Güncelleme Tarihi:
2015 yılında Filiz Erel Tegge ve kızı İpek Emre tarafından kurulan ilk bohem konseptli gelinlik markası Knight&Bride, hem yurtiçi hem yurtdışı satışlarında yenilikçi tarzıyla dikkat çekiyor. Sürdürülebilirlik kaygısının giderek arttığı son yıllarda, 2020’den bu yana kendi bünyesinde organik gelinlik üreten ve ihraç eden Knight&Bride, Türkiye’de bu alanda bir ilke imza atıyor. 2001’de Filiz Erel Tegge tarafından Tekstil Mümessilliği hizmeti vermek amacıyla kurulan Trendworld (Filiz Erel Mümessillik Tekstil Sanayi ve Dış Tic. Limited Şirketi), yurtdışındaki prestijli hazır giyim markalarının üretimlerini Türkiye’de yaptırmak konusunda ve özellikle geniş ürün yelpazesindeki yetkinliği ile Ege Bölgesi’ndeki tekstil ihracatının artmasına büyük katkıda bulunuyor. Hansen&Jacob, Breuninger, Strenströms ve Brothers gibi özellikle İskandinav ülkeleri başta olmak üzere Almanya ve diğer Avrupa ülkelerindeki A+ markaların bizzat Türkiye acenteliğini başarıyla sürdüren şirket, hazır giyim, dış giyim, iç giyim, erkek, kadın, çocuk, bebek, ev tekstili, gelinlik gibi geniş ürün yelpazesinde hizmetlerini sürdürüyor.
YENİ PROJELER YOLDA
2010’a kadar gösterdiği üstün başarılarına ek olarak, gelinlik ve abiye segmentinde de faaliyete başlayan şirket, daha sonra kendi markasıyla butik üretimini kurarak ihracata devam etti. Çok yakında kendi sürdürülebilir gelinlik markası ‘Friendly’nin lansmanını yapacak olmanın heyecanını yaşayan Trendworld, sektörde başarıyla tamamladığı 20. yılını, yeni proje ve girişimlerle taçlandırmayı hedefliyor. 10 senedir Avrupa’ya hazır giyim titizliğinde toptan gelinlik üretimi yapan sayılı üretici firmalardan olan marka, başta Almanya olmak üzere, Fransa, İsviçre, Lüksemburg ve Belçika’daki butiklerde de satılıyor. Tasarımlarımlarında sürdürülebilirliğe katkıda bulunacak kumaşları kullanmayı tercih eden marka, polyester içerikli kumaşların kullanımını minimumda tutup geri dönüştürülmüş polyester, yani pet şişelerin özel bir işlemden geçirilerek liflere dönüştürüldüğü kumaşları kullanmayı tercih ediyor. Bu konuda geri dönüştürülmüş polyesterden kumaş üreten Türk kumaş firmalarıyla çalıştıklarını ifade eden İpek Emre, “GOTS sertifikalı organik pamuktan üretilmiş brodeler tercihlerimizin başında geliyor. Bunun yanı sıra ipek, keten ve deri gibi kalitelerden de değişik tasarımlar yapıyor, gerçek inci ve doğaltaşlara yer veriyoruz” dedi.
SADE MODELLER GÖZDE
Organik gelinliklerde kullanılan kumaşların natürel fibrelerden dokundukları için vücudu terletmediğini ve rahatsız etmediğini belirten İpek Emre, ayrıca organik kumaşlardan üretilen gelinliklerin doğada tamamen dönüşebildiğini söyledi. Yüzde 100 organik gelinlik üretmenin oldukça maliyetli olduğuna dikkat çeken İpek Emre, ilk etapta geri dönüştürülmüş hammaddeden, birden fazla kez giyilebilir, tadilat yapılabilir, düğün sonrası boyanıp abiye olarak da değerlendirilebilen ürünlere öncelik verdiklerini dile getirdi. 2020 ve 2021 yıllarının hepimiz için sürprizlerle dolu ve öngörülemeyen yıllar olduğunun altını çizen Emre, küresel çapta yaşanan virüs salgınının modayı da şekillendirdiğini kaydetti. Emre, “Modeller daha sade ve günlük tarza yaklaştı. Çevresel duyarlılık gözetilerek, üretimde, hammadde seçiminde değişimlere gidildi. Bu bağlamda gelinlik sektörü de minimize edilen düğün kutlamalarına paralellik göstererek, daha sade, daha modern, abartıdan uzak, fonksiyonel ve ekonomik modellere geçiş yaptı. Trendler arasında kare yakalar, drapeler, balon kollar, yırtmaçlar ön plana çıkıyor. Çıkarılıp takılabilir kuyruklar, tulumlar, mini gelinlikler, oversize ve rahat kesim elbiseler de post pandemi döneminin parçaları olarak hayatımıza yansıyor” diye konuştu.
BAŞKA DÜNYAMIZ YOK
Yurtiçinde ve yurtdışında kaliteli gelinlik satışını sürdürerek köklü bir dünya markası olmayı hedefleyen Türkiye’nin ilk bohem konseptli gelinlik markası ‘Knight&Bride’ın kurucusu İpek Emre, sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuya sürdürülebilirlik çerçevesinden giriş yapmak istiyorum. Öylesine bir tüketim toplumu içinde yaşıyoruz ki, sürekli daha fazlası, daha yenisi, daha iyisi, daha moda olanı alıp hızlıca tüketip çöp yapıyoruz ve her geçen gün dünya üzerindeki çöp miktarı artıyor. Ayrıca sürekli tüketimin sebep olduğu üretim dünyanın kirletilmesinde başrol oynuyor. Özellikle tekstil sektörünün bunda payı ne yazık ki oldukça fazla. Tonlarca su kullanımı, kimyasal madde oranı, zehirli gazlar da cabası. Dolayısıyla tüm dünya olarak özellikle pandemi ve beklenen ilkim değişikliği de bize gösterdi ki, yaşayacak başka bir dünyamız yok ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsak, daha bilinçli davranmalıyız. Böylece birçok marka sürdürülebilirlik kapsamında tüketim ömrü uzun, fonksiyonelliğin ön planda olduğu, doğal kaynaklarla üretilmiş ürünler üretmeye başladı. Gelinlik sektörü henüz bebek adımlarıyla bu sürdürülebilirlik akımına dahil olmaya başladı. Bu tabii ki de hammadde tedarikiyle paralel yürütülen bir süreç. Şu anda sertifikalı olarak üretilmiş kumaşlar fiyat olarak daha pahalı, minimumları yüksek ve tedariği normal kumaşlara göre daha sıkıntılı. Ama ilerleyen dönemlerde iplik fiyatlarının ucuzlaması, organik hammaddelerin üretiminin artmasıyla geri dönüşümlü ve organik kumaşlar daha kolay tedarik edilebilir hale gelecek. Buna paralel olarak da organik tekstil taleplerine daha kolay yanıt verebileceğiz.”
30 PARÇALIK KOLEKSİYON
ALMANYA’YA İHRAÇ EDİLDİ
ORGANİK ve sürdürülebilirlik kavramlarının aynı şeyler olmadığını ifade eden İpek Emre, fakat doğaya zarar vermeme noktasında kesiştiklerini kaydetti. Hem organik hem de sürdürülebilir gelinlikler ürettiklerini vurgulayan Emre, “Şu an için yüzde 100 organik gelinlik üretmek oldukça maliyetli. Dolayısıyla ilk etapta geri dönüştürülmüş hammaddeden, birden fazla kez giyilebilir, tadilat yapılabilir, düğün sonrası boyanıp abiye olarak da değerlendirilebilen ürünler önceliğimiz ve halihazırda bu felsefeyle gelinlik satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Geçen seneden bu yana süren organik gelinlik taleplerine yanıt vererek bu yıl 30 parçalık hem organik hem sürdürülebilir bir koleksiyon hazırlayıp Almanya’ya ihraç ettik. Türkiye’de bu konseptte üretim yapan ilk firmayız. Sektörde gelinliğinde sürdürülebilir, doğa dostu olabileceğini gösterme adına lider olduğumuzu düşünüyorum. Liderliğimizi kendi sürdürülebilir / organik gelinlik markamız olan Friendly ile bir adım daha öteye taşımayı planlıyoruz. Bunun için çok heyecanlıyız. Çünkü kullandığımız tüm malzemeler tamamen doğal ve mecbur olan kısımlar ise dönüştürülmüş polyesterden olacak. Bu konuda bize destek olup organik aksesuvarlar, kumaşlar tedarik eden çözüm ortaklarımıza çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE HER YIL
600 BİN ÇİFT EVLENİYOR
İSTATİSTİKLERE göre sadece ülkemizde 600 bin çiftin evlendiği düşünülürse, en az 600 bin farklı gelinliğin bir kereye mahsus giyildiğini ve daha sonra çöp olduğunu dile getiren Emre, “Bunun önüne geçmek için farkındalıklı bir adım attığımızı düşünüyorum. Avrupalı zaten bunun çok farkında ve bu yüzden daha sade ve sonradan giyilebilecek modelleri tercih ediyor. Aynı yaklaşım, çevre bilinci gelişen Türk gençleri arasında da yaygınlaşmaya başladı. İleriye yönelik hedeflerimize gelince... Yurtdışında kendi markamızla diğer prestijli markaların yanında yer alıp Türkiye’nin adını duyurabilmek ve coğrafi açıdan daha geniş bir alana yayılmak. Yıllardır başka markalar için yaptığımız toptan üretimin yanında, kendi markamızla da hem yurtiçinde hem de yurtdışında kaliteli gelinlik satışını sürdürerek köklü bir dünya markası olmayı hedefliyoruz. Bunun için devlet teşviklerinden de yararlanıp uluslararası fuarlara katılarak, ürünlerimizi sergiliyor ve yeni iş bağlantıları kuruyoruz” dedi.
BSCI SERTİFİKASI
ÇOK heyecanlandıkları bir diğer projelerinin tamamen sürdürülebilir konseptte tasarlanan üretim alanında faaliyetlerini sürdürmek olduğunu dile getiren İpek Emre, Kezer Mimarlık tarafından büyük bir titizlikle tasarlanan yeni üretim alanları için BSCI sertifikası almayı planladıklarını bildirdi. Bunun gerçekleşmesi halinde bu sertifikayla üretim yapan ilk gelinlik firması olacaklarını bildiren Emre, “Burada yeni geliştirmekte olduğumuz organik gelinlik markamız olan ‘Friendly’nin üretimini yapmayı planlıyoruz. Tasarlanan doğa dostu bu tesis, profesyonel anlamda gelinlik üretimi yapmayı hedefleyen pek çok marka ve üreticiye de ilham olacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.