SİZ BU KONU HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Görüşlerinizi en altta bulunan 'Yorum' bölümüne yazabilirsiniz...
ASTER Tekstil’in War The Robe adlı mağazasının açılışı için geçen hafta sonunu Londra’da geçiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, cumartesi sabahı kaldığı otelin yakınındaki Regent’s Park’ta eşi Zehra Büyükekşi ile yürüyüşe çıktı.
AK Parti iktidarının ilk döneminden beri Türk Hava Yolları (THY) yönetiminde de bulunan Büyükekşi, yürürken İstanbul’u düşündü:
2005 yılına kadar ABD’ye yönelik fason üretimle yoluna devam etti. Fiyat tutturmak zorlaşınca yönünü daha çok Avrupa ülkelerine çevirip, 2007’de kritik kararı verdi:
- Fason üretim yaptığımız dünya markalarının güvenini kazandık. Artık kendi tasarladığımız koleksiyonları onlara kabul ettirme zamanı.Böylece fason üretimde parça başı fiyatını yükseltti:
- 5.5 dolara sattığımız bir ürünü, 5.5 Euro’ya satar hale geldik.Aster Tekstil, kendi tesislerinde üretimle de yetinmedi:
- Dünyanın önde gelen markalarına hazırladığımız koleksiyonların üretiminin yüzde 70’i için12-13 fason atölyesiyle çalışır olduk.Derken Ahmet Aydın’ın Babaeski’deki fabrikasını 2010’da devralıp üretimi büyüttü. 2013’te de fason üretim yaptırdığı Erbaa’daki (Tokat) fabrikayı da sahibinin sıkıntıya girmesi üzerine aldı. Aster Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Koçali, 2011’de 35 milyon Euro olan ihracatının yarısını İngiltere’ye yaptığını dikkate alıp, Londra’da tasarım ofisi açtı:
- 7 tasarımcının çalıştığı bu ofisin yıllık maliyeti 500 bin pound dolayında.Aynı tarihlerde bir karar daha verdi:
- Marks & Spencer, Esprit, TopShop, Sandra, Zara, Gerry Weber, H & M gibi ünlü marka ve zincirlere koleksiyon satıyoruz. Kendi markamızı yaratma zamanı geldi.Marka Danışmanı Yelda İpekli’nin önderliğinde kardeşi Ali Koçali ve kardeşinin eşi Esin Koçali’nin de içinde bulunduğu ekip, marka için kolları sıvadı. İpekli, marka için iddialı formül önerdi:
- İşe tersten başlayalım. Önce yurtdışında mağaza açalım. Ardından marka belirlendi:- War The Robe (WR-Kıyafetlerin Savaşı).İlk adres de arkadan geldi:
- Paradan çok böyle bir mağazayı açmaya yürek ister. Bizde o yürek var çok şükür.Mağazanın alt katına inip Kiğılı Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı’nın çevresinde oluşan sohbet ortamına katıldım. Midpoint’in kurucusu Ayhan Çarıkçılar, Kiğılı’nın kulağına birşeyler fısıldarken kulak kabarttım. Çarıkçılar, bunun üzerine bana döndü:
- Abdullah Abi’ye Midpoint’ten hisse satma konusunu danışıyordum.- Tavsiyesi ne oldu?
- Satmamızı tavsiye ediyor.
- Abraaj’la yürüttüğünüz görüşmelerden söz ediyorsunuz değil mi?
- Evet... Bir aşamaya geldik ama karar vermiş değiliz. Önümde bazı projelerim vardı. Onlardan sonra mı satsam diye düşünüyordum.- Hisselerin ne kadarını satacaksınız?
- Baştan beri yüzde 50 üzerinde duruyoruz.
- Kaç şubeniz var?
- Antalya’da bir konuşmanızı dinlemiştim. Bakanlığımız yeni kuruluyor. Hedeflerim var. Gelin bakanlığı temelden birlikte kuralım.
Şahin, Gaziantep’te göreve başladığı ilk günlerde de Doğan’a telefon etti:
- Bakanlıkta güzel çalışmalar yapmıştık. Şimdi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde de KalDer’e ihtiyacım var. Bir yandan belediyeyi yeniden yapılandırırken, diğer taraftan Gaziantep’i marka kent konumuna taşımak istiyorum.
Doğan, Gaziantep Sanayi Odası eski Başkanı, AK Parti Milletvekili Nejat Koçer’in başlattığı çalışmaları anımsadı:
- Nejat Bey, Gaziantep’i marka kent yapmak için epey çaba harcadı.
Şahin, o çalışmaları yeterli görmediğini belirtti:
- İyi niyetle başlanmış ama suya yazı yazmak gibi olmuş. Daha etkili bir programı birlikte yürütelim.
İhaleye girmeden önce Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) başvurdu:
- Bu sahanın ihalesine girmeyi planlıyoruz. Ancak, önceden rezervi detaylı kontrol etmemiz mümkün müdür?Yanıt olumsuz oldu:
- Elimizde MTA’nın ve bizim rezerv tesbitlerimiz var. Bu çalışmalar, söz konusu sahada 20 milyon tonluk rezerv olduğunu gösteriyor.Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, bunun üzerine risk alıp ihaleye girmeye karar verdi. İhaleyi kazanınca da öncelikle Almanya’dan uzmanlar getirip, rezerv belirleyici sondaj yaptırdı. Sonuç TTK’nın elindeki verilerle uyuşmadı:
- TTK söz konusu sahada 20 milyon ton rezerv olduğunu iddia ederken, Alman uzamanlar, “Buradaki rezerv 4 milyon tonu pek aşmaz” dedi.
Eren, Alman uzmanların hazırladığı raporu TTK yönetimine sundu:
- Birincisi, burada 20 milyon değil, 4 milyon ton kömür var. İkincisi, Alman uzmanlar, “Bu sahanın üzerinde kamu binaları, konutlar var. En küçük olasılık da olsa, sizin burada kömür çıkarma çalışmalarınız sırasında o binalar zarar görürse başınız derde girer” uyarısında bulundu.TTK yönetiminden şu yanıtı aldı:
- Birincisi, rezerv konusunda biz elimizdeki raporlara bakarız. İkincisi, zarar görme ihtimalinden söz ettiğiniz binalar bizim açımızdan sorun değil.- Neden?
- Sasa’yı Hindistan kökenli şirkete satmayın.Ekip bu çabasını önce şirket yönetimi nezdinde yürüttü:
- Sektörümüzü biraraya getirelim, Sasa’yı biz alalım.Sonra konu Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya da taşındı:
- Sasa, renkli elyafı dünyada en kaliteli üreten bir şirket. Bu know-how’ı Hintlilere kaptırmak doğru olmaz.Zeki Kıvanç, geçmiş yıllarda Sasa’ya nasıl sahip çıktıklarını anımsattı:
- Sasa’nın ürettiği elyafın ithal edilen benzerinin fiyatı bir ara 5 cent’e kadar indi. Bu fiyat Sasa’yı zorladı. Bunun üzerine sektör olarak bakanlığa başvurduk, Çin’den gelen elyafa ek vergi konulmasını istedik. Yani, Sasa için hammaddeyi içeride pahalı kullanmayı göze aldık. Nitekim o zaman 21 cent’e çıktı.Ardından Sasa’nın Hintli firmaya satılmasını neden istemedikleri üzerinde durdu:
- Geçmişte pamukta yaşadık. Hintliler fiyatları yükseltip bizi çok sıkıştırdı. Sasa’yı alırlarsa, bir süre belki fiyatlar normal seyrinde gider. Ancak, daha sonra bize nefes aldırmayacak hareketler çekerler.Kıvanç, Vahap Küçük’ün Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğü Küçükler Holding’e bağlı Trikotek’in Kilis’deki Elyaftriko tesislerinin açılışı sonrasındaki sohbetimizde Sasa’yı Hintli firmaya sattırmama lobisini Rekabet Kurumu’na da taşıdıklarını belirtti:
- Rekabet Kurumu’ndan bu satışa onay vermemesini istedik. Sasa Indorama’ya satılırsa, şirketin ürettiği elyaf tümüyle Hindistan’ın kontrolüne geçer. Bu da “hakim durum” yaratır.Yürüttükleri lobiden bir başka örnek aktardı:
- Adana Büyükşehir Belediyesi, Sabancı’ya bağlı Temsa’dan 100 otobüs alıyordu. Biz Sasa işini çözene kadar alımı yavaşlatmalarını rica ettik.
TÜRKİYE İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bir ay kadar önce reklam-iletişim ekibini topladı:
- Bankamızın kuruluşunun 90’ıncı yılını kutluyoruz. Bu yıl kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’e minnet duygumuzu ve saygımızı 10 Kasım’da hazırlayacağımız ilanlarla daha görünür şekilde dile getirelim. Gazetelerin arka kapaklarını bu ilanları verelim.
Reklam ajansı başta Hürriyet olmak üzere gazetelerle bağlantı kurdu:
- 10 Kasım 2014 için arka kapağınızı şimdiden Türkiye İş Bankası’na ayırın.Gazetelerin tamamına yakınından aynı yanıt alındı:
- Arka kapağımız Koç Grubu’na çok önceden ayrıldı. Sizin ilanınızı ikinci veya bir başka sayfaya memnuniyetle almak isteriz.Durum Bali’ye iletildi. Bali, şunu düşündü:
- Atatürk, “Türkler bankacılık yapamaz” denilen bir ortamda, büyük taarruzun birinci yıldönümünde, 90 yıl önce 26 Ağustos’ta Türkiye İş Bankası’nı kurdu. Ata’mızın eseri bugün aktiflerden mevduata, kredilerden çalışan ve şube sayısına kadar her alanda Türkiye’nin en büyük özel sektör bankası konumunda bulunuyor. Biz hiç bir zaman Ata’mızı ticari amaçla kullanmaya yeltenmedik. 90’ıncı yılda O’na saygımızı güçlü şekilde göstermeliyiz.Ardından Vehbi Koç’un vasiyetiyle bulunduğu görevi anımsadı:
- Rahmetli Vehbi Bey’in vasiyetiyle Türkiye İş Bankası Genel Müdürleri, Vehbi Koç Vakfı’nın doğal Mütevelli Heyeti Üyesi konumunda. Şu anda heyette ben bulunuyorum.
- Aile şirketimiz Trikotek’e bağlı çalışacak bu fabrika 8 milyon dolara mal oldu. 2015 yılında bu fabrikadan 20 milyon dolarlık ihracat gerçekleşecek. 500 kişiye istihdam sağlanacak.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Sanko Holding Onursal Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, Kandilli Kulübü Başkanı Onur Soysal’la birlikte açılış kurdelasını keserken, Taha Grubu’nun üretimden sorumlu ortağı İsmail Kısacık’a sordum:
- Ortağınız Vahap Küçük’ü Kilis’e yatırıma çeken nedir?
- Trikotek için başta Gaziantep olmak üzere bu bölgeden yoğun iplik alımı yapıyorlar. İşi genişletirken hammaddeye yakın olmayı seçtiler.
Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç koluma girdi:
- Kilis’e bu yatırımın yapılmasında en büyük rolü başta Çin olmak üzere Uzakdoğu’dan ithal edilen konfeksiyon ve kumaşa yüzde 20-30’a varan anti damping, yani ek vergi konulmasıdır. Ek vergi sayesinde kapanmış fabrikalar canlandı, 170 bini aşkın insan işe girdi.
Ertesi gün Gaziantep’teki ofisinde buluştuğumuz Konukoğlu da aynı mesajı verdi: