PaylaÅŸ
PEZÜKLÜ TOYGA ÇORBASI
(6-8 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
â—Š 1 su bardağı kırık yarmaÂ
â—Š 1 kg yoÄŸurt
◊ 2 tepeleme yemek kaşığı un
◊ 3-4 dal pezük (pancar yaprağı)
◊ 2 çay kaşığı tuz
Sosu için;
â—Š 2 soÄŸanÂ
â—Š 25 gr tereyağıÂ
◊ 1 yemek kaşığı kuru nane
◊ 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
NASIL YAPARIM?
◊ İyice yıkadığınız kırık yarmayı orta boy bir tencereye koyup üzerine 5 bardak su ekleyin. Orta ısılı ateşte, yarmalar iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
◊ Yoğurt ve unu derin bir kapta tuzla birlikte iyice çırpın ve haşlanmış yarmanın olduğu tencereye yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak aktarın. Sürekli karıştırmaya devam ederek çorba kaynayıncaya kadar pişirin.
â—Š Kaynadıktan 2-3 dakika sonra ince kıyılmış pezükleri ilave edin ve çorbayı ocaktan alın.Â
◊ Diğer tarafta, tereyağı ve ince doğradığınız soğanları bir tavaya koyun. Sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Kuru nane ve kırmızıbiberi serpiştirip karıştırarak 2-3 dakika daha pişirin. Bu sosu çorbanın üzerine gezdirip karıştırın ve sıcak servis edin.
BACAKLI ÇORBA
(6-8 kiÅŸilik)
NE LAZIM?
◊ 1 su bardağı yeşil mercimek
◊ 1 su bardağı erişte (veya arpa şehriye)
Sosu için;
â—Š 2 orta boy domates
â—Š 2 sivri biber
â—Š 2 orta boy soÄŸanÂ
â—Š 25 gr tereyağı (veya 4 yemek kaşığı sıvıyaÄŸ) Â
◊ 1 yemek kaşığı domates salçası
Üzeri için;
◊ 1 yemek kaşığı kuru nane
◊ 1 çay kaşığı kimyon
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
â—Š Karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Mercimeği iyice yıkayıp 6-7 bardak suyla haşlayın. Haşlanan mercimeği ocaktan alın ama suyunu dökmeyin.
◊ Yağı ve yemeklik doğranmış soğanları geniş bir tavada, orta ateşte sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.
â—Š Ä°ncecik kıyılmış biberleri ve salçayı katıp rendelenmiÅŸ domatesleri ekleyin. Sürekli karıştırarak 3-4 dakika daha kavurun ve mercimeÄŸin olduÄŸu tencereye aktarın.Â
â—Š Tencereyi tekrar ocaÄŸa koyup yemeÄŸi kaynatın. Kimyon, tuz, karabiber ve naneyi serpiÅŸtirin.Â
◊ Çorba kaynamaya başlayınca erişteyi ilave edip arada sırada karıştırarak erişteler yumuşayıncaya kadar pişirin.
BÄ°R NOT
Tokat’ta çok pişirilen bu çorbaya tercih ederseniz kıyma da katabilirsiniz.
Â
PaylaÅŸ