- Projenin 350 milyon dolarlık boru hattı bölümünü siz yaptınız. Vanayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu birlikte açtı. Şimdi KKTC’ye ulaşan suyun yönetiminde sorun yaşanıyor. Türkiye’den giden su KKTC’de henüz kullanılamıyor. Ne diyorsunuz?
- Aslında KKTC’ye su akışı resmi törenden 1.5 ay önce başlamıştı. Mersin’deki Alaköprü Barajı’nda toplanan su, KKTC’deki Geçitköy Barajı’na akıyor. 1.6 milyar liralık yatırımla KKTC’ye akan içme ve sulama suyunun orada hedeflendiği şekilde kullanımının devreye girmemiş olması üzücü.
“Asrın projesi”nin en zor yanı, boru hattını Fırat Plastik’in üretim desteğiyle gerçekleştirdikten sonra dağıtım-işletme işine talip olup olmadıklarını merak ettim, yanıtladı:
- KKTC’de suyun dağıtım ve işletmesiyle hiç ilgilenmedik. Aslında KKTC’den bazı şirketler, “Birlikte talip olalım” teklifi getirdi. Ancak, biz ilgilenmediğimizi kendilerine anlattık.
Erdoğan’ın Suudi Arabistan gezisi heyetinde 2 işadamı vardı. Biri Kabe’nin çevresindeki Osmanlı revaklarının restorasyonu projesini yürüten Güryapı’nın Başkanı Hasan Gürsoy, diğeri de Kalyoncu’ydu. Kalyoncu, Suudi Arabistan’da müteahhitlik belgesine sahip olduklarını belirtti:
- Suudi Arabistan’da neler yapabileceğimizi araştırıyoruz.
Antalya’da kasım ayında gerçekleşen G-20 Zirvesi sırasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile görüşme fırsatı bulduğunu aktardı:
Soylu’ya öncelikle şu mesajı verdiler:
- Net 1300 liralık asgari ücretin 200 liralık bölümünün yükünü üzerimizden alın. İsterseniz 2-3 yıl içinde yine asıl ücretin içine yedirin.
Bu konudaki önerileri de şu oldu:
- 200 lirayı “aile yardımı” veya “asgari geçim indirimi” formülü ile asıl ücretin dışında tutun. Artışın tümü ücretin içinde olursa, kıdem tazminatı yükümüz de bir anda yüzde 30 artacak.
Arsanın sahibi Doğa Şehircilik, baktıkları alanı mermer deposu olarak kullanıyordu. Şirketin patronunu yokladı:
- Bize bu araziyi satar mısınız?
- Araziyi hangi amaçla alacaksınız?
- Büyük bir depo yapacağız.
Oturup detaylı konuştular. Arazinin sahibi kararını verdi:
- Eğer kesin kiralama sözü verirseniz, istediğiniz özellikteki depo yatırımını biz yaparız.
Ekol Lojistik, 11 yıllık kiralama imzasını attı, Doğa Şehircilik de 220 bin metrekare kapalı alana sahip olacak 120 milyon dolarlık yatırıma girişti. Musul, deponun tasarımını kendilerinin yaptığını vurguladı:
- Ülkemizde önümüzdeki dönemde önemli bir zirve gerçekleşecek. Zirve için kongre merkezini sizin inşa etmenizi istiyoruz.
Swaziland Krallığı temsilcileri, Bora’ya Summa’yı neden davet ettiklerini anlattı:
- Sizin Trablus, Ekvator Ginesi ve Senegal’de damganızı vurduğunuz kongre merkezlerini gördük. Dar zamanda projeleri yetiştirdiğinizi, işi iyi yaptığınızı öğrendik.
Bora, Swaziland Kralı Mswati III tarafından da kabul edildi. Kral, kabulde bir teklif yaptı:
- Türkiye’de Büyükelçilik ve konsolosluğumuz yok. Siz burada benim gördüğüm ilk Türksünüz. Ankara Fahri Konsolosumuz olmanızı isteriz.
- Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği geçen mart ayında yürürlüğe girmişti. “Vergi borcu olan üreticiye bandrol verilmemesi” hükmünün uygulama tarihi 1 Ocak 2016’ydı.
Sözlerini bitirmesini beklemeden araya girdim:
- O maddenin ertelenmesini mi talep ediyorsunuz?
- Hayır. Aksine, ertelenmesi için lobi yapanlar olduğunu duyuyoruz. Ertelenmesini istemiyoruz.
- Nasıl olur? Alkollü içki üreticileri olarak sıklıkla vergilerin yüksekliğinden, yasaklardan yakınırsınız. “Vergi borcu olana bandrol verilmemesi” de sektörünüze yeni bir yasak demek değil mi?
- Biz vergisini sektirmeden, zamanında ödeyen şirketler arasındayız. Bizim gibi davranan şirketler için sorun yok.
Ürün satışlarından sağlanan ÖTV ve KDV’yi zamanında Maliye’ye aktarmayan şirketlerden yakındı:
SEV Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Aydede, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Emre Akkuş, Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, İzmir Amerikan Koleji Müdürü Didem Erpulat ve Ahmet Aydede’den oluşan ekiple Yale Üniversitesi’ne gittik.
SEV yönetimi, Yale Üniversitesi’nin yabancı öğrencilerle ilgili biriminin yöneticilerinden Amin Abdul-Malik Gonzalez’e bünyelerindeki okulları anlattı. Mezunlarına Yale kapısının daha fazla açık tutulmasını istedi.
Daha sonra Ceyda Aydede’nin yakın dostu Prof. Linda Kathryn Bockenstedt eşliğinde üniversite turuna çıktık. Tur sırasında kütüphaneye de girdik. Derken kütüphanenin bodrum katında bir bölüme yöneldik:
- The Cushing Center...
Kapıdan girer girmez raflarda dizili kavanozların içindekilere şaşkınlıkla baktık. Rehberimiz şaşkınlığımızı gidermeye çalıştı:
O sırada URGE (Uluslararası Rekabetinçiliğin Geliştirilmesi) kapsamında katıldıkları “19. Middle East Iron & Steel Conference”ta Türk çelik ihracatçıları heyeti başkanı olarak Dubai’de bulunan Çıkrıkçıoğlu, telefona soruyla yanıt verdi:
- Hayırdır?
- Dubai’de olduğunuzu biliyorum. Ben de Dubai’deyim. TİM’in açacağı “Ticaret Merkezi” için ön görüşmeler yapıyoruz. Belirlediğimiz yeri görmenizi isterim.
O gün öğlenden sonra Türkiye’nin Dubai Ticaret Ataşesi Serdar Kumbaracı, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Bahadır Öztanyel ve Çelik İhracatçıları Birliği Şube Müdürü Uygar Tatar’la birlikte, TİM’in ilkini Dubai’de açmayı planladığı “Ticaret Merkezi”nin ön anlaşması imzalanan yerini gezdik.
Kumbaracı, tur sırasında bir açılışla ilgili bilgi verdi:
- Sandalyeci, Dubai’de mağaza açıyor. Abu Dhabi Büyükelçimiz Levent Bilgen ve Dubai Başkonsolosumuz Erdem Ozan da orada olacak. Zamanınız varsa siz de gelin.
Akşam saatlerinde de Sandalyeci mağazasının açılışına katıldık. Sandalyeci A.Ş.’nin ortağı Hasan Başterzi, Kerim Başterzi ve Şeyma Başterzi kardeşler, 10’uncu mağazayı Dubai’de açmanın heyecanını yaşıyordu.
- Çelik İhracatçıları Birliği, URGE (Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) kapsamında Dubai’deki, “19. Middle East Iron & Steel Conference”a katılıyor. Birlikte gidelim.
Geçen pazartesi günü Dubai’deki The Palm Atlantis’te konferansın gerçekleştiği bölüme yönelince altın sponsorlarından biri dikkatimi çekti:
- Turkish Steel...
Çelik İhracatçıları Birliği, MetalBulletin’in konferansına altın sponsor olmuş, otelin salonlarından biri, katılımcı Türk firmalarının ikili görüşmelerine ayrılmıştı. Her şirketin ayrı masası vardı: