Paylaş
- TEMSAD, 135 üyesiyle ITMA Milano 2015’te yerini aldı.
Nalbant, ekledi:
- Fuarda İtalya ve Almanya’nın ardından 3’üncü büyük katılımcıyız.
1990’lı yılların ortalarında Türkiye Giyim SanayicileriDerneği’nin (TGSD) eski Başkanlarından Osman Benzeş’ın bana anlattığı ve Hürriyet’e manşet olan izlenimini anımsadım:
- Milano’da otel odasında menemen yaptılar, milyar dolarlık tekstil makinesi aldılar.
Nalbant, 2014 verilerini paylaştı:
- Türk tekstil ve konfeksiyoncuları hâlâ yılda 2 milyar dolarlık makine ithal ediyor. Bizim ihracatımız 400 milyon dolar. Sanayicilerimiz makinelerin ülkemizde üretilenlerini artık ithal etmemesini bekliyoruz.
MTG Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Erkunt Armağan, bir başka fuara dikkat çekti:
- Şu anda 240 Türk şirketi Hannover’deki (Almanya) Tarım Makineleri Fuarı’nda ürünlerini sergiliyor.
Dalgakıran, yeni bir logo ve “Türkiye’nin Makinecileri” sloganıyla iddiasını ileri taşıyan MTG’nin Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Ferdi Murat Gül, Necmettin Öztürk ve Mehmet Ağrikli’ye döndü:
- Temsil ettiğimiz sektör ülkemizde 40 milyar dolara ulaşıyor. Üretim yapan 10 bin şirketten 8 bini Makine İhracatçıları Birliği üyesi. 2014’te 14.7 milyar dolar ihracat yaptık. İhracatta otomotivin ardından ikinci sıradayız.
Türkiye’ye yılda 30 milyar dolarlık makine ve aksam ithalatı gerçekleştiğini vurguladı:
- Bunun yüzde 70’lik bölümü ülkemizde üretilebiliyor. Neyse ki, sektörümüz getirdiği dövizle bu ithalatın yüzde 48.4’ünü karşılıyor.
2023 için 100 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını kaydetti:
- Üretim araçlarını üretmeyen ülkeler orta gelir kapanından çıkamaz. Ülkemizi orta gelir kapanından çıkaracak anahtar bizde. Ancak, işgücü maliyetinde Uzakdoğu’ya, teknolojide Batı’ya yenik düşüyoruz. Kamu ihalelerinde öncelik, gelişmiş bölgelerde uygun fiyatlı yatırım arazisi, devlet desteğinde ayrıcalık, marka desteği, uygun finansman gibi adımlar, bizi 100 milyar dolarlık ihracata ulaştırabilir.
200 ülkeye ihracat yaptıklarına, Avrupa ihracat liginde 6’ncı, dünyada 29’uncu olduklarına değindi:
- Ülkemizin kilo başına ortalama ihracatı 1.6 dolarken, sektörümüzde 5.9 dolar düzeyinde. Fransa ve İngiltere’ye kilo başına 4 dolara ihracat yapıyoruz. Almanya’ya ihracatta bu rakam 9, ABD’ye ihracatta 11.8, Malezya’ya ihracatta 30.3 dolara çıkıyor.
Üretimde katma değer sıralamasından örnek verdi:
- Makine sanayi, 1 birim üretimle 0.26 birim katma değer yaratıyor ve bu yanıyla ülkemizde 3’üncü sırada yer alıyor.
Veriler Dalgakıran ve arkadaşlarının haklı olduğunu gösteriyor.
Makine sektörünün teknoloji geliştirmeyi hızlandırarak, daha fazla katma değer yaratarak yoluna devam etmesi için desteklenmesi gerekiyor.
Türkiye’den fuara giden 2 TIR’dan kaçak mülteci çıktı
MİLANO Başkonsolosumuz Hami Aksoy, MTG Başkanı Adnan Dalgakıran’la ITMA’da Türk şirketlerin standlarını gezerken Beneks’in patronu Hüseyin Birben, TEMSAD Başkanı Adil Nalbant’a sordu:
- İki üyemizin makinelerini taşıyan 2 TIR’da kaçak mülteciler yakalanmış. Şoförler Trieste’de gözaltına alınmış.
Ardından endişesini paylaştı:
- Kaçak mülteci sorunu, ihracatımızı olumsuz etkileyebilir.
Bakan Zeybekci’nin eşi makine turu yaptı
MİLANO ITMA 2015 Tekstil Makineleri Fuarı’nda MTG Başkanı Adnan Dalgakıran, yönetim kurulu üyeleri ve TEMSAD Başkanı Adil Nalbant’la Dilmenler’in standını geziyoruz. Milano Ticaret Ataşelerimiz Semine Uygun ve Burak Yılmaz’ın eşlik ettiği Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin eşi Ayşen Zeybekci ile oğlu Alparslan Zeybekci standa uğradı.
Bakan’ın, “Eşim Denizli’deki tekstil işimizi benden iyi yönetiyor” dediği Ayşen Zeybekci’ye ziyaretinin nedenini sorduk:
- Tekstil makineleri alanındaki son gelişmeleri görmeye geldim.
Ayşen Zeybekci, daha sonra oğluyla birlikte fuarı gezdi.
Paylaş