Tuna ve Sava nehirlerinin birleşip şehri ikiye böldüğü bir ovada yükselen tarihi Belgrad şehri, son zamanlarda Türklerin de çok tercih ettiği yurtdışı tatil rotalarından biri.
Vizesiz giriş yapabildiğiniz Belgrad’da konaklama ve yemek fiyatlarının ucuzluğu da bu tercihte önemli rol oynuyor.
Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlerin yaşadığı, ticaret yolları üzerinde bir kavşak noktası konumunda olan Sırbistan, stratejik coğrafyası nedeniyle de büyük güçlerin de noktası haline gelmiş.
Bugünkü Sırbistan’ın kuzeyi, uzun yıllar boyunca Avusturya-Macaristan İmparatorluğu egemenliğinde kalırken, Güney Sırbistan ise Osmanlı İmparatorluğu hegemonyasında yaşamış,
Oruç tutmaya çok heveslendiğim 1965 yılının ramazan ayında herkes gibi sahura kalkabilmek fikri beni çok heyecanlandırmıştı.
Bir yıl öncesine kadar “tekne orucu” tutuyordum.
Küçük bir çocuk olarak öğlene kadar aç durup, okuldan eve geldiğim öğlen saatinde karnımı doyurup tekrar akşam iftar saatini beklerdim.
Büyüklerimiz bütün gün aç kalmamızı istemez, “Senin yaşlarında biz de tekne orucu tutardık” diyerek bize yarım günlük oruç tutma izni verirlerdi.
Ama artık büyümüştüm ve büyüklerin tuttuğu gibi oruç tutmak istiyordum.
Ayrıca ramazanın o mistik havası, evdeki tatlı telaş ve koşturmaca beni çok etkiliyordu.
8-10 adet baklava yufkası
İç harcı için:
500 gr tatlı lor
2 adet yumurta
1 kahve fincanı pudraşekeri
1 paket vanilya
125 gr tereyağı
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı pekmez (dut, üzüm veya keçiboynuzu)
Yarım su bardağı tozşeker
3 yemek kaşığı susam (Küncü denilen kabuklu susam öneririm)
1 yemek kaşığı çörekotu
2 tatlı kaşığı toz tarçın
- 1 paket hazır baklava yufkası (Bize 24 adet lazım)
Sos için:
- 2 adet yumurta
- Yarım su bardağı ılık süt
-Yarım su bardağı zeytinyağı
İç harcı için:
- 400-500 gr orta yağlı dana kıyma
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 750 gr tel kadayıf
- 125 gr tereyağı (Eritilip ılıtılmış)
- 1 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ
- File badem
İçi için:
- Yarım su bardağı ceviz içi
- Yarım su bardağı fındık içi
- 1 su bardağı süt
- 4 su bardağı süt
- 1 paket krema (200 ml)
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
- 4 yemek kaşığı tozşeker
- Varsa 2 yemek kaşığı file badem (veya toz badem kullanın)
- 5 yemek kaşığı irmik
- 1 paket vanilya
Üzerinin limon sosu için:
1 su bardağı kinoa (Biz kırmızı kinoa kullandık)
2.5 su bardağı su
1 adet ufak boy kırmızı soğan
1 adet orta boy salatalık
1 adet orta boy dolmalık kabak
Sos için:
5 yemek kaşığı zeytinyağı