OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 14, 2004 00:00
İnsan yemeği önce görür, sonra koklar, son olarak da tadar. Yemeği algılayan birinci duyu organımız gözlerdir ve kötü sunulan bir
yemek insana açlığını unutturmakla kalmayıp, iÅŸtahını bile kapatabilir.Yüzyıllardır var olan yemek sunum kültürünün evrim deÄŸiÅŸtirerek geldiÄŸi bugünkü nokta, Ortaçağ’dan kilometrelerce uzakta. Yemekler artık tabaktan çıktı, kadın vücudunda, boyun kemiÄŸinde, ince bel çukurunda servis edilmeye baÅŸladı. Avrupa ve Amerika’da artık bazı Japon lokantalarında gerçekten de yemekler masanın üzerine yatmış kadınların vücudunda sunuluyor. Art Decor Dergisi, ÅŸubat sayısında yemek danışmanı Mike Norman’ın yazısı eÅŸliÄŸinde yeni tatları yeni ÅŸekillerde sundu.Hiç düşündünüz mü, birbirinin aynı yemeÄŸi sunan onlarca restoran arasında neden bazılarını daha çok tercih ediyoruz? SevdiÄŸiniz restoranda yemekler çok daha güzel ÅŸekillerde sunuluyor olmasın? YemeÄŸinin kalitesi dışında, sunumuyla da deÄŸerlendirilen ve ünü ağızdan ağıza yayılan onlarca restoranın hayatımızda yer etmesi boÅŸuna deÄŸil. YemeÄŸin sunumu ortaçaÄŸdan bu yana çok önem verilen bir konu. Yemek sektörünün endüstriyelleÅŸmesi, bugün yemek stilistlerini hayatımıza sokmuÅŸ durumda. Sadece yemek fotoÄŸrafçılığında ve tasarımında, yemek kitabı sayfa düzenlemelerinde uzmanlaÅŸmış profesyoneller var. DEKONSTRÃœKTÄ°F YEMEK MÄ°MARI CHARLIE PALMERVejetaryen Leonardo Da Vinci, yemek seçimlerini yaptığı heykellere yansıtıyordu. Ä°yi Ä°talyan lokantaları günümüzde hálá onun yaptığı iÅŸlerden ilham alıyor ve duvar resimlerinin röprodüksiyonlarını kullanıyor. Ãœnlü Son Yemek tablosunun dini çaÄŸrışımlarla yüklü olmasının yanı sıra, yemekle ve mutfakla ilgili anlamlar da içerdiÄŸi kabul ediliyor. Vincent Van Gogh’un Fransız cafe’lerindeki hayat tarzına ve basit tatlarına duyduÄŸu ilgi, resimlerinin de ilham kaynağı oldu. Öyle ki ressam, sosyal bir durum olarak gördüğü yemek törenini ölümsüz tablolar haline getirdi. Fransızların yemeÄŸi tabaÄŸa düz ve simetrik bir ÅŸekilde koyarak sunduÄŸu 80’lerde, Amerikalı ÅŸef Charlie Palmer çılgın sunumlarıyla yeni bir çaÄŸ açtı. Müşterilerin, gördükleri manzara karşısında ÅŸoke olup, dakikalarca ‘Acaba ben ne sipariÅŸ etmiÅŸtim’ diye düşünmek zorunda kaldığı bile oluyordu. Onun sunumlarına ‘tabakta yemek’ten çok ‘dekonstrüktif yemek mimarisi’ demek daha doÄŸru. Palmer’la baÅŸlayan bu hayal gücü sınır tanımayan akım modernizmle yoÄŸruldu, bunun sonucunda da yemekler farklı formlarda sunulmaya baÅŸladı, tabak evrim geçirdi ve yemeÄŸin çerçevesi haline geldi. Sonraları UzakdoÄŸu kültüründen etkilenen minimalizm, pek çok endüstri dalını etkilediÄŸi gibi, yemek piÅŸirmenin ve sunmanın evrimini de etkiledi. ‘Az daha çoktur’ senaryosu Avrupa’da ve dünyada her köşeye ulaÅŸtı. 90’ların mutfak çılgınlığı füzyon, hayatımıza sadece yeni tatlar deÄŸil, yeni sunumlar da getirdi. Yemekler el boyaması ahÅŸap kutularda ve narin porselenlerde, doÄŸu esintileri taşıyan, düz cam tabakalarda sunulmaya baÅŸladı. YEMEKLER Ä°NSAN BEDENÄ°NDE SUNULUYORYemekler üçüncü binyılda tabaklardan, objelerden çıkıp insan vücudunda yerini buldu. Önce suÅŸiler kadın vücudunda yenmeye baÅŸlandı. Bugün insan bedeninin tüm kıvrımları bir servis malzemesi olarak görülebiliyor. Art Decor Dergisi ÅŸubat sayısında bu trendi görsel bir şölene dönüştürdü ve afrodizyak tariflerle birleÅŸtirdi.Ä°ÅŸte ilginç yemek isimleriBaldır Balığa Yorgan (Baldırda somon füme)Bir dilim somon füme baldıra yayılır, üzerine sızma zeytinyağı gezdirilir, dövülmüş karabiber ve kapari çiçekleriyle servis edilir.Mani-Brium Noodle (Boyunda kum midyeli noodle)SoÄŸan, sarmısak ve zencefil kavrulduktan sonra kum midyesi, renkli biberler ve brokoli wok tavada çevrilir. Soya sosu ve susam yağı eklenir, en son haÅŸlanmış noodle ile çevrilir. Uzanmış boyun kraterinin içinde, yani manibrium kemiÄŸinin içinde ılık olarak servis edilir.Tenin Tuzu, Balın Åžekeri, Kaymağın Kay’ı (Karın boÅŸluÄŸunda bal-kaymak, kırmızı karabiber ile)Bir parça petek bal göğsün bittiÄŸi yerdeki boÅŸluÄŸa yerleÅŸtirilir, üzerine yeteri kadar kaymak ve birkaç adet kırmızı biber serpiÅŸtirilir.AFRODÄ°T’İN BAHARATLARIYıldız anason, tane kiÅŸniÅŸ, çubuk tarçın, safran çiçeÄŸi bir kadının bedeninde gösteriliyor. Ä°nsan bedenindeki bu yemek tasarımları ve tarifleri Mike Norman ve Dilara Erbay'ın imzasını taşıyor. FoÄŸrafları Can Cömert çekti. Asistanlığını Cüneyt Balkan ve Ilgın Akarsu yaptı. AD (art+decor) tasarım dergisi, ÅŸubat sayısında tema olarak yemek sanatını ele alıyor. TARANTULA MANIA (Sırtta bıldırcın yumurtası, siyah havyar ve deniz börülcesi)Bir parça deniz börülcesi bol tuzlu kaynar suyla aÄŸartılır. Zencefil, sarmısak, soya sosu ve zeytinyağında marine edilir. HaÅŸlanmış bıldırcın yumurtası ve üzerinde Beluga havyarı ile servis edilir.Â
button