Sahrap Soysal

Belgrad mutfağını keşfe çıktım

23 Haziran 2019
Belgrad merkezli Sırbistan gezimizde her ne kadar Balkan mutfaklarını keşfetmeye çalışsam da tarihinin izini de sürmek zorunda kaldım. Çünkü yediğiniz her yemek, sizi tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.

Tuna ve Sava nehirlerinin birleşip şehri ikiye böldüğü bir ovada yükselen tarihi Belgrad şehri, son zamanlarda Türklerin de çok tercih ettiği yurtdışı tatil rotalarından biri.
Vizesiz giriş yapabildiğiniz Belgrad’da konaklama ve yemek fiyatlarının ucuzluğu da bu tercihte önemli rol oynuyor.
Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlerin yaşadığı, ticaret yolları üzerinde bir kavşak noktası konumunda olan Sırbistan, stratejik coğrafyası nedeniyle de büyük güçlerin de noktası haline gelmiş.
Bugünkü Sırbistan’ın kuzeyi, uzun yıllar boyunca Avusturya-Macaristan İmparatorluğu egemenliğinde kalırken, Güney Sırbistan ise Osmanlı İmparatorluğu hegemonyasında yaşamış,


Yazının Devamını Oku

Bayramların tadı akide

9 Haziran 2019
Türk şekercilik tarihinin en eski şekerlerinden biri olan akide şekeri, dini bayramların da vazgeçilmeziymiş bir zamanlar. İşte akide şekerinin hikayesi...

Oruç tutmaya çok heveslendiğim 1965 yılının ramazan ayında herkes gibi sahura kalkabilmek fikri beni çok heyecanlandırmıştı.
Bir yıl öncesine kadar “tekne orucu” tutuyordum.
Küçük bir çocuk olarak öğlene kadar aç durup, okuldan eve geldiğim öğlen saatinde karnımı doyurup tekrar akşam iftar saatini beklerdim.
Büyüklerimiz bütün gün aç kalmamızı istemez, “Senin yaşlarında biz de tekne orucu tutardık” diyerek bize yarım günlük oruç tutma izni verirlerdi.
Ama artık büyümüştüm ve büyüklerin tuttuğu gibi oruç tutmak istiyordum.
Ayrıca ramazanın o mistik havası, evdeki tatlı telaş ve koşturmaca beni çok etkiliyordu.

Yazının Devamını Oku

Lor baklavası-bagusta/Girit

3 Haziran 2019
Malzemeler:

8-10 adet baklava yufkası
İç harcı için:
500 gr tatlı lor
2 adet yumurta
1 kahve fincanı pudraşekeri
1 paket vanilya
125 gr tereyağı

Yazının Devamını Oku

Külünçe çöreği–Şanlıurfa

2 Haziran 2019
Malzemeler:

1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı pekmez (dut, üzüm veya keçiboynuzu)
Yarım su bardağı tozşeker
3 yemek kaşığı susam (Küncü denilen kabuklu susam öneririm)
1 yemek kaşığı çörekotu
2 tatlı kaşığı toz tarçın

Yazının Devamını Oku

Kıymalı Sarıyer böreği

1 Haziran 2019
Malzemeler:

- 1 paket hazır baklava yufkası (Bize 24 adet lazım)

Sos için:

- 2 adet yumurta

- Yarım su bardağı ılık süt

-Yarım su bardağı zeytinyağı

İç harcı için:

- 400-500 gr orta yağlı dana kıyma

- 2 adet orta boy kuru soğan

Yazının Devamını Oku

Sütlü kadayıf

31 Mayıs 2019
Malzemeler:

- 750 gr tel kadayıf

- 125 gr tereyağı (Eritilip ılıtılmış)

- 1 Türk kahvesi fincanı sıvıyağ

- File badem

İçi için:

- Yarım su bardağı ceviz içi

- Yarım su bardağı fındık içi

- 1 su bardağı süt

Yazının Devamını Oku

Limonlu bademli irmik tatlısı

30 Mayıs 2019
Malzemeler:

- 4 su bardağı süt

- 1 paket krema (200 ml)

- 2 yemek kaşığı mısır nişastası

- 4 yemek kaşığı tozşeker

- Varsa 2 yemek kaşığı file badem (veya toz badem kullanın)

- 5 yemek kaşığı irmik

- 1 paket vanilya

Üzerinin limon sosu için:

Yazının Devamını Oku

Kinoa salatalı tavuk ızgara

29 Mayıs 2019
Malzemeler:

1 su bardağı kinoa (Biz kırmızı kinoa kullandık)
2.5 su bardağı su
1 adet ufak boy kırmızı soğan
1 adet orta boy salatalık
1 adet orta boy dolmalık kabak
Sos için:
5 yemek kaşığı zeytinyağı

Yazının Devamını Oku