Vahap Munyar

İstesek Kapalıçarşı’da kamulaştırma yetkisi kullanabiliriz ama...

31 Ocak 2015
FATİH Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı’yla ilgili durum tespiti yaparken James Bond’un çekiminden örnek verdi:

- İyi ki motosikletle Kapalıçarşı’nın çatısında dolaşmalarına izin vermişiz. O sayede çatının üzerinde tuvalet bile olduğunu farkettik.
Kapalıçarşı’nın restorasyonu için 2007’de sürecin başlatıldığına değindi:
- 2009’da Eminönü ilçesi ile Fatih birleşti. Böylece Kapalıçarşı’ya biz el attık. Ekim 2009’da restorasyon projesi için ihale açtık. Mayıs 2010’da ilk restorasyon projesi raporu çıktı. Koruma Kurulu yeterli görmedi. Yeniden çalışıldı, Nisan 2012’de raporu yeniden gönderdik. Onayların önemli bölümü Eylül 2014’te tamamlandı.
25 milyon liralık bütçeyle Kapalıçarşı’nın restorasyonu projesini hazır hale getirdiklerini vurguladı:
- Bundan sonrası hak sahiplerine kalıyor. Anlaşıp, restorasyona karar verecekler. Biz de bu süreçte altyapıyı hazır hale getireceğiz. Örneğin İSKİ, 13 milyon lira harcayarak su ve kanalizasyon sorununu tümüyle çözecek. Isıtma ve soğutma işi de halledilecek.
Kapalıçarşı’daki hak sahibi sayısını sorduk:
- 3 bin 125 dükkan, 2 bin 700 parsel var.

Yazının Devamını Oku

Birayı bırakmayız devlet ortağımız

30 Ocak 2015

COMMERCIAL Bank of Qatar’ın (CBQ) yüzde 74.25 hissesini 1.5 yıl önce satın alması sonrasında Doha’da ilk yönetim kurulu toplantısını yapan ABank’ın ve Anadolu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Yardımcısı Hurşit Zorlu ve bankanın Genel Müdürü Meriç Uluşahin’le sohbette grubun ana iş kollarındaki faaliyetlerini konuştuk.
Meriç Uluşahin, Anadolu Grubu’nun içecek, otomotiv, finans ve enerji sektörlerinde 18 ülkeye yayılan faaliyetleri olduğunu anımsattı:
- Grup cirosu 11.8 milyar lira, çalışan sayısı 29 bine yakın.Grubun 7 şirketinin halka açık olduğuna işaret etti:
- Piyasa değeri 15 milyar dolar düzeyinde.Özilhan, Coca-Cola İçecek ve Efes Pilsen’in başını çektiği ürünlerle tüketiciye doğrudan dokunan yapıya sahip olduklarını belirtti:
- Migros’la da perakendede büyük oyuncu oluyoruz.
- Yeni sektörler gündeme gelebilir mi?
- Migros, en az 4-5 yılımızı alır. Orada önemli potansiyel görüyoruz.- Çıkmayı düşündüğünüz işleriniz var mı?

Yazının Devamını Oku

Katarlı ortakla ‘zengin baba’ keyfi yaşıyoruz

26 Ocak 2015

ALTERNATİFBANK’ın (ABank) yüzde 74.25’ine sahip Commercial Bank of Qatar (CBQ), bankanın ve Anadolu Holdin’in Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Başkan Yardımcısı Hurşit Zorlu ve bankanın Genel Müdürü Meriç Uluşahin’in başında yer aldığı üst yönetim kadrosunu geçen hafta Doha’da gerçekleşen golf turnuvasına davet etti.
Özilhan ve ekibi, bir yandan bazı Türk işadamlarını Doha’da ağırlarken, diğer yandan 1.5 yılı bulan ortaklık döneminde ilk kez ABank yönetim kurulunu Katar’da toplama fırsatı yakaladı. Toplantıya Özilhan’ın kızı ve bankanın yönetim kurulu üyesi İpek Özkan da katıldı.
Yönetim kurulu toplantısı öncesi Özilhan, Zorlu, Uluşahin, ABank Genel Müdür Yardımcıları Müge Öner, Murat Özer ve Kağan Yıldırım’la sohbet ettik. Özilhan, bir soru üzerine 2013’te CBQ’nun CEO’su Abdulla S. Al Raisi ile görüşmelerine döndü:
- Niyetimiz bankacılıktan tümüyle çıkmaktı. CBQ tarafı, “Bankanıza istediğiniz fiyatı, ortaklığınızın sürmesi şartıyla veririz” dedi. Israr üzerine yüzde 25 hisseyle ABank’ta kaldık.Geçen 1.5 yılda kimyalarının uyuştuğunu gördüklerini belirtti:
- CBQ’nun bölgede ve uluslararası piyasalarda itibarı yüksek. Bankacılıktan tümüyle çıkmayı düşünmüş olsak da şimdi ortağımızla bu işi iyi yürütebileceğimizi düşünüyoruz.Özilhan’a banka sahipliğinde yaşadığı tedirginliği anımsattım:
- Tedirginlikte 2000-2001 krizi sırasında bankacılık sektöründe yaşanan olumsuzlukların büyük payı vardı. Zaten kendimizi hiçbir zaman bankacı hissedemedik. Bizim sanayicilik yanımız ağır basıyor. O yüzden hep bankacılıktan çıkmayı düşündük.- Sizin için tedirginlik bitti mi?
- CBQ’nun büyük ortaklığı bizi biraz rahatlattı.

Yazının Devamını Oku

Mutluluk müdürü çalıştırıyor, mağazada alarmsız ürün deniyor

25 Ocak 2015
DEFACTO Perakende Grup Başkanı İhsan Ateş, 10-11 yıllık markanın yaratıcısı Ozon Tekstil’e danışman olarak girdiği günlere uzanan yolculuğu anlatırken, tasarımda önem verdikleri noktanın altını çizdi:

- Güzel görünmek için acı çekmeye gerek yok.
Ürünlerinin yüzde 60’ının Türkiye’de üretildiğini vurguladı:
- Sivas ve Avcılar’da kendi fabrikalarımız var. Örme ve triko üretimini kendimiz yapıyoruz.
Perakende ve markada çalışan mutluluğunun önemine değindi:
- Grubumuzda 6 bin 350 kişi çalışıyor. Yaş ortalaması 25 dolayında. Çalışan mutluluğunun birebir müşteriyi etkilediğini düşünüyoruz.
Sabah kahvaltısı başta olmak üzere personeli mutlu etme formülleri üzerinde durduklarını belirtti:
- Gün içinde masaj, manikür gibi ihtiyaçları karşılanıyor. Spor yapmalarını önemsiyoruz. Örneğin, merkez ofisin çatısına bir mini golf sahası bile planlıyoruz.

Yazının Devamını Oku

Maden arayan yabancılar Türkiye’den umudu kesti

24 Ocak 2015
MADENCİLİK Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Başkanı Ümit Akdur’dan bir mektup aldım. Akdur’un mektubunun girişinde maden ithalatına dikkat çekilen bölüm vardı:

- Ülkemiz ihtiyacı olan demir-çelik, altın, gümüş, bakır, alüminyum gibi madenlerin ithalatı için yılda yaklaşık 40 milyar dolar ödüyor.Ardından 2013’te dünyada maden arama çalışmalarından örnek verdi:
- 2013’te dünyada demir dışı maden aramasına 15 milyar dolar harcandı. Bunun 800 milyon doları ülkemize çekilebildi. Maden aramak için uluslararası fonlara ihtiyaç vardır.İsim vermeden Türkiye’de kıymetli maden arayan yabancı sermayeli şirket örneğine işaret etti:
- Türkiye’de son 30 yıldır sürdürülen kıymetli metal araması verilerine göre, yabancı sermaye ile kurulmuş bir şirketin 20 yılda Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nden başvuru veya ihaleyle aldığı ve 130 milyon dolar arama harcaması yaptığı 700 maden arama ruhsatından sadece 2’si işletilebilir altın madenine dönüştü.Türkiye’de son 10 yılda Kanada, Avustralya ve ABD’den sağlanan risk sermayesiyle “başarı” sağlandığını savundu:
- Bu firmalar son 30 yılda ülkemizde 2.5 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bunun 800 milyon doları maden aramasına, 1.7 milyar doları da tesis yatırımına harcandı.2000 yılında “sıfır” olan altın üretiminin 2013’te 33.5 tona ulaştığını vurguladı:
- Sektörde faaliyet gösteren 8 altın madeninde 6 bin 200 kişi çalışıyor. 2013’te gerçekleşen 33.5 ton altın üretimiyle ekonomiye 1.5 milyar dolarlık katkı sağlandı. Devlete ödenen vergi ve harçlar toplamı 610 milyon lirayı buldu.2012 Haziran’ından sonra madencilik izinlerinde belirsiz ortama girildiğine dikkat çekti:
- 2012 Haziran’ından itibaren Maden İşleri Genel Müdürlüğü ve Orman İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen izinlerde sorunlar ortaya çıktı. 2 yıldır orman izin başvurularına olumsuz cevap alan arama firmaları, bütçeledikleri arama harcamalarını yapamadı. Kaynak merkezlerine iade oldu.Bazı yabancı maden arama şirketlerinin Türkiye’de faaliyetlerini sonlandırdığını kaydetti:
- Chesser Resources, Rubicon Minerals Corporation, Global Resources Corporation (Avustralya), Gold Resource Corporation (ABD) ve Aegean Metals Group Inc. (Kanada), Türkiye’deki maden arama faaliyetini sonlandırdı.2001-2013 döneminde her yıl artan altın üretiminin ilk kez 2014’te gerilediğini belirtti:

Yazının Devamını Oku

Fahri operasyon

22 Ocak 2015
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT’ten aldıkları bilgiler ışığında 50 dolayındaki ülkenin Türkiye’deki fahri konsoloslarının belgelerini yenilemediklerini belirterek, “Çünkü onlar paralel yapının içinde yer alıyor, dışarıda ülkemiz aleyhine çalışıyor. Bunu kabul edemeyiz” dedi.

ABANK Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Genel Müdür Meriç Uluşahin, yönetim kurulu üyeleri Hurşit Zorlu ve İpek Nezahat Özkan’la birlikte bankanın Katarlı büyük ortağı Commercial Bank of Qatar’ın (CBQ) davetiyle Pro-Am Golf Turnuvası için Doha’dayız.
O gün Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ve Başbakanı Abdullah bin Nasır Halife Al Sani tarafından kabul edilen, Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed Al Atiyyah ile görüşmeler yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla Türkiye’nin Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok’un düzenlediği resepsiyonda buluştuk.
Çavuşoğlu, önce Katar’la ilişkilere değindi:
- Katar Emiri, aralık ayında Türkiye’ye gelmişti. O zaman Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’la görüşmelerinde Yüksek Stratejik İşbirliği Komitesi kurulması kararlaştırılmıştı. Şimdi bunun altyapısını hazırlıyoruz.Eğitimden askeri konulara, ekonomiye kadar birlikte çalışma olanağı bulunduğunu vurguladı:
- Katar’da iş yapan Türk işadamları, Türkiye’ye yatırıma gelen Katarlılar, arada köprü görevi görüyor. 2022’de Katar’da gerçekleşecek Dünya Kupası için planlanan altyapı projelerinde Türk müteahhitlerine önemli görevler düşeceğini düşünüyoruz.Katarlılar’ın Türkiye’de tarıma da gelmek istediğini belirtti:
- Hububat-tan sebzeye birçok üründe ve hayvancılıkta Türkiye’de var olmak istiyorlar.El Cezire’nin Türkiye’de Cine5’i aldığını anımsattı:
- El Cezire henüz Türkiye’de henüz hedeflediği yayın düzeyine gelmiş değil. Ayrıca Katarlı bir grup Digiturk’le de ilgileniyor.

Yazının Devamını Oku

8 yıldır hiç senet veya çek işleme koymadım

19 Ocak 2015

DUBAİLİ Emaar Properties’in Türkiye, Fas, Ürdün ve Pakistan operasyonlarını İstanbul’dan yöneten Ozan Balaban, 1 Kasım 2014’ten itibaren genişleyen görev bölgesindeki projeleri hesapladı:
- 8 yıldır yönettiğim Türkiye’deki projelerimizin büyüklüğü 3 milyar dolar düzeyinde. Bunun 2.3 milyar dolarlık bölümünü Çamlıca’daki Emaar Squere oluşturuyor. Bana bağlı diğer ülkelerdeki projelerin toplam büyüklüğü de 7 milyar dolar.Ortadoğu’daki gerginlikler, Suriye’deki iç savaş, IŞİD’in yanıbaşımızda yarattığı sıkıntının işlerini etkilediğini vurguladı:
- Herşeye rağman Emaar için en güvenli liman Türkiye. Gerek 17 Aralık operasyonları sırasında yaşanan iç tedirginlikler, gerekse dış kaynaklı tereddütler, bize dönük ödemeleri de etkiledi. Müşteriye zaman kazandırdık. 2-3 ay ödeme ertelemesi yaptık.Müşteriye endişe yaşatmamaya özen gösterdiklerini kaydetti:
- Emaar Properties Türkiye’yi yönettiğim 8 yıl boyunca hiç senet veya çek işleme koymadım.Türkiye’ye bir başka katkısına değindi:
- Türkiye’deki projelerimizde kullandığımız yerli ürünleri, Emaar’ın başta Dubai olmak üzere başka ülkelerdeki projelerine de tavsiye ediyoruz ve kullanılmasını sağlıyoruz.İstanbul’un siluetiyle ilgili tartışmalar sonrasında Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı sınırlama kararının Emaar Squere’i ne kadar etkilediğini sordum:
- En yüksek binamız 67 kat olacaktı. 20 kat indirime gidildi. Bu karar alındığında henüz proje söz konusu kat aşamasına gelmemişti. Yani, iş yürürken kat indirimi gerçekleşti.Ortadoğu kökenli birçok grubun Türkiye’de iş yapma konusunda kendisinden görüş aldığına işaret etti:
- “Demokrasi ve bürokrasi ortamında iş yapabilecekseniz Türkiye’ye gelin” diyorum.

Yazının Devamını Oku

O zaman hakem değişir

18 Ocak 2015
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den de Merkez Bankası’na eleştiri geldi.

“Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi gerekiyor” diyen Zeybekci, “Eğer, ‘Ben aslında faiz indirecektim ama üstüme çok geliniyor. Aha da indirmiyorum’ gibi bir tutum varsa, o zaman ‘hakem’ değişir” dedi.


EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci “Fikir Sofrası” buluşması için Avusturya’nın başkenti Viyana’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yaptığı, “Faiz indirmek için daha ne bekliyorsun” çağrısını değerlendirdi. Zeybekci, “Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısına aynen katılıyorum. Zaten ben de bu yönde görüşlerimi her fırsatta dile getiriyorum. Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi gerekiyor. Eğer, ‘Ben aslında faiz indirecektim ama üstüme çok geliniyor. Aha da indirmiyorum’ gibi bir tutum varsa, o zaman ‘hakem’ değişir” dedi.



Yazının Devamını Oku