Dehşetin görüntülerini izlerken şirketin Ar-Ge sorumlusunu aradı:
- Bizim artık bombaya dayanıklı cephe giydirme ve doğrama sistemleri üretmemiz gerekiyor. Kurşun geçirmez doğramaları bombaya dayanacak şekilde geliştirmek için çalışalım.
Seyahatten dönünce yönetim ekibini de aynı konuya yoğunlaştırdı:
- HSBC saldırısından bir yıl sonra 4 kilo TNT ile başlayıp 20 kilo TNT’ye varan patlamalarla bombaya dayanıklı iddiasıyla ürettiğimiz doğramaları test ettik. Başarılı sonuca ulaştık.
Geçenlerde Çuhadaroğlu Beylikdüzü’ndeki fabrikasına gittim. Nejat Çuhadaroğlu ve Çuhadaroğlu Alüminyum’un Genel Müdürü Kenan Aracı ile sektördeki gelişmeleri konuştuk. Çuhadaroğlu, 13 yıl önce İngiltere’den gelen siparişi anımsadı:
- KKTC’deki Türk Bankası, Türkiye’deki şubesinin aynı adı taşımasını talep ediyor.
Özal, Türk Ticaret Bankası’nın kısaltmasını anımsattı:
- Türk Ticaret Bankası, “Türkbank”ı kullanıyor. KKTC’li bankaya “Türk Bankası” izni verirsek karışıklık doğar. Onun adı “Turkish Bank” olsun.
1901 yılında Türkler’e kredi vermek üzere kurulan Lefkoşa İslam İddihar Sandığı, 1925’te aynı adla bankaya, 1943’de Lefkoşa Türk Bankası’na, 1973’te de Türk Bankası Ltd.’ye dönüştü. Kıbrıs dışında ilk şubeyi 1974’te Londra’da açtı. Bankanın hissedarları, 1979’da Akbank Beyoğlu Şubesi Müdürü Tanju Özyol’u Türk Bankası Ltd.’nin Londra şubesine transfer etti. Londra’daki başarısı, Özyol’u kısa sürede Türk Bankası’nın tepe yönetimine taşıdı.Derken hakim ortaklar hisselerini satmaya karar verdi. Özyol, “management by out” (çalışanlara satış) modeliyle hakim ortakların hisselerini 1981’de 4 yıl vadeyle devraldı. 1982’de İstanbul’da ilk şubesini açtı. 1991’de de İstanbul ve Londra’daki şubeler bankaya dönüştü. 2003’te TurkishBank Grubu’nun çatısı altındaki banka sayısı 4’e çıktı:
Türk Bankası (Kıbrıs), Turkish Bank (İngiltere), Turkish Bank A.Ş. (Türkiye), Allied Turkish Bank Ltd. (Kıbrıs).
Özyol, 4 yıl önce Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı damadı Hakan Börteçene’ye devretti. Börteçene, üst yönetimdeki diğer görevleri sırasında, “Türk Bankası” adı için bir deneme daha yaptı. Tevfik Bilgin’in başkanlığı döneminde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvurdu:
- Bizim KKTC’deki adımız “Türk Bankası”. Türkiye’ye ilk adım attığımızda karşımızda “Türkbank” engeli vardı. Şimdi o engel yok. Türkiye’de de “Türk Bankası” olalım.
Türkiye’deki “teorik fizik” masterına Wisconsin Üniversitesi’nde “bilgisayar bilimleri ve nükleer mühendisliği” ekledi. Doktora diplomasını “mühendislik fiziği” alanında aldı.
Doktora sonrası Türkiye’deki bazı üniversitelere başvurdu, “Bize yaramazsın” yanıtı aldı. Wisconsin Üniversitesi’nin teklifini kabul edip, eyaletin “16 nodlu Süper Bilgisayar Merkezi”ni kurdu:
- O dönemde ABD’de, dolayısıyla dünyada 5 tane “Süper Bilgisayar Merkezi” vardı. Wisconsin’de 4 yıl master ve doktora öğrencileriyle araba motorları, nükleer reaktörler, depremlerin yayılması, molekül dinamiği, ilaç tasarımı, akışkanlar ve gazlar konusunda bilgisayar kodları ürettik.
Ardından 10.000 nodlu dünyanın en hızlı bilgisayarının bulunduğu, atom bombasının yapıldığı laboratuvarlar arasında yer alan Tennessee’deki Oak Ridge Ulusal Araştırma Merkezi’nden iş teklifi aldı. 3 yıl içinde “Endüstriyel Yaratıcılık Merkezi”nin başına atandı:
- Nobel ödüllü Türk yazar Orhan Pamuk’un 2008’de yayımladığı Masumiyet Müzesi kitabından yola çıkarak İstanbul’da açtığı müzedeki objelerin bir bölümüyle Somerset House’da sergi planlıyoruz. Sizin İngiltere’de bankanız var. Sergiye sponsor olur musunuz?
Börteçene, önce sesli düşündü:
- TurkishBank UK’in aslında bu tür sponsorluk bütçesi yok. Ayrıca bu sponsorluğun bankamıza sağlayacağı ticari bir katkı da olmayacak.
Sonra hızla kararını verdi:
- Orhan Pamuk, ülkemize ilk Nobel ödülü gururunu yaşatan çok değerli bir yazarımız. Onun Masumiyet Müzesi’ndeki bazı objelerin Londra’da sergilenmesi, İstanbul ve ülkemiz için önemli bir tanıtım olur. Sergiye elimizden gelen desteği veririz.
Börteçene, Turkish Bank UK CEO’su David Stewart’a döndü:
- 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ayazağa Kasrı’ndaki küçük Köşk’ü ofis olarak kullanıyor değil mi?
- Orayı devletin tahsis ettiği sanılıyor. Uniq İstanbul ve MEF Üniversitesi kampusünü yapan Türk Mall, o Köşk’ün uzun vadeli kullanım hakkına sahip. Restorasyon sonrası Sayın Gül’e kiraladılar.
Çıkrıkçıoğlu ve eski Ekonomi Başdanışmanı Ahmet Ertürk’e görüşme talebimi ilettim. Geçen hafta başında Gül’ün Ayazağa’daki çalışma ofisine gittim. Sohbetimiz ekonomiyle başladı:
- Seçimler bitti, tek parti hükümeti kuruldu. Türkiye 2016’ya avantajlı başlamış oldu. Artık yüksek büyümeyi temin için öncelikle iklimi pozitife çevirmek gerekiyor. Çünkü, büyümenin motorunu yatırımlar oluşturuyor. Kendi tasarruflarımız yeterli değil. Dışarıdan yatırım çekmek için de pozitif iklime ihtiyaç var.
Daha sonra Gazi Üniversitesi’ne dönüşen yerde makine mühendisliği öğrenimi gören Nihat Özdemir, ilk günlerden itibaren iki yakın arkadaş edindi:
- Gülseren Hanım ve Sezai Bacaksız...
Özdemir, ikinci sınıfın sonlarına doğru Gülseren Hanım’a teklifini yaptı:
- İnşallah okulu bitirdiğimizde seninle evlenmek istiyorum.
- Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç kalp krizi geçirdi.
Ardından üzücü haber sosyal medyada hızla yayıldı:
- Mustafa Koç’u kaybettik.
Havalimanından adanın başkentine giderken Mustafa Koç’la yaptığımız iş seyahatleri, sohbetler film şeridi gibi gözümün önünde belirdi. O an, babası, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç’la 2010 yılı Ocak ayı sonlarında yaptığımız sohbeti anımsadım.
- Sofralık zeytinde kiloya giren zeytin adedi konuşulurken, “Çınarlı Eleği’ne göre” şeklinde tanımlama yapılır. Yani, zeytinin ölçü birimine adını veren makine Akhisar’da üretiliyor.
ÇMS’nin patronlarından Ersoy Çınarlı, şirketin 1968’de kurulduğunu belirtti:
- Babamız Ali Osman Çınarlı, ilk zeytin eleme fabrikasını 1968’de üretti. Bugün hasattan ambalaja her aşamada kullanılabilen 60 farklı makine üretiyoruz.
Zeytin eleme makinelerinden birini çalıştırınca, kiloya kaç adet girdiğini merak ettim. Üç örnek verdi: