Müge Akgün

Adından tadına Alaf

30 Mart 2019
Aldığım eğitimlerin etkisi mi bilemiyorum ama sözcüklerin kökeni, anlamı beni bazen gereğinden fazla meşgul ediyor.

Amacım bir restoranı, yemeklerini anlatmak olsa da bir bakıyorum yazı öncesi sözcüklerin arasında kaybolmuşum! Alaf’ta da böyle oldu, yazıya oturunca bir süre anlamının peşine düştüm.
Şef Murat Deniz Temel, Yörük ağzında alev anlamına geldiğini söylüyor ama Alaf’ın farklı anlamları da var.
Kimi zaman korku, telaş, kimi zaman da mısır, buğday gibi kurutulmuş tahıl saplarından yapılan kışlık hayvan yemi için kullanılıyor...




ŞEFLİK SERÜVENİ

Yazının Devamını Oku

Türk mutfağına nasıl sahip çıkılır?

23 Mart 2019
Her alanda olduğu gibi yeme-içme sektöründe de markalar, şirketler farkındalık yaratmak için sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor, festivaller, etkinlikler düzenliyor.


Ancak bunlardan bazıları uzun soluklu ve gerçekten sektöre büyük katkısı olan, ayakları yere basan projelerken, bazıları da günü kurtarıyor ve hiçbir iz bırakmadan geçip gidiyor.
Projelerini başarıyla uygulayan ve sürdürülebilir kılan şirketler içinde ilk aklıma gelenlerden biri Metro Türkiye.
Türk mutfağının değerlerine sahip çıkmak, yerelden evrensele taşımak için önemli adımlar attılar. Yerel gastronomi kültürünün devamlılığını sağlayan, gerçek bir kırsal kalkınma aracı olan “Coğrafi işaretli ürün” bilincinin yerleşmesine destekleri büyük oldu.
Yucita ile işbirliği yaptılar, Taşköprü sarımsağı gibi birçok ürünün coğrafi işaret almasına destek oldular. 2015’te Türkiye’nin öncü gastronomi keşif platformu olan Gastronometro’yu kurdular.
12 Mart’ta gerçekleşen Global Gastronomi Zirvesi sonrası Metro Türkiye Gıda Kategori Grup Müdürü Esra Özerkan ve Gastronometro Direktörü Maximilian Thomae ile bir araya geldik.
Türk mutfağına gerçekten gönül vermiş bu iki isimle, mutfağımıza bir kimlik kazandırmaktan dünya sahnesine çıkarmaya uzanan sohbetimizi ancak kısaca özetleyebilirim.

Yazının Devamını Oku

Böyle bir ekip fark yaratır

16 Mart 2019
1991 yılında açılan Swissotel The Bosphorus 28 yıldır manzarasıyla, anlayışıyla İstanbul turizmine artı değer katan otellerin başında geliyor.


Aynı zamanda son iki yıldır restoranlarıyla, eğlencesiyle de Nişantaşı başta olmak üzere kentin buluşma noktalarından birine dönüşmeye başladı.
Bu değişimin ardında şeflikten gelen bir genel müdür Uğur Talayhan ve onun kurduğu ekip var.
17 yaşında mutfağa giren, 27 yaşında mutfak şefi olan Talayhan daha sonra yiyecek ve içecek müdürlüğü pozisyonuna geçiş yapmış.
İstanbul, Londra, Lizbon, Dubai ve Çin’in farklı kentlerindeki otellerdeki görevlerinin ardından 2017’de hikayesinin başladığı yere, İstanbul’a geri dönmüş. 
Son bir yıldır da Swissôtel The Bosphorus Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra Accor Hotel Grubu Türkiye Lüks Markalar Bölge Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.


Yazının Devamını Oku

Gastronominin kadınları oyunu değiştirebilir mi?

9 Mart 2019
Kendimi bildim bileli “Kadınlar Günü” kutlanmayan bir dünya hayal ederim.


Ama sanıyorum bu hayalimin gerçekleşmesi imkansızdan da öte.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından açıklanan 2018 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na göre cinsiyet eşitsizliğini tamamen gidermek için 100 yıldan daha uzun bir süre gerekiyor.
Bizler hep siyasette eşit katılıma dikkat ederiz ama ücret eşitsizliğinin giderilmesi için gereken süre 200 yıl!
Hafta başında Cinsiyet Eşitsizliği endeksi sıralamasında 149 ülke arasında İzlanda’nın ardından en iyi durumdaki ikinci ülke olan Norveç’teydim. Gastronomi dünyasının en etkili kadınlarından, feminist gazeteci yazar Maria Canabal’ın öncülüğünde kurulan “Parabere Forum”un Oslo’da yapılan beşinci buluşmasına katıldım.
Kadın şef, aşçı, restoran işletmecisi, üretici, someliye ve yazarları bir araya getiren bir platform olan Parabere Forum’un amacı yeme-içme sektöründeki kadınların güçlenmesine destek vermek.
Ve bu arada toplantıların yapıldığı ülkenin mutfak kültürünü tanıtmak.

Yazının Devamını Oku

Dünyaca ünlü İtalyan şef İzmir’de...

2 Mart 2019
İtalyan mutfağının en önemli temsilcilerinden, Roma’daki 1 Michelin yıldızlı Glass Hostaria’nın sahibi ve şefi Cristina Bowerman, mayıs ayında İzmir-Kesre Koyu’ndaki Club Marvy’nin içinde Buono.Italiano adını verdiği restoranını açıyor.


Geçen hafta projenin ardındaki isim Paloma Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul ile birlikte Roma’ya gittik. Bowerman’la buluştuk, restoranlarını dolaştık. Önce başarılarına, enerjilerine ve vizyonlarına hayran olduğum iki iş insanından söz etmek istiyorum. İkisinin de ülkelerinin turizm ve gastronomi sektörüne katkıları büyük.



Ece Tonbul, 1977’de Diana Turizm’i, 10 yıl sonra da Paloma otellerini kuran Hasan Tonbul ile Türkiye’nin ilk organik çiftliğini kuran Gürsel Tonbul’un kızı. Turizm ve doğal yaşamın içine doğmuş ve tüm yaşamını da bu değerlerle şekillendirmiş.
Ece Hanım Basel Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi almış, ardından da Manchester Metropolitan Üniversitesi’nde Turizm ve Otelcilik üzerine MBA yapmış. Sonra da babasıyla çalışmaya başlamış.


Yazının Devamını Oku

Sade bir mutfak

23 Şubat 2019
46 yıllık bir marka olan Karaca grubunun ikinci kuşağı ve yönetim kurulu üyesi Emre Karaca’nın gastronomi kültürüne ilgisi büyük.


Seyahat etmeyi seviyor, gittiği ülkelerin mutfakları arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları anlamaya çalışıyor.
Emre Karaca iki yıl kadar önce Balat’ta ve Beylikdüzü Beysan Sanayi Sitesi’nin içinde Cooklife adlı “çiftlikten masaya” konseptiyle artisanal burgerden taş fırında pişen pizzaya, doğal, taze, mevsiminde ürünler kullandıkları kafe-bistro tarzı bir yer açmıştı.
Şimdi de farklı bir konseptle karşımızda. Yüzyılların içinden süzülerek gelen yemek kültürümüzün zenginliğini yaşatmak amacıyla Güneşli’de “Sade Beş Denizler Mutfağı” adıyla yeni bir projeyi daha hayata geçirdi.
Sade Anadolu’nun dört bir yanından farklı kültürlerin yemeklerinin yer aldığı tam bir modern esnaf lokantası olarak tasarlanmış.
Dekorasyon da adı gibi sade ve huzurlu. Kısa sürede de müdavimleri oluşmuş.


Yazının Devamını Oku

Antalya’nın haklı gururu

16 Şubat 2019
2018 yılında Türkiye 46 milyon turist sayısıyla yaklaşık 30 milyar dolar turizm geliri elde etmiş. Beklentileri aşan bu artışla devlet ve özel sektör 2023 hedefini 70 milyon turist ve 70 milyar dolar gelir olarak revize etmiş. Tabii bu gelir 2014 yılının gerisinde kalsa da çok büyük bir başarı.

Türkiye turizminin amiral gemisi Antalya da bir rekora imza atmış. Ülkeye gelen toplam turistin yüzde 30’unu, yaklaşık 14.2 milyon kişiyi ağırlamış. Bu rakamın yarıdan fazlasını Rusya ve Almanya’dan gelen turistler oluşturuyor.

Ardından Ukrayna, İngiltere ve Polonya geliyor.

Antalya 2018 yılında dünyada en fazla turist ağırlayan ilk 10 destinasyonun içinde.

2019 beklentisi ilk beşte yer alması. Özellikle yüksek sezonda doluluklar en önemli rakip destinasyonların başında yer alan İspanya’yı geçmiş. Bir diğer güzel haber de Antalyalı turizmcilerin yıllardır dile getirdiği THY tarifeli direkt uçuşlarının nisan ayında başlayacak olması. Tabii bu gelişmede sektörden gelen ve tüm sorunlarına vakıf Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un katkısı büyük.

Bu bilgiler, Özaltın Holding kurucusu, merhum Nuri Özaltın adına bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Golf Turnuvası sırasında konuştuğumuz ailenin üçüncü kuşağı, Gloria Sports Arena’nın başında olan Elif Özdemir’den.

Elif Özdemir, “Doluluklarda artık belli bir çizgi yakaladığımızı da göz önünde bulundurarak bundan sonrası için istikrarlı ve hatta en önemlisi sürdürülebilir bir nitelik-nicelik sağlamamız gerekiyor” diyor.

Gloria Resort otellerinin ilki Golf Resort 22 yıl önce açılmış.

Yazının Devamını Oku

Leb-i Derya’da ikinci 15 yıla doğru...

9 Şubat 2019
Teras restoran ve modern meyhane geleneğinin ilk temsilcilerinden Leb-i Derya, 15 yılı geride bıraktı.


Muhteşem manzarasıyla tarihi yarımadanın en iyi hissedildiği yerlerin başında gelen Leb-i Derya, milli basketbolcularımızdan Handan Özbek, Aycan Yeniley ve Ahmet Özbek tarafından kurulmuştu.
Yeniley bir süre sonra ekipten ayrıldı. Şimdi üçüncü ortak olarak Selim Asena ile birlikteler.
Leb-i Derya, ikinci 15 yıla bir dizi yenilikle girdi.
Önce Bodrum’un az sayıdaki şef restoranlarından Ent’in sahibi Yoldaş Sönmez menü danışmanlığı yaptı. Yeni mezeler ve yemekler tasarladı. Mutfağın başında da Nazım Şef var.
Midye pilaki, Madam Nazen’den topik, dağ mantarlı dil kavurma, İstiridye mantarı, boz fıstıklı Ezine peynirli ezme, yufkada ızgara keçi peyniri, balık köftesi ve yufkada Antep fıstıklı helva hem sunumları hem de lezzetleriyle çok başarılı.

Yazının Devamını Oku