- 1981’de İzmir 1’inci Sanayi Sitesi’nde 50 metrekarelik dükkanda üretime başlamıştık. Bugün 40 bin metrekarelik arazide 14 bini üretime dönük olmak üzere 30 bin metrekarelik kapalı alanımız var.
Yeni tesise yaptığı yatırımı düşündü:
- Temeli 2015’te atmıştık. Yatırımı 60 milyon liraya tamamladık.
Sızdırmazlık teknolojilerine ilgisi, babasının bu ürünlerinin ticaretini yaptığı dönemlerde başlamıştı:
- İlk üretim denemesini Konya’da öğrenciyken yaptım. Ancak, Kastaş’ın temelini oluşturan işi 1981’de İzmir’de kurdum.
Hürriyet’in İzmir Atatürk OSB’deki toplantısı sonrası Serkan Aksüyek’in rehberliğinde Kastaş’ın Menemen Plastik İhtisas OSB’deki tesislerine gezdim, Haydar Atılgan, ihracattan sorumlu oğlu Bircan Atılgan ve stajyer olan küçük oğlu Efecan Atılgan’la sohbet ettim. Bircan Atılgan, şirketle ilgili sunumu ekrana yansıttı:
- 1994’te ilk ihracatımızı Fransa’ya yaptık. 1996’da Atatürk OSB’deki 2 bin 500 metrekarelik fabrikaya taşındık.
- 2 yıldır Kars’tayım. Bu salonu ilk kez böyle kalabalık görüyorum. Balkon dahil her taraf dolu, ayakta izleyenler bile var.
Ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, dış dünyaya dönük siyasi mesajını şu deyimle verdi:
- “Aman ha, etliye, sütlüye karışma” denirdi. Biz etliye de, sütlüye de karışıyoruz, karışacağız.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, köyünde, kasabasında hayvancılıkla uğraşan ailelere 300’er baş koyun projesini Kars’ta da özetledi:
- 300’er baş koyunu ücretsiz dağıtacağız. O koyunlar birer yavru verecek. Kuzuları devlet satın alacak. Köylü para kazanacak, ülkemizin hayvan varlığı artacak Koyunları verdiğimiz evin kadınına asgari ücret ödeyip, sigortasını yapacağız. İlaç, yem desteği de vereceğiz. O bedelleri kuzuları satın alırken düşeceğiz.
Salonda alkış koptu, Fakıbaba sürdürdü:
- Bu yıl 500 bin koyun dağıtacağız. 5 yılda 5 milyon koyun dağıtırız.
Fakıbaba
Bir ayakkabı üreticisi, taban aldığı şirketle anlaşmazlığa düşmüş, Büyükekşi’den yaşanan sorunu çözmesi için yardım istemişti.
Büyükekşi, iki tarafı dinledi, yüzleştirdi, kararını verdi:
- Taban üreticisi haksız. Ürün verdiği ayakkabı üreticisini mağdur ettiği için 3 bin dolar ödeyecek.
Haklı tarafa döndü:
- Taban üreticisinden alınacak 3 bin doları senin adına derneğimizin kurduğu vakfa bağışlayacağız. Vakfımız bir okul yaptırıyor. Sen de vesileyle destek vermiş olursun.
Büyükekşi, yıllar önce yaptığı “ticaret hakemliği”ni TİM’in Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte kurucusu olduğu İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) buluşmasında anlattı. ISTAC Başkanı Prof. Ziya Akıncı, ISTAC ve TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, ISTAC Yönetim Kurulu Üyeleri Müjdat Keçeci, Rıfat Bacanlı, Genel Sekreter Candan Yasan Tepetaş ve TİM Başkanvekili Tahsin Öztiryaki’nin katıldığı toplantıda, Büyükekşi’nin anlattığı öykü üzerine “tahkim”le “mahkeme”nin farkını şöyle ortaya koydu:
- Dünyada “duruşma” için İngilizce “hearing”, yani “dinlemek” kelimesi kullanılır. Biz o kelimeyi nedense “duruşma” diye çevirmişiz. Mahkemeler, “Duruşma”nın kökeni “Durmak”tan etkilenmişcesine uzadıkça uzuyor. İddia ve savunmalar yazılı alınıyor, zaman yetersiz diye tarafların dinlenmesi belirli kalıplara sıkışıyor. Davaların sonlanması yılları alabiliyor.
Tahkim heyetlerinin tarafları dinlemeyi temele oturttuğunu vurguladı:
- Elektrik dağıtım şirketleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yarama basılmış gibi hissettim:
- Dağıtım hizmetlerini Boğaziçi CLK Elektrik (şimdi CK) devraldığından beri 4 kez elektriğimizi kesmek üzere kapıya dayandılar. 12 günlük borç gecikmesiyle elektrik kesilir mi?
Çeçen ve Yüksel’le CK Elektrik yönetiminin verdiği yanıtı paylaştım:
- “Elektriği kesme işlemi sahadaki personele otomatik bildiriliyor” diyorlar. Ödeme geçmişimize baksalar, borç takmadığımızı görecekler. Uzun süre borç takan ile 10-15 gün geciktiren bir midir?
Serhat Çeçen, yanıt yerine sektörün durumunu ortaya koymayı yeğledi:
- Ülkemizdeki 41 milyon elektrik abonesine hizmet, özel sektör yönetimine geçti. Abonelerin tespiti bile 5-6 yıl sürdü. Elektrik dağıtımının süreli özelleştirilmesi karşılığında şirketler devlete 13 milyar dolar ödedi.
21 dağıtım bölgesinde 6-7 yıl önce yıllık şebeke iyileştirme yatırımlarının 300 milyon lirayı geçmediğini belirtti:
- Bu işi Türkiye’ye götürelim.
Konuyu açtığında baba Ertuğrul Kurdoğlu gülümsedi:
- Ekmek arası köfte mi satacaksın? Bizim daha büyük işlerimiz var. Kardeşinle o işlere omuz verin.
Erhan Kurdoğlu, inatla kolları sıvadı, 1994’te Etiler’de ilk Burger King’i açtı. 2010’da ABD’de Burger King’in ana şirketini 4 milyar dolara alan Brezilyalı 3G Capital’in patronları, 2011’de İstanbul’a geldi, Ata Holding’e bağlı TAB Gıda’nın patronu Kurdoğlu kardeşlere teklif sundu:
- McDonald’s’tan 10 yıl sonra ikinci oyuncu olarak girip, restoran sayınız rakibin 2.5 kat üstüne çıkarmışsınız. Dünyadaki en iyi operatörümüz sizsiniz. 8 yıl önce Çin’e girmişiz ama hâlâ 60 restoranımız var. Çin’deki operasyonu da siz yönetin.
Erhan ve Korhan Kurdoğlu, TAB Gıda’nın CEO’su Caner Dikici’yi de yanlarına alıp, Çin’e gitti. BK China’yı 2012’de devralıp, başına Ümit Zuvin’i getirdi. TAB Gıda, o tarihten itibaren Türkiye’de Burger King, Sbarro, Popeyes, Arby’s ile büyürken, BK China da zıplama temposuna girdi. Zamanla Türkiye’deki zincire Usta Dönerci de eklendi.
Çin’le birlikte 1800 restorana doğru yol alınırken, 17 Temmuz 2016’da, hain darbe girişiminden 2 gün sonra TAB Gıda’nın azınlık hisselerinin Avrupa Kalkınma-Yatırım Bankası (EBRD), Goldman Sachs ve Credit Suisse’ye satışı için anlaşma imzaladı.
150 milyon dolarlık işlem 8 Ağustos 2016’da gerçekleşirken, şirket TAB Food Investments’a (TFI) dönüştü, anlaşmaya şu madde konuldu:
- Babanızla Bolu Dağı Tüneli projesinin bitirilmesi için büyük gayret gösterdik.
Ardından Kanal İstanbul’a değindi:
- Siz de Kanal İstanbul projesinde Türkiye’nin kaderine ortak olun.
Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı Ömer Çelik, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. İsmail Demir, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut’un katıldığı toplantıda şu veriyi paylaştı:
- Türkiye’de 1400 İtalyan firması faaliyet gösteriyor. Ülkemizdeki yatırımları 3.1 milyar doları bulunuyor.
Pirelli, Ferrero, Astaldi, Salini, Cementir gibi önde gelen İtalyan grupların başkan ve CEO’larına döndü:
- Türkiye’ye duyduğunuz güvene, yaptığınız yatırımlara teşekkür ediyorum.
- 25 yıllık sevgili eşim İbrahim’in vefatı benim ve kızlarım için büyük yıkım oldu. Acımız büyük. Ancak, ağlamak gibi bir lüksüm yok. Hitit Seramik, duraksamadan yoluna devam etmeli.
İbrahim Hızal’ın vefatı sonrası 7’nci gün duası yapıldı, 8’inci gün Sevgi Hızal kızları Ülker Hızal ve Beril Hızal’la birlikte şirket merkezine gitti, yönetim kurulu başkanlığı için gerekli işlemleri yaptırdı:
- Şirkette hiç çalışmadım. Ancak, İbrahim’den çok şey öğrendim. Ondan öğrendiklerimle kurulu sistemi çalıştırır, yolumuza devam ederiz.
İngiltere’deki Kings College’dan işletme mezunu olan büyük kızı Ülker Hızal, annesini destekledi:
- 8 aydır şirkette çalışıyorum. Babamın şirketimiz için koyduğu vizyonu iyi öğrendim. Dış ticarete bakıyordum. Paris Metrosu için aldığımız siparişler dahil ihracatımız iyi gidiyor.
Ortanca kızı Beril Hızal, İtalya’da tasarım okuduğunu anımsattı:
- Okulum henüz bitmedi ama ürün tasarımı konusunda şirketimize katkı vermeye başlamıştım. Şimdi şirketimize daha fazla zaman ayırırım.
Sevgi Hızal
- 89 yaşındayım ama yeni fabrika yapıyorum. Gebze Kimya Organize Sanayi Bölgesi’ne çok modern bir boya fabrikası kuruyorum.
24 Ekim 2017’de kansere yenik düşen Necmettin Bitlis’in vefatından 3 ay sonra Polisan Holding’in CEO’su Erol Mizrahi ile karşılaşınca o yatırımı sordum, anlattı:
- Gebze Kimya OSB’de 142 dönüm arsamız vardı. Arsa hariç 45 milyon Euro’ya mal olan yeni fabrikayı orada inşa ediyoruz. Nisan ayında üretime geçmeyi planlıyoruz.
Yeni fabrikada teknolojiyi yükselttiklerini belirtti:
- Full otomasyona sahip, yeşil bir fabrika olacak. Bahçeye fazla su tüketen bitki- ağaç türleri dikilmeyecek.
Boya üretiminde “su bazlı”ya yönelişe değindi:
- Mevcut fabrikadaki üretimin yüzde 40’ı su bazlı idi. Yeni fabrikada üretimin tümü su bazlı olacak. Mevcut fabrika 3 vardiyada 180 bin ton üretim yapıyor. Yeni fabrika tek vardiyada 180 bin ton kapasiteli olacak.
Grupta