Hande Fırat

Özel okullarda zam tartışması

6 Ocak 2023
Ben de bir veliyim. Yüzde 65 zam oranını görünce gözlerim yerinden fırladı. İlk aklıma gelen düşünceler şu oldu:

* Kim maaşına yüzde 65 zam alıyor ki o paraları ödeyebilsin.

* Ben de özel okul mezunuyum. Bizim zamanımızda bir sınıfta belki tek bir “zengin çocuğu” çıkardı, gerisi memur, işçi, serbest çalışan çocuklarıydı. Yani çocuklarını bir şekilde özel okullarda okutabiliyorlardı.

Sosyal medyada okul fiyatlarını, sonraki yıllara ait olası okul fiyatlarının hesaplarını görünce konunun ayrıntılarına inme kararı verdim.

GÖRÜŞMELER GERGİN GEÇTİ

Öncelikle özel okullar için belirlenen zam oranı konusunda memnun olan veli de var, memnun olmayan da. Memnun olanların temel gerekçesi yüzde 105.39 yerine yüzde 65’in uygulanmış olması. Nereden çıktı bu rakamlar derseniz...

* Özel okul ücretleri yönetmeliğe göre belirleniyor.

* Özel okullar her eğitim kademesindeki ilk sınıfların ücretlerini yönetmelikteki artış oranlarından bağımsız ilan edebiliyor.

* Ancak diğer sınıflar için şöyle bir hesap yapılıyor, bir önceki yıllık TÜFE+TEFE toplanıp ikiye bölünüp 5 puan ekleniyor. Bu yıl gerçekte ortaya çıkan rakam yüzde 105.9

Yazının Devamını Oku

Geçen yılın en dikkat çeken olayı... Esir takasının nefes kesen hikâyesi

3 Ocak 2023
Sevgili okurlarım;

Geçen yılın en dikkat çeken olaylarından biri eylül ayında Türkiye arabuluculuğu ile yapılan Rusya ve Ukrayna arasındaki esir takasıydı. Önce basına yansıyan ve kamuoyu önünde gerçekleşen bölümleri bir hatırlayalım:

- Dünya esir takasını 2022’nin eylül ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Amerikan PBS kanalına verdiği röportajdan öğrenmiş; Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin 200 kişilik esir değişimi görüşmelerinde önemli bir rol oynadığını söylemişti.

- Erdoğan ertesi gün de (22 Eylül 2022) New York’taki Türkevi’nde gazetecilere yaptığı açıklamada “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yürüttüğüm diplomasi trafiği sonucunda Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesi bugün yapıldı” demişti.

- Ukrayna, Rusya ve ABD başta olmak üzere birçok ülke Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.

- Karşılıklı esir takasının en can alıcı bölümü ise aralarında Ukraynalı Azov Taburu askerleri ve komutanları ile Ukrayna Parlamentosu’ndan Rusya yanlısı olarak bilinen Yaşam İçin Muhalefet Partisi’nin Başkanı Viktor Medvedçuk’un da bulunmasıydı.

- Bu esir değişimi, 24 Şubat’ta Rusya’nın savaşı başlatmasından bu yana yapılan en geniş kapsamlı esir değişimi oldu.

NEFES KESEN TAKAS

Yazının Devamını Oku

Gökyüzü 2023 için neler söylüyor?

1 Ocak 2023
Bir yıl daha bitti

SEVGİLİ okurlarım;

Mutluluklar, büyük acılar, kayıplar, kahkahalar,

hayal kırıklıkları, gözyaşları, rutinlerle kısacası iyisiyle kötüsüyle, acısıyla tatlısıyla bir yıl daha bitti.

Bugün 2023’ün ilk günü. 2023 ülkemize de sizlere de iyi gelsin. Mutlaka yine bazen koşacağız, bazen yürüyeceğiz, bazen halimiz olmayacak, bazen ise ağlayacağız. Misafir olduğumuz bu hayatta bu pazarı 2023’e ayırdım.

*

Yazının Devamını Oku

2022 biterken

30 Aralık 2022
Bir günde on ayrı son dakika verilebilen, gündemin aynı gün içinde üç kez değişebildiği canım ülkemde 2022’yi geride bırakırken; gazeteciler açısından daha zorlu bir yıla, seçim yılına, 2023’e giriyoruz.

Seçimle birlikte 2023’e taşıdığımız bavulun içinde, başta enflasyon ve geçim sıkıntısını kapsayan ekonomi, göçmen sorunu, uluslararası sorunlar, savaş, daha çok demokrasi, kadına ve çocuğa şiddet gibi konular var. 2022’nin son günlerine iki fotoğraf damga vurdu. Biri Cumhur İttifakı’nın, biri ise Millet İttifakı’nın iki büyük partisinin liderlerinin fotoğrafları...

CUMHUR İTTİFAKI

Erdoğan dün Bahçeli’ye pastalı doğum günü sürprizi yaptı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli zaten düzenli aralıklarla görüşüyorlar. Ancak bu görüşme yeni yılın son görüşmesi. Her iki isim de 2023 seçimlerine startı çoktan verdi. Yine de ana gündem maddeleri:

- Seçim tarihinin öne çekilip çekilmeyeceği.

- Ekonomide yol haritası,.

- Dış politikadaki gelişmeler.

Cumhur İttifakı’nın 2023’te tüm bu konularda hızlı bir başlangıç yapmaya hazırlandığı biliniyor.

Yazının Devamını Oku

Hani ılımlıydılar? Onlar hiç değişmedi

27 Aralık 2022
“Onlar değişmedi. Onlar aşırı ve köktenci bir grup. İnsan haklarına inanmıyorlar. Kadın haklarını koruyana kadar Taliban uluslararası toplum tarafından bir hükümet olarak tanınmamalı.”

Bu sözler BBC tarafından 2022 yılında dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadınından birine, Afgan gazeteci Zahra Joya’ya ait. Angelina Jolie’ye verdiği röportajda bu sözleri söyledi.

OKUMAK İÇİN ERKEK GİBİ GİYİNDİ

Zahra Joya, Taliban yönetimi altında okula gidebilmek için altı yıl boyunca “Muhammed” adını kullandı. Erkek gibi giyindi. 2001’de Taliban devrildiğinde kendi adıyla okula geri dönebildi. 2011’de ise gazeteci olarak çalışmaya başladı. Afganistan’ın ilk feminist haber ajansı olan ‘Rukhshana’yı kurdu. Bu adı neden seçtiğini şöyle anlatıyor:

“- Rukhshana kırsal kesimde 2015 yılında Taliban tarafından öldürülen 19 yaşında bir kızdı.

- Onu unutmamak için bu haber ajansını kurdum.”

2021’de Afganistan’dan ayrılarak İngiltere’ye yerleşen Joya, Trump yönetimini de Afgan kadınlar olmadan müzakere yürüttüğü için şu sözlerle suçluyor: “Çok geçmeden Afgan kadınların taleplerinin ABD ve müttefikleri için çok da önemli olmadığı anlaşıldı.”

HEP BİRLİKTE

Yazının Devamını Oku

A’dan Z’ye sessiz dostlarımıza mikroçip

25 Aralık 2022
Sevgili okurlarım... Bu pazar gününü sessiz dostlarımıza ve onlarla ilgili tartışmalara ayırıyorum.

Öncelikle şunu söylemeliyim, benim de sessiz dostlarım var, dört köpeğimle birlikte yaşıyorum. Ancak son dönemde iki önemli konu gündemimizde. Bunlardan biri 31 Aralık’a kadar kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılma zorunluluğu, diğeri ise sokak köpekleri ve sürülerle ilgili tartışma. Her iki tartışmayı da Ankara’da sessiz dostları olanların çok yakından tanıdığı veteriner hekim, köpek eğitim uzmanı, kinolog ve Hürriyet Ankara Yazarı Tarkan Özvardar ile konuştum. Ayrıca Ankara’da Emniyet Müdürlüğü Bünyesinde kurulan Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliğini ziyaret ederek, onları da dinledim.


DÜNYADA ÇİP UYGULAMASI VAR MI?
GEREKLİ Mİ, ZARARLI MI?

Veteriner Hekim Tarkan Özvardar’ın uluslararası yarışmalara katılan köpekleri var, bu yüzden 30 yıldır çipliler. Çünkü AB ve ABD başta olmak üzere birçok ülkeye başka türlü seyahat edemezler. Dünya genelinde uygulanan şimdi de Türkiye’de uygulanacak olan çip sisteminin gerekçelerini Tarkan Özvardar şöyle anlattı:

Yazının Devamını Oku

‘Kobani mi kaldı’nın şifreleri ve bundan sonrası

23 Aralık 2022
Sevgili okurlarım, Türkiye’nin yoğun iç siyasi gündemi nedeniyle, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı bir konuşma ve o konuşmanın şifrelerine girilemedi.

Bu nedenle bu yazımı o konuşmanın şifrelerine ayırıyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütünün; İstanbul Taksim saldırısının ardından, TSK başta olmak üzere güvenlik güçlerinin terör örgütüne yönelik büyük operasyonu sonrasında şu sözleri söylemişti:

“Terör, Suriye’nin kuzeyinden kaynaklanıyorsa Suriye’nin kuzeyinde bitiriyoruz. Kobani bitti ya, neyi yapamazsın? İdlib’de, Kobani’de gereken tedbirlerimizi her an alıyoruz, bundan sonra da alacağız.”

60 KM DERİNLİKTE EN KRİTİK HEDEFLER VURULDU

Kasım 2019’da ABD ve Rusya ile yapılan anlaşma terör örgütü PYD/YPG unsurlarının Türkiye sınırlarından 20 mil yani yaklaşık 30 kilometre aşağı indirilmesiydi. Aradan geçen üç yılda iki ülke de buna uymadı. Türkiye’nin “Terörü kaynağında bitirme” konsepti ile yürüttüğü kararlı mücadele nedeniyle terör örgütünün ele başları yani Kandil saldırı emri verdi. Taksim saldırısı tüm hainliğinin yanı sıra aynı zamanda da ekonomik saldırıydı. İşte o saldırıya Türkiye tüm güvenlik güçleri ile çok ağır yanıt verdi, bu yanıt aynı zamanda sözde devletleşmeye çalışan terör örgütünün beslendiği ekonomik altyapıya yönelik bir imha hareketiydi:

- TSK, sınırı geçmeden daha önceden belirlenen hedefleri vurdu.

- Başta istihbarat teşkilatı olmak üzere güvenlik güçlerinin tamamının katıldığı operasyonda SİHA’larla tam 60 kilometre derine inildi.

- Cumhurbaşkanı’nın “Kobani mi kaldı ya?” sözlerinin ardındaki gerçek ise şu:

60 kilometre derinde terör örgütünün:

Yazının Devamını Oku

AK Parti’den dikkat çekici öneri: ‘Hakaret’te siyasi yasağa karşı yasa değişikliği yapılabilir

20 Aralık 2022
Hürriyet Ankara’nın geleneksel kahvaltısına bu kez NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkan Vekili ve AK Parti Milletvekili Berat Çonkar konuktu.

Aslında grup ABD’den yeni döndü. Türkiye-ABD ilişkilerini ele almadan önce, sohbete Türkiye kadar dünyada da tartışma yaratan Ekrem İmamoğlu’na verilen cezayla başladık. Çongar dikkat çekici mesajlar verdi ve önemli bir de öneride bulundu:

‘MÜDAHALEDEN UZAK KARAR VERİLMESİNİ BEKLERİZ’

“- Ekrem İmamoğlu kararı ile ilgili Türkiye’de yasal bir çerçeve var.

- Ancak tabii ki bu yasal çerçevenin kendi işleyişi içinde müdahaleden uzak, siyasi bakış açısına yönelmeden karar vermesini bekleriz.

- Bu durumda birinci derece mahkemede bir sorun varsa üst mahkemede değerlendirilir ve mutlaka hak yerini bulur.

‘TÜM PARTİLER YASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN BİR ARAYA GELEBİLİR’

- Yasalarımızda bu tarz suçtan siyasi yasaklı hale gelinmesi konusu da doğru bulunmuyorsa tüm partiler bir araya gelerek, bir yasa değişikliği ile konuyu yeniden değerlendirebilir.

- Bu benim şahsi görüşümdür.

Yazının Devamını Oku