Kabuklu yemişçi Japon Dışişleri’nin ‘korkma’ mektubuyla geliyor

Haberin Devamı

INTERNATIONAL Nut & DriedFruit (Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Birliği-INC) İcra Kurulu Üyesi Cüneyd Zapsu, 22-24 Mayıs 2015’te Antalya’da gerçekleşecek kongreye Japon delegelerden katılıma ilişkin olumlu yanıt alamayınca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na başvurdu.
Çavuşoğlu, 61 ülkeden 950 şirket sahibi, CEO ve yöneticinin katılacağı kongre için Japon delegelere yönelik mektup gönderdi:
- INC üyesi ve delegesi Japon dostlarımız Antalya’da gerçekleşecek kongreye hiç tedirgin olmadan gelebilir.
Mektup sonrası kısmen de olsa olumlu yanıt alındı:
- 40’a yakın Japon delegeden 8’i geleceğini bildirdi.
Japonlarla yazışma sürerken, bir başka “iptal” başvurusu İtalya’dan geldi. İtalya’dan bir delege, Zapsu’nun ekibini aradı:
- İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde Türkiye “gidilmesi riskli ülke”ler arasında yer alıyor. Ben kongre için ödemelerimi de yapmıştım. Bu durum “mücbir sebep” sayılır. Paramı iade edin. Antalya’daki kongreye gelemem.
Zapsu’nun ekibinden Gülşen Karanis Ekşioğlu, İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın sitesine girdi. İtalyanlar için gidilmesi riskli kentler arasında Paris’in ilk sırada yer aldığını gördü. İtalyan delegeyi aradı:
- Dışişleri Bakanlığınızın sitesinde riskli kentler arasında Paris ilk sırada. Türkiye risk sıralamasında 4’üncü görünüyor.
İtalyan delege ikna oldu:
- Özür diliyorum. Kongreye katılacağım.
Zapsu, yönetimine 1996’da girdiği INC’nin kongresinin 1986 ve 2003’deki kongrelerinin İstanbul’da gerçekleştiğini belirtti:
- INC Kongresi’nin ev sahipliği yarışı, olimpiyatlar için yaşanan yarışa benziyor. Antalya, San Diego’yla yarıştı. Sonunda biz kazandık. Kongre Antalya’da gerçekleşecek ama İstanbul, Çanakkale, Trabzon, İzmir, Gaziantep ve Malatya’ya tur düzenleyeceğiz. İsteyen konuklarımız kabuklu yemiş ve kuru meyvede öne çıkan bu kentlerimizi gezebilecek.
Sonra da şu bilgiyi paylaştı:
- Dünya ekonomisine 2 trilyon dolar zarar verdiği tahmin edilen obezite ile savaşta kuru meyve ve kabuklu yemişlerin çok önemli rol oynadığı pek çok araştırma ile kanıtlandı.
Yaşanan tereddüt örneklerine karşın 61 ülkeden 950 sektör temsilcisi 22-24 Mayıs’ta Antalya’da iklim değişikliğinin tarıma etkisini tartışacak.
Türk kabuklu yemişleri ve kuru meyveleri biraz daha öne çıkacak.

Haberin Devamı


İstemeden başkan oldu, Erdoğan’dan vizeyi sonra istedi

Haberin Devamı


INC’nin Cape Town’da 2002’de gerçekleşen kongresinde gece yarısı Cüneyd Zapsu’nun otel odasının kapısı çalındı. Kapıyı açınca ABD’nin kabuklu yemişte iki dev kuruluşunun CEO’sunu gördü:
- Cüneyd Bey, Avrupalı delegeler, sair ülkelerin delegeleriyle de anlaşmışlar. Amerikalı başkanımızı devirecekler. Biz sizi başkan adayı göstermek istiyoruz. Sizin Avrupalı adayın karşısına çıkmanız oyları böler. Böylece Amerikalı başkan 2 yıl daha göreve devam eder.
Zapsu, “Nasılsa seçilme şansım yok” diye düşünerek, aday gösterilmeyi kabul etti. Ertesi gün oyama yapıldı, herkes şaşırdı:
- Cüneyd Zapsu INC Başkanı.
Sonuç açıklanınca AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a verdiği sözü anımsadı:
- AK Parti kurucusu olunca İhracatçıları Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu gibi örgütlerdeki görevlerimi bıraktım. Bir tek INC’de kalmıştım.
Hemen Erdoğan’ı aradı:
- INC’de başkanlığım gündeme geldi. Aday olayım mı?
- INC’nin ciddiyeti nedir?
- Bizim sektör için çok önemli.
- Madem öyle, aday ol...
Böylece, Başkan seçildikten sonra Erdoğan’dan vizeyi almış oldu...

Haberin Devamı


40 milyar dolarlık buluşma


INC İcra Kurulu Üyesi Cüneyd Zapsu, şu verileri paylaştı:
Kabuklu yemiş pazarı 2014’te 33.7 milyar dolara çıktı.
Kuru meyve pazarının büyüklüğü dünyada 7.4 milyar doları buldu.
Yani, Antalya’daki buluşma 40 milyar dolarlık sektörü biraraya getiriyor.
Türkiye, 336 bin tonluk üretimle ağaçta yetişen kabuklu yemişte 1.5 milyon ton üretimi olan ABD’den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor.
Türkiye, 2014’te
406 bin ton ile dünyanın en büyük kuru meyve üreticisi oldu. ABD ikinci, İran 3’üncü sırada yer aldı.
Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 71’ini, kuru kayısının yüzde 81’ini, kuru incir üretiminin yüzde 56’sını temsil ediyor.

Haberin Devamı


Sevaplarımız günahlarımızı geride bırakıyor


CÜNEYD Zapsu, AK Parti kuruculuğu dışında siyasetle ilişkisinin kalmadığını belirtince sorduk:
- AK Parti iktidarlarıyla geçen 13 yılı nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Sevaplarımız günahlarımızdan daha fazla...

Yazarın Tüm Yazıları