MALZEMELER
Üzlemesi için:
* 300-400 gr kuşbaşı kuzu eti (minik stelik olsun)
* 200 gr haşlanmış nohut
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* Yarım su bardağı üzüm pekmezi
* 1 kahve fincanı zeytinyağı
MALZEMELER
* 1 kg kuşbaşı kuzu eti
* 4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 iri boy kuru soğan
* 5 su bardağı sıcak su
* 1 kapya biber
* 1 orta boy patates
* 1 orta boy havuç
BATIRIK (6-8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 2 su bardağı köftelik ince bulgur
◊ 2 su bardağı sıcak su
◊ 1 soğan (rendelenmiş)
ÇALKAMA YUNDAĞI(6-8 kişilik)
NE LAZIM?
Hamuru için;
◊ 2 su bardağı un
◊ 2 çay kaşığı tuz
◊ Aldığı kadar su
İç harcı için;
◊
PASKALYA ÇÖREĞİ
(4-6 kişilik)
NE LAZIM?
* 1 paket instant maya
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 çay bardağı ılık su * 530-570 gr un
* 1 su bardağı ılık süt * 3 yumurta
*
Fondü, kökeni Fransızca ‘eritmek’ kelimesinden gelen İsviçre’nin en ünlü ve milli yemeği. Geçmişi 16’ncı yüzyıla kadar uzanıyor. Köylerdeki çiftçi ailelerin, soğuk kış gecelerinde evde kalan malzemelerle yaptıkları yöresel de bir yemek.
Ocak üzerine koyulan toprak ya da bakır kaplarda eritilen peynire, uzun çatalların ucuna takılan minik doğranmış ekmekler bandırılıp yeniyor. Çoğu kez haşlanmış patates ve turşu da eşlik ediyor.
Fondüye yüklenen anlamlar o kadar önemli ki. Sadece milli bir yemek değil aynı zamanda İsviçre Birliği ve ulusal kimliğinin bir sembolü. 1930’da İsviçre Peynir Birliği’nin ülkedeki peynir tüketimini artırmak amacıyla başlattığı kampanyalarla fondünün popülaritesi artıyor.
Yapımında emmental gibi çeşitli peynirler kullanılsa da orijinal malzeme daima gruyere denilen gravyer peyniri oluyor.
Bu peynirin en önemli özelliklerinden biri ısıyı görünce hemen erimesi. Bu yüzden peynirli soslara ve tost gibi ekmek arası eriyen peynir formatına çok uygun. Ancak bu kıymetli peynirin tadı, bizim bildiğimiz eriyen ve sünen tost kaşarı ya da dil peynirinden çok farklı.
HATAY’IN SARMA İÇİ (HATAY USULÜ KISIR)
(6-8 kişilik)
NE LAZIM?
* 2 su bardağı esmer ince bulgur (Güneydoğu’nun kahverengi ince bulguru)
* 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
* 2 domates (küp doğranmış)
*
PEZÜKLÜ TOYGA ÇORBASI(6-8 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı kırık yarma
◊ 1 kg yoğurt
◊ 2 tepeleme yemek kaşığı un
◊ 3-4 dal pezük (pancar yaprağı)