- Turquality kapsamında marka desteği alan bir şirkete verilecek kaynak, bütün şirketlere ödenen paranın toplamının yüzde 5’ini geçmeyecek. Sınır 1 Ocak 2017’de tüm şirketlere verilen Turquality desteğinin yüzde 3’üne inecek.
Bu karara kadar uygulama şöyleydi:
- Turquality kapsamındaki şirket, yurtdışında iyi bir tanıtım projesi ortaya koyarsa, bunun bedeli 100, 200 milyon dolar olsa dahi, harcadığı kaynağın yarısı Ekonomi Bakanlığı’ndaki fondan karşılanır.
Bir-iki yıl öncesine kadar Turquality’den tek projeyle bu boyutta kaynak alabilen marka olmamıştı. Ekonomi Bakanlığı’nın
- Kilo başına ihracatımız 0.50 dolar. ABD, çeliği kilo başına 2 dolara ihraç ediyor. Biz kilo başına ihracatta dünyada 17’nci sıradayız.
Ekinci, planını ortaya koydu:
- Sektörümüz 3 entegre, 24 ark ocaklı, 4 indüksiyon ocaklı tesis ve 200 civarında haddehane ile üretim yapıyor. Ürünlerimiz test için İngiltere’ye gidiyor. Hem kendi test merkezimizi, hem de üretimde katma değeri artırmaya dönük Ar-Ge merkezimizi kurmamız gerekiyor.
MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, 15 Temmuz hain darbe girişiminden hemen sonraki açıklamalarında şu mesajı verdi:
- Üretmeye, direnmeye devam...
Geçen 3 ayda geriye dönüp baktı, şöyle düşündü:
- Son 3 ayda hayatımda hiç konuşmadığımız kadar FETÖ konuştuk. FETÖ, son 3 ayımızı çaldı.
Odasında grubun Murahhas Azası Hasan Rahvalı, Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Kılıç ve Genel Müdür Yardımcısı Barlas Yurtsever vardı. Odasındaki dev ekrana yansıyan inşaat alanını gösterdi:
- Biz buradaki hafriyat, altyapı hazırlığı, metro istasyonu gibi işleri 350 bin metrekarelik satılabilir alan karşılığı almıştık. 2014’te ilk kazmayı vurduk. 8.5 milyon metreküplük hafriyat yaptık. Tamamladığımız işlerin bedeli 1 milyar lirayı buldu.
Proje için Aktifbank’tan 300 milyon lira kredi kullandıklarını belirtti:
- Aktifbank bu projede bize yüzde 5 hisseyle ortak. Kendimize ait ofis ve alışveriş merkezi bloklarının kaba inşaatını tamamladık. O bloklara 2.5 milyar liralık yatırım yapıyoruz.
Ödül törenini izlediğimiz masada ev sahibimiz Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Arıoğlu, Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu, şirketin Kurucu Üyesi Ülkü Arıoğlu, Genel Müdürü Özge Arıoğlu, Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. Başkan ve CEO’su, Koreli SK’nın Kıdemli Başkan Yardımcısı Seok Jae Seo ile SK Kıdemli Başkan Yardımcısı Seung Soo Lee var.
Ersin Arıoğlu, Avrasya Tüneli’nin “Köprü-Tünel” kategorisinde ENR’ın 2016 ödül listesinde ilk sıraya oturmasının en önemli gerekçesine işaret etti:
- Denizde dünyada 106 metre derinlikte yapılan başka tünel yok. Avrasya Tüneli, bu yönüyle dünyada ilktir. Biz, bu tünelle dünyaya cesaret verdik. Dünyadaki meslektaşlarımız bizi yakından izledi. Bu örnekle tünel teknolojisinde yeni bir aşamaya geçildi.
Başar Arıoğlu, ihale sürecini anımsadı:
- Austrian Post’a yüzde 50 için önerdiği fiyatın yüzde 40 fazlasını verelim, elindeki yüzde 25 hisseyi bize iade etsin.
Austrian Post’un kendilerine yüzde 50 hisse için 300 milyon lira teklif ettiğini belirtti:
- Bu teklif, Aras Kargo’nun toplam değerini 605 milyon lira olarak görüyor. Austrian Post, 2013’te şirketimizin yüzde 25 hissesini alırken toplam değer 500 milyon liraydı. Yani, bu teklif, şirketimizin değerini çok aşağı çekiyor.
Avusturyalı ortağın Nisan 2016’da kendilerine yüzde 50 hisse için yaptığı teklifte şirketin toplam değerinin 1.2 milyar liraya denk geldiğini savundu:
* Rüzgar: Omuzunda kalın şal olan kadını görüyor musun? Ben gücümle şalı kadının üzerinden atacağım.
* Güneş: O kadar iddialı olma.
Rüzgar, esmeye başladı. Üşüyen kadın şalı daha sıkı sardı. Derken rüzgar pes etti. Sıra güneşe geldi. Güneş yavaş yavaş yüzünü gösterdi, ortam ısındı, kadın önce şalı gevşetti. Sonunda sıcağa dayanamayıp, şalı eline aldı.
* Güneş: Gördün mü, hiç zorlamadan kadının şalı üzerinden atmasını sağladım.
- 1910’lu yıllarda Tekirdağ’da 17 bin Ermeni, 15 bin Yahudi, 12 bin Rum, 5 bin Müslüman yaşıyormuş. 55 yaşındayım. Doğma, büyüme Tekirdağlı’yım. Bu detayı belediye başkanı olduktan sonra gördüm.
Belgelerdeki bir ayrıntı dikkatini çekti:
- Fransa’daki bağlar 1901’de yaşanan floksera hastalığı nedeniyle verimden düşüyor. Tekirdağ Limanı’ndan Fransa’ya o yıl 100 bin ton dökme şarap gidiyor.
Bunun detayına indi, şu bilgiye ulaştı: