Yalçın Bayer

ITB Berlin’den izlenimler (2) Ölçülmeyen şey yönetilemez

8 Mart 2018
ITB Berlin Fuarı’nda, dört dilde hazırlanmış (Türkçe-Almanca-Rusça-İngilizce) bir rapor gördük. Incoming 2018 raporunu 33 yıldan beri turizm yayıncılığı yapan Ekin Grubu’nun başında olan Fehmi Köfteoğlu hazırlamış. Rapor bir kaç nedenle önemli.

Şöyle ki; Türkiye, turizmde incoming’çi, yani turist karşılayıp ağırlayan bir ülkedir. Turist karşılayan her ülke için olduğu gibi Türkiye için de incoming önemlidir. Köfteoğlu bu anlayışından hareketle incoming pazarının röntgenini çekip nabzını tutan bu çalışmayı 2004’ten beri düzenli rapor olarak yayınladıklarını söyledi.

Bu raporda neler var, bir göz atalım.

Türkiye Almanya’da eski güçlü yerine dönüyor.

Türkiye’nin turizmde iki ana pazarından biri olan Rusya’dan 2017 yılında gelen ziyaretçi sayısındaki artış yüzde oranı ile değil katlamalı olarak arttı.

Rusya’dan gelenler 2018’de katlamalı olmasa da 2017’deki gibi artmaya devam edecek.

Avrupa pazarında ise Türkiye’nin 2016’da uğradığı kayıplar 2017’de de sürdü, 2018’de ise toparlanıyor.

 

TÜRKİYE TURİZMDE 2018’E İYİ BAŞLADI

Yazının Devamını Oku

ITB Turizm Fuarı bugün açılıyor: ‘Berlin’den umutluyuz’

7 Mart 2018
52. TURİZM (ITB) Fuarı için Berlin’deyiz.

Berlin’e hiç kar yağmamış bu yıl, sıcaklık -15’lere kadar düşmüş. Kanallardaki don dünden beri çözülmeye başlamış. Havaalanındaki taksici Türkler işlerden ötürü hallerinden memnun. Neden memnun olmasınlar? Çevre etkinliği ‘yeşil hafta’, sinema, moda etkinliklerinden sonra bugünkü turizm fuarına en büyük çıkartmayı Türkler yapıyor. Dün Türkiye’den fuara katılmak için, çoğunluğu Antalya’dan olmak üzere İstanbul ve İzmir’den toplam 11 uçak indi Berlin’e.

Bir zamanlar, Avrupa’nın en büyük şehri Londra’dan sonra ikincilikte Paris’le yarışırmış. II. Dünya Savaşı’nda Almanya’da en çok zarar gören şehirlerden birisidir Berlin... Sıcak savaş biter ama bu kez soğuk savaş başlar. Soğuk savaşın da sembol şehridir Berlin... Doğu-Batı Berlin, Casus Köprüsü, Duvar vs. pek çok roman ve filme konu olmuştur... Yıllarca gelişemez. Ama iki Almanya’nın birleşmesinden sonra hızla kendine gelip toparlanır. Berlin’in adı bugün dünya metropolleri arasında geçiyor.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel tarafından açılan fuar, dünyada bir nevi turizmin barometresi sayılıyor. 180’i aşkın ülkeden 10 bini aşkın bölge, kurum turist çekmek için adeta görücüye çıkıyor fuarda... Türkiye de iddialı bir şekilde yer alıyor. 2010 yılında konuk ülkeydik. Bu yıl Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki kültürel değerleri ile ‘2018 Troya Yılı’ tanıtımları yapılacak. Ayrıca ‘Türk Dünyası Kültür Başkenti’ ilan edilen ‘Kastamonu’ etkinliğe damgasını vuracak fuar boyunca... Türkiye standında öne çıkanlar Antalya, İstanbul, Ege bölgeleri... THY’nin yanısıra seyahat acenteleri, elliyi aşkın otel, 20 kadar valilik ile kırkı aşkın birlik, dernek, belediye katılıyor. Biz de 400’e yakın Antalyalı otelci, acente ve operatör arasındayız.

Türk turizmciler umutla geldiler fuara... Alman tarafından açıklamalar da umut yüklü. Almanya Turizm Endüstrisi Federal Birliği (BTW) Başkanı Michael Frenzel geçen yıl verdiği bir demeçte, “Şu andaki rezervasyonlar Almanya’dan Türkiye’ye gelecek turist sayısında güçlü bir büyümeye işaret ediyor. Siyaset çok hızlı değişiyor ve siyasi gelişmelerin insanların kararında etkili olduğunu düşünmüyorum. İnsanların kafasında belli bir süre için belli bir resim oluşuyor. Ve bunun düzelmesi zaman alıyor” diyordu.

 

‘2018 EN İYİ YILIMIZ OLACAK’

Fuara gelenler arasında olan TÜRSAB’ın yeni başkanı Firuz B. Bağlıkaya “Turizmde 2015’ten sonra en iyi yılımız olacak gibi gözüküyor” dedi. Genel kurulda faaliyet raporu ve birlik hesaplarını devralmadıklarını ancak göreve başladıklarını belirten Bağlıkaya, “Uluslararası bir denetim firmasına TÜRSAB’ın hesaplarını incelettiriyoruz ayrıca TÜRSAB’a bağlı 6 şirketin de hesaplarını denetimden geçireceğiz” diye ekledi.

 

Yazının Devamını Oku

‘Sakin insanlar’ CHP’yi zorlayacak

5 Mart 2018
ETİLER Akatlar Spor Kompleksi’nde geçmişte CHP İl Kongreleri dahil bir çok etkinlik izledik; İYİ Parti’nin bu ilk kongresindeki kadar insan ve araç kalabalığı görmemiştik.

İçeriye zor girdiğimizi söyleyebiliriz. Salon 5 bin kişilik; daha büyük olsa onu da doldurabilirdi, siyasetin yeni ‘sakin’ isimleri. Türk kökenli bir yabancı ajansın çalışanı “Abi bir lider yetişiyor” dedi, o sırada Meral Akşener daha konuşuyordu.

Akşener daha da cesaretlenmiş, iktidar ve yandaşlarına bindiriyor konuşmalarında, şöyle diyebiliyor: “İktidar olacağız ve ‘bizi affedin’ diyenlere imkan vermeyeceğiz. Bu ülkeyi bu hale getirenlerin hesabını soracağız. Bizi küçük ortaklarınızla karıştırmayın. Hani ‘bunun hesabını soracağım’ deyip de Saray’ın kapısından ayrılmayanlar… Biz söylediğimiz sözün arkasında durağız.”

CHP’nin seçim işlerinin pek kolay olmayacağı anlaşılıyor. Çünkü bu gelişmelerin ya farkında değil, ya uzak durmak istiyor. İşte asıl tehlike burada!.. Erzurumlu, ‘has ülkücülerden’ bir kişi, yeni partisi için “Bizler çilekeş insanlarız. Burada sahtekarlık, yalancılık yok, kimseye gaz verme yok, para da yok” dedi. Önceki günkü Adana kongresindeki kalabalık ve heyecan anlatılıyordu. “Muhteşemdi” diyorlar. Adana’dan başka İzmir’i alacaklarını -bir çok ilçenin de kendilerine geçeceği konusunda hayli iddialı olanlar- dinleyenleri şaşırtmıyor değil. “Siz Genç Parti misiniz?” derseniz çok kızıyorlar.

DSP’nin iki dönem ilçe başkanlığını yapan son seçimde CHP’den milletvekili adayı olan Nail Balkan, Eyüp İlçe Başkanı gösterilmiş… MHP’den gelen Bakırköy İlçe Başkanı Ertuğrul Şen, 66 yönetim kurulu üyesinden 24’nün CHP’li olduğunu söyledi. Her yerde olduğu gibi Bakırköy’de de siyasete bulaşmamış kişilerin ağırlıkta olduğunu vurguluyor. 21 bin Ermeni vatandaşın oylarını alacaklarını savunuyorlar.

NASIL BİR PARTİ

İYİ Parti için ilk değerlendirmemiz şöyle: Yeni üyelerin yaş ortalaması 40’tan başlayarak 50-60 arasında gözüküyor. MHP’nin devamı oldukları konusunda bir izlenim almıyorsunuz. Eğitim oranınız dendiğinde “Yüzde 80’imiz öyle..” diyorlar. Pek çoğunun hiç siyasetle ilgisi olmamış; ; ‘ülkesever’… Salonda ‘her türlü’ insan vardı; kadınları yüzde 20’nin üzerinde diyebiliriz. Türbanlı pek azdı… Tabanda müteahhit ve tekstilci gibi ‘zengin’ olan da var; orta sınıf esnaf ve emekli olan da… En önemlisi çoğunun da “analitik” düşünenler olması; çünkü Türkeş ve Bahçeli döneminden beri siyasette çok pişmişler… Ancak aralarında ‘star’ bir üye görmedik. Atama başkan Ersin Beyaz İstanbul’un yeni il başkanı oldu. Çok seviliyor…

Divan Başkanlığına getirilen Koray Aydın’a kızanlar vardı; “Devleti partinin başına getiren oydu, ancak bugünkü ‘sakin yapıyı ’oluşturan da o; bunu da tecrübesi sağladı…” dedi. Divanda Özcan Pehlivanoğlu’nu gördük, morali yerindeydi; “tahmin edemeyeceğiniz kadar umutluyuz” dedi.

Yazının Devamını Oku

Pekşen 'kadro' ile çıkışta

2 Mart 2018
CHP Kurultayı’nda Trabzon milletvekili Haluk Pekşen’le karşılaştığımızda, “Aday değil misiniz, listelerde adınızı görmedik” demiştik.

“Bensiz CHP olmaz. Gücümü akşam görürsün” dedi.

Hukukçu olan Pekşen hiçbir listede yer almadı ve 380 oyla 60 kişilik PM’ye 38. sıradan girdi.

Önceki gün kendisiyle görüştük. Genel Başkanlık ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda ilginç sözler dinledik. “İçinde bulunduğumuz durum çok kötü; parti ve genel başkan toplumun isteklerini karşılayamıyor. Bu durumda iktidara alternatif olarak bir değişim gerektiği gibi yeni yüzlerle taze kana ihtiyaç var” dedi.
Peki bu nasıl olacak? Mayısta olağanüstü kurultaya gidilebileceğini söylüyor.

Yazının Devamını Oku

Benim de dişim çürük

1 Mart 2018
MİLLETVEKİLLERİNİN sağlık harcamalarına ilişkin yönetmelik değişikliğiyle, daha önce 8 olan diş implantı sayısının 12’ye çıkarılması üzerine Av. Sedat Vural, bu ‘sağlık kıyağı’nın, vatandaş yönünden bir hak şeklinde tüm T.C. yurttaşlarına uygulanması için yargısal süreç başlatarak Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurdu.

Vural dilekçesinde, “Ankara Keçiören, Tepebaşı Diş Hastahanesinde nerede ise 2 aydır, çenemde yapılan kaplamaların patlaması ve takılan protezlerin tam oturmaması üzerine, sorunlu alt ve üst çenelerime implant yapılması talebim, bu konudaki SGK Genelgesi gerekçe gösterilerek kabul edilmemiştir. Oysa yeni ve eski milletvekili ailelerine tanınan implant hakkının, benim de hakkım olması Evrensel ve Anayasal Hukukun gereğidir” diyor.

“Sayısı 13 bin 500’ü geçen milletvekili, eski milletvekili ve sosyal güvenlik şemsiyesindeki aile fertlerinin alt ve üst çene için 6’şar implant gideri Meclis bütçesinden karşılanacak. Gövde ve başlıktan oluşan implant malzemesi için bin lira ödenecek. Meclis’in ödeyeceği gözlük ve çerçeve bedelleri de arttırıldı. Vekili seçen ‘asil’ T.C. emekli yurttaşı olarak, benim vekilim ve ailesi gibi 12 adet implant diş taktırma talebim reddedildi. Demokrasi değerlerine ve Siyasi etiğe aykırı ‘haklı bir nedene dayanmayan’ bu işlem Anayasa’nın yasa önünde eşitlik ilkesi ile AİHS’nin 14. maddesindeki ayrımcılık ilkesine açıkça aykırıdır” gerekçesiyle talebinin kabul edilmesini istiyor.


BALIKESİR BELEDİYESİ'NİN İHALESİNE 'İTİRAZ' VAR

BALIKESİR Büyükşehir Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü 2018/55444 ihale numarası ile ‘Balıkesir İli Muhtelif Mahalle Cadde ve Sokaklarının Sathi Kaplama, BSK ve Tretuvar Yapılması İşi’nin yaklaşık 200 milyon bedelli ihalesi 9 Şubat 2018’de ilana çıktı. İhale 12 Mart 2018’de yapılacak.

Yazının Devamını Oku

Cumhuriyet'in diktiği ağaçlar bir bir sökülüyor... İşte Türk şekeri

28 Şubat 2018
14 şeker fabrikası satılıyor da önü ve arkasını biliyor muyuz?

TRT’nin eski yapımcısı ve yazar Nazmi Kal, Cumhuriyet’in kuruluşundan yalnız üç yıl sonra ülkemizin ilk şekerinin üretildiği fabrikanın çok kısa bir öyküsünü ‘Atatürk’ün Diktiği Ağaçlar’ kitabından aktarıyor.

“Cumhuriyet kurulduğunda çayımıza atacak bir topak şekerimiz yoktu. Çayı üzümle içerdik. Cumhuriyet’in ilk şeker fabrikasının temeli Uşak’ta atılmasına rağmen Cumhuriyet’in ilk şekeri Alpullu’da üretildi. Montaj 11 ayda bitirildi ve 26.11.1926’da işletmeye açıldı, ilk Türk şekeri
üretildi.”

28.11.1926’de Ulus gazetesi, yazar ve milletvekili Ahmet Ağaoğlu o günü şöyle anlatır: “İşte 30 bin dönümlük geniş bir ovada muazzam bir anıt. Bacalarını semaya kadar yükseltmiş, bölgeye can vermiştir. Kayışlar sürünüyor, çarklar dolaşıyor, makineler inliyor, yüzlerce küp hareket ediyor. İşte Türk şekeri. Herkes oraya koşuyor, bir çimlemik alıyor ağzına koyuyor. Ah ne tatlı şeker, herkesin yüzünde bir sevinç, kalbinde heyecan. Bu Türk’ün, Trakya’nın şekeri.”

Yazının Devamını Oku

Seçim ittifakı ne anlama geliyor

23 Şubat 2018
SEÇİM ittifakının, MHP’nin baraj sorunu için gündeme getirildiği iddia ediliyor.

Kamuoyu araştırmalarında MHP’nin kanuni seçim barajını aşma zorluğuna karşı geliştirilmiş bir formül olduğu değerlendirilmesi yapılıyor.

2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu m.33; Genel baraj ve hesaplanması kenar başlığı ile, “... ülke genelinde geçerli oyların yüzde 10’unu geçmeyen partiler milletvekili çıkaramaz...” hükmünü düzenlemektedir. Yürürlükteki kanunun bu hükmüne rağmen, seçim ittifakı başlığı altındaki düzenleme ile, yüzde 10 barajı fiilen kaldırılmaktadır.

Bir kanun hükmünün etki alanını dolaylı olarak ortadan kaldırmak, velev ki bir kanun hükmü ile de olsa, ‘yasama tasarrufu ile kanuna karşı bir hile teşkil eder mi’ veya kanun yolu ile yapılması, ‘hile’ amacının ortaya koyduğu kanunsuzluğu izale eder mi, sorusu önemlidir.

Sonuç olarak Milletvekili Seçim Kanunu’nun baraj ile ilgili maddesi açıkça ihlal edilmektedir.

Yazının Devamını Oku

İmar rantı ‘savunma’ya kamu finansmanı olamaz

22 Şubat 2018
İSTANBUL korunuyor mu? Yanıtı hemen “Hayır” olmalı...

Kamuoyunun o kadar eleştirisine, Cumhurbaşkanı ve bazı bakanların eleştirilerine karşın hiçbir çaba gösterilmiyor. Dün İBB Meclisi’ne ne kadar imar dosyası geldiğini yazdık, kimseden tık çıkmıyor. Bir mahcubiyet var da, kimse bir şey diyemiyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Nişantaşı’ndaki Marmara Üniversitesi arazisine (Amerikan Hastanesi’nin arkası) rezidans ve AVM yapacağı ortaya çıktı.

Gazeteler dün tarihi sit alanı içinde yer alan kampusun 26 dönümlük arazisinin imar planının, Çevre Bakanlığı tarafından konut ve ticari birimler yapılmak üzere değiştirildiğini yazıyorlardı. Kat sayısı 10, ticaret alanındaki yükseklik sınırı da 5 kat olarak olacak.

TOKİ bir arsaya göz koydu mu, kimsenin yaşına bakmıyor. Hemen arsa sahipleri ile bir protokol imzalıyor. Bu yeni olayın, plan açıklama raporunda 2016 yılında Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Marmara Üniversitesi ve TOKİ tarafından imzalanan protokolün amaç ve hedefleri başlıklı bölümünde ne dendiğini biliyor musunuz?

Yazının Devamını Oku