Sahrap Soysal

Hoş geldin Ramazan

23 Nisan 2020
Bugün tatlı bir telaşın başlangıç günü. Biz Müslümanların kutsal ayı ramazan geldi, kavuştuk işte. Saatler kurulup sahurlara kalkmaya başlayacağız. Ne de güzel bir telaş aldı hepimizi değil mi? Tüm aile sofra başında toplanacağız.

Ertesi gün aç ve susuz kalmamak için uygun yemekleri yiyeceği ve bol bol su içeceğiz. İftar sofraları sabırsızlık ve heyecanla hazırlanacak, içilen bir yudum suyla oruçlar açılacak, hurmayla ağızlar tatlanacak.
İyi huy, ahlak, nefse hakim olmak, muhtaçlara yardım eli uzatmak, açları doyurmak, açları anlamak, iftar sofraları kurmak, fesat düşünmemek, vücudu kötü alışkanlıklardan arındırmak...
Ramazan demek hoşgörü, sevgi ve saygı demek. Kavuştuk ayların sultanıyla.
Hepinize iyi ramazanlar diliyor, “hoş geldin ramazan” diyorum ve sahur için özel bir tarifimi sizlere sunuyorum.

Otlu dolama börek

◊ 2 adet hazır yufka
Sos için:

Yazının Devamını Oku

Tabak, yemeğin çerçevesidir

19 Nisan 2020
Dünya değişiyor, yemek sadece karın doyurmak eyleminden çıkıyor ve sanata dönüşüyor. Dünyaca ünlü şefler, yemeklerinin tadı kadar sunumunu da önemsiyor.

Bilirsiniz, ya yemeğe ilk önce bakarız ya da şöyle rüzgar hızıyla bir göz atarız.
Hani son yılların meşhur söylemini hatırlatayım; “Yemek duyularla duyguları harekete geçirir.” İşte biz de gayet doğal ve alışılmış refleksle, önce yemeği görür, sonra koklar, son olarak da tadarız.
Tabii çok açken, gözümüz döner ve önümüzde, elimizde ne varsa hemen yiyip tüketiriz. Ama düşünsenize, pirinç lapası gibi tabağa atılmış kötü sunumlu bir yemeği gördüğünüzde, bırakın açlığınızı, iştahınız bile kapanabilir.
Çünkü yemeği algılayan birinci duyu organımız olan gözler, böyle kötü sunumlu bir yemeği hemen reddeder.
Bazen o kadar uyumlu olur ki gözünüzü ondan alamazsınız ve yemeye bile kıyamazsınız. “Tam fotoğraflık” diye düşünürsünüz.
Heyecanla ve ağzınız sulanarak ilk çatalı damağınıza attığınızda beklentiniz çoktur.
Eğer lezzet yoksa, müthiş bir hayal kırıklığı oluşur. O yüzden atalarımız “Zarfa değil, mazrufa bak” demişler.

Yazının Devamını Oku

SAĞLIKLI ÇORBALAR

15 Nisan 2020
Evde olduğumuz bu günlerde yeni yemek tariflerini de öğreniyoruz. Bu süreçte sıcacık çorbaları sofralarımızdan eksik etmeyelim. Birbirinden sağlıklı 3 ayrı çorba tarifini deneme zamanı...

Bağışıklık çorbası

◊ 1 adet tavuk göğsü
◊ 12 su bardağı su
◊ 1/2 orta boy karnabahar
(Kök kısmını kesip atın, çiçek demetlerine ayırın. Serçe parmağı boyutlarında doğrayın.)
◊ 3-4 yaprak beyaz lahana
◊ 1 adet kırmızı kapya biber

Yazının Devamını Oku

Bugün ne yemek yapalım?

12 Nisan 2020
Koronavirüs nedeniyle evimizde geçirdiğimiz bu süreçte mutfaklarımızda yeni yemek tarifleri deniyoruz. Sağlıklı, besin değeri yüksek ve lezzetli 3 özel tarif...

Siyez unlu zeytinli ekmek

◊ 1 su bardağı yoğurt
◊ 1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu
◊ 1 çay kaşığı tuz
◊ 2 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ Yaklaşık 2,5 su bardağı siyez unu
Ayrıca:

Yazının Devamını Oku

Ey yemekçiler, bunları biliyor muydunuz?

29 Mart 2020
Türk mutfağının oldukça köklü geçmişinde bilmediğimiz o kadar çok ayrıntı var ki... Yeme-içme dünyasında ilginç detayları sizler için derledim...

∆ Sütlü tatlıların temel maddesi nişasta ilk önce 8 ve 9’uncu yüzyıllarda perukların içine serpiştirilirmiş. Mutfağa girişi çok sonraları olmuş. İlginç değil mi?
∆ Tarımla beraber ilk yerleşik düzene geçen insanların yemekte kaşık kullandıklarını, bugünkü çatalın çok sonradan keşfedildiğini biliyor muydunuz?
∆ Mutfakların, yemeklerin, savaşlar, istilalar ve göçlerle her yere taşındığını biliyor muydunuz?
∆ Bir zamanlar Hindistan’da savaşmak yerine kralların birbirine aşçılarını yolladıklarını, onlara yemek yaptırıp bu yolla rekabet ettiklerini biliyor muydunuz?
∆ 41 çeşit baharatla yapılan Manisa mesir macununun UNESCO’nun “Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne kabul edildiğini biliyor muydunuz?
∆ Fatih Sultan Mehmet’in ya da Muhteşem Süleyman’ın yemeklerinin beyaz yüzlü olduğunu, daha o zamanlar Osmanlı topraklarına domatesin gelmediğini biliyor muydunuz?

Yazının Devamını Oku

Koronavirüse karşı sağlıklı besinler

28 Mart 2020
Koronavirüs nedeniyle evden çıkmadığımız bugünlerde sağlığımıza ve beslenmemize de oldukça dikkat etmemiz gerek. Mutfağa girip sağlıklı yemekler pişirmenin tam sırası. Yemek yapmak size de çok iyi gelecektir. İşte favori 3 önerim...

Elmalı yağsız kek-şarlotka

MALZEME LİSTESİ

◊ 3 adet yumurta
◊ 1 su bardağı
esmer şeker
◊ 1 paket vanilya
◊ 1 çay kaşığı tarçın ve toz zerdeçal

Yazının Devamını Oku

Korona günlerinde beslenme

22 Mart 2020
Küresel bir salgın haline gelen ve ülkemizi de tehdit eden koronavirüse karşı alınması gereken tedbirlerin başında bağışıklık sisteminin güçlü tutulması geliyor. Bilim insanları ve uzmanlar bu dönemde özellikle tüketilmesi gereken yiyeceklerin demir, çinko minerallerini içeren, C ve D vitamini ağırlıklı olmasını öneriyorlar.


Vücudumuzun güçlü bir savunma sistemi oluşturabilmesi, vücut direncini artırabilmesi için et, süt, yumurta, bakliyat, balık gibi temel gıdaların mutlaka alınması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz.
Sebze ve meyvelerle de vitamin depolamaya devam etmeliyiz. Bu arada bolca su içmeye, uykumuzu almaya ve doğru kaynaklardan bilgi almaya dikkat etmeliyiz. Tüm anlatılan ve söylenenlerin özetini aktarmak gerekirse dengeli beslenmek, sağlıklı yemek çok önemli.
Size bugün mikroplara karşı savaşan vücudumuzu güçlendirecek, gücümüzü kuvvetimizi artıracak yemek tarifleri vermek istiyorum.
Bu olağanüstü zor günlerde yemek yapmak size de çok iyi gelecektir. İşte benim favori dört önerim, afiyet şeker bal olsun, bütün virüsleri kovsun.

Ciğer Kavurması

◊ 500 gr kuzu ciğeri

Yazının Devamını Oku

Hatay’a gelmeyen hataya düşer

2 Mart 2020
Antakya, çok kültürlü mutfağıyla beni her zaman çok etkilemiştir. Bu kez şehrin kahvaltılıklarını size tanıtacağım...

Antakya ülkemizde en özgün ağız tadına sahip ve çok kültürlü gastronomi lezzetleriyle de beni en çok etkileyen mutfaktır. Antakya mutfağı tipik bir Akdeniz mutfağı olmasının yanı sıra, Müslüman, Alevi, Sünni, Musevi, Ermeni, Hıristiyan, Ortodoks, Roma, Osmanlı, Bizans tatlarından esintiler bulabileceğiniz muhteşem bir karışım, lezzetli bir sentez sunar.
Hayran olduğum Antakya, bu kadar farklı kültüre, inanca, mezhebe sahip olmasına rağmen birbirine ön yargısız bakabilmeyi becerebilmiş bir hoşgörü kenti olabilmiş.
“Hatay’a gelmeyen hataya düşer” sloganıyla herkesi memleketinin güzelliklerini görmeye davet eden sevgili Barış Deveci, saygılı ve sevgi dolu bir dostumdur.
Memleketine olan vefa borcunu, hayranlığını “Antakya’da Kahvaltı Yapmak” kitabıyla anlatmak istemiş.
İstanbul, Fatih’deki Vatan Caddesi’nde konumlanan “Akdeniz Hatay Sofrası” restoranında yaptığım TV çekimlerindeki tuzda tavuğun tadı hâlâ damağımdadır. “Antakya Bakkalı” adıyla, kadın emekçilerinin ürettiği yiyecekleri çevrim içi satış sitesiyle birlikte tüketiciyle buluşturuyor. Kendi deyimiyle “Bir ayağı lokantasında, öbür ayağı toprağında.”


Yazının Devamını Oku