Vahap Munyar

Türkiye, 1.8 milyar Euro’luk yatırım çekti EBRD’de lider oldu

17 Kasım 2015
GLOBAL Liman İşletmeleri A.Ş. (GLİ) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, yanında oturan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Altyapı Sektörü Başkanı Thomas Maier’i işaret etti:

- GLİ’nin yüzde 10.84’ünü EBRD’ye sattık.

Maier, Türkiye’nin de ortak olduğu EBRD’nin rolünü anımsattı:
- Görevimiz özel sektörü desteklemek.
Ardından “Neden GLİ?” sorusunu yanıtladı:
- GLİ’nin sektöründe öncü adımlarını, büyüme potansiyelini gördük. EBRD, GLİ’ye daha fazla değer katabilir. GLİ’yi önümüzdeki dönemde halka açacağız.
EBRD Türkiye Direktör Yardımcısı Şule Topçu Kılıç, GLİ’ye yatırımın boyutuna dikkat çekti:
- GLİ, Türkiye’de EBRD için Paşabahçe’den sonraki en büyük yatırım oldu.

Yazının Devamını Oku

Makineciler 40 milyar dolara ulaştı, ithalatın 48.4’ünü karşılar oldu

15 Kasım 2015
MAKİNE İhracatçıları Birliği ve Makine Tanıtım Grubu (MTG) Başkanı Adnan Dalgakıran, Milano’daki (İtalya) tekstil makineleri fuarı ITMA 2015’i gezerken Tekstil Makine ve Aksesuar Sanayicileri Derneği (TEMSAD) Başkanı Adil Nalbant’ı işaret etti:

- TEMSAD, 135 üyesiyle ITMA Milano 2015’te yerini aldı.

Nalbant, ekledi:
- Fuarda İtalya ve Almanya’nın ardından 3’üncü büyük katılımcıyız.
1990’lı yılların ortalarında Türkiye Giyim SanayicileriDerneği’nin (TGSD) eski Başkanlarından Osman Benzeş’ın bana anlattığı ve Hürriyet’e manşet olan izlenimini anımsadım:
- Milano’da otel odasında menemen yaptılar, milyar dolarlık tekstil makinesi aldılar.
Nalbant, 2014 verilerini paylaştı:

Yazının Devamını Oku

TBMM, ‘Mükemmel’e soyundu, Avrupa Kalite Vakfı yakın izlemeye aldı

15 Kasım 2015
KALDER Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan ve Genel Sekreteri Akın Alıkçıoğlu, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil’i ziyarete gitti.

Amaçları THY’nin yeniden Avrupa Kalite Vakfı’nın (EFQM) “Mükemmellik Modeli Uygulaması” yolculuğuna çıkmasını sağlamaktı.

Kotil, KalDer’in davetine sıcak yaklaşırken, kalite konusundaki çabalarına örnek verdi:
- İçeride sinek varsa, uçağı kaldırmayız... Tuvaleti iyi temizlenmemiş uçağı sefere çıkarmayız...
Doğan, 17-18 Kasım 2015’te “Sürdürülebilir Mükemmellik” başlığı altında gerçekleşecek 24’üncü Kalite Kongresi’ni konuşmak üzere buluştuğumuzda, THY izlenimini aktarıp ekledi:
- THY ile yakında yeniden çalışmaya başlayacağız.
Ardından kongreye katılıma dikkat çekti:
- Geçen yılki kongremize 3 bin 300 kişi katılmıştı. Kalite konusunda Avrupa’nın en büyük kongresini gerçekleştiriyoruz.

Yazının Devamını Oku

Türkler, işi Allah’a havale ediyor

12 Kasım 2015
Axa Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Guillaume Lejeune, Türkiye’de hayat sigortası poliçesinin genellikle bankaların kredi sözleşmesiyle birlikte satıldığını belirtiyor.

Lejeune, “Türkiye’de ‘inşallah’ kelimesini sık duyuyorum. Gördüğüm kadarıyla Türk insanı hayat sigortası gibi formüllere yönelmek yerine işi Allah’a havale ediyor. Ayrıca, sigortadan çok aile desteğine güveniliyor” yorumunu yapıyor.


BU yılın ocak ayında Türkiye’deki görevine başlayan Axa Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Guillaume Lejeune, söze Fransız Axa Grubu’nun global CEO’su Henri de Castries’in Türkiye sevgisinden girdi:
- Sayın Castries, Türkiye’ye aşık bir insan. Kendisi Institut de Bosphore’un Bilim Kurulu Eşbaşkanlığı görevinde bulunmuştu. Türkiye’ye yakın ilgisi kesintisiz sürüyor.
Lejeune, sohbetin başında global CEO’dan söz edince 2014 Mart’ını anımsadım:
- TÜSİAD’ın “Bosphorus Prize for European Understanding” ödülü (Dış Politika Ödülü) Axa Yönetim Kurulu Başkanı Henri de Castries’a verildi. Castries, bu ödüle, Fransa ile Türkiye arasında sağlam diyalog ve güven ortamının sağlanmasına dönük çabaları nedeniyle layık görüldü.
Seçimden iki hafta önce Antalya’da acenteler toplantısı yaptıklarını belirtti:

Yazının Devamını Oku

Adana, kaybettiği 4’üncü sırayı arıyor

10 Kasım 2015
DAVET Toyota Türkiye Pazarlama A.Ş.’nin Malatya doğumlu Adanalı CEO’su Ali Haydar Bozkurt’tan geldi:

- Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş. (ATAK A.Ş.) kuruldu. ATAK’ın hedeflerinin paylaşılacağı buluşmaya bekliyorum.





Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) önderliğinde gerçekleşen “İnovasyon Haftası” için Adana’ya gitmişken ATAK A.Ş. buluşmasına da katıldım. Şirketin büyük hissedarı olan ve Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, hedeflerini şu cümleyle özetledi:

Yazının Devamını Oku

Fiyat yükselince markalı zeytinyağı ihracatı öne geçiyor

8 Kasım 2015
EYLÜL ayı başlarında Akhisar Ticaret Borsası Genel Sekreteri Gökben Dikili Altaş’dan mesaj geldi:

- Akhisar Zeytin Hasat Şenliklerimizi bu yıl ne yazık ki ülkemizde yaşanan tarifsiz acılar nedeniyle iptal ediyoruz.

Ankara’da 102 kişiyi aramızdan koparan iki canlı bomba sonrası aynı konuyu Ayvalık Ticaret Odası önerdiğindeki “Hasat Günleri Komitesi” de düşündü. Komite şu karara vardı:

- Biz “Hasat Günleri”ni eğlenmek için değil, zeytin ve zeytinyağına ilgiyi artırmak için düzenliyoruz. Acımızı yüreğimize gömüp işimize odaklanmak zorundayız.

Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Cevdet Kantarcı ve Sezai Madra’nın rehberliğinde “11. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri” için yola çıktık. Ayvalık’ta ilk göze çarpan slogan şu oldu:

- Zeytin Varsa Hayat Vardır.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Hasat Günleri”nin etkisine işaret etti:

- 10-11 yıl önce ülkemizde kişi başına yıllık zeytinyağı tüketimi 800 gramdı. Bugün 2 kiloya kadar çıktı. Bunda “Hasat Günleri” vesilesiyle medyanın zeytin ve zeytinyağına gösterdiği ilginin önemli payı var.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı, Türkiye’de zeytin ağacı varlığının 167 milyona ulaştığını vurguladı:

Yazının Devamını Oku

Toyo, 5x5=25’i gördü Türkiye’ye oto kalıbı yatırımı da yapacak

7 Kasım 2015
JAPONYA’daki Sumida Holding’e bağlı metal ambalaj devi Toyo Kohan’ın Başkanı Hirohiko Sumida, ülkesinde nüfusla birlikte ürünlerinin tüketiminin gerilemeye başladığını görünce dışarıda yatırım arayışına girdi.

Yatırıma uygun ilk adres olarak Türkiye’yi gördü:






Yazının Devamını Oku

2 yıllık ‘dur bakalım’ bitti, ceketler çıktı masaya oturuldu

6 Kasım 2015
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin (AKİB) Ekonomi Bakanlığı desteğiyle Adana’da düzenlediği “Türkiye İnovasyon Haftası”ndayız.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, memleketi Denizli’den Adana’ya geçip, 4 bine yakın katılımcıya seslendi, ödül törenine katıldı. Ardından bizimle sohbete oturdu:- 1.5-2 yıldır özel sektörden yabancı yatırımcıya, her kesimde “Dur bakalım, hele şu seçimler geçsin” havası hakimdi. Birçok iş erteleniyordu. Bu hava bizlerde de, yani hükümette de belirli ölçülerde vardı. Bu ortama rağmen uluslararası sermaye girişinde önemli artış yaşandığını belirtti:- Dünyada uluslararası sermaye akışında azalma olmasına rağmen, bu yılın ilk 8 ayında Türkiye’ye yönelen sermayede yüzde 35 artış var.Ardından 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’nin kazandığı zafere değindi:- Artık işleri erteleme havası ortadan kalkmaya başladı. Kendi şirketlerimden bile işlerin hareketlenmeye başladığını gözlemleyebiliyorum.Durumu bir de şöyle tanımladı:- Ceketler çıkarılıp asıldı, yoğun bir çalışma için masaya oturuldu. Yeniden iş yapma zamanı geldi.Türkiye’nin büyümeye ihtiyacı olduğunu anımsattı:-  Bir sonraki seçime kadar önümüzde net 3.5 yıllık çalışma dönemi var. Özel sektörüyle, hükümetiyle hep birlikte Türkiye’nin büyümesini sağlamak için harekete geçme zamanı.Önümüzdeki dönemde enflasyonu frenlemek için tüketimi kısmayı doğru bulmadığını kaydetti:- Enflasyonla mücadelenin bir yöntemi sıkı para politikası, talebin kısılması gibi önlemlerdir. Bir diğeri de daha çok üretimdir. Üretim bollaşır, rekabet yoğunlaşırsa, enflasyon da kendiliğinden düşüşe geçer. Ben reel ekonomiden gelen bir kişi olarak bu yöntemi daha doğru buluyorum.Türkiye’de enflasyonu aşağı çekecek kadar üretim bolluğu ve rekabet ortamı yaratılabilir mi?Özel sektör, hesap kitap yapmadan, üretimi patlatma düğmesine basar mı?



Merkez Bankası ve YÖK’e özel sektör de girmeli



Yazının Devamını Oku