Zeynel Balcı

Borsanın lokomotifi bankalar

13 Ağustos 2023
Türkiye’nin risk primindeki düşüş eğiliminin sürmesi, Moody’s’den gelen “Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir” açıklaması ve Borsa İstanbul’da yabancı alımlarının sürüyor olması Türkiye’ye dış finans çevrelerinin bakışı açısından olumlu gelişmeler. Borsa’da banka hisseleri derin ve likit olmalarından dolayı öne çıkıyor. Yabancıların da ağırlıklı olarak bu sektörde yer aldığını görüyoruz.

PİYASALARDA iyimserlik korunuyor. Geçen hafta yüksek hacimli ve dalgalı bir seyir yaşandı. Perşembe günü işlem hacmi rekoru kırılırken, Borsa İstanbul’da mayıs ayının son günlerinden itibaren yüzde 70’i aşan çıkış hareketi, kâr satışlarıyla karşılaştı. İşlem hacminin yüksekliği, yeni katılımların devam ettiğini gösteriyor. Yön konusunda son günlerde banka hisseleri lokomotif işlevi görüyor.

Borsanın banka hisselerini öne çıkarmasının nedenlerine bakarsak; derin ve likit olması, yabancıların ağırlıklı olarak bu sektörde yer alması, bilanço performanslarının olumlu görülmesi, teknik açıdan primli görülmekle birlikte düşük fiyat kazanç ve piyasa değeri/defter değeri oranları gibi değerleme yöntemlerine göre pahalı görülmemesi (tavsiye değildir) gibi gerekçeleri saymak mümkün. Banka hisselerinde ivme kazanan çıkış hareketi BIST100 Endeksi’ni yukarı taşırken perşembe günü gelen satışlar genele yaygınlık gösterdi. Cuma günü ise banka hisseleri zayıftı fakat sanayi hisselerinde daha yüksek primler vardı. Bu durum hisse değişimi izlenimi verdi. Bir bakıma bayrak değişimi gibi. Borsayı bu seviyelere taşıyan temel gerekçe olarak yüksek enflasyon ve hisse senetlerinin önemli bir alternatif olması güçlü etkisini koruyor. Ayrıca piyasa bozucu bir haber akışı yok.

PARA NEREYE GİDECEK

Bir de son günlerde “Borsada satış yaptık parayı nereye götüreceğiz” sorusu fazlaca sorulur oldu. Gerçi büyük para akışkandır, kendine bir yol ve adres bulur ama alternatif piyasaların durumu da malum. Borsa dışındaki yatırım araçlarının seyrinde son dönemde bir ivme kaybı ve yavaşlama var. Yılın ilk yarısına ait bilançoların açıklanmasıyla daha seçici hisse hareketleri öne çıkmaya başladı.

Türkiye’nin risk primindeki (CDS) düşüş eğiliminin sürmesi ve 400 seviyesinin altına çekilmesi, Moody’s’den gelen “Ortodoks politikalar sürerse Türkiye’nin kredi notu artabilir” açıklaması, Borsa İstanbul’da yabancı alımlarının sürüyor olması Türkiye’ye dış finans çevrelerinin bakışı açısından olumlu gelişmeler. Diğer yandan Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) yayınladığı verilere göre; Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalara fon akışının Temmuz’da sürdüğü açıklandı. Tüm bunlarla birlikte Borsa İstanbul’da olumlu hava sürebilir.

BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ KORUNUYOR

Borsada dalgalı seyirle birlikte çıkış trendi sürüyor. Gelen kâr satışları alım yönünde kullanıldı. İlk destekler 7.500 ve 7.400-7.300 seviyelerinde. 7.400-7.300 daha önemli. Bu seviyelerin üzerinde çıkış trendi korunabilir. İlk dirençler ise 7.770 ve 7.850 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelerin geçilmesi durumunda sonraki dirençler 8.000 ve 8.500. Endekste kâr satış denemelerine rağmen çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Ancak direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.

Yazının Devamını Oku

Borsaya yabancı desteği

6 Ağustos 2023
Borsa İstanbul’da çıkış hareketiyle birlikte yatırımcı ilgisi devam ediyor. Yüksek hacim ve yabancı alımlarının sekiz haftadır aralıksız devam ediyor olması bunun bariz göstergeleri. Hisse senetlerinde yabancı payı da tekrar yüzde 30’un üzerine çıktı. Diğer taraftan Bakan Şimşek, enflasyonda düşüş için 2024 yılının ortasını işaret etti. Enflasyon hatırı sayılır bir süre daha yüksek kalacak. Bu da yüksek enflasyonu yenecek yatırım aracı arayışı devam edecek demek.

BORSA İstanbul’da çıkış hareketiyle birlikte yatırımcı ilgisi devam ediyor. Yüksek hacim ve yabancı alımlarının sekiz haftadır aralıksız devam ediyor olması bunun bariz göstergeleri. Yabancı yatırımcıların iki aylık hisse alım tutarları 1.8 milyar dolara yaklaştı. Hisse senetlerinde yabancı payı tekrar yüzde 30’un üzerine çıktı. Fakat yerli katılımının da artması yabancıların yüzde olarak yükselişini sınırladı. Yerli yatırımcının borsaya ilgisinin sürmesinin nedeni malum. Yüksek enflasyona karşı tasarruflarını korumak. Diğer yatırım araçları içinde bu dönem en hareketli seçeneklerden biri borsa. Hatırlanırsa 2022 yılında yüzde 200 getiriyle enflasyonun üzerinde en yüksek getiriyi borsa sağlamıştı. Bu yıl ocak ayından temmuz sonuna kadar en yüksek getiriler gram/altın (yüzde 54) ve Euro/TL’de (yüzde 48) oluştu.

SU AKAR YOLUNU BULUR

Ancak BIST100 Endeksi (yüzde 28) son haftalardaki performansıyla arayı kapatıyor. Döviz ve altın fiyatlarında yavaşlama, borsada ise hızlanma durumu söz konusu. Aynı yavaşlama konut fiyatlarında da var. TCMB’nin açıkladığı “konut fiyat endeksi” bunu teyit ediyor. Satışlar da geriliyor. Gerek yüksek fiyatlar gerekse kredi faizlerindeki artış nedeniyle konuta erişim zorlaştı. Talep biraz zayıfladı. Onun yerini kısmen otomobil almaya başladı. Yatırımcıların son dönemde ilgi odağı olan bir başka adres “kur korumalı mevduat (KKM)” oldu. 28 Temmuz itibariyle 3.1 triyon TL’yi geçti. Biraz güvenli liman, biraz da riskten kaçınma var tabi ki. Borsa risk içeriyor. Ama getiri imkânı daha fazla. Getiri risk ile orantılı bir durum. “Su akar yolunu bulur” hesabı para kendine uygun güzergâhı buluyor. Bu arada “büyük para haklıdır” sözüne de bu noktada atıfta bulunmak gerekecek. Biraz da Anadolu deyişiyle katkı yapacak olursak “hareket olan yerde bereket olur” sözünü eklemek doğru olacak.

BANKACILIK SEKTÖRÜ KÂRI YÜKSELİYOR

Diğer yandan 06/2023 dönem bilançoları, özellikle bankacılık sektörü kârları beklentilerden daha iyi geliyor. Halbuki geçen yıl, 2023 için yapılan projeksiyonlarda bankacılık kârlarının düşük geleceği yorumları, “aynı kârlar seneye olmayacak” şeklinde bizzat sektör içinden yapılan değerlendirmelerde sıkça vurgulanan bir durumdu. Düşük mevduat faizi, buna karşılık yüksek kredi faizleri, operasyonel karlılıktaki artış, enflasyona endeksli tahvil portföyleri kârlılığa katkı yapan gelişmeler olarak dillendiriliyor. Ocak-Haziran dönemi bankacılık sektör kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 250 milyar TL’yi geçti. Ama piyasa bu gelişmeyi zaten fiyatladı, birçok banka hissesi yeni zirveler denedi bile. Bilanço açıklamaları önümüzdeki hafta hız kazanacak. Bu açıdan hisse bazlı hareketlilik daha da artabilir.

SEÇİCİLİK ARTACAK

Yazının Devamını Oku

Piyasalara ‘Merkez’ morali

30 Temmuz 2023
Enflasyon raporu sunumunda ciddi ve gerçekçi revizyona işaret, iyi bir sözlü yönlendirme ve piyasalarla sağlıklı iletişim kurma kredibilite açısından olumlu algılandı. Başkan ayrıca, parasal sıkılaşmanın devam edeceği yönünde mesajlar verdi. Kadro ve yasal düzenlemelerle yapılan hazırlık sonrası artık sıra icraatlarda demek yerinde olacak. Devamlılığı konusunda uygulamalar önem kazanacak. Ayrıca faiz artışları ve sıkı para politikasının genel ekonomi üzerinde yavaşlatıcı bir etkisi olması muhtemel.

İç ve dış piyasalar merkez bankalarına odaklı bir haftayı geride bıraktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ABD (Fed) ve Avrupa (ECB) merkez bankalarında önemli gelişmeler yaşandı. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ilk “enflasyon raporu” sunumu yakından izlendi. Sunumda en dikkat çeken nokta; Enflasyon tahminlerini 2023 için yüzde 58, 2024 için yüzde 33’e yükseltmesi oldu. Bu ciddi ve gerçekçi bir revizyona işaret ederken sözlü yönlendirme, piyasalarla sağlıklı iletişim kurma, kredibilite açısından olumlu algılandı. Başkan ayrıca, parasal sıkılaşmanın devam edeceği yönünde mesajlar verdi. Faiz artışı kademeli olduğuna göre parasal sıkılaşmaya daha bir öncelik verilmiş gibi görünüyor. TCMB geçen hafta, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kapsamında yeni adımlar attı. Kredi kartı ile nakit avans kullanımında faiz oranları aylık yüzde 2.89’a yükseltildi. Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı yüzde 2’ye çekildi, ihtiyaç kredilerinde değişikliğe gidilmeyerek yüzde 3 sınırının korunmasına karar verildi. Enflasyon tahmininde vites yükseltildiğine göre, TCMB için bu yıl öngörülen faiz tahminlerinin yukarı çekilmesi beklenen bir gelişme olacaktır. Tahminlerde genel olarak yüzde 25-30 bu yılın tavanı olarak görülüyordu. Nitekim, Morgan Stanley, TCMB’nin faizleri ağustos ve eylül aylarında toplam 250 baz puan artırarak politika faizini yüzde 20’ye çıkarmasını muhtemel gördüklerini açıkladı. Banka, faizlerin daha yüksek seviyelere çıkması gerektiğini kaydetti. Faiz artışları ve sıkı para politikasının genel ekonomi üzerinde yavaşlatıcı bir etkisi olması muhtemeldir.

BORSA CANLILIĞINI KORUYOR

Vergi artışı, akaryakıt zammı ve yüksek kur dikkate alındığında enflasyon tahminlerinin yukarı çekilmesi doğal bir gelişmeydi. Zaten TCMB Başkanı Erkan, enflasyon tahmininin (TÜFE) yüzde 58’e çekilmesi gerekçelerini sayarken ilk sıraya döviz kurlarındaki yükselişi koydu. Enflasyonun yüksek seyredeceğinin en üst düzeyden telaffuz edilmesi, yatırımcıların tasarruflarını enflasyona karşı koruma arayışını da artıracaktır. Döviz, faiz, altın, konut gibi yatırım araçlarını dikkate aldığımızda Borsa İstanbul önemli adreslerden biri olarak geçerliliğini koruyor. BIST100 Endeksi ve hisselerde son birkaç ayda ciddi primler oluşmasına rağmen borsanın canlılığını koruması biraz da alternatiflerinin görünümden kaynaklanıyor.

TEMMUZ ENFLASYONU BEKLENİYOR

Mevduat faizi şu seviye itibarıyla enflasyonun altında. Konut ile döviz kurlarında yukarı marjlar daraldı ve son dönemde fiyat artışlarında bir yavaşlama söz konusu. Altının dış piyasalardaki ons fiyatı geriliyor. İç piyasalardaki gram/TL fiyatındaki yükseliş, ons/dolar tarafından bir katkı olmayınca son günlerde dolar/TL kuruna endekslendi gibi. Haftanın diğer önemli gelişmesi TCMB başkan yardımcılıklarına yapılan üç yeni atamaydı. Bu değişiklik piyasada olumlu karşılık buldu. TCMB Başkanı Erkan, geçen haftaki ilk sunumu vasıtasıyla piyasa ile tanıştı ve tepkilere bakılırsa geçer not aldı. Çalışma kadrosunu da oluşturmaya devam ediyor. Bununla birlikte geçen hafta “Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK)” yeni dönemin ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda “Orta Vadeli Programa (OVP)” ilişkin hazırlıkların gözden geçirildiği ifade edildi. Eylül gibi programın kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor. Kadro ve yasal düzenlemelerle yapılan hazırlık sonrası artık sıra icraatlarda demek yerinde olacak. Bu noktada piyasaların TCMB kaynaklı gelişmelere tepkisi olumlu yönde oldu. Devamlılığı konusunda uygulamalar önem kazanacak. İç piyasaların önümüzdeki hafta önemli gündemlerinden biri temmuz enflasyonu. Vergi artışı, akaryakıt zamları ve döviz kurları yükselince enflasyon beklentileri de haliyle yükseldi.

BANKALAR UYUMLU HAREKET EDİYOR

- Dış

Yazının Devamını Oku

Borsada 6.500 kritik seviye

23 Temmuz 2023
Borsada kâr satış denemeleriyle birlikte çıkış trendi sürüyor. Geri çekilmeler alım fırsatı olarak kullanıldı. Son iki ayda yüzde 55’e yakalaşan prime rağmen “yükseklik korkusu” çok telaffuz edilmiyor. İlk destekler 6.650-6.600 ve 6.500 seviyelerinde. 6.500 seviyesinin üzerinde kalınması çıkışın devamı açısından önemli. Yurtdışı piyasalarda önümüzdeki hafta ise merkez bankalarının faiz kararları beklenecek.

GEÇEN hafta iç piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına odaklandı. Yine beklentilerin altında bir faiz artırımı geldi. Genelde beklentiler 3 ila 5 puan arasında değişiyordu. 5 puanlık artırım daha ağırlıklıydı. Karar sonrasında 2.5 puanlık artırımla faiz yüzde 17.5 seviyesine yükseltildi. Kademeli artış devam ediyor.

ENFLASYON BİR SÜRE DAHA YÜKSEK KALABİLİR

Döviz kurlarındaki yükselişin sürmesiyle birlikte enflasyonun da düşmesinin zor olacağı bilinen bir durum. Toplantı metninde; “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır” ifadesine yer verildi. Diğer dikkat çeken haber akışları; “Kur korumalı mevduata yüzde 15 zorunlu karşılık uygulamasının getirilmesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Programımızın en büyük önceliklerinden biri ihracatın güçlü bir şekilde desteklenmesidir” açıklaması oldu. Kademeli faiz artışının nedenleri arasında, kurların yüksek seyrini koruyarak ihracatçının desteklenmesi ve çok yüksek faiz ile ekonomide yavaşlamaya neden olacak adımlardan kaçınılması düşüncesi olabilir. Bu durumda enflasyonun en azından bir süre daha yüksek kalması ihtimali güçleniyor.

Enflasyonun düşürülmesi hedefi esas olsa da, daha başka dengelerin de gözetildiği anlaşılıyor. Ayrıca faiz artırımı yanında parasal sıkılaşma moduna geçilmiş görünüyor. KKM’ye yüzde 15 zorunlu karşılık getirilmesi bu açıdan önemli.

YÜKSEKLİK KORKUSU YOK

Borsada kâr satış denemeleriyle birlikte çıkış trendi sürüyor. Geri çekilmeler alım fırsatı olarak kullanıldı. Son iki ayda yüzde 55’e yaklaşan prime rağmen “yükseklik korkusu” çok telaffuz edilmiyor. İlk destekler 6.650-6.600 ve 6.500 seviyelerinde. 6.500 seviyesinin üzerinde kalınması çıkışın devamı açısından önemli. Sonraki destekler 6.400-6.300 seviyelerinde bulunuyor.

Yazının Devamını Oku

Borsa İstanbul’da yabancı alımları sürüyor

16 Temmuz 2023
BIST100 Endeksi yüksek hacimle birlikte yeni zirveler denerken yabancı alımları da devam ediyor. Seçimden sonraki beş haftalık dönemde hisse senedi alım tutarları 1.3 milyar doları geçti. 7 Temmuz haftasında TCMB brüt rezervleri 1.8 milyar dolarlık artışla 110 milyar dolara ulaştı, bankalardaki yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 322 milyon dolar arttı, 168 milyar dolar oldu. KKM ise güvenli liman olarak ilgi çekmeye devam ediyor. Gözler 20 Temmuz’daki PPK toplantısında.

MERKEZ Bankası verileri, 7 Temmuz ile biten haftada hisse senetlerinde yabancı alımlarının 231.4 milyon dolara ulaştığını gösteriyor. BIST100 Endeksi yüksek hacimle birlikte yeni zirveler denerken yabancı alımları da devam ediyor. Tahvil bonoda (DİBS) ise yabancılar 57 milyon dolarlık alım yaptılar. Seçimden sonraki beş haftalık dönemde hisse senetlerindeki alım tutarları 1.3 milyar doları geçti.

Diğer yandan aynı hafta; TCMB brüt rezervleri 1.8 milyar dolarlık artışla 110 milyar dolara ulaştı, bankalardaki yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 322 milyon dolar artışla 168 milyar dolar oldu. Kur korumalı mevduat (KKM) ise güvenli liman olarak ilgi çekmeye devam ediyor. Son girişlerle ile birlikte 2.8 trilyon TL’ye yükseldi. Dolar bazında ise 109.3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bankalardaki toplam mevduatın yüzde 67’si dövize endeksli gibi bir durum ortaya çıktı.

Türkiye’nin CDS primindeki düşüş eğilimi de devam ediyor. 430’lu seviyelere kadar çekildi. Piyasalar şimdi önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı ziyaretlerin sonuçlarını bekliyor. Körfez ülkelerinden yeni yatırım beklentileri arttı. Tasarrufların önemli bir kısmı dövizde beklemeye devam ediyor.

Hisse senetleri de son dönemde yatırımcıların ciddi olarak dikkatini çekmiş durumda. Borsada oluşan primlerle seçici olmak daha önemli hale geldi. Önümüzdeki günlerde bu yılın ikinci yarısına ait bilançolar yayınlanmaya başlayacak. Haliyle hisse bazlı hareketlilik artacak.

6.500 ÖNEMLİ DİRENÇ

BORSADA çıkış trendi devam ediyor. Kâr satış denemeleri zayıf kaldı ve gelen satışlar alımlarla kısa sürede karşılandı. İlk destekler 6.350-6.300 olarak görülürken sonraki destekler 6.200 ve 6.000 seviyelerinde. İlk direnç noktaları ise 6.500-6.550 noktalarında. Çıkış kanal direnci olan bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Daha üst dirençler ise 6.800-7.000 noktalarında. Endekste çıkış hareketi gücünü koruyor. Ancak direnç seviyelerinde kâr satış denemeleri görülebilir.

GÖZLER 20 TEMMUZ’DAKİ FAİZ  KARARINDA

Yazının Devamını Oku

Borsa rekora doymuyor

9 Temmuz 2023
Borsa İstanbul, bayram tatili sonrasındaki ilk işlem haftasını yeni rekor ve zirve denemeleriyle geçirdi. Geçtiğimiz bir ayda yabancı yatırımcıların aldıkları hisse senedi toplamı 1.1 milyar dolar oldu. Öte yandan Borsa İstanbul’da olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlandığı, önemli direnç noktalarına yaklaşıldığı uyarısını da yapmak gerekecek. Bununla birlikte BIST100 Endeksi hisseleri fiyat kazanç oranı 6.3-6.4 civarında seyrediyor.

Borsa İstanbul, bayram tatili sonraki ilk işlem haftasını yeni rekor ve zirve denemeleriyle geçirdi. Hatırlanırsa geçen haftaki yazımızın başlığı “Borsa bayramı uzatabilir” şeklindeydi. Borsa yatırımcısı için bir bakıma öyle de oldu. Çıkışı destekleyen gelişmelere bakıldığında; işlem hacmindeki artışla piyasaya katılımın ve ilginin devam etmesi, yabancı alımlarının sürüyor olması önemli paya sahip. Geçtiğimiz bir ayda yabancı yatırımcıların aldıkları hisse senedi toplamı 1.1 milyar dolar oldu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ay sonuna doğru yapacağı Arap ülkeleri ziyareti de önemli görülüyor. Körfez Ülkelerinden Türkiye’ye yatırım beklentileri artmış durumda. Ayrıca yüksek enflasyona karşı getiri arayışında borsa, ciddi bir alternatif olmaya devam ediyor. Konut ve gayrimenkulde geçen yılki canlılık görülmüyor. Konut fiyatlarının çok yükselmesi ve erişilebilirlik oranının azalmasının yanı sıra artan kredi maliyetleri talebi zayıflattı.

Döviz kurlarına gelince; primli ve yukarı yönlü çok fazla marj kalmadığı yönünde değerlendirmeler mevcut. Altında iç piyasalarda gram/TL fiyatı yükselişini sürdürse de dış piyasalarda ons fiyatı son dönemde geriliyor.

Mevduat faizi enflasyona karşı tasarrufları korumada bu aşamada yeterli görülmüyor. Alternatif piyasaların hali böyle olunca hisse senetleri yatırım tercihleri arasındaki yerini koruyor.

NELER BEKLEMELİYİZ

BIST100 Endeksi’nin mayıs ayının ilk günlerinden bu tarihe kadar yaklaşık iki aylık dönemde yüzde 40’ı aşan bir prim yaptığını, son iki haftalık yükselişin yüzde 20’yi geçtiğini dikkate alırsak, Borsa İstanbul’da olumlu gelişmelerin belli ölçüde fiyatlandığı, önemli direnç noktalarına yaklaşıldığı uyarısını da yapmak gerekecek.

Bununla birlikte BIST100 Endeksi hisseleri fiyat kazanç oranı 6.3-6.4 civarında seyrediyor. Bu açıdan borsa primli görünümünün yanında pahalı bir görüntü vermiyor. Temmuz ayının son günlerine doğru 06/2023 dönem bilançoları gelmeye başlayacak. Bilanço beklentilerine göre hisse tercihlerinde çok seçici olmak daha önemli hale gelecek. Gerçi hisse seçimi her daim önemlidir.

Yazının Devamını Oku

Borsa bayramı uzatabilir

2 Temmuz 2023
Bayram öncesi olumlu bir hava estiren Borsa İstanbul yeni haftaya da aynı motivasyonla başlıyor. Yabancı yatırımcıların takas oranlarında son dönemde görülen yükseliş eğilimi çıkışı destekleyen gelişmelerden. Endekste sert yükselişe bağlı kâr satışları görülse de çıkış hareketinin devamı beklenebilir.

Bayrama önceden başlayan Borsa istanbul, yeni haftaya da iyimser giriyor. 5.700 zirve seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleşti. Çıkışın devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması önemli olacak. Sert yükseliş nedeniyle kâr satış denemeleri görülse de bu aşamada piyasa bozucu bir haber akışı görülmüyor. İşlem hacmi artışı, fiyat kazanç oranı gibi önemli rasyoların halen düşük seyretmesi, yabancı yatırımcıların takas oranlarında son dönemde görülen yükseliş eğilimi çıkışı destekleyen gelişmeler. Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’daki payları yüzde 29’un üzerinde seyretmeye devam ederken son iki haftada aldıkları hisse senetleri toplamı 575 milyon doları buldu. Geçen hafta itibariyle yılın ikinci yarısına ait bilanço dönemi tamamlandı. Birkaç hafta sonra bilanço beklentileri fiyatlanmaya başlayacak. Bu durum hisse bazlı hareketliliği de beraberinde getirecektir. İç gündemde önümüzdeki hafta haziran ayına ait enflasyon verileri takip edilecek. TCMB faiz artırımının beklentilerin altında kalması sonrası döviz kurlarında yeniden ivme kazanan yükseliş ile birlikte enflasyonun seyri daha da önem kazandı. Haziran ayına kur artışları ne ölçüde yansıyacak bunu tahmin etmek zor ama beklenti anketlerine göre TÜFE, aylık yüzde 2.80-2.90, yıllıkta ise yüzde 38-39 gibi bir rakam çıkıyor. Mayısta aylık yüzde 0.04, yıllık yüzde 39.59 olarak yayınlanmıştı. Diğer yandan enflasyon sonrası memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam açıklanacak. Basında asgari ücrete yapılan zam kadar artış beklentisi haber akışları arasında yer aldı.

ZİRVE DENEMELERİ SÜRÜYOR

Borsada yeni zirve denemeleriyle çıkış sürüyor. Son işlem gününde kapanış, yeni zirve seviyesinde oldu. Çıkışın devamı için 5.700 seviyesinin üzerinde tutunması önemli olacak. Daha alt destekler 5.600-5.500 ve 5.300 seviyelerinde. Çıkışın devamında ise 5.900-6.000 ilk direnç noktaları. Bu seviyenin üzerinde 6.300-6.500 sonraki hedef noktaları olarak görülebilir. Endekste sert yükselişe bağlı kâr satışları görülse de çıkış hareketinin devamı beklenebilir.

DIŞ PİYASALAR SAKİN

Seçim etkisine giren iç piyasalar, ekonomide yönetim ve politika değişikliklerine odaklanınca dışarıdaki gelişmelere duyarsız kaldı. Bu nedenle neler olup bittiğine bir göz atmak yararlı olacak. Dış piyasalara merkez bankaları yön vermeye devam ediyor. Bilindiği üzere merkez bankaları ekonomide bir bakıma “başrol” oyuncusu. Akla ilk gelen ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) oluyor. Önce ECB Başkanı Lagarde konuştu, ardından da Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları geldi. Her iki başkan da parasal sıkılaşmadan ve faiz artırımının devamından söz etti. Fed bilindiği üzere uzun faiz artırımları sonrası haziran toplantısında ara vermişti. Powell son konuşmasında önümüzdeki toplantılarda art arda iki faiz artışına açık olduklarının sinyalini verdi.

YETERLİ GÖRMÜYORLAR

Yazının Devamını Oku

Piyasalar bayramı öne çekti

25 Haziran 2023
Faiz kararı sonrası piyasalar bayrama iyimser giriyor. Hisse senedi, döviz ve altın yatırımcısı için olumsuz bir durum yok. Enflasyona karşı bir yatırım aracı olarak akla hâlâ borsa ve dövizin gelmesi olağan bir durum. Pazartesi Rusya’daki gelişmelerin etkileri ayrıca izlenecek.

TCMB faiz kararıyla birlikte piyasalar bayrama iyimser bir havada giriyor. Hisse senedi, döviz ve altın (gram/TL) yatırımcısının yüzü gülüyor. TCMB faiz artışı beklentilerin altında kalınca; Borsa İstanbul’da faiz alternatif olarak kısa sürede çok öne çıkmayacak anlayışı güçlendi. Döviz kurlarının yükselmesiyle enflasyonun bir süre daha yüksek seyredeceği görüşü pekişti. Bu durum tasarruf sahiplerini yüksek enflasyona karşı getiri arayışına itti. Tasarrufları koruyacak, enflasyonu yenecek yatırım aracı olarak akla borsa ve dövizin gelmesi olağan bir durum. Hatırlanırsa geçen yıl konut ile borsa enflasyonun üzerinde getiri sağlamıştı. Bu yıl da aynı şeylerin olacağını iddia etmek şimdiden zor.

YAŞAYARAK ÖĞRENDİ

Ama yatırımcı hisse senetlerindeki potansiyeli bizzat yaşayarak öğrendi. Üstelik Türk halkı son yıllarda borsaya ve hisse senedine daha aşina hale geldi. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre borsada yatırımcı sayısı hızla artarak 5 milyonu geçti. Finansal okur yazarlık da artıyor. Bu açıdan hisse senetleri artık halka çok uzak değil. Döviz ve altın geleneksel yatırım araçlarının başında geliyor. Bankalardaki ‘Kur Korumalı Mevduat (KKM)’ ile birlikte döviz tevdiat hesaplarının toplamı mevduatın yaklaşık yüzde 65’ine ulaşmış durumda. Kurlardaki yükseliş dövizdeki yatırımcıyı koruyor. Dış piyasalarda altının ons fiyatının son günlerde düşmesine rağmen dolar/TL kurudaki artış altın (gram/TL) fiyatını da yukarı çekmiş durumda.

ŞU AN GEÇERLİLİĞİ YOK

Herkes halinden memnun olunca bayramın öne çekilmesi gibi bir durum hasıl oldu. Alternatif piyasaların aynı yönde hareket etmesi, veya herkesin kazandığı bir sürecin çok sürdürülebilir olmayacağı gibi söylemlerin bu aşamada pek geçerliliği yok. Şimdilik dolar/TL yukarı, borsa yukarı gibi geçen yıl gördüğümüz hava tekrar yakalanmış görülüyor. Ama TCMB faiz kararının fiyatlanması sonrası piyasalardaki iyimserlik yerini daha gerçekçi dengelere bırakabilir. Diğer yandan; BIST100 Endeksi fiyat kazanç oranı cuma günü itibarıyla 5.5 seviyesinde. Oldukça düşük bir oran. Bu durum iskontolu izlenimi veriyor. Bunda 2022 yılından gelen parlak bilançoların payı da var elbette. 03/2023 dönem bilanço performansları daha düşük. Fiyat kazanç oranı bilanço değerlemeleri için tek başına yeterli değil, ama önemli bir kriter.

POTANSİYELİNİ GÖSTERİYOR

Diğer yandan BIST100 Endeksi, TL bazlı grafiklerde zirve seviyelerine yaklaşırken dolar bazlı grafiklerde son 20 yılın dibine daha yakın seyrediyor. Dolar/TL kuru yükseldikçe BIST100 Endeksi dolar bazında düşük kalmaya devam ediyor. Bu yönlerden bakınca borsa için önümüzdeki potansiyel kendini biraz daha göstermiş oluyor. Ayrıca, seçim süreçleri bitti. Zaman ne gösterecek, başka gündemler çıkar mı bilmiyoruz ama iç gündeme dair mart/2024 ayına kadar çok önemli bir konu başlığı görülmüyor. Dış piyasalardan içeriye yansıyacak ekonomik kriz veya başka bir olumsuz haber akışı en azından şimdilik yok. Özetle, piyasalar bayramı iyimser bir havada karşılıyor.

Yazının Devamını Oku