, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 63, Erciyes Üniversitesi 85, Özyeğin Üniversitesi 89, Ege Üniversitesi 96 ve Yeditepe Üniversitesi 98’inci sıradan listeye girdi. Türkiye’den 45 üniversite ilk 500’de sıralandı.
#YÖKİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symond (QS), Dünya Üniversite sıralamasını açıkladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), geçtiğimiz yıl yer aldığı 336’ncı sıradan 285’e yükselerek ülkenin en iyi yükseköğretim kurumu oldu. İlk 500’de Türkiye’den İTÜ 326, Koç 401, Boğaziçi 418 ve Bilkent Üniversitesi 477’inci sırada yer aldı. Türkiye’den üniversitelerin sıralamadaki yerleri önceki yıllara göre yükseldi.
#Quacquarelli SymondDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler, hukuk ve eğitim alanlarında 2022 Dünya Üniversite sıralamalarını yayınladı. İktisadi ve idari bilimler alanında listeye 201-250 bandından ilk kez giren Koç Üniversitesi, sosyal bilimler alanında da 201-250 bandında yer alarak en başarılı Türk üniversitesi oldu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ise eğitim bilimleri alanında ilk sırada yer alan Türk üniversitesi olarak geçen yıl bulunduğu 93’üncü sıradan gerileyerek 101-125 bandına geçti. Hukuk alanında ise sıralamada Türkiye’den hiçbir üniversite yer almadı.
#Times Higher EducationBirçok yabancı uyruklu öğrenci arkadaşımız her sene ülkemizde eğitim almak için şehirlerimize, okullarımıza konuk oluyor. Ülkemize dünyanın dört bir tarafından akın eden yabancı öğrenciler, Erasmus programı kapsamında eğitim almaya geliyor. Üniversite Araştırma Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından 114 üniversitedeki 2 bin 963 yabancı öğrenciyle yapılan araştırmada yabancı öğrencilerin en mutlu olduğu 10 üniversite böyle sıralanmış!
#Yabancı ÖğrenciGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı.
#Doç. Dr. Canan DağdevirenAkdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB), inovatif ve özgün tasarımlar geliştirmek, uluslararası tekstil pazarında etkin olmak ve modayı belirleyen ülkeler arasında yer almak amacıyla 13’üncüsünü düzenlediği Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması’nda genç tasarımcıları ödüllendirdi.
#AdanaTiyatro ve sinemanın sevilen isimlerinden Onur Buldu 22 Kasım’da vizyona girecek ‘Paranoya’ adlı filmiyle izleyiciyi bambaşka bir karakterle tanıştırıyor. Bir gazetecinin paranoyası nedeniyle başına açtığı komik ve tuhaf işleri konu alan film vizyona girmeden önce onunla buluştuk. Kariyerinden, ailesinden ve ‘Güldür Güldür’den bahsettik.
#Onur BulduCumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi törenle karşıladı. Karşılamanın ardından Erdoğan ile Al Sani görüştü. Toplantının ana gündeminde İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamı ve bölgedeki gerginlik bulunuyor. Toplantıda Türkiye ile Katar arasında 9 yeni anlaşma imzalanması bekleniyor.
#Recep Tayyip ErdoğanTürkiye yanarak ölen 1-5 yaşlarındaki 5 kardeşe ağlıyor. Baba cezaevinde, anne ve çocukları zor şartlarda. Peki Aile Bakanlığı’nın girişimlerine rağmen çocukları devlet korumasına vermeyen anneye karşı ne yapılabilirdi? Medeni Kanun’un 348. maddesine dayanarak çocuklara devlet koruması yolu açılabilir miydi?
#5 KardeşAkçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
#T.C. Tarım Ve Orman BakanlığıDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluTürkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, bundan 86 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu. Her yıl rekor ziyaretçi sayısıyla artık bir anıt mezardan çok halkın Atatürk’e kavuşma alanına dönüşen Anıtkabir’in temeli de bundan 80 yıl önce bugünlerde atılmıştı… Ata’nın ebedi istirahatgâhını iki mimar, Emin Onat ve Orhan Arda tasarlamıştı. Anıtkabir’in mimari müellif vekili, Orhan Arda’nın oğlu yüksek mimar Ömer Arda ile buluştuk; Anıtkabir’in hikâyesini dinledik...
#AnıtkabirYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Erciyes Üniversitesi’nin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, "Türkiye en fazla uluslararası öğrenciye sahip olma bakımından dünyada ilk 10 ülke arasında. Bu sayıyı 2024-2028 stratejik hedeflerimiz dahilinde 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
#Erciyes ÜniversitesiYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Bugün ülkemizde yaklaşık 340 bin uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Bu bakımdan Türkiye en fazla uluslararası öğrenciye sahip olma bakımından dünyada ilk 10 ülke arasında. Bu sayıyı 2024-2028 stratejik hedeflerimiz dahilinde 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
#YÖK