(Karışık Akdeniz yeşillikleri de kullanabilirsiniz.) Geniş bir salata tabağına yerleştirin. Üzerine zeytin ve kapariyi serpiştirin.
Dondurulmuş halde satılan yengeç ya da ıstakoz etlerini tavla zarı formunda dilimleyip en üste serpiştirin. (Bu salatada “surumi” denilen sıkıştırılmış yengeç ve ıstakoz eti kullanmanızı öneririm. Bu ürünleri büyük marketlerin dondurulmuş ürünler bölümünde bulabilirsiniz.) Ya da haşlanmış karides veya kalamar da kullanabilirsiniz.
Diğer taraftan, sosu hazırlamak için; iri iri doğradığınız yarım soğanı ve sarmısağı mutfak robotuna koyun. Üzerine zeytinyağı, limon suyu, hardal ve sirkeyi koyun. Tuz, biber ve tozşekeri ekleyip malzemeleri ayran kıvamına gelinceye kadar çekin.
Sosu salatanın üzerine gezdirin. İsterseniz 2-3 yemek kaşığı konserve mısır ekleyin ve karıştırdıktan sonra servise sunun.
Malzeme listesi
-1 demet kıvırcık ya da göbek marul
(herhangi bir yeşil salata türü kullanabilirsiniz)
Üzerine hazır süt kremasını ekleyip çok kısık ateşte, tahta bir kaşıkla arada sırada karıştırarak çikolataları eritin.
İyice eriyip kremayla karışan çikolatayı hemen ocaktan alın.
Diğer taraftan yumurtaların aklarıyla sarılarını ayrın. Yumurta sarılarını teker teker çikolatalı sosa ilave edip mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırptıktan sonra bir kenarda bekletin.
Yumurta aklarını başka bir derin kaba koyup üzerine yarım su bardağı tozşekeri ekleyin.
Mikserin yüksek devriyle en az 10-12 dakika, kar gibi olup katılaşıncaya kadar çırpın.
Sonra katılaşan yumurta aklarını kenarda bekleyen çikolatalı sosun içine azar azar aktarın. Tahta kaşıkla birkaç dakika karıştırıp malzemeleri birbirine iyice yedirin.
Hazırladığınız musu tek kişilik kaselere paylaştırın.Üzerlerini ince dilimlenmiş muz ve pişmaniyelerle süsleyerek servise sunun.
Malzeme listesi
Doğradığınız baklayı orta boy bir tencereye koyun. Üzerine incecik dilimlediğiniz soğanları, sıvıyağı ve ortadan ikiye böldüğünüz sarmısakları ilave edin. Tuzu serpip orta ısılı ateşin üzerine oturtun.
Yemek kaynamaya başlayınca üzerine 2 su bardağı sıcak suyu ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte 25-30 dakika kadar pişirdikten sonra ocaktan alın. Ilınması için bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, suflenin sosunu hazırlamak için; yumurtaları derin bir kaba kırın. Un veya kepek ve (yukarıda belirttiğim karışımlardan birini kullanabilirsiniz) yoğurdu ilave ettikten sonra tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın.
Ilık hale gelen baklaları fırına dayanıklı ve kenarları yüksek bir kaba aktarın.
Üzerine hazırladığınız sufle sosunu boşaltıp karıştırın.
Rendelenmiş peyniri de serpiştirip isterseniz kırmızı pul biber ilave edin. Bakla suflesini 175 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika daha pişirin. Sufleyi fırından çıkarıp sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
- 500 gr taze bakla
Üzerine tam çıkacak su ve 1 çay kaşığı tuz ilave edip kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynadıktan 15 dakika sonra ocaktan alıp tel süzgeçte en az 30 dakika kadar bekletin. İyice süzdüğünüz pırasaları avcunuzun içinde sıkıp mutfak robotuna aktarın. (Pırasaların iyice sıkılmış olması, bu köftenin en önemli püf noktalarından biridir.)
Çektiğiniz pırasayı derin bir kaba aktarın. Üzerine yumurtaları kırıp tuz ve karabiberi serpiştirin. Tavuk kıymasını da ilave edip yoğurmaya başlayın.
Diğer taraftan, unu geniş bir tabağa yayın. Sıvıyağı da geniş bir teflon tavada kızdırın. Biraz cıvık olan köfte harcından pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparın. Avuçlarınız arasında yassı hale getirip iki tarafını da una bulayın.
Köfteleri kızgın yağa koyup orta ısılı ateşte, önlü arkalı kızartın ve kağıt havlu serdiğiniz bir tabağa yerleştirin.
Bu lezzetli köftenin yanına Raşel Hanım’ın önerdiği püreyi yapabilirsiniz. Püre için; yarım kilo patatesi haşlayıp ezin. 25-30 gr Becel margarini eritip patatese ekleyin. Bir taraftan karıştırırken, bir taraftan da yarım litre sütü yavaş yavaş ilave edin.
Patates sütü çekince 100 gr rendelenmiş kaşar, tuz ve karabiberi katın. Biraz kurutulmuş maydanoz ve konserve mısır ekleyip püreyi ocaktan alın. Köftelerin yanında servise sunun.
Malzeme listesi
Zeytinyağı ve sütü ilave edip pürüzsüz kıvama gelinceye kadar, 2-3 dakika daha çırpmaya devam edin. Unu da azar azar ilave edip tekrar çırpın.
Pürüzsüz kıvamdaki karışımı oda sıcaklığında 15 dakika kadar bekletin.
Tabanı ince, kenarları kısa bir krep tavasını kağıt peçetenin ucuna sürdüğünüz sıvıyağla iyice yağlayın. Yağı kısık ateşte iyice kızdırın.
Krep hamurundan 1 kahve fincanı kadar alıp kızgın tavanın ortasından başlayarak tavaya aktarın.
(Hamurun tavaya yayılması için tavayı sallamanız gerekir.)
Krebin bir tarafı piştiğinde spatula yardımıyla ters çevirip diğer tarafını da pişirin ve bir tabağa alın. Hamurun tamamına aynı işlemleri uygulayın.
İçine koyacağınız kremayı hazırlamak için; süt, un, nişasta ve toz şekeri küçük bir tencereye koyun.
Dörde böldüğünüz limonu ya da limon tuzunu koyduğunuz suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşladığınız bamyanın suyunu süzüp iplerini çıkarın. (Bu işlem bamyanın sümüklenmesini engeller.)
Eti ve tereyağını orta boy bir tencereye koyup tencerenin kapağını kapatın. Arada sırada karıştırarak et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, en az 5-6 dakika kavurun.
İncecik kıydığınız soğanları ilave edip karıştırarak soğan sararıncaya kadar, 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
Salçayı ve sıcak suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın.
Et iyice yumuşayıncaya kadar, 30 dakika pişirip tuzu atın. Suyu azalmışsa su ilave edip bamyaları ve limon suyunu aktarın, kaynayıncaya kadar pişirip ocağın altını kısın.
Kısık ateşte, bamya iyice yumuşayıncaya kadar, 20-30 dakika kadar pişirip ocaktan alın ve sıcak sıcak servise sunun.
Malzeme listesi
Üzerine oda sıcaklığında bekleyen su azar azar aktarılır ve yaklaşık 5-6 dakika, kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışan bir hamur elde edilinceye kadar yoğrulur.
Kuru üzüm de serpiştirildikten sonra tekrar yoğrulur. Üzeri hafif nemli bir mutfak peçetesiyle örtülüp oda sıcaklığında 40-50 dakika kadar dinlendirilir. İki misli hacme ulaşan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılıp avuçlar arasında yuvarlanır.
Hamurun ele yapışmaması için eller sık sık sıvıyağa batırılabilir. Fırın tepsisi 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır ve üzerine 1 yemek kaşığı un serpiştirilir. Hazırlanan tombul ekmekler fırın tepsisine en az 3-4 santim aralıklarla yerleştirilir.
Ekmekler tepside 20-30 dakika kadar daha bekletildikten sonra üzerlerine fırçayla süt sürülür. 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanıp 5 dakika önceden ısıtılan fırının en alt katına, ekmeğin kabuğunun sertleşmemesi için ısıya dayanıklı suyla dolu bir kâse ya da fırın kabı yerleştirilir. Ekmekler yaklaşık 20 dakika, üzerleri kahverengi oluncaya kadar pişirilir.
Fırından çıkarılıp soğuması beklenir ve servise sunulur.
Malzeme listesi
Bildiğiniz üzere, sebze ve meyvelerin mevsiminde alınıp birtakım işlemlerden geçirilerek saklanması yöntemine konserve yapmak diyoruz. Konserve için kısaca “gıda saklama yöntemlerinden biri” diyebiliriz. Tabii sebze ve meyve derken et ve balık konservelerini de unutmamak lazım.
Ağustos-eylül aylarında domates, bamya ve fasulye konservesi yapmak, son yıllarda kadınlar arasında yarış haline gelmiş durumda. Herkes “Ben 70 kavanoz domates yaptım, sen kaç kavanoz yaptın?” deyip birbirine hava atıyor.
Eh, hazır lafı gelmişken söyleyeyim, bendeniz 100 kavanozun altına hiç düşmedim.
Bu yıl ise farklı bir şey deneyeyim dedim ve kendi spesiyalitem olan patlıcanlı sostan yaptım.
Domates, kırmızı biber, soğan, sarmısak, hafif kızarmış patlıcan, şeker ve tuzla hazırladığım konserve sosu kışın tavada ısıtıp haşlanmış makarna ile karıştıracağım günleri iple çekiyorum.