Paylaş
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, memleketi Denizli’den Adana’ya geçip, 4 bine yakın katılımcıya seslendi, ödül törenine katıldı. Ardından bizimle sohbete oturdu:- 1.5-2 yıldır özel sektörden yabancı yatırımcıya, her kesimde “Dur bakalım, hele şu seçimler geçsin” havası hakimdi. Birçok iş erteleniyordu. Bu hava bizlerde de, yani hükümette de belirli ölçülerde vardı. Bu ortama rağmen uluslararası sermaye girişinde önemli artış yaşandığını belirtti:- Dünyada uluslararası sermaye akışında azalma olmasına rağmen, bu yılın ilk 8 ayında Türkiye’ye yönelen sermayede yüzde 35 artış var.Ardından 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’nin kazandığı zafere değindi:- Artık işleri erteleme havası ortadan kalkmaya başladı. Kendi şirketlerimden bile işlerin hareketlenmeye başladığını gözlemleyebiliyorum.Durumu bir de şöyle tanımladı:- Ceketler çıkarılıp asıldı, yoğun bir çalışma için masaya oturuldu. Yeniden iş yapma zamanı geldi.Türkiye’nin büyümeye ihtiyacı olduğunu anımsattı:- Bir sonraki seçime kadar önümüzde net 3.5 yıllık çalışma dönemi var. Özel sektörüyle, hükümetiyle hep birlikte Türkiye’nin büyümesini sağlamak için harekete geçme zamanı.Önümüzdeki dönemde enflasyonu frenlemek için tüketimi kısmayı doğru bulmadığını kaydetti:- Enflasyonla mücadelenin bir yöntemi sıkı para politikası, talebin kısılması gibi önlemlerdir. Bir diğeri de daha çok üretimdir. Üretim bollaşır, rekabet yoğunlaşırsa, enflasyon da kendiliğinden düşüşe geçer. Ben reel ekonomiden gelen bir kişi olarak bu yöntemi daha doğru buluyorum.Türkiye’de enflasyonu aşağı çekecek kadar üretim bolluğu ve rekabet ortamı yaratılabilir mi?Özel sektör, hesap kitap yapmadan, üretimi patlatma düğmesine basar mı?
Merkez Bankası ve YÖK’e özel sektör de girmeli
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, üniversitelerin araştırma geliştirmeleriyle özel sektöre katkı vermesi gerektiğini vurguladı:- Ancak, üniversitelerin özel sektöre yeteri kadar destek verdiğini söyleyemeyiz. Aslında Yüksek Öğretim Kurulu’nda (YÖK) özel sektörden de temsilcilerin yer alması gerekir. O zaman gerçek anlamda üniversite-sanayi işbirliği gündeme gelebilir.TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, araya girdi:- Biz Merkez Bankası yönetim kuruluna da özel sektör temsilcisinin girmesini talep ediyoruz.Zeybekci, bu öneriye sıcak yaklaştığını kaydedip, üniversitelere yüklendi:- Hani, “Sanat, sanat içindir” yaklaşımı vardır ya, buna bir de “Bilim bilim içindir” bakışı mı ekleniyor?
Cumhurbaşkanı ve Başbakan özel sektörden Danışma Kurulu kursun
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’na şu formülü önerdi:- Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın çoğunluğunu özel sektör temsilcilerinin oluşturduğu 40-50’şer kişilik danışma kurulu kurmalarında yarar var. Böyle bir kurul ile özel sektörün, piyasanın nabzını daha iyi tutabilirler.- Kurul üyeleri her konuyu açıklıkla konuşabilir mi?- Üyelerin ona göre seçilmesi gerekir. Öyle bir kurul daha yararlı olur.
Türkiye’den ev alana vatandaşlık verelim
EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, iç tasarrufların Türkiye’nin büyümesine yetmediğine işaret etti:- Yabancılara konut, gayrimenkul satışı önemli kaynak kapılarından biridir. Şu anda yabancılara yıllık gayrimenkul satışı 4.5 milyar dolar dolayında. Bu rakam neden 10-15 milyar dolara çıkmasın.Bu noktada şu konuyu gündeme taşıdı:- Adam kalkıp ülkemizden 3-5 milyon dolarlık konut alıyor, biz kendisine geçici 1’er yıllık oturma izni veriyoruz. Türkiye, bu konuda cesur davranmalı, gayrimenkul alana vatandaşlık yolunu açmalıdır.
Paylaş