Rengârenk şortlar, yazlık elbiseler, gömlekler, aksesuarlar mağaza vitrinlerinden göz kırpıyor, moda markalarının indirimleri bizi adeta baştan çıkarıyor. Evet, indirim dönemi alışveriş için en uygun zaman ancak bunu iyi değerlendirmek gerek. İşin sırrı da abartıya kaçmamak ve akıllıca seçimler yapmak.
#ModaAlmanya’da içinde bulunduğumuz mayıs ayında yine birçok yeni uygulama hayatımıza girdi girecek. Bakım alanında çalışanlara uygulanan asgari ücretin artırılmasından ay sonundan itibaren, kalorifer sistemini yenilemek isteyen konut sahipleri için teşvik başvurularının başlamasına, saf organik mazotun piyasaya sürülmesinden İsviçre’deki trafik cezalarının artık Almanya’da tahsil edilmesine kadar bir dizi yeniliklerle bu ay tanışacağız. Siz değerli okurlarımız için en önemli yenilikleri şu şekilde derledik:
#AVRUPADAN HABERHerkes tarafından çok bilinmese de yıllardır oynadığı matkotta gördüğü eksikler Buket Saylam’ın işi oldu. Matkot oyununda kullanılan raketlerde fark ettiği dayanıklılık ve görsel eksikliği gider adımlar atan Saylam, Mat.Co markasını kurdu. Bugün hem iç piyasada hem de yurtdışında ürünleri satılan Saylam’ın hedefi ise butik kalarak global oyuncu olmak.
#1Geçmiş dönem BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Ergun Hadi Türkay, evinin çatısına yerleştirdiği güneş panelleri ile kendi elektriğini üretiyor. Bu sayede temiz enerji elde ediyor, önemli oranda tasarruf sağlıyor, cari açığın yükselmesine bir nebze de olsa engel oluyor. Evinde yenilenebilir enerji kullanmanın hazzını yaşadığını söyleyen Türkay, Bursa’da önümüzdeki 10 yıl içinde de 1.000 MW güneş kurulumu sağlamayı hedeflediğini ekledi.
#BursaÜlkemizde yılda yaklaşık 600 bin farklı gelinlik bir kereye mahsus giyiliyor ve daha sonra çöp oluyor. Bunun önüne geçmek için sürdürülebilir ve organik gelinlik üretimine yönelen Türkiye’nin ilk bohem konseptli gelinlik markası ‘Knight&Bride’, organik gelinlik imalatı ve ihracatı yaparak Türkiye’de bu alanda bir ilke imza attı.
#İzmirSağlığımızın değerini her geçen gün daha iyi anladığımız son günlerde organik yaşama da ilgi arttı. Bunun için ilk akla gelen yerler tabii ki hem hesaplı hem güvenilir olan ekolojik pazarlar… Doğal beslenmenin hastalıklara karşı olan direncimizi de artırdığını düşünürsek, organik ürünlerin yer aldığı bu pazarların kıymetini bilmemiz gerekiyor. Sizin için pandemi döneminde ziyaret edebileceğiniz organik pazarlara dair küçük bir araştırma yaptık.
#Organik PazarlarMARDİN'de köylerden aldıkları üzümlerden ürettikleri cevizli sucuk, pestil gibi ürünleri başta İstanbul olmak üzere birçok büyükşehire kargo yoluyla gönderen 86 yaşındaki İbrahim Berkay ile 20 yaşındaki Diyar Özgüç'ün ortaklığı görenleri şaşkına çeviriyor. Ortaklardan Berkay, pestil ve sucuk yapımındaki tecrübesiyle leziz tatlar ortaya çıkarırken, Özgüç de pazarlama gücü ve teknolojiyi kullanarak birbirlerine tamamlıyor.
#MardinBir marka düşünün; emekçi kadınları destekleyen, koleksiyonundaki tüm malzemeleri doğada çözülebilen, dikimden paketlemeye kadar tüm süreçte sıfır atık misyonuyla sürdürülebilir modayı en güzel şekilde benimseyen... Hayatına küçük bir koleksiyon, az malzeme ve yalın bir üretim modelini benimseyerek başlayan GİYİ markasının yaratıcısı Göknil Bigan ile konuştuk.
#GİYİDünyamız ve tüm çevresel kaynaklar gün geçtikçe daha da zayıflıyor ve ölüyor. Bu noktada özellikle endüstriyel üretimlerde her aşaması kontrollü ve sertifikalı olarak gerçekleşen organik tekstil; üretiminde hiçbir kimyasal girdiyi bulundurmadığından yeni üretim biçimiyle insanlığa yeni çözümleri de beraberinde getiriyor. Bu sektördeki girişimcilerin en büyük motivasyonlarından birisini ise çevreye, doğaya ve cilde zarar vermeden tekstil ürünleri üretme noktası oluşturuyor.
#Organik TekstilTürk moda tasarımcısı Merve Dündar, keçe yapımında kullanılan Yeni Zelanda yününü, saatlerce odunla döverek ipek ve brokar gibi kumaşlarla birleştirdi, yeni bir kumaş ortaya çıkardı. Dolce&Gabbana ve Calvin Klein gibi ünlü markalar, Türk modacının kumaşından ilham aldı.
#OdunBalıkesir'in Gönen ilçesinde, sosyal paylaşım sitelerinde videolarını izleyerek öğrendiği "amigurumi" tekniğiyle organik iplerden ördek, kelebek, ayı, kurbağa, maymun, cindy bebek, tavşan, kuzu oyuncakları ören 57 yaşındaki ev hanımı Derya Şallı, bunları yurt dışına da satmaya başladı.
#Yurt Dışı