Vahap Munyar

Şimdi o otomobilin markası değişecek mi

17 Aralık 2015
TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (TAPDK) sektörde faaliyet gösteren irili ufaklı 400 şirkete şu içerikte yazılar gitti:

- Falanca markanızın bir başka sektördeki marka ile aynı adı taşıdığını belirledik. Artık o markayı alkollü içkide kullanamazsınız.

TAPDK, bu kararını 4250 sayılı İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nun 6’ncı maddesinin 9’uncu fıkrasına dayandırdı:
- Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti, alkolsüz içki ve sair ürünlerde; alkolsüz içki ve sair ürünlerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti de alkollü içkilerde kullanılamaz.
Sektör önce TAPDK’yı ikna etmeyi denedi:
- Markalarımız mevzuata uygun alınmış. Yıllardır kullanıyoruz. Bunları değiştirmek bizi zorlar.
TAPDK’dan iknaya dönük işaretler alınmayınca sektörün dernekleri itiraz davaları açtı. Davalar sürerken sektörün önde gelen isimlerinden biri TAPDK’nın kapısını aşındırmayı sürdürdü:
- Vazgeçmemizi istediğiniz markalar alkolsüz içeceklerle çakışsa, kararı anlayacağız. Söylenen benzerlikler bambaşka sektör ve ürünleri kapsıyor. Örneğin, metal sektöründeki bir markanın alkollü içkiyle çakışmasının ne zararı var? Farklı sektörlerde aynı isimlerin kullanılmasında mevzuat açısından bugüne kadar sorun yoktu.

Yazının Devamını Oku

Türkiye, gazda Rusya ve İran için iyi müşteri

13 Aralık 2015
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, geçen cuma günü Türkmenistan’ın “Tarafsızlık Bayramı” kutlamalarına katılmak üzere Aşkabat’a giderken, heyette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın da yer alması nedeniyle şu beklenti oluştu:

- Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüşmelerde doğalgaz konusu da gündeme gelecek.





Önceki akşam Aşkabat’tan dönerken uçakta meslektaşlarım bu konuyu da gündeme getirdi:

Yazının Devamını Oku

‘Tarafsızlık Bayramı’ var o oteli şimdilik siz açın

12 Aralık 2015
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkmenistan’ın “Tarafsızlık Bayramı” için gerçekleştirdiği resmi ziyareti izlemek üzere Aşkabat’tayız.

Önceki gece Aşkabat’a indiğimizde, biz gazetecileri Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) temsilcisi karşıladı:

- Sayın Cumhurbaşkanımız, bakanlarımız ve heyetinin büyük bölümü Oğuzkent Otel’de konaklayacak. Siz Olimpiyat Oteli’nde kalacaksınız. Yalnız, “Tarafsızlık Bayramı” nedeniyle 12 Aralık günü Aşkabat’ta sokağa çıkmak pek mümkün olmayacak.
- Bütün gün otelde mi bekleyeceğiz?
- Türkmenistan, 12 Aralık 1995’te Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda 185 üyenin oyuyla “Daimi Tarafsız Ülke” olarak belirlendi. O statünün 20’nci yıldönümü nedeniyle “Tarafsızlık Konferansı” düzenlendi. 80’i aşkın ülke ve 30’a yakın uluslararası kuruluş katılım bildirdi. Aşkabat’ta çok sayıda resmi heyet olduğu için sokağa çıkma sınırlaması var.
Olimpiyat Oteli’nde Polimeks Holding’in temsilcisi kompleksle ilgili bilgi verdi:
- Burası 2017’de Asya Salon ve Uzakdoğu Dövüş Sanatları Oyunları’nın (AIMAG) gerçekleşeceği Olimpiyat Kompleksi. Otel de o kompleksin bir parçası. Kompleksin inşaatını grubumuz yürütüyor.
- Otelin işletmesi de sizde mi?

Yazının Devamını Oku

Patron, 1300 liralık asgari ücrette 200 liralık ‘aile yardımı’ formülü arıyor

10 Aralık 2015
BAYKANLAR Tekstil’in patronu Osman Baykan, Kavuklar Grubu’nun Point Bornova AVM’sinin açılışı için İzmir’e giderken dert yandı:

- Malatya’daki 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) üretim yapıyorum. 100 milyon dolarlık ihracatım var. Yeni yer kiralamıştım. 500 kişiyi daha işe alıp, üretimi artıracaktım. Asgari ücretin net 1300 liraya çıkarılması hazırlığı üzerine durdum.

 

Konu İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) “sektör buluşması”nın da ana gündem maddeleri arasına oturdu. Texim Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Boz, Samsun’da üretim yaptığına işaret etti:


- Samsun’daki triko işimi büyütmeyi planlıyordum. Beklemeye aldım.

 

Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin araya girdi:


Yazının Devamını Oku

Asgari ücretin altındaki 15 milyon kişiyi kapsayan kalkınmanın peşindeyiz

7 Aralık 2015
ULUSLARARASI İşbirliği Platformu’nun (UİP) yarın başlayacak “6. Boğaziçi Zirvesi”nin ana başlığındaki iddia dikkatimi çekti:

- Daha az yoksulluk, daha fazla refah...

Zirvede 6 panele ev sahipliği yapacak UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi’nin Direktör Yardımcısı Gülçin Salıngan’a sordum:
- Yoksulluğu yok etmek, refahı tabana yaymak mümkün mü?
Merkezin Direktörü Marcos Athias Neto, araya girip dünyadan veri paylaştı:
- Dünyada 4.5 milyar insan, günde 8 doların altında bir gelirle yaşıyor. Piramidin tabanını bu insanlar oluşturuyor. Biz, bu insanların üretime ve tüketime kazandırılmasının peşindeyiz.
Gülçin Salıngan ekledi:
- Türkiye’de günde 8 doların altında, yani asgari ücretin altında gelirle yaşamaya çalışan 15 milyon insan var. Bu insanları kucaklamaya özel sektörün sosyal sorumluluk projeleri yetmez. Onlara doğrudan sosyal fayda sağlayacak, para kazanabilecekleri modeller üzerinde durmak gerekiyor.

Yazının Devamını Oku

Batman ve Superman’i kruvasanda buluşturdu Hindistan’a da yerleşti

6 Aralık 2015
ELVAN Grubu’nun yeni CEO’su Özmen Genç, 5 yıl önce danışmanlık yaparken grubun o günlerde satın aldığı Eskişehir’deki Cici tesislerini gezdi, Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Kadiroğlu’na sordu:

- Burası sizin için çok büyük değil mi?

Hidayet Kadiroğlu’na benzer soruyu, Cici’den aldıkları tesiste kruvasan üretimine hazırlanırken babası Mustafa Kadiroğlu da yöneltti:


- Oğlum, günde 700 bin adet kruvasan üreteceğinizi söylüyorsun. Bundan emin misin?
Hidayet Kadiroğlu, babasına ve Özmen’e yanıtını bir grup meslektaşımla fabrikayı gezerken yineledi:
- Biz aldığımızda tesis 25 bin metrekare idi. Bugün 80 bin metrekareye çıkmış durumdayız.
Elvan Eskişehir Genel Müdürü Nevzat Çelik araya girdi:


Yazının Devamını Oku

20 yıl sadece Adana ve Tarsus Amerikan’a gittik

5 Aralık 2015
40 yıl önce Şişecam’ın New York ofisinde görevli olarak ABD’ye giden, daha sonra kendi işini kuran Hüseyin Çavuşoğlu’nun Amerikalı eşi Robin Çavuşoğlu’na arkadaşları sordu:

- Eşin seni hiç Türkiye’ye götürdü mü?

Robin Çavuşoğlu, yanıtında eşinin doğup büyüdüğü kente bağlılığı vardı:
- 20 yıl boyunca sadece Adana’ya gittik.
Yanıtına şu ayrıntıyı ekledi:

 

 


Yazının Devamını Oku

Silicon Valley’e gitmeyin İsviçre’den dünyaya açılın

3 Aralık 2015
TÜRKİYE’deki İsviçre Ticaret Odası, 9 Aralık 2015’te 11’incisini düzenleyeceği “İsviçre Türkiye Ekonomik Forumu” için şu temayı seçti:

- İsviçre’ye Yatırım: Dünya Çapında Oyuncu Ol...

İsviçre’nin İstanbul Başkonsolosu Monika Schmutz Kırgöz, İsviçre Dış Ticaret ve Yatırım Ofisi Direktörü Mehmet Yıldırımlı ile Türkiye’de İsviçre Ticaret Odası Derneği (TR-CH) Başkanı Doğan Taşkent, ülkenin bu yönünü Türkiye’de anlatmak üzere kolları sıvadı. Taşkent, inovatif, yüksek teknoloji, yazılıma dönük adımlar atan Türk şirketlerinin ABD’deki Silicon Valley’e (Silikon Vadisi) yöneldiğini anımsattı:
- İsviçre, 5 yıldır “Küresel İnovasyon” ve “Dünya Rekabetçilik” endekslerinde birinci sırada. Yani, İsviçre bu konuda iddialı ve birçok imkan sunuyor. Dünya pazarlarına açılmak üzere kuluçka merkezlerini Silicon Valley’e götüren Türk şirketlerini İsviçre’ye bekliyoruz.

Türkiye’deki gelişmeleri irdeledi:
- Türkiye’de girişimcilik ortamı gelişiyor. İlk dalga internet-mobil-oyun ekseninde gelişti. Artık high-tech şirketleri görmeye başladık.

Yazının Devamını Oku