Güncelleme Tarihi:
Çok sık akıntısı olan ve iç çamaşırı sürekli ıslanan kadınlar için günlük pedler büyük kolaylık. Ancak dikkatli kullanılmadığı takdirde mantar oluşumu gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Gökçen Erdoğan, günlük ped kullanımına ilişkin şu uyarılarda bulundu:
“Kısa sürede yani 1-2 saatte bir değiştirilmesi, çok koku veren pedlerden kaçınılması ve hassas ciltlerin kullanmamasını öneriyorum. Günlük ped kullananlarda, özellikle ped yüzeyine hem sürtünmeden dolayı hem de sürekli ıslaklıktan dolayı mikropların yerleşimi kolay olacağı için mantar enfeksiyonuyla sık karşılaşılır. Bu yüzden mümkün olduğunca günlük ped kullanmak yerine çamaşır değiştirmeyi, günlük ped kullanılacaksa da sağlıklı üretilen günlük pedlerin kullanılması ve sık sık değiştirilmesini önemlidir.
Normal ve günlük ped alırken paketinin üzerinde %100 organik koton” yazısı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yine paketin üzerindeki “içindekiler” kısmında bulunan maddelere bakıp naylon oranı en düşük pedlerin sağlıklı olacağı unutulmamalı. Çünkü naylon oranı arttıkça enfeksiyon riski de artıyor. Tabii bu ibareler birçok markada bulunmuyor olabilir, bu durumda deneyimle anlamaktan başka şansımız yok. Naylonu en az (naylonu çok olan pedler yürürken hışırdar), pamuğu en çok olanlar alınmalıdır.”
Pedlerde emiciliğin artırılması için kullanılan kimyasalların, vajendeki bakterilerin şeklini değiştirerek kana karışmasına ve ‘toksik şok sendromu’nun ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydeden Doç. Dr. Gökalp Öner, hastalığın yüksek ateş, halsizlik, yoğun içerikli vajinal akıntı, karın ağrısı, tansiyon düşüklüğü ve kendini iyi hissetmeme gibi belirtileri olduğunu ifade etti. Öner, ‘toksik şok sendromu’nun, ilerleyen durumlarda rahimdeki tüplerin birbirine yapışmasına ve doğurganlık özelliğine zarar vermesine de etkide bulunduğunu vurguladı.
‘Toksik şok sendromu’nun yüksek dozda antibiyotikle tedavi edildiğini belirten Doç. Dr. Gökalp Öner, pedleri hiç kullanmamanın da yanlış olduğuna değindi. Doç. Dr. Gökalp Öner, “Hiç kullanmamayı da önermiyoruz aslında. Çünkü havaların ısınmasıyla birlikte o bölgenin kuru kalması gerekiyor. Önemli olan pedi sık sık değiştirmek. Bir de emilim özelliği daha az olanı ve pamuk içeriği fazla olanı tercih etmek. Ne kadar kimyasal fazla ise emilim içeriği o kadar fazla oluyor. Kimyasal içerikliler belki daha uzun süre koruyor ama yan etkileri fazla oluyor” dedi.