Paylaş
Bu ne anlama geliyor?
2016 yılında on binlerce genç insan sanat dünyasıyla tanışacak, ufkunu genişletecek.
On binlerce derken kesinlikle abartmıyorum.
İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’nın konuşmasında vurguladığı gibi 2015 yılında müzenin eğitim programlarından 42 bin çocuk ve genç yararlanmış.
Bizim gibi sancılı bölgelerde yer alan ülkelerde çocuklar sanat ile ne kadar erken tanışırlarsa o kadar iyi.
Önceki gece İstanbul Modern’de iş ve sanat dünyasının önde gelen isimlerini buluşturan Gala Modern’in ana sponsoru Eren Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren’in anlamlı anekdotuyla başlıyayım.
Rivayete göre, Hazreti İbrahim ateşe atılınca ona su taşıyanlar arasında balıkçı kuşuyla serçe yan yana düşmüş.
Balıkçı kuşu serçeye “senin taşıdığın sudan ne olur” diye takılınca serçe “Su işe yaramazsa bile hiç olmazsa Hazreti İbrahim’den yana olduğum anlaşılsın” demiş.
Gala Modern’deki masasında “Kiralık Aşk”, “Kiraz Zamanı” gibi popüler dizilerdeki genç oyuncuları toplayan Ahmet Eren belli ki sanat kültürden yana.
“Devletin bu alana daha çok katkısı gerek” diyor ayaküstü sohbetimizde.
Gala Modern’in “gönüllüleri” yıllardan beri değişmez.
Gecenin sunuculuğunu yapan Rana Erkan Tabanca, “destek yarışını” ya da kendi deyişiyle maratonu gerçekleştiren Rafi Portakal, kızı Maya Portakal Bitargil.
Bu yıl Gala Modern’in sahnesinde bir gönüllü daha vardı.
Oyuncu Halit Ergenç.
Nazım Hikmet’in “Dünyayı Verelim Çocuklara” şiiriyle Gala Modern’e edebiyatı da katan Ergenç, İstanbul Modern’in doğa ve sürdürülebilirlik temalı “Yok Olmadan” başlıklı yeni sergisinin eğitim programını tanıtıyor.
Çocuklar İstanbul Modern’de doğayı korumanın, sürdürülebilir yaşamın püf noktalarını öğrenecek.
Kurulduğu günden bu yana 5,5 milyon kişiyi ağırlayan İstanbul Modern’e ne mutlu.
Işığıyla gelecek nesilleri aydınlatıyor.
Paris’te İklim Anlaşması’nın imzalandığı saatlerde Gala Modern’de “yaşanacak başka gezegen yok” sözlerini duymak da ayrı anlamlı.
“Yok Olmadan” Sergisi’nin ilk destekçileri Halit Ergenç ve aynı masayı paylaşan Cem Yılmaz.
Kısa sürede 300 bin lira destek geliyor çocukların eğitim programına.
Gala Modern gecesine eserlerini bağışlayan sanatçılar arasında ise yabancıların sayısı giderek artıyor.
Geçen yıl sadece Tony Cragg müze için özel yaptığı eseriyle katılırken, bu yıl 15 eserle katılan 13 sanatçının dördü yabancı.
Nuri Bilge Ceylan, Adnan Çoker, William Kentridge, Sıtkı Kösemen. Nuri Kuzucan, Kemal Önsoy, Ardan Özmenoğlu, Adrian Villar Rojas, Tunca, Ziya Tacir, Richard Wenthworth, Pae White, Autoban’ın eserlerinin katkıları 2 milyon 195 bin lira.
Bu yıl dünyanın en pahalı 500 sanatçısı listesindeki üç Türk sanatçıdan biri olan Kemal Önsoy ile Büyükada’daki Troçki Evi’nde İstanbul Bienali’nin sembol işlerinden birini yapan Arjantinli Adrian Villar Rojas’ın eserleri rekor kırıyor.
Önsoy 400 bin liraya İstinye Park’ın ortaklarından Zafer Yıldırım’a, Rojas ile yine 400 bin liraya Eczacıbaşı ailesine kalıyor.
Torino’da önümüzdeki günlerde açacağı Rönesans Sergisi şimdiden konuşulan Villar Rojas’ın “Tüm Annelerin En Güzeli” işi artık İstanbul Modern’in bahçesinde.
Yakışır İstanbul’umuza.
Paylaş