“Türkiye’nin bilim kadınları nerede?”
Unesco ve Fransa’nın kozmetik devi L’Oreal tam 17 yıldan beri başarılı bilim kadınlarını ödüllendiriyorlar.
Ödül almış 87 bilim kadını arasında Nobel’e kadar uzanmış iki kişi var.
“Dünyanın Bilime, Bilimin Kadına İhtiyacı Var” sloganıyla düzenlenen ödül töreninde 17 yılda Türkiye’den sadece bir tek bilim kadını fizikçi Profesör Dr. Ayşe Erzan çıkmış sahneye.
Bu acı gerçeği dün gece Pera Müzesi’nin 10. Yıldönümünde müzedeki yemekte buluştuğumuz İnan Kıraç bir kez daha dile getiriyor.
Kıraç, bir yılan hikâyesine dönen, İstanbul’a tam anlamıyla bir eşik atlatacak olan projenin neden hayata geçmediğinin de kitabını yazdığını anlatıyor.
1886 yılında kurulmuş.
Şehrin hem ekonomik, hem entelektüel gelişimine katkısı hayli büyük olan MTSO’nun daveti üzerine 130.kuruluş yıldönümünü etkinliklerine katıldım.
Türkiye’de Kalkınma Ajansları’nın ne işe yaradığı dahi bilinmediği günlerde bunlarla ilgili uzmanlarla önemli çalışmalar başlatan MTSO “Edebiyat Ödülü” veren tek Ticaret Odası.
“Mersin Kenti Edebiyat Ödülü” nün bu yılki sahibi, Sevgili Doğan Hızlan’ın “iyi şair ve iyi şiir çevirmeni” diye tanımladığı Cevat Çapan.Çapan’ın Türkçeye kazandırmış olduğu Kavafis’in Yeni bir ülke bulamazsın, başka bir deniz bulamazsın.
Raporun tartışıldığı panelden sonra, UNDP Başkan Yardımcısı ve Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge ofisi Direktörü Cihan Sultanoğlu ile panelistler arasında olan Profesör Dr. Ayşe Buğra ile öğle yemeğinde buluştuk.
Cihan Sultanoğlu, son 5 yılda Türkiye’nin sıralamada 16 sıra yukarı çıktığını belirterek “Yaşam beklentisinin artması, milli gelirdeki artış Türkiye’yi yukarı çeken şeyler” diyor.
Pek Türkiye’yi sıralamada aşağıya çeken şeyler?
Sultanoğlu “Eşitsizlik ne kadar çoksa endeks o kadar düşüyor. Türkiye’yi en çok Cinsiyet Eşitsizliği aşağıya çekiyor” diyor.
Çorabatır’ın, meslektaşımız Selin Ongun Tuncer ile dünkü söyleşisini dikkatlice okumak gerek.
Çorabatır’ın dediği gibi, insani anlamda dünyanın en büyük krizlerinden birini yaşıyoruz ve Türkiye bu krizin tam göbeğinde.
Suriye’den şimdiye kadar 5 milyon mültecinin çıktığı, Türkiye’nin bunların 2.2 milyonuna ev sahipliği yaptığı hesaplanıyor.
Bu ne anlama geliyor?
2016 yılında on binlerce genç insan sanat dünyasıyla tanışacak, ufkunu genişletecek.
On binlerce derken kesinlikle abartmıyorum.
Endüstriyel polyester ve nylon iplik üretiminde dünya lideri konumunda olan Kordsa Global 2015 yılında ödüllerini üçlemiş oluyor.
Daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan “Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması” ödülüyle, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri” birincilik ödülünü almıştı.
Şimdi bu “İnovasyon Stratejisi”nin ne olduğunu merak edenleriniz olabilir.
Aslında bu ödül, TİM’in ödülünden bir süre önce Kordsa Global CEO’su Cenk Alper ile yaptığımız sohbet sırasında sıkça değindiği “açık inovasyon” kavramıyla örtüşüyor.
Yabancı medyadan, Paris Konferansı tvitlerinden ve en önemlisi Avrupa İklim Vakfı’ndan izlediğim kadarıyla müzakereler hayli çekişmeli geçiyor.
Leonardo di Caprio’dan Arnold Schwarzenegger’e, Amerikalı şarkıcı Lenny Kravitz’e kadar ünlülerin akınına uğramış olan Paris Konferansı’nda son durumu şöyle özetleyebilirim:
İlk haftasını geride bırakan konferansta 43 sayfalık bir taslak metinde uzlaşma sağlanmış.
Küresel sıcaklık artışı kaç derece ile sınırlandırılacak? İklim değişikliğinden en fazla zarar görecek ülkelerin (Vanuatu, Vietnam, Bangladeş gibi ülkeler) STK’ların ve AB’nin desteğiyle bastırmasıyla 2 derecelik hedefin 1,5 derece olması taslak metindeki alternatifler arasına girdi.