Paylaş
- Eşin seni hiç Türkiye’ye götürdü mü?
Robin Çavuşoğlu, yanıtında eşinin doğup büyüdüğü kente bağlılığı vardı:
- 20 yıl boyunca sadece Adana’ya gittik.
Yanıtına şu ayrıntıyı ekledi:
- Her seferinde kutsal mekan ziyareti gibi eşimin mezun olduğu Tarsus Amerikan Koleji’ne de gittik.
Sağlık ve Eğitim Vakfı (SEV) Başkanı Ceyda Aydede’nin davetiyle SEV Mütevelli Heyeti Başkanı Tamer Şahinbaş, önceki Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. İlter Turan, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Emre Akkuş, Genel Koordinatör Binnur Karademir, Üsküdar Amerikan Lisesi Müdürü Funda Cüceloğlu, İzmir Amerikan Koleji Müdürü Didem Erpulat ve Tarsus Amerikan Koleji Müdürü Günseli Yüksel’in aralarında bulunduğu ekiple New York’a gittiğimde Robin-Hüseyin Çavuşoğlu çiftini tanıdım.
Vakıf yönetimi, ABD’de yerleşik mezunlarıyla buluşmak ve burs fonuna kaynak yaratmak için Friends of the American Board Schools in Turkey (FABSIT) ile başlattığı “SEV Leaders Night” etkinliğini bu yıl da gerçekleştirdi.
Buluşmada Tarsus Amerikan mezunu Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur’a sordum:
- SEV’in okullarından en fazla girişimci Tarsus Amerikan mezunları arasından çıkıyor gibi. Bunu neye bağlıyorsunuz?
- Tarsus Amerikan’da toplumun her kesimiyle iç içe yaşama bilinci oluşturuluyor. Girişimciliğimi buna bağlıyorum.
Timur, öyküsünü kürsüden aktarırken, öğrencilik dönemindeki hayalini paylaştı:
- Ben aslında Başbakan olma hedefiyle yola çıktım. Babamın rahatsızlığı nedeniyle bir inşaat projesini tamamladım. Böylece sektöre adım atmış oldum. Bugün Nef, Manhattan’da (New York) proje yapacak aşamaya geldi.
Chobani ile ABD’de zirveye çıkan Hamdi Ulukaya da öyküsünü anlatırken, çocukluk hayaline döndü:
- Erzincan’ın küçük bir kasabasında doğdum. Kasabadaki en önemli kişi kaymakamdı. O nedenle hep kaymakam olma hayali kurardım.
Daha sonra FABSIT Başkanı İsmail Ekmekçi’yle bağışları konuştuk:
- Geçen yıl Tarsus Amerikan mezunu The Coca-Cola Company Başkanı Muhtar Kent, burs fonu için 120 bin dolar bağışladı. Biz FABSIT olarak SEV okulları ile proje hazırlayıp, Amerikan Hükümeti’nden fon alabiliyoruz. İzmir Amerikan Koleji’nin kültür-sanat merkezi için 1 milyon dolarlık fonun bağlantısını kurduk.
Robin-Hüseyin Çavuşoğlu çifti buluşmaya katılamadı ama yakın dostları ürolog Prof. Emre Akkuş’u havalimanına götürmek için otele uğradı. Robin Çavuşoğlu, eşinin Tarsus Amerikan’a bağlılığını havalimanı yolunda anlattı. Prof. Akkuş destekledi:
- Benim hayatımda Tarsus Amerikan’ın çok önemli yeri var.
Önceki gün Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) önderliğindeki İnovasyon Haftası kapsamında yönetiğim oturumda Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, eğitim sisteminin altını çizdi:
- Eğitimde çok kötüyüz. Çok merkeziyetçi, garip bir eğitim sistemimiz var. Gençleri ve hocaları sorgulayan bir felsefe yok.
Yine de Türkiye’de ilköğretim, lise, üniversite düzeyinde başarılı eğitim kurumu örnekleri var...
İyi örnekleri genele yayacak strateji belirlemek çok mu zor?
Borsa, ‘Gayrimenkul Sertifikası’nı bekliyor
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin katılımıyla gerçekleşen Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) Ankara buluşmasından dönerken Esenboğa Havalimanı’da Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç’le karşılaştım.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi kokteyline katılan Dinç, yanımda Toplu Konut İdaresi (TOKİ) İstanbul Emlak Daire Başkanı Aliseydi Karaoğlu’nu görünce konuya girdi:
- TOKİ ile “Gayrimenkul Sertifikası” üzerinde çalışıyoruz. Sertifika, biriktirildiğinde konuta dönüşebilecek bir modelle devreye girecek. Borsa İstanbul’da işlem görecek. İsteyen değer artışını dikkate alıp Borsa İstanbul’da satabilecek. İsteyen biriken sertifikalarla konut alabilecek.
Özal döneminde “Konut Sertifikası” denendi, konuta dönüşemedi...
“Gayrimenkul Sertifikası” konuta dönüşür mü?
Paylaş