Susam ve cevizi katıp sürekli karıştırarak 10-12 dakika kavurun. Dağınık biçimli helvanın rengi, hafif kahverengileşecek. Altını kısıp önce sütü sonra da pekmezi ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
Helvayı bu şekilde bir tabağa bastırıp yerleştirerek servise sunabilirsiniz. Ya da biraz ılınınca helvadan ceviz kadar parçalar koparıp, iki avcunuzun arasında yuvarlayıp bir tabağa dizerek servise sunabilirsiniz.
Malzemeler
* 1 su bardağı un (tam buğday olabilir)
* 50 gr tereyağı
* 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı (veya sıvıyağ)
* Yarım su bardağı susam
Bir de şehriyeyi kavurmak için geniş bir tava lazım. Tavaya zeytinyağını koyun ve tel şehriyeyi içine aktarıp orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak, şehriyeler iyice sararıp hatta bazıları kahverengileşinceye kadar kavurun. Tencereye yemeklik incecik doğranmış soğanları ve pirinç tanesi dilimlenmiş sarmısakları koyun. Tereyağını katıp orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun. Tuz, karabiber, pul biber serpiştirin. Kırmızı biberi ayıklayıp uzunlamasına dörde bölüp tavla zarı gibi doğrayın. Yeşil biberleri incecik halka halka dilimleyin. Biberleri de soğanların üzerine ekleyin ve 5 dakika daha karıştırarak kavurun. Mantarları iyice yıkayıp süzdürün. Sonra tepesinden sapına doğru incecik dilimleyip soğanlı biberli karışıma ilave edin. Yine karıştırarak 5-7 dakika kavurun. Artık tavadaki şehriyeyi mantarlı harcın içine aktarın. Sıcak su ve zerdeçalı ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatın. Kaynamaya başlayınca altını kısın. Yaklaşık 10 dakika sonra suyunu çekip pişecektir. Altını kapatıp 15 dakika dinlendirin. Karıştırarak servise sunun.
Malzemeler
* 2 su bardağı tel şehriye
* 4 su bardağı sıcak su
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Sos için:
* 2 adet orta boy kuru soğan
Tavuğu 6 bardak suyla iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Tencereden tavuğu çıkarıp tavla zarı gibi çok incecik doğrayıp suyundan da 3 bardak ayırın. Bu arada 25 cm uzunluğunda ya da ölçüye uygun yuvarlak bir fırın kabına 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin. Soğanı yemeklik ince doğrayıp havucu rendenin iri gözüyle rendeleyin. Bir tavaya zeytinyağı soğan ve havucu koyup orta ısılı ateş üzerinde sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurun. Sıcak suda bekleyip yumuşayan mercimeği süzüp içine ekleyin. Tüm malzemeleri 5 dakika daha kavurup tavuk suyunu katıp kaynatın. Kaynayınca ocaktan alın. Şimdi sos için derin bir kabın içine yumurtaları kırıp yoğurdu, unu ve baharatları ilave edin. Tel çırpıcıyla iyice çırpın. Peyniri katıp kaşıkla karıştırın. Şimdi fırın kabının içine mercimekli harcı aktarın. Üzerine tavukları koyup karıştırın. En üste sosunuzu gezdirip 180 derece ısınmış fırında, üzeri kızarıncaya dek en az 30 dakika pişirin. Çıkarın, dilimleyerek salata yanında servise sunun.
Malzemeler
* 1 adet tavuk göğsü (tavuk incik de olur)
* 1 adet tavuk göğsü (tavuk incik de olur)
* 2 su bardağı yeşil mercimek
* 1 adet iri boy kuru soğan
* 1 adet iri boy havuç
Ispanakların kök kısımlarını kesip atın. Saplarını ve yapraklarını en az iki santim boyunda doğrayın. Ya da elinizle parçalayın. İyice yıkayıp süzün. Kuru soğanı soyup yemeklik doğrayın. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Pirinci yıkayıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, zeytinyağını orta boy bir tencerede hafifçe kızdırın. Doğranmış soğanı tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Pirinci ve pastırmaları ilave edip 2-3 dakika daha kavurduktan sonra yıkayıp süzdüğünüz ıspanağı ekleyin. Üzerine doğranmış domatesleri de hemen katıp tuz, karabiber, kırmızı toz biberi serpiştirin. Birkaç kez karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapayıp orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Eğer ıspanak sulu türdense, kaynadıkça suyunu verecektir. O zaman yemeğe ayrıca su eklemeye gerek yoktur. Ama yemeğin suyu azsa sıcak su ekleyebilirsiniz. Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Ispanağın ve pirincin biraz diri olmasına dikkat edin. Çok ezilmiş, bulamaç gibi bir yemek olmasın. Sıcak sıcak servise sunun.
Malzemeler
* 2 demet ıspanak (yaklaşık 500 gr)
* 5-7 adet çemensiz pastırma
* 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 adet orta boy kuru soğan
* Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan pirinç
Yıkadığınız kabakların her birini uzunlamasına dörde bölüp başparmak şeklinde doğrayın. Soğanları yemeklik incecik doğrayın.
Zeytinyağını geniş bir tencerede orta ısılı ateşte kızdırıp eti tencereye ilave edin. Sürekli karıştırarak etler suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar 8-10 dakika pişirin. Soğanı ve salçaları ekleyip karıştırarak 5 dakika daha kavurun. Sonra 4 su bardağı sıcak suyu, tuz ve biberi ekleyip karıştırın. Etler suyunu çekip iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Şimdi de kabakları ve kabuğunu soyup küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin. Orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.
Yemek kaynamaya başlayınca, ocağın altını kısıp kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Diğer taraftan limon suyu, kuru nane ve dövülmüş sarmısağı bir kâsede çırpıp yemeğe ilave edin. Karıştırın ve 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.
Malzemeler
* 6 adet orta boy yeşil dolmalık kabak
Şekeri katıp mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika çırpın. Yağı, meyve suyunu ekleyip çırpmaya devam edin. Nişasta, buğday unu, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip 2-3 dakika daha çırpın. Oldukça koyu kıvamlı kek hamurunu büyük ve kenarları yüksek bir fırın kabına aktarın. (Ben 40 cm x 20 cm dikdörtgen bir fırın kabı kullanıyorum.)
Fırını 170 derece alt-üst konuma ayarlayıp 5 dakika önceden ısıtın. Sıcak fırında 55-60 dakika, üzeri kızarıncaya dek pişirin. Fırından çıkarın ve ılınmasını bekleyip dilimleyin.
Şerbeti için:
Süt ve şekeri bir kâsede tel çırpıcıyla çırpıp şekeri eritin. Ilınan kekin üzerine sütü aktarın ve çekmesini bekleyin. Öte yandan bir tencereye vişne ya da portakal suyu, şeker ve nişastayı koyun. Kısık ateşte sık sık karıştırarak sosu kaynayıncaya dek pişirin. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve soğutun. Sonra da revaninin üzerine bir spatulayla sürüp servise sunun.
MALZEMELER
Hamur için:
* 4 adet yumurta
Bulguru orta boy bir tepsiye yayın. Üzerine sıcak suyu aktarın ve bulgurun kabarması için 10 dakika kadar bekleyin. Yumurtaları kırın, dövülmüş sarmısakları ilave edin. Eti katıp yoğurmaya başlayın.
Rendelenmiş patatesi tepsiye ekleyip biber salçasını, karabiberi ve tuzu ilave edin. Rendelenmiş soğanları, ince kıyılmış maydanoz, kuru nane, kekik, pul biber ve ceviz içini de ekleyip sıkıca yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin. Yoğurma işlemini yaparken, elinizi sık sık suya batırın. Hamur macun kıvamında çok yumuşak olmalı.
En büyük boy dikdörtgen cam fırın kabını fırçayla zeytinyağıyla yağlayın. Patatesli bulgur hamurunu bastırarak tepsiye yayın.
Üzeri için: Sıvıyağ ve salçayı çatalla çırpın. Bir fırça yardımıyla tepsi köftenin üzerine bu karışımı sürün. Kalan karışımı da üzerine dökün. Ardından keskin bir bıçak yardımıyla kare kare dilimleyin. Hazırladığınız patatesli sini köftesini, 200 dereceye ayarladığınız fırında 40-45 dakika, üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp en az 10 dakika kadar bekletin ve sıcak sıcak servise sunun.
MALZEMELER
* 500 gr köftelik orta yağlı dana döş eti (tek çekim olmalı)
* 3 adet orta boy patates
İyice yoğurup iki eşit parçaya bölün. 1. yufkayı tezgâha serin. Zeytinyağını fırçayla yufkanın üzerine sürüp yağlayın. Önce yufkanın iki ucunu kaldırıp üstüne katlayın. Diğer iki ucunu da kaldırıp, üzerine katlayıp kare şeklinde bir yufka hazırlayın. Yufkanın bir ucuna ayırdığınız birinci parça köfte harcını bilek kalınlığında uzatarak yerleştirin. Rulo şeklinde sarın ve iki parmak eninde kesin. 25 cm çapındaki yuvarlak borcama dıştan başlayarak dik dik yerleştirin. İkinci yufkayı da aynı şekilde hazırlayıp borcamı doldurun. Yufkalı köftelerin üzerine kalan yağı fırçayla sürün. Fırını 200 dereceye ısıtıp 35 dakika pişirin. Sos için zeytinyağına domates püresini katın. 1 bardak sıcak su ekleyip 5-7 dakika kaynatın. Servis için tabağın altına yoğurdu koyup, üzerine yufkalı köfteleri yerleştirin. En üste sıcak domates sosunu gezdirip servise sunun.
MALZEMELER
Köfte için:
* 500 gr köftelik dana kıyma
* 1 adet iri soğan
* 1 adet yumurta
* 3-4 dilim bayat ekmek