- Aile Varlık Yönetim Birimi’mize bağlı bir de “Esas Sosyal”i kuralım.
Esas Sosyal’in kurucular kurulu Şevket Sabancı, Hayırlı Sabancı, Emine Sabancı Kamışlı, Ali Sabancı, Can Köseoğlu ve Kazım Köseoğlu’ndan oluştu. Kurucular Kurulu Başkanlığı’nı Emine Sabancı Kamışlı’nın üstlendiği Esas Sosyal, 5 yıl için 20 milyon liralık bütçe ayırıp, öncelik vereceği sosyal sorumluluk projesi araştırmaya koyuldu.
Çeşitli sivil toplum kuruluşları incelendi, görüşmeler yapıldı, araştırma raporlarına bakıldı:
- Türkiye’de üniversite mezunları arasında işsizlik oranı yüzde 28.3. Bu konuda çözüme dönük bir model ortaya koyabilir miyiz?
Ipsos’un yaptığı araştırmadaki şu veri çok çarpıcıydı:
- Üniversiteden yeni mezun olan gençler ortalama 13 ay işsiz kalıyor. Bu gençlerin yüzde 90’ı moralsiz, kaygılı ve kendini baskı altında hissediyor.
Ankete katılan gerçlerin yakındığı noktalar şöyleydi:
- Burada çalışanların çoğu erkek. Sadece sekreterler kadın. Şirketimizde neden benim gibi mühendis hanımlar çalışmıyor?
Babasının aile fertleri ve akrabalarının mühendis olması konusundaki çabalarını anımsadı:
- Örneğin dayımın hayalinde büyükelçi olmak varmış. Üniversite eğitimini de bu yönde planlıyormuş. Babamın ısrarı üzerine o da mühendis olmuş.
Ailedeki mühendis ağırlığını öğrenenler Ebru Özdemir’e zaman zaman sordu:
- Babanız mühendis olmanız için baskı yaptı mı?
- Baskı değil, ikna ve yönlendirme söz konusuydu.
Ebru Özdemir, 1997’de sorduğu soruyu, 1.5-2 yıl önce sosyal sorumluluk projesi arayışları sırasında gündemine aldı. Grup şirketlerinin yönetim kurulunda görev alan eski Merkez Bankası başkanlarından Prof. Bülent Gültekin gibi isimlere de danışarak, soruyu projeye dönüştürdü:
- 2 ay önce son borunun montajına gittiğimiz “KKTC Su Temin Projesi”nin açılışını 17 Ekim Cumartesi günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Toroslar’ın suyunun Geçitköy’e (KKTC) ilk aktığı tarihi güne tanıklık etmeye bekliyoruz.
Kalyon İnşaat’ın THY’den kiraladığı uçak cumartesi sabah 08.30’da İstanbul’dan Ankara’ya hareket etti. Oradaki konuklar da alındıktan sonra Lefkoşa’ya hareket ettik. Uçakta Fırat Plastik’in patronu Nevzat Demir’in yanına gittim:
- Kalyon İnşaat’ın talebi üzerine Anamur’dan Geçitköy’e uzanan hattın borularını ürettiniz. Bu iş için Taşucu’ndaki Seka Limanı’nda yer alan fabrikayı kiralayıp yatırım yaptınız. O fabrika ne olacak?
- Fabrika kapanacak. Makineleri sökeceğiz. Üretim hattımız mobil sayılır. Bir başka yerde benzeri iş alırsak, götürüp kurabiliriz.
- Gündemde öyle bir iş var mı?
- Riyad’daki (Suudi Arabistan) bir proje için görüşüyoruz.
- Yatırımın karşılığını alabildiniz mi?
YUNANİSTAN’da temmuz ayı içinde banka şubeleri geçici olarak kapalı tutulup, nakit para çekişi sınırlandığı günlerde Visa Europe Güneydoğu Avrupa Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, ABD’de eğitimine devam eden oğlunun yanındaydı.
Kendisine bağlı 9 ülke, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Slovenya, İsrail, Hırvatistan, Malta, Kıbrıs ve Yunanistan’dan oluşuyordu. Önce telefon ve telekonferans bağlantılarıyla Yunanistan’da kartlı işlemlerin sağlıklı yürütülebilmesi için devreye girdi. ABD’den döner dönmez de soluğu Atina’da aldı.
Yunanistan hükümeti, bankalardan nakit çekimine sınır koyarken, banka kartı ve kredi kartıyla işlem yapmanın yolunu açık tutmuştu. Berna Ülman, o günlere ilişkin gözlemlerini şöyle aktardı:
- Yunanistan’da ödemeler hızla karta kaydı. Kartlar sayesinde ülkede günlük hayat aksamadı.
Yunanistan’da halkın normalde nakite alışık olduğunu vurguladı:
- Avrupa ülkelerinde 2014’te ortalama her 6 Euro’dan 1’i Visa ile harcanırken, bu oran Yunanistan’da 37’ye 1 şeklindeydi. Temmuz ayında banka kartı sayısı ikiye katlandı. Yunansitan Bankalar Birliği, bankaların kapalı olduğu dönemde 1 milyon adet yeni banka kartının müşteriye dağıtıldığını açıkladı. O günlere kadar ülkede toplam kart sayısı 6 milyondu.
Banka kartı sayısındaki artışta emeklilerin rolüne değindi:
O günlerde Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın aramış, birlikte Malta’ya gitmeyi önermişti:
- Uluslararası Gençlik Ödülü Derneği’ni ve Uluslararası Ödül Programı’nı destekliyoruz. Malta’daki ödül töreni ve sponsorlar toplantısına Sultan Yılmaz ve kızım Pelin’le birlikte katılacağız.
Hamdi Akın, Malta’da hedef koymuştu:
- Hedefimiz derneğin yıllık toplantılarından birini ülkemize çekmek.
Pelin Akın’dan gelen davet notlarına baktım:
- The Duke of Ednburgh’s Awards (Edinburgh Dükü Uluslararası Gençlik Ödülü) kapsamındaki çalışmalarımız İngiltere Prensi Edward’ın dikkatini çekti. 140 ülke içinde “full lisans” alanlar arasına girdik. Prens, programın bilinirliğini artırmak için Türkiye’ye gelmek istedi.
FATİH Belediye Başkanı Mustafa Demir, 4.4 milyon liraya restore ettikleri Rüstempaşa Medresesi’nde kurulan ekrana Sultan Abdülmecid Han Evi’nin restorasyon öncesi görüntüsünü yansıttı:
- Burası harabe haldeydi. Padişahın tefekküre daldığı yerde bekçi kalıyordu.
Sultan Abdülmecid Evi’ni 515 bin liraya restore ettiklerini belirtti:
- Şimdi bir dernek (İmam Ebu Hanife ve İmam Maturidi Araştırma Vakfı) orada Kur’an kursları düzenliyor.
Restorasyonunu tamamladıkları eserlerden örnekleri art arda ekrana getirdi:
- Rüstempaşa Medresesi, Ali Fakih Sübyan Mektebi, Fatih Belediyesi Başkanlık Binası, Zeyrek Sarnıcı, Piri Mehmed Paşa Mescidi, Sultanahmet Darülhadis Medresesi...
Ardından Fatih ilçesi sınırlarındaki tarihi eserlerin dökümüne geçti:
- Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) programı var. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin başında olduğu heyetle geldik.
Ardından Japon’ya ile bağlantılarının yapımına Ocak 1986’da başlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’ne uzandığını anımsattı:
- Itochi ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün yapımında birlikte çalışmıştık. Yakın dönemde İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nde de yollarımız kesişti. Itochi ve tanıdığımız Japon kuruluşlarla özellikle Afrika’da birlikte iş yapma konusunu görüşüyoruz.
Büyük projelerde finansman konusunun öne çıktığını vurguladı:
- Japon ortaklarla gireceğimiz projelerde finansman konusunun daha rahat çözüleceğini düşünüyoruz.
2014 Nisan’ında Kuveyt’te temeli atılan limanı sordum:
- Kuveyt Oil Company’nin (KOC), Al Ahmedi Limanı’nın kapasitesinin genişletilmesi ve Abu Halifa’da yeni bir servis limanı inşaatını kapsayan “Smal Boat Harbors” projesinin temelini dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül atmıştı. İnşaat nasıl gidiyor?
- 10 yıl önce “Baba Beni Okula Gönder” seferberliği başlattık. Seferberliğin en büyük destekçilerinden Aydın Doğan Vakfı olarak, 11 Ekim, Dünya Kız Çocukları Günü’nden aldığımız ilhamla yola çıktık. Birleşmiş Milletler Türkiye ile güçlerimizi birleştiriyoruz ve 8 Ekim’de “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” temasıyla bir konferans düzenliyoruz.
Programıma baktım, konferans Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı izlediğim Strasbourg-Brüksel-Tokyo seyahatine denk geliyordu. O tarihlere denk gelen başka toplantı davetleri gibi Hanzade Doğan Boyner’e de yanıt yazdım:
- Cumhurbaşkanı’nın seyahatini izleyeceğim. O nedenle konferansa katılamıyorum.
Tokyo’dan 9 Ekim Cuma sabahı 04.45’te döndük. O gün öğlene doğru Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı aradı:
- 8 Ekim’de Aydın Doğan Vakfı’nın düzenlediği konferansta “Baba Beni Okula Gönder” seferberliğinin 10 yılından, yaptığı etkiden görüntüleri ağlayarak izledik. Vakıf, “Dünya Kız Çocukları Günü”nün Türkiye ayağını sahiplendi. Desteğini bekliyoruz.
Bunun üzerine konferanstaki sunumları inceledim. Konferansı BM, Aydın Doğan Vakfı, UNFPA, UNICEF ve UN Women birlilkte düzenlemişti. Metinlerde önce şu anımsatmayı gördüm:
- Türkiye, Peru ve Kanada’nın girişimiyle BM Genel Kurulu’nun aldığı kararla 2012’den buyana 11 Ekim, “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanıyor.