Paylaş
* Rüzgar: Omuzunda kalın şal olan kadını görüyor musun? Ben gücümle şalı kadının üzerinden atacağım.
* Güneş: O kadar iddialı olma.
Rüzgar, esmeye başladı. Üşüyen kadın şalı daha sıkı sardı. Derken rüzgar pes etti. Sıra güneşe geldi. Güneş yavaş yavaş yüzünü gösterdi, ortam ısındı, kadın önce şalı gevşetti. Sonunda sıcağa dayanamayıp, şalı eline aldı.
* Güneş: Gördün mü, hiç zorlamadan kadının şalı üzerinden atmasını sağladım.
Ertürk, ardından salondaki afişi gösterdi. Afişte gülümseyen, Gİ amblemli kravatı olan bir güneş çizgisi vardı. Alttaki sloganı işaret etti:
- Maliye’ye borcunuz mu var? Gelin yapılandıralım. Gelin barışalım.
En alttaki ibareye özellikle dikkat çekti:
- Peşin ödeyin, kazançlı çıkın.
Ardından şu mesajı verdi:
- Tahsilat için sadece denetimin gücü yetmiyor. Mükellefin gönül rızasıyla yükümlülüğünü yerine getirmesi, geciken borcu varsa, yapılandırma fırsatından yararlanması önem taşıyor.
Ertürk, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay ve İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar’la birlikte buluştuğumuzda kısaca “Vergi Barışı” olarak bilinen kanundan yararlanmak için sürenin daraldığına değindi:
- 19 Ağustos 2016’da başlayan başvuru süresi 31 Ekim 2016’da doluyor. Kesinleşmiş vergi, trafik cezası, kredi yurtlar kurumu borcu, motorlu taşıt vergisi gibi borçları olanlar bir an önce başvursun, yeniden yapılandırmanın avantajlarından yararlansın.
Dilbay şu noktanın altını çizdi:
- Borcunuzu kanun dışında kimse silemez. 6736 sayılı kanun birikmiş vergi borcunu azaltıyor. Üstelik teminatsız taksitlendiriyor.
Ertürk, taksit sayısını ve aralığını vurguladı:
- 6, 9, 12, 18 taksit mümkün. Her taksit aralığı 2 ay. Dolayısıyla 18 taksit, 36 ay anlamına geliyor. Ayrıca, yılda iki kez “taksit atlama” kolaylığı da var.
Ertürk, gücü olana peşin ödemeyi tavsiye etti, Dilbay örnekledi:
- 2013’ten beri ödenmeyen 15 bin liralık gelir vergisi borcuna 8 bin lira gecikme zammı ve faiz biner. Yapılandırmadan yararlanılınca, 8 bin liralık gecikme zammı ve faiz, kafadan 2 bin 900 liraya iniyor. Yani toplam borç, 23 bin liradan 17 bin 900 liraya düşüyor. Peşin ödenince toplam borç 16 bin 450 liraya çekiliyor.
Ertürk, yeniden yapılandırmayla ilgili geçmişte 4811 ve 6111 sayılı kanunların çıkarıldığı üzerinde durdu:
- Şimdiki 6736 sayılı kanun mükellefe daha fazla avantaj sağlıyor. Şu ana kadar ilgi iyi ama biz kapsama giren tüm mükellefler bu avantajdan yararlansın istiyoruz.
Fırat Kalkanı Operasyonu ve hemen hergün aramızdan aldığı canlarla yüreğimizi yakan terörün ekonomiye olumsuz etkisi, “borç barışı”na ilgiyi de yansımaz mı?
473 LİRAYA ÇIKMIŞ TRAFİK CEZASI 182 LİRAYA DÜŞEBİLİYOR
GELİR İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay, 6736 sayılı kanunun trafik cezası borçlarına getirdiği kolaylığı şöyle örnekledi:
- 2013 yılında yazılan 166 liralık trafik cezası ödenmeyince bugün gecikme faiziyle birlikte 473 lirayı bulur. Çünkü, 307 lira faiz eklenir. Yeniden yapılandırma, borcu 196 liraya indiriyor, taksit de yapılıyor. Peşin ödeme halinde borç 182 liraya düşüyor.
MATRAH ARTTIRMAK KALKAN GİBİ KORUR
GELİR İdaresi Başkanı Adnan Ertürk, 6736 sayılı kanununu anlattığı işadamı grubuna “matrah artırma”yı şöyle özetledi:
- Matrah artırmak, mükellef için Maliye nezdinde geleceğe dönük sigorta sayılır. Matrah artırılması, vergi incelemesine karşı kalkan olur.
SIKINTISI OLANA NEFES ALDIRIR
İSTANBUL Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar, 6736 sayılı borç yapılandırma kanununun sıkıntılı olan şirketlere de nefes aldıracağını savundu:
- Yeniden yapılandırma, sıkıntıda olan şirkete Maliye cephesinde zaman kazandırır. “Ödeme gücüm yok” deyip, barışa yanaşmayan, kanuni takip ve hacizle karşı karşıya kalır.
Adnan Ertürk, araya girip şu ayrıntıyı anımsattı:
- Borç yeniden yapılandırmasının devreye girmesi için mükellefin ilk iki taksiti ödemesi gerekiyor.
Paylaş