Sümerler’den Romalılara, Sezar’dan Hürrem Sultan’a birçok medeniyeti ve tarihi kişiyi kokuyla yaşatmaya çalışan Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül ve ekibi bu kez de İmparator Neron’un kokusunu hazırladı. Ancak bu parfümün diğerlerinden farklı bir özelliği var. Çünkü bu koku sadece Roma’yı yakmasıyla değil koku tutkusuyla da tarihe geçen İmparator Neron’un izlerini taşıyor.
#SümerlerSafranbolu ilçesinde adını veren “Safran” çok uzun yıllardan beri çiçek tepecikleri, baharat ve gıda boyası olarak kullanımı söz konusu olan soğanlı bir bitkidir. Sizin için Safran çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Safran çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği şeklinde en fazla merak edilen konu başlıklarını tüm detayları ile birlikte derledik.
# Safran ÇiçeğiAspir çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Aspir çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği nasıl olur? Aspir çiçeği nerelerde yetişir ve ne gibi özellikleri vardır? Tüm soruların cevabını sizler için derledik.
#Aspir ÇiçeğiSafranın nasıl elde edildiği ve safranın faydaları, bitkilerle ilgilenenlerin merak ettiği konuların başında geliyor. Gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safran bitkisi ağırlığının 100 bin katı suyu sarıya boyayabilme özelliğine sahip. Ana vatanı Güneybatı Asya olan safran baharatı keskin bir tadı ve iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu ile akıllara geliyor. Güçlü ve doğrudan güneş ışığını ne kadar severse safran bitkisi gölgede kalmaktan da o kadar hoşlanmıyor. İşte, safranın kullanım alanları ve faydaları.
#Safran Nerede KullanıkırAna vatanı Güneybatı Asya olan safran, genellikle renklendirici ve tat verici olarak kullanılıyor. Keskin ve acımsı bir tada sahip olan safran, parfümeri, ilaç ve tekstildeki endüstriyel kullanımları dışında şifa verici bitki olarak tüketilir. Peki, safranın diğer faydaları neler?
#Safran NedirKarabük Üniversitesi'nde 'Uluslararası robot yarışmasında gençlerin yaptığı robotlar yarıştı. Yarışmalar ilgiyle izlenildi.Karabük Üniversitesi Robot Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Karabük Üniversitesi Uluslararası Robot Yarışması start aldı. Gökşen Mustafa Yücel Spor Salonu'nda düzenlenen yarışma çizgi izleyen robot, Safran çiçeği toplayan robot, mini sumo robot ve yağlı güreş robotu kategorilerinde düzenlendi.
#Karabük ÜniversitesiSafranbolu tarihi, sokakları, geleneksel Türk mimarisiyle yapılmış Safranbolu evleri, yemyeşil vadileri ve ormanları, mis gibi safran kokusu ile Batı Karadeniz’in en özel duraklarından. Bu hafta sonu ben de rotamı Safranbolu’ya çevirdim. Bu defa seyahatimin amacı; Safranbolu evlerini görmek değil, mevsim itibariyle son günlerine yetişeceğim safran hasadını gözlemlemek ve safran çiçeğini tanımak. İşte size Safranbolu gezi rehberi…
#SafranboluHitit Üniversitesi’nde yapılan araştırmayla içeriğinde 23 farklı bileşen olduğu tespit edilen çiğdem çiçeğinin cilt enfeksiyonlarının, deri lezyonlarının ve enflamatuar bozuklukların tedavisinde etkili olabileceği tespit edildi.
#ÇiğdemOsmanlı dönemindeki padişahların ferahlamak için içtikleri şerbetler, Türk mutfak kültüründe önemli bir yer tutar. Serinletici, susuzluğu giderici olarak bilinen şerbetler çeşitli hastalıkları önleyip ruh ve beden sağlığına katkı sağlarken aynı zamanda yağ yakımı ve zayıflamaya da yardımcı oluyor. Özellikle ramazan ayında tüketilen şerbetlerin şifa dolu özelliklerini öğrendikten sonra artık onları 365 gün evinizden eksik etmeyeceksiniz. İşte padişah ve sultanların vazgeçemeden içtikleri nefis lezzetleriyle yıllara meydan okuyan şerbetlerin saymakla bitmeyecek faydaları ve tarifleri...
#Miski Amber ŞerbetiAmerika’da yayımlanan yeni bir çalışma Türkiye dahil pek çok ülkedeki çörekotu yağı sahtekârlığını ortaya koydu. Çalışma ülkemizde çörekotu yağlarında yüzde 40’a varan oranda sahtecilik yapıldığını gösteriyor. Öte yandan ayçiçeğiyağı da mentol eklenip nane yağı diye satılıyor, kara mürver ürünlerine mor pirinç veya mor havuç ekstreleri koyuluyor. Yağdaki sahtekârlığın sağlığa olumsuz sonuçları bazen ölüme kadar gidebiliyor.
#Çörekotu YağıMevsimin rengârenk çiçeklerini ocaktaki tencerenin içine katmak ya da salataya eklemek çoğumuzun gündelik mutfak alışkanlıkları arasında değil. Oysa Osmanlı’dan bu yana sofralarımızda olan bu zarif ve incelikli malzemelerin geçmişteki kullanım şekilleri bugüne de ilham olacak çeşit ve zenginlikte. Üstelik son yıllarda gastronomi dünyasının da popüler konu başlıklarından.
#ÇiçekRenkli görüntüsüyle sofralarımızı süsleyen, birbirinden nefis yemekler hazırlayabildiğimiz kabak çiçeğini siz nasıl pişiriyorsunuz? Ben en çok cıvık bir hamura bulayıp kızarttığımız halini seviyorum. Bu yazıda hem ailemin özel tarifini vereceğim hem de en iyi şekilde pişirmeniz için püf noktalarını paylaşacağım. Ama kabak çiçeği deyip kabaktan bahsetmemek olmaz! İtalya’da paneleyip kızartırız. Yaz gelse de hepsinden bol bol yesem!
#Kabak‘Arancine’, ‘arancinu’, ‘arancini’, ‘arancina’... Farklı bölgelerde farklı isimlerle anılan bu pirinç topları adını, turuncu rengiyle göz kamaştıran portakaldan (arancia) alıyor. Bu hafta size mantarlısının ve bolonez soslusunun nasıl yapıldığını anlatacağım.
#Arancine