Sahrap Soysal

Köfte Bozbaş

17 Nisan 2022
Köfte için derin bir kabın içine kıymayı koyun. Soğanı rendeleyip suyunu sıkın ve kıymaya ekleyin.

MALZEMELER

* 500 gr dana döş tek çekim kıyma

* 2 adet iri boy kuru soğan

* Yarım demet maydanoz

* 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, zerdeçal

* 2 yemek kaşığı un

* 7-8 adet kuru mürdümeriği

* 1 su bardağı haşlanmış nohut (Konserve de olabilir.)

Yazının Devamını Oku

Ispanaklı Ekmek Böreği

16 Nisan 2022
Yaklaşık 40cm x 20cm’lik bir fırın kabının altına 2 kaşık yağı sürün ve ekmekleri tek sıra halinde sıkıştırarak dizin. Fazla gelen ekmeği çıkarın.

MALZEMELER

* 12-15 dilim tam tahıllı tost ekmeği

Sosu için:
* 4 su bardağı süt

* 4 yumurta

* 4 yemek kaşığı zeytinyağı

* 1’er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber

* 2 çay kaşığı hardal

Yazının Devamını Oku

İlk lokmanın lezzeti de kıymeti de bir başka!

16 Nisan 2022
Her ne kadar biz iftariyelikleri oruç açmak için, ilk aşamada suyun ardından yenen damak hoşlukları gibi tanımlasak da bu kadim geleneğin tarihi çok eski zamanlara kadar gider. Anadolu’nun ve İstanbul’un varlıklı ailelerinin evlerinde verdikleri ramazan davetlerinde iki ayrı sofra kurulurdu. İftariyeliklerin olduğu sofraya ‘birinci sofra’ denirdi.

İftariyelik yani halk dilindeki söyleneşiyle iftarlık, iftar sofrasında ortaya konan atıştırmalık çerez ve yiyeceklerdir. Asıl yemekten sayılmayan iftariyeliklerde zeytin, peynir, pastırma, sucuk ve reçel gibi kahvaltı ürünleri ön plana çıkar.

İftar sofralarının baş tacı olan pide, eşlik ettiği iftariyeliklerin cazibesini arttıran en önemli unsur. Çünkü peynir, zeytin veya herhangi bir iftariyelik sıcak pide içine konduğunda kabaran iştah bastırılır ve açlık heyecanı dindirilir. “Orucumu neyle açmalıyım” sorusunun cevabı yine iftariyeliklerdir. Anadolu’da en yaygın gelenek su, siyah zeytin ve hurmadır.

Bizim evde su ve bir lokma pideyle ağza atılan siyah Gemlik zeytini âdeti vardı. Babama göre zeytin iştahımızı açar, ardından gelen yemeklere bizi hazırlardı. Çocukluğumda iftariyelik alışverişi için babalar çarşıya gider, birinci sınıf peynir, kuşgömü pastırma, en iyi kalite zeytin ve kangal sucuklarını özene bezene seçerek alırdı. Herkes kesesine göre alışveriş yapar ama her şeyin en iyisi ramazanda sofralara gelirdi. Biz çocuklar vişne reçelini peynirle beraber ramazan pidesine dürüm yapmaya meraklı olsak da babamın tercihi kurutulmuş meyve ve annemin az şeker ilavesiyle hazırladığı hoşaflar olurdu.

Her ne kadar biz iftariyelikleri suyun ardından yenen damak hoşlukları gibi tanımlasak da bu kadim geleneğin tarihi çok eski zamanlara kadar gider. Anadolu’nun ve İstanbul’un varlıklı ailelerinin evlerinde verdikleri ramazan davetlerinde iki ayrı sofra kurulurdu. İftariyelikler tek başına bir ön sofra gibi hazırlanır ve buna birinci sofra denirdi. İkinci sofraysa ana yemekler için düzenlenirdi. Zeytin, peynir, hurma, reçel gibi iftariyelikler ufak bakır kaplara konup büyük bir bakır sini üzerine dizilerek ev halkının veya misafirlerin önüne getirilirdi. Top atılır, oruç açılıp iftariyeliklerle karın hafifçe doyurulur; oruçlarını açıp çaylarını da içenler akşam namazına geçerdi. Namaz sonrası tekrar yemeğe dönenlerin önüne bu sefer de ana yemeklerin olduğu ikinci sofra konurdu.

Genelde çorba, et, pilav ve hoşaftan oluşan bu sofra artık karınların iyice doyurulduğu, sonrasındaysa uzun sohbetlerin başladığı bir düzeneğe dönüşürdü. Bu sofralarda birlik, beraberlik ve dayanışma duygularıyla hareket eden ev sahibi, misafirlerini nezaketle karşılar, kimi zaman dargınlar yan yana oturtulur ve barış rüzgârlarının esmesi

Yazının Devamını Oku

İşkembe Çorbası

15 Nisan 2022
*

MALZEMELER

1.5 kg dana işkembe

3 litre su

1 tatlı kaşığı tane karabiber

Sosu için:

1 yemek kaşığı tepeleme un

2 su bardağı süt

Yazının Devamını Oku

Patatesli fırın köftesi

14 Nisan 2022
*

MALZEMELER

Köfte için:

300 gr kıyma

1 adet iri boy soğanın rendesi

Yarım demet maydanoz

1 yumurta

Yarım su bardağı galeta unu

1’er çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon, zerdeçal * 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yazının Devamını Oku

Doy Doy Çorbası

13 Nisan 2022
İncecik yemeklik doğranmış soğanı, zeytinyağı ve tereyağıyla birlikte tencereye koyun.

MALZEMELER

* 1 adet kuru soğan

* 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağı

* 1 çay bardağı toz tarhana

* 1 çay bardağı kırmızı mercimek

* 1 çay bardağı arpa şehriye

* 1 yemek kaşığı biber salçası

* 7-8 su bardağı su

Yazının Devamını Oku

Etli Soğan Yahnisi - Sülbiye

12 Nisan 2022
Bir gece önceden ıslatılmış ve ertesi gün yıkanıp süzülmüş nohutları etlerle beraber bir tencereye koyun.

MALZEMELER

* Yarım kilogram kuşbaşı kuzu eti

* 8 su bardağı su

* 15-20 adet arpacık soğan

* 8-10 diş sarmısak

* 1 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılmış)

* 50gr tereyağı

* 1 yemek kaşığı domates salçası

Yazının Devamını Oku

Tavuklu Şehriyeli Pilav

11 Nisan 2022
Önce tavukları 6 bardak su ve ikiye bölünmüş soğanla birlikte tencereye koyun.

MALZEMELER

* 2 adet tavuk bonfile

* 6 su bardağı su

* 1 adet ufak boy soğan

* 4-5 adet top karabiber

* 1 yemek kaşığı tereyağı

* 3 yemek kaşığı zeytinyağı

* 2 su bardağı arpa şehriye

Yazının Devamını Oku