Dört gün süren etkinlikte, Türk müzik endüstrisinin konuşulduğu “Turkish Music Goes Global” (Türk Müziği Dünyaya Açılıyor) adlı bir de panel yapıldı.
Ahmet Asena (MÜYAP), Metin Uzelli (The Orchard Türkiye) ve Harun Tekin’in (MSG) yer aldığı, Türk müziği ve endüstrisini konu alan etkinlik, daha sonra Midem’in YouTube kanalı üzerinden de yayınlandı. Sektör için önemli verilerin ve çözümlerin konuşulduğu bu toplantıyı sizinle de paylaşmak istedim.
Türkiye’nin dünya sahnesinde potansiyelinin masaya yatırıldığı panelde, Türk müziğinin online dinleme sitelerindeki genişlemesinin yüzde 14.8 olduğu açıklandı.
Dinleme sitelerinde 4 milyon üyenin bulunduğu, bunların yalnızca 1 milyonunun paralı üyelik olduğu bilgisinin yanı sıra aylık YouTube tıklanma oranının 29 milyon olduğu Ahmet Asena’nın sunumunda yer alan bilgiler arasındaydı.
Asena sunumunda bilinirlik, işbirliği, koordinasyon ve aktivasyonun önemine dikkat çekti.
Koordinasyon konusunda Türk dizilerinde müzik kullanımı ve turizm kampanyalarının üzerinde dururken; yapılacak kültürel yayılma planlarının ise gerek kısa gerekse uzun vadede olması gerektiğinin altını çizdi.
Ana akım festivallerin gitmediği Van’ı da rotasına eklemişti. Van gençliği, son beş yıldır rock ve alternatif popa gösterdiği yoğun ilgi nedeniyle bu festivali sonuna kadar hak ediyordu.
Festival ekibi bu niyetle yola çıkmıştı ancak karşıt kampanyalara sadece 7 gün dayanabildiler ve sonunda Van’dan çekildiklerini açıkladılar.
Detaylara gelince...
Festival ekibinden 20 gün öncesinden tüm hazırlıkların tamamlanması istenmiş, onlara 13 Haziran’a kadar süre tanınmış, ancak resmi tatil sürecinde festivalin iptali açıklanmıştı. Neden ise otopark, çit ve dedektör alanındaki eksikliklerdi.
Ekip, her alanda devlet makamlarıyla sözlü anlaşma içinde olduklarını iddia etse de Gevaş Kaymakamlığı yaptığı açıklamada bunun aksini söyleyip ekledi:
“Vatandaşlarımızın huzur ve güven ortamı içinde bir etkinlik geçirmeleri için gerekli teknik şartlar sağlanamadığından GezginFest Van Gençlik Festivali isimli organizasyona Kaymakamlığımız tarafından izin verilmemiştir.”
Zeytinli Rock Festivali bu yıl 28 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde yapılacak. Henüz gruplar açıklanmasa da kimlerin sahne alacağı kolayca tahmin edilebilir. Kadronun değişmeyen isimleri Athena, Mor ve Ötesi, Şebnem Ferah malumunuz.
Ama ondan bir ay önce, Bizim Fest Zeytinli Festivali yapılacak. Festival 25, 26, 27, 28 Temmuz tarihlerinde aynı alanda gerçekleşecek. İlk açıklanan isim Edis. Ayrıca Şehinşah, Sagopa Kajmer, Volkan Konak... Hatta Ben Fero, Anıl Piyancı, Eda Baba, Ozbi-Gülce Duru, Bağzıları, İkiye On Kala, Ufuk Beydemir... Daha bir sürü isim eklenecekmiş, bu da bir başka bilgi.
Zeytinli halkı festivalcilerden çok haz etmese de bir ay arayla iki büyük festivale ev sahipliği yapacak. Biri pop, alternatif rock ve rap ağırlıklı; diğeri ise rock, indie ve alternatif rock.
Bakalım aynı alanda yapılacak bu iki festivalden hangisi halkın ilgisini, seyircinin beğenisini kazanacak. Bekleyip göreceğiz.
Sürdürülebilir festival geliyor
Dünyanın son yıllarda kilitlendiği kelime “sürdürülebilirlik”. Yakın zamanda Türkiye’de duyacağımı düşünmezdim ama “festival” ve “sıfır atık” kelimelerini aynı cümlede görünce gözlerime inanamadım.
Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık geçenlerde laf arasında söylemişti, kayıp “master kayıtlar” bulduğunu. Bunların yeniden yayınlanacağı için de ne kadar sevindiğini...
Plakseverler bilir, makara kayıttan plak baskısı ya da dijitale aktarım önemlidir. Kaydın aslı, billur gibi ses barındırır. Bazı ünlü isimlerin makara kayıtları yıllardır kayıptı.
Dijitalleşme sürecinde de birçok şirket, orijinal kayıt yerine, çıkan plak’tan CD’ye, oradan da dijital dinleme sitelerine aktarımda bulundu. Bu süreçte sesler kısıktı, cızırtılıydı.
Öyleydi böyleydi derken eksiler uzar gider anlayacağınız.
Saltık, Fikret Kızılok’un “Zaman Zaman” isimli albümünün makara kayıtlarını Uzelli Kaset Fabrikası deposunda bulmuş.
Mucizevi bir biçimde iyi korunmuş... Ve içinde iki duyulmamış şarkıyı da barındırıyormuş.
Yani ölümünün üstünden 18 yıl geçse de sevenleri iki yeni Fikret Kızılok kaydı dinleyecek bu yıl.
Öte yandan Neşet Ertaş’ın 70’li ve 80’li yıllarda kaydettiği albümlerinin de makara kayıtları başka bir kasetçi deposundan çıkmış. O kayıtlar da plak formatında yeniden dinleyiciyle buluşacak.
Aksi durum nadiren yaşanır.
İşte bakın Vodafone’un ikinci yılına giren “Vodafone FreeZone Son Ses Online Müzik Yarışması” pazartesi günü sonuçlandı ve yarışmayı finaldeki tek erkek Baran Sertkaya kazandı.
Tamam, Baran’ın birinciliği kutlanası, tebrik edilesi bir başarı.
Ancak şaşırtıcı olan, finale kalan 6 kişiden 5’i kadın olmasına rağmen yarışmayı yine bir erkeğin kazanması...
Size yarışmanın istatistiksel bilgilerini de vereyim.
Vodafone FreeZone Stüdyo’da düzenlenen yarışmanın büyük finali halk oylamasıyla gerçekleşti.
Kendisini tanımayanlar için küçük bir açıklama yapayım, Rock FM’in son genel müdürü Metehan...
Halen Kent FM’de “Arka Koltuk” programını hazırlayıp sunuyor.
Rock FM’e dönersek... 18 yıl yayın yapan radyo, bir kere isim değiştirdiyse de sonra yine Rock FM oldu. En sonunda başka patronla, başka bir yayın anlayışıyla yoluna devam eden bir frekans haline geldi.
Birçoğumuz radyo dinlemeyi bıraktıysak da dara düştüğümüzde açtığımız birkaç frekanstan biriydi 94.5...
3 yıldır rock müzik yayını yapmayan kanal için geçtiğimiz gün Metehan Mert Çakır bir mesaj paylaştı: “Bir fon oluşturup Rock FM’i satın alalım mı? Yeterli parayı toplarsak gider isteriz babasından...”
Olay birkaç saat içinde Fongogo sitesi üzerinden bir kampanyaya dönüştü.
Tam da bu yüzden 14 yıldır Koç Spor Fest, etkinliklerini, gidilen illerde konserlerle taçlandırır.
Sahnesinde ünlü isim/gruplarını ağırlar.
Bu yıl festivalin etkinlik ismi Athena’ydı. 4 yıl aradan sonra yine aynı etkinlikle üniversiteleri, üniversitelerin olduğu coğrafyaları gezme fırsatı buldular. Her güne bir konser yaptıkları oldu. Nisan ayında Tekirdağ’dan hareket eden festival Van, Hatay ve Burdur’un ardından Antalya’da, Akdeniz Üniversitesi’ndeydi.
Coşku yine aynıydı: Tüm gün süren müsabakaların ardından şarkılar ve coşma zamanı.
Grup üyeleriyle konser öncesi yemekte bir araya geldik.
Malumunuz, Athena oyuncu değişikliğine gitmiş, ekibe iki yeni isim katılmıştı.
İlk olarak Türkçe Rock listesinde karşılaştığım ilginç bir durumdu.
Yalan yok, kendi listelerim dışında çok da listeye bakmam.
Profesyonel bir müzik akışı olduğu için hayatımda seçtiklerimi, önermelere tercih ederim. Ama o listede 50 şarkı içinde aynı grubun son albümlerinden 5, eski albümlerinden 1 olmak üzere 6 şarkısı listedeydi. Tabii bu benim için rahatsızlık verecek bir unsur değildi.
Yeni albümünü sevdiğim bir gruptu, zaten dinliyordum.
Biraz daha meraklanınca diğer listelere de göz gezdirdim. Türkçe HipHop, Türkçe Pop gibi listelerde de durum aynıydı. Son dönemde popüler olan herkes dörder beşer listede.
Daha da çok olsun ama dikkat çekmek istediğim durum başka.