Paylaş
İstanbul’da 6.239.857 İGDAŞ abonesi var. Bunun yaklaşık 5 milyonu konut olmalı. Dünyada hiçbir ülkede olmayan ‘kombi’ uygulaması var bu ülkede. Oysa yapılması gereken aynen Moskova ve St. Petersburg’ta olduğu gibi, bölgesel ‘kojenerasyon’ santralları kurulmalı. İstanbul’da Esenyurt Belediyesi’nde Gürbüz Çapan döneminde Esenkent’te yapılan 550 konut için kojenerasyon santralı var. Moskova’da bu santrallardan ısı ve sıcak su elde edilir, bu arada elektrik de sisteme verilir. Yılda sadece 3 hafta (bugünlerde) sistem bakıma alınıyor. Türkiye, yıllar yılı ‘bilgisiz’ insanlar eliyle bugünlere getirildi.
Semih KALKANOĞLU
TCDD O ESERLERİ HANGİ DEPOYA KALDIRDI!
ANKARA Garı alanından 50 dönümlük arazinin Maliye Hazinesi’ne devriyle Demiryolları Müzesi ve Sanat Galerisi’nin kapatılmasının ardından, Cumhuriyet tarihi açısından hazine değeri taşıyan eserlerin de ‘uygun depoya’ kaldırılacağı bilgisi üzerine CHP Ankara Milletvekili Levent Gök Başbakan’a soruyor: “Eserler hangi depoya kaldırılmıştır? Kaldırılan eserlerin akıbeti ne olacaktır? Yeni bir müze açılması düşünülmekte midir?”
KİTAPLAR
Nedim Şener ‘Kahraman Hainler’ (Destek), Dr.Volkan Özdemir ‘Rusya’nın Kodları’ (Kırmızı Kedi), Mirgün Cabas ‘Bıçkın ve Ağlak: Yeni Türkiye’nin Hikâyesi Can Kozanoğlu’yla söyleşi’ (Can), Sabahattin Önkibar ‘Sarayın Bozkurtları’ (Kaynak), Atilla Kıyat ‘Son Kullanma Tarihi: 2019’ (Tarihçi, Cihan Demirci ‘70’lerde Çocuk Olmak’ (Tarihçi), Muzaffer Ayhan Kara ‘Süreyya-Balıkların Efendisi’(Babil)
PARTİLER VE SEÇİM
- İLKBAHAR-sonbahar süreci gibi kalıyor siyaset sahnesinde. Siyasetçiler de öyle. İsterseniz, bir bakınız 1946’dan bugüne değin kurulan, kapanan/kapatılan siyasal partiler sayısına. Bu kadar parti açılmış ve de kapanmış. Bunlardan ön plana çıkmış, şaibesiz, millet gönlünde taht kurmuş kaç siyasetçi var? Şükürler olsun, siyaseti beceremiyoruz ama ülkemiz düşe-kalka yine de büyüyor.
Hikmet AKSOY
- TÜRKİYE seçmeni, demokratik bilinç bakımından dünyanın gerisinde olmayıp, gerektiği zamanlarda, öngörülemeyen oranlarda ‘seçici’ olabilmektedir.
Tarihi düne kadar belirsiz olan erken seçimlerde seçmen, ‘kıl terazisi’ haline gelen oy sandığında, terazinin bir kefesine iradesini, bir kefesine de demokrasiyi koymak durumundadır.
Melahat KAYACI
- BEDELLİ askerlik oluyor ise bedelli af neden olmasın! Sadece kader mahkûmları için. Bahçeli bastırıyor, ya! Bedava af olur mu hiç!
Fehmi BAYRAKTAR
BİLİYOR MUSUNUZ
MERDAN Yanardağ’ın Genel Yayın Yönetmenliğindeki TELE1’de Mehmet Ali Güller’in ‘Analiz’ programına katılan YP Başkanı Sadettin Tantan’ın Muharrem İnce’yi desteklediğini açıkladığını...
- FAZIL Say’ın, Chopin’in romantik dönemde piyano için yazdığı en güzel ve tanınmış parçaları olan noktürnlerini yorumladığı ‘Chopin Noktürnler’ albümünün raflarda yerini aldığını...
- AJANS PRESS’in araştırmasına göre Türkiye’de opera ve bale izleyicisi sayısının %3.1 artarak 281 bin’e yükseldiğini; buna karşın, 2013-15 yılları ile kıyasladığında sayının oldukça düştüğünü...
- PROF.Dr. Cüneyt Akalın ve Gökalp Eren’in ‘50. Yılında 68 Kuşağı’ söyleşisinin yarın 16.00’da Moda Tarihçi Kitabevi’nde yapılacağını...
- ADANA DEMİRSPOR’un bugünkü kongresinde işkadını Nilay Ateşoğulları’nın ikinci kez aday olduğunu açıkladığını...
- MİLLİYET gazetesi eski yayın yönetmenlerinden Doğan Heper’in bugün 11.00’de Zincirlikuyu’daki mezarı başında anılacağını...
Güneydoğu’dan Ankara’ya siyasi bir değişim yok
GÜNEYDOĞU seçmeni, oylarını hangi partiye verecek? Bir kere Güneydoğu seçmeni tercihini geleneksel bir çizgi üzerinden devam ettirdiği biliniyor. Aşiretlerin, kanaat önderlerinin, bölge seçmeni üzerinde büyük etkisi bulunuyor. Güneydoğu siyasetinin bu yönde şekillenmesinin temelini Adnan Menderes attı. Diğer bütün partiler de bu çizgiyi devam ettirdiler. Menderes, bölgede halk üzerinde etki gücü yüksek şahsiyetleri meclise gönderdi ve oy oranını artırdı. Hukuk fakültesi öğrencisi Abdülmelik Fırat’ı 1957’de Ankara’ya davet ederek, milletvekili olması konusunda ısrar etti. Ayrıca Diyarbakır’dan Yusuf Azizoğlu’nu, Mustafa Remzi Bucak’ı, Şanlıurfa’dan Hacı Ömer Cevheri’yi Parlamento'ya soktu.
Av. Mustafa Remzi Bucak 1927’den 1952’ye kadar devam eden Umumi Müfettişliği (OHAL’i) kaldıran siyasetçi olarak da adından söz ettirdi. Güneydoğu siyaseti ve seçmeni geçmişten bugüne gelen, bir gelenek içinde değişik partileri tercih etti hep. Ancak bütün partilerde halk üzerinde etki gücü olan, adaylar ile seçmenin karşısına çıktılar. Aday listeleri yazdıklarımızı doğruluyor. Bu durum bütün partiler için geçerliliğini koruyor aslında. Bundan dolayı Güneydoğu seçmeninin, sosyal, kültürel ve tarihsel yönü, günümüzde de oy tercihine etkide bulunuyor.
Dr. Ramazan TOPDEMİR
Paylaş