Müge Akgün

Açılın kadınlar geliyor

14 Temmuz 2018
Uzun süredir masamda okuduğum, incelediğim sayfamda paylaşmak üzere ayırdığım kitaplar bekliyordu. Her biri alanında farklılık yaratan, çok özel olduklarını düşündüğüm kitapların yazarları uzun yıllardır tanıdığım, arkadaşım, meslektaşım olan kadınlar.


Nasıl bir başlık altında toplamalıyım bu kitapları diye düşünürken Fatoş Karahasan’ın “Açılın Gençler Geliyor” başlıklı kapsamlı çalışmasına gözüm ilişti. Kurgumu “açılın” üstünden yaptım.
Çünkü ülkemiz kültüründe gençlere ve kadınlara bakış benzerlikler gösterir. Onlara öğretilecek hep bir şeyler vardır. Birinde yaşla gelen tecrübe, diğerinde erkeklik yani cinsiyet kutsanır. Ama ben iyimserim. Henüz yansımalarını çok göremesek de paradigma değişiyor, değişim kendini dayatıyor, kadınlar gençler gibi 21’inci yüzyıla daha güçlü giriyor, kısacası “Açılın kadınlar geliyor!”
Bunun en güzel örneğini de onların yaptığı işlerde, bugün buraya alabildiğim, özetini aktarabildiğim kitaplarda görüyoruz. Hangi alanda olursa olsun her biri bize toplumsal duyarlılığı gelişmiş, yaptığı işe gönül veren kadınların neler yapabileceğini ispatlıyor.

Y ve Z nesilleri nasıl bir dünya kuracak?

Uzun yıllar reklam ajanslarında yöneticilik yaptıktan sonra deneyimlerini gençlerle paylaşma yolu seçen Fatoş Karahasan, 2003’ten bu yana Bilgi Üniversitesi’nde Pazarlama İletişimi, Reklam ve Dijital Pazarlama dersleri veriyor. Gazete ve dergilerde yazıyor.

Yazının Devamını Oku

Ne varsa gençlerde var

7 Temmuz 2018
Çocukluğumda aile arasında ne zaman bir başarısızlık öyküsü konuşulsa “Birinci kuşak kurar, ikinci büyütür, üçüncü kuşak batırır (ya da yer)” yorumuyla final yapılırdı. Tabii dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bunun tersini kanıtlayan “Birinci kuşak kurar, ikinci yönetir, üçüncü kuşak dallandırır, budaklandırır” örnekleri de hiç azımsanacak gibi değil.


Hafta içinde bir etkinlik için gittiğim Yalıkavak Avantgarde Collection’da karşılaştığım İsmet Öztanık tam da üçüncü kuşak başarılarına örnek teşkil edecek gibi yenilikçi, hatta otelin adı gibi öncü bir girişimci. Denizin hemen kıyısındaki bu butik otelin enerjisi, yemeklerinin ve müziğinin güzelliği, servis elemanlarının kalitesi, verilen hizmet beni öyle şaşırttı ki İsmet Öztanık’la oturup sohbet etmek, onu daha yakından tanımak, daha doğrusu tanıtmak istedim.
Koç Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler eğitimi alan, ardından Londra’da işletme yüksek lisansı yapan Öztanık’ın 2008 yılında İstanbul’a döndükten sonra ilk icraatı eski Halk Sigorta Binası’nın satın alınması olur.
Siirt kökenli, 1970’lerde İstanbul’a göç eden birinci kuşak Haşim Öztanık ve çocuklarının asıl işi demir-çelik ticaretidir. Daha sonra otelciliğe de başlarlar.
Babası ikinci kuşak Lütfi Öztanık ve kardeşi Cenk’le beraber 2010’da ilk Avantgarde Collection’ı açarlar. Otelin açılması sırasında şantiyede yatıp kalkar, her aşamasında çalışır. 8 yıl içinde aynı markayla ikisi İstanbul’da, biri Bodrum’da olmak üzere üç otel daha gelir.
2014’te ülkedeki dönemsel dalgalanmaları göz önüne alıp iç pazarda otel olarak şubeleşmeme, hizmet sektöründe farklı iştiraklerle yollarına devam etme kararı alırlar.


Yazının Devamını Oku

Doğaya uyumlu, saygılı ve sürdürülebilir turizm

30 Haziran 2018
Yıllardır yapıldı-yapılıyor, açılıyor-açıldı diye adını ve çok özel bir proje olduğunu duyduğum Kaplankaya’ya nihayet hafta başında gittim. Bir grup gazeteci projenin sahibi Capital Partner’ın ortaklarından Burak Öymen’le buluştuk.

Milas Bozbük’te yaklaşık 5000 dönüm arazi üstüne kurulan, kendine ait 7 koyu bulunan dünyadaki en büyük 20 projeden biri olduğu söylenen proje gerçekten çok etkileyici.

Kaplankaya, evler, otel ve kendi evini inşa etmek isteyenlere satılan araziler olmak üzere üç ayaklı bir proje. 141 odalı bir otel ve 76 ev tamamlanmış. Evlerin 60’ında yaşanıyor. Projenin sadece yüzde 8’i tamamlandığı için inşaatlar devam ediyor.

Evlerin büyük bir bölümü Türkiye ve yurtdışından iş ve sanat dünyasından tanınmış isimlere ait. Kaplankaya’nın 7 koyu var, üçü otel için olmak üzere beşi plaj olarak kullanılıyor.

ÜNLÜ MİMARLARLA ÇALIŞILMIŞ

Türkiye’nin tanınmış diplomat ve siyasetçilerinden olan Onur Öymen’in oğlu Burak Öymen, 2001 yılında Erkan Erkek ve Kazak ortağı Serzhan Zhumashov’la birlikte Capital Partners’ı kurmuş.

Kazakistan, Rusya, Azerbaycan ve Türkiye’de gayrimenkul yatırımları yaparken, 2005 yılında önlerine gelen bir teklif üzerine Milas’ın Bozbük mevkiindeki bu araziyi satın almışlar.

Ve

Yazının Devamını Oku

Mikla ve Gürs yüzümüzü güldürdü

23 Haziran 2018
The World’s 50 Best Restaurants (Dünyanın En İyi 50 Restoranı) listesine Türkiye’den Mikla’nın girmesi hepimizi gururlandırdı.



Mehmet Gürs’ün 2005 yılında açtığı Mikla, 10’uncu yılında ilk kez listeye 97’nci sıradan girmiş, 2016’da ise 41 basamak atlayarak listenin 56’ncı sırasına oturmuştu.
2017’de 51’inci sırada yer almayı başardı. Üç yıl dünyanın en iyi 51-100 restoranı arasında yer aldıktan sonra bu yıl “İlk 50” listesinin 44’üncü sırasına ulaştı.
“The World’s 50 Best Restaurants” listesinde olmanın ülke gastronomisine katkısı büyük. Şimdi dünyayı yemek için dolaşan, keşifler peşindeki yeme-içme tutkunlarının, yazarlarının çok daha fazla radarında olacak İstanbul.
Ancak her yıl listede olmak, yerini korumak, daha üst sıralara çıkmak büyük çaba gerektiriyor. Mehmet Gürs başta olmak üzere tüm Mikla ekibi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdi. Bir hikayesi, felsefesi olan restoran yarattılar.

Yazının Devamını Oku

Bu kez olmadı ama pes etmek yok

16 Haziran 2018
12 Haziran’da Torino’da düzenlenen ve şefler olimpiyatı olarak anılan Bocuse d’Or yarışmasının Avrupa finalini kalbimiz çarparak izledik.


Yarışmaya katılan 20 ülkenin 10’u Lyon’da yapılacak dünya finaline gitmeye hak kazandı.
Bocuse d’Or Avrupa Şampiyonası’nda ilk üç, son yıllarda olduğu gibi yine İskandinav ülkeleri arasında paylaşıldı. Birinciliği Norveç; ikinciliği İsveç ve üçüncülüğü Danimarka aldı.
Puan sırasına göre Finlandiya, Fransa, Belçika, İsviçre, Macaristan, İzlanda ve Birleşik Krallık ilk 10’a giren ülkeler oldu. İtalya da dünya finaline gösterdiği gelişmenin sonucu jürinin kararıyla 11’inci ülke olarak katılma hakkı kazandı.
30’uncu yılını kutlayan Bocuse d’Or yarışmasının Avrupa finalinde Türkiye’nin ilk 10’a girememesine asla başarısızlık olarak bakmamak gerekiyor.
İki yılda bir düzenlenen yarışmada çok yeniyiz.
İkinci kez yarışmaya katılan Şef Mutlu Şevket Yılmaz, komisi Kıvanç Karagöl ve koçu Gastronometro Eğitmen Şefi Vedat Demir gerçekten de çok iyi bir performans sergilediler, ellerinden gelenin en iyisini yaptılar.

Yazının Devamını Oku

Bayram önerileri Bodrum ve Alaçatı’dan

9 Haziran 2018
Bir tatil planı yapmak insana çoğu zaman gerçekleştirmekten daha fazla heyecan veriyor. Konaklayacak, yemek yenecek yerlerin seçimi, hatta kurulan hayaller, sonuçta tatile çıkılsa da çıkılmasa da yaşamı daha anlamlı kılıyor. Mayıs içinde Bodrum ve Çeşme’ye keşif seyahatlerim oldu. Gittiğim yerler içinde beğendiğim mekanları bayram öncesinde sizinle paylaşmak istedim...

BODRUM

Maça Kızı   

70’lerin sonunda Ayla Emiroğlu’nun açtığı butik otel uzun yıllar bohem sanatçıların, yazarların, gazetecilerin buluşma noktası oldu.
Plajıyla, barıyla, odalarıyla, yerel yemekleriyle efsane gibiydi. O günden bu yana da kalitesini hiç bozmadı.
Ancak Ayla Hanım’ın oğlu Sahir Erozan’ın 18 yıl Washington’da işlettiği restoranını kapatarak şefi Aret Sahakyan’la birlikte Maça Kızı’na gelmesiyle ikonik otel başka bir boyuta geçti.
Dünya starlarını, sosyetesini, politik simalarını ağırlayan bir yere dönüştü. Plajı, öğlen açık büfesi, akşamüstü barı 15 yıldır popülerliğini yitirmedi.

Yazının Devamını Oku

Mutfağın Oscar’ları yolunda azimli bir şef

2 Haziran 2018
Aşçılıktan şefliğe uzanan yolu açan, yemek sanatının büyük ustası Paul Bocuse’ün başlattığı Bocuse d’Or Yarışması 30 yılı geride bıraktı. Ülkelerinin birincisi 20 şefin tekniklerini ve yaratıcılıklarını sergileyeceği yarışmanın Avrupa finalleri bu yıl 11-12 Haziran’da İtalya’nın Torino kentinde yapılıyor.


Efsanevi şefin aramızdan ayrılmasından sonra düzenlenen bu ilk yarışma eminim biraz hüzünlü geçecek. Dünyanın önde gelen gastronomi fuarlarından biri kabul edilen Sirha kapsamında düzenlenen Bocuse d’Or’a son 5 yıldır Metro Toptancı Market sponsorluğunda Türkiye de katılıyor. Geçen yılın sonunda yapılan ülke elemelerinde ipi göğüsleyen Mutlu Şevket Yılmaz olmuştu.
Mutlu şef, Avrupa finallerinde ilk 10’a girebilirse 2019 yılında Lyon’da düzenlenecek Bocuse d’Or dünya finallerine katılma hakkı kazanacak.
Şef Mutlu, 2 yıl önceki elemeyi de kazanıp Budapeşte’ye gitmişti.
O yıl 15’inci olarak yarışmayı bitirdi Türkiye ekibi. Alanya’da restoranı olan Mutlu çok iddialı. Asla pes etmedi, son 2 yıldır hem kendi restoranında hem de Metro’nun araştırma mutfağında geceli gündüzlü çalışmaya devam etti. Dünyanın önde gelen Michelin yıldızlı şeflerinden eğitimler aldı. Hatta yarışmada kullanılacak malzemeler belli olduktan sonra İtalya’ya gidip malzemeleri alıp, yemekleri de denemiş.



Yazının Devamını Oku

Turizm Türkiye’nin yüzünü güldürebilir

26 Mayıs 2018
Sık sık dillendirdiğim gibi ülkenin hangi köşesine gitsem heyecan duyuyorum, gerçekten çok özel bir coğrafyada yaşıyoruz. Çok şanslıyız.


Son iki haftadır Antalya, Bodrum ve Çeşme-Alaçatı hattında dolaşıyorum. Üçü de farklı turist gruplarına hitap eden yerler. Ama doğa, tarih, kültür ve gastronomi her birinin ortak zenginliği. Sahip olduğumuz doğal güzellikler kadar farklı beklentilere cevap veren dört dörtlük tesislere sahibiz.
Ancak bu tesisleri dolduracak yeterlilikte turist gelmiyor ülkemize. Yine de geçtiğimiz yıllara göre önemli bir artış var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2017’de Türkiye’ye gelen toplam yabancı turist sayısı 2016’ya oranla yüzde 27.84 artış göstererek 32 milyon 410 bin 34 olmuş.
4 milyon 715 bin 438 kişiyle en fazla turist gönderen ülke rekoru Rusya’da. Önceki yıllara göre düşüş gösterse de ikinci sırada 3 milyon 584 bin 653 kişiyle Almanya var. Ardından da sırasıyla İran, Gürcistan, Bulgaristan, İngiltere ve Ukrayna geliyor. Fakat hâlâ dünya klasmanında 44’üncü sıradayız. En çok turist İspanya’ya gidiyor.
Turizm, Türkiye’nin ödemeler dengesindeki açığın kapanmasına, ekonomisinin düzlüğe çıkmasına önemli katkıda bulunabilecek bir sektör. Unutmayalım ki turizmde sadece servis sunulmuyor, ardında mutfak ekipmanlarından dekorasyonuna ciddi bir endüstri var. Ayrıca tarıma, hayvancılığa olan katkısını da hatırda tutmamız gerekiyor.
Turizmin güçlenmesi, bu sektörün ayakta kalabilmesi için yabancı turistler kadar yerli turistler de önemli. Tatillerimizi Türkiye’de daha çok yapabiliriz. Dünyanın pek çok yerinden çok daha iyi, çok daha makul fiyatlı, çok daha iyi hizmet sunan tesislerimiz var. Umarım ramazandan ve seçimlerden sonra hak eden tüm tesisler dolu dolu bir sezon geçirir...

Bitez’de sade lüks

Gençliğimden bu yana Bodrum merkezine yakın oluşu, doğası ve sakinliğiyle Bitez’i çok severim. Geçen yıl keşfettiğim Bitez koyunun en özel noktasında, denizin hemen yanı başında yer alan Caresse Resort da mimarisiyle, dekorasyonuyla, servis anlayışıyla bölgenin en zarif otellerinden biri. Tam anlamıyla sade lüks sunuyor.

Yazının Devamını Oku