Gila Benmayor

Organik tarım zorunlu istikamet

7 Temmuz 2017
TARIM yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın verilerine göre, Türkiye’de toplam tarım alanlarının yüzde 2’sinde organik tarım yapılıyor.

2015 yılında 70 bine yakın üretici 1 milyon 800 ton organik ürün üretmiş. Organik tarımın bu kapasitesine Türkiye’de öncülük yapanlar arasında Kuşadası’nda  2 bin dönümlük arazide 20 yıldan beri ter döken bir kadın çiftçi Gürsel Tonbul var.

Aynı zamanda iyi bir girişimci olan Gürsel Tonbul, geçen yazıda sözü geçen Diana Otel Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul’un annesi.

Ece Tonbul’un yarattığı, boho chic Club Marvy’nin organik büfesindeki ürünler Gürsel Hanım’ın çiftliğinden geliyor.

Türkiye’de organik tarım henüz emekleme döneminde iken bir kadın bu işe nasıl soyunmuş?

Dediğine göre çiftçilik “genetik hafızasında” var. Antalya’da “geleneksel tarımın” uygulandığı narenciye bahçelerinde büyümüş.

1995 yılında arazileri giderek genişleyen Tonbul ailesinin çiftliğini yönetmesi teklif edilince gözü kapalı kabul etmiş. “Esasında ben eğitimciyim. Kendi ailemin bahçelerinde gördüğümün dışında ziraat ile hiç ilgim olmamasına rağmen çiftliğe kurumsal bir kimlik kazandırmak için işe giriştim” diyor.

YASANIN OLMADIĞI YILLAR

Yazının Devamını Oku

Turizmde krizi nasıl fırsata çevirdi?

4 Temmuz 2017
TURİZM sektörünün kredi borçlarıyla boğuştuğu ve hatta turizm yatırımlarının yurt dışına yöneldiği bir dönemde otelcilikte son trend “boho chic” tarzında yeni bir marka, Club Marvy’yi yaratmaya cesaret eden  Ece Tonbul ile krizi nasıl fırsata çevirdiğini konuşuyoruz.

Diana Otel Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Ece Tonbul, 40 yıl önce Kuşadası’nda Diana Turizm’i kurmuş olan, sektörün duayen isimlerinden Hasan Tonbul’un kızı.

Fırsat bulmuşken Kuşadası’ndaki organik çiftliğinde ziyaret ettiğim Hasan Tonbul ile eski günleri anıyoruz.

Kuşadası, yazları nüfusu 1 milyona ulaşmadan ve kötü yapılaşmaya yenik düşmeden önce Türkiye’nin turizmde parlayan yıldızıydı.

Bu küçük balıkçı köyünün kaderi 1960’lı kruvaziyer limanının inşa edilmesiyle değişmişti.

Fransızların ünlü tatil köyü Club Med ilk Kuşadası’nda kapılarını açmıştı.

1970’ların sonu, 1980’lerin başı ise Kuşadası halkının çoğunlukla zeytinlik olan arazilerini yazlık ev yapan kooperatiflere sattığı yıllar idi.

1970’li yıllarda rehber olarak turizm sektörüne adım atan Hasan Tonbul, Diana Turizmi kurduğu yıllarda neler yaptıklarını anlatıyor.

Şirket kiraladığı feribot ile ilk kez

Yazının Devamını Oku

TANAP'tan 'öğretmenin izinde' projesine destek

30 Haziran 2017
BAYRAM tatilinden hemen öncesine denk geldiği için gözden kaçmış olabilir.

UNİCEF’in çocukların refah koşullarına yönelik açıkladığı raporunda, Türkiye 41 ülke arasında 36’ıncı sırada gelirken, “eğitim kalitesi”nde sonuncu oldu.

Eğitim sistemimizi sınıfta bırakan çok sayıda uluslararası kurum arasına UNİCEF de katıldı.

Yapboz tahtasına çevrilen sisteme okulların, öğrencilerin, öğretmenlerin kolay uyum sağlayamadıkları o kadar belli ki. Hele öğretmenlerin işi hiç öyle kolay değil.

UNİCEF’in raporuna göz atarken, 2008 yılında Garanti Bankası çatısı altında kurulan Öğretmen Akademisi Vakfı’nın (ÖRAV) çiçeği burnunda Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere ve vakfın Direktörü Selman Behmuaras ile geçenlerde yaptığımız sohbet aklıma geldi.

Yazının Devamını Oku

Güçlü festivale güçlü sponsor

27 Haziran 2017
BAYRAM nedeniyle iş ziyaretini birkaç gün uzattığım Londra’da medya sağ olsun hiç memleket hasreti çektirmiyor.

Önceki gün oturduğumuz kafede BBC’ye ayarlı televizyon Taksim’deki Onur Yürüyüşü’ne polisin plastik mermiyle saldırısını sürekli alt başlık olarak geçiyor.

Kahve filan içmeyi unutmuşum gözüm peş peşe dönen alt başlıkta.

Yanımda oturan İngiliz arkadaşıma gel de Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesini anlat.

Turizmcilerin kan ağladığı bir dönemde Türkiye’nin imajına esaslı bir darbe daha.

Yazının Devamını Oku

Türkiye’nin tanıtımında iki kadının adı var

23 Haziran 2017
MEMLEKETİN uzun zamandan beri bir imaj sorunu olduğu bilinen ve herkesin ama özellikle de turizmcilerin kabul ettiği bir gerçek.

Bu soruna kim ne kadar, nasıl kafa yoruyor, ne gibi çözümler üretiyor bilmiyorum. Kesin bildiğim bir şey var o da şu:

Dünyanın en önemli iki trendi olan “iyi yaşam” ve “yeme içme” konularında iki Türk kadının adları geçiyor. Her ikisi Türkiye’nin tanıtımına, imajına müthiş katkı yapıyor.

Bu kadınlardan biri sıkça bu köşede adı geçen, Mardin’e ve bölgedeki kadın istihdamına büyük emeği geçen ünlü Cercis Murat Konağı’nın yaratıcısı Ebru Baybara Demir.

Diğeri dünyada 2014 yılından beri bir Küresel İyi Yaşam Günü” (Global Wellness Day) kutlanmasını sağlayan Aksoy Grup Yönetim Kurulu üyesi ve Richmond Otelleri Kreatif Direktörü Belgin Aksoy Berkin.

 

DÜNYADA 100 ÜLKE 4 BİN NOKTA

Bu yıl İstanbul’da Büyükçiftlik Parkı’nda çok sayıda kişinin katıldığı “Küresel İyi Yaşam Günü” dünyada 100 ülkede 4 bin noktada kutlanmış.

Yıllardan beri, her yıl başka bir ülkede düzenlenen iyi yaşam zirvelerine katılan

Yazının Devamını Oku

Netaş Çinli ortak ile teknolojide uçacak

20 Haziran 2017
DÜNYA Ekonomik Forumu’nun “Küresel Rekabetçilik Endeksi” Türkiye’nin teknoloji devi Netaş’ın 50 yılını kutlaması nedeniyle ayın başında CEO’su Müjdat Altay ile buluşmamızdan bir, iki gün sonra yayınlandı.

Endekste Türkiye açısından şu nokta önemli:

İnovasyonda bunca teşviğe rağmen Türkiye, endeksin inovasyon kategorisinde, 2014 yılında 56. Sırada iken,  2016-2017 endeksinde 15 basamak gerileyerek 71. sırada yerini bulmuş.

Endeskte “Teknolojik Hazırlık” ve “İş Dünyasının Yetkinliği” kategorilerinde de hatırı sayılı gerileme var.

Bu tabloyu görünce insan “4. Sanayi Devrimi’ni nasıl yakalayacağız” diye sormadan edemiyor.

Oysa Müjdat Altay ile sohbette, teknoloji adına ne umut verici gelişmeler duyduk.

Türkiye’nin en büyük sistem entegratör şirketinin geçmişte de teknoloji adına neler yaptığını da hatırladık.

Örneğin İTÜ Taşkışla’da, öğrencilere yönelik “Bilim Merkezi”ne öncülük.

Örneğin,

Yazının Devamını Oku

Güneşi kucaklamaya hazır mısınız?

16 Haziran 2017
YILLAR önce yenilenebilir enerji ve özellikle güneş enerjisini yazdığım dönemde sektörle ilgilenen bazı okurlar bana “Güneş Anne” lakabını takmıştı.

Güneş Anne”liği rafa kaldırdığımı sanıyordum meğer öyle değilmiş. Avrupa’da, İspanya’dan sonra ikinci büyük güneş ülkesi olan Türkiye’de “güneş enerjisine” inanmaktan hiç vazgeçmediğim geçenlerde çıktı ortaya..

Hafta başında Türkiye’de güneş enerjisine en büyük yatırımın açıklanacağı toplantıyı kaçırınca içime kurt düştü ve dün yatırımı yapan Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer’e ulaştım. Enerji sektöründe faaliyet gösteren Tunçmatik’in ikinci nesil patronu Mehmet Özer ile “Güneş Anne” günlerimden tanışıklığımız var. Dokuz yıl önce yaptığımız görüşmede, güneşe yatırım için dört gözle yasayı beklediklerini söylemişti.

O günden bu yana Türkiye’de ve dünyada çok şey değişti.

ABD ve Çin güneş enerjisine hızlı bir giriş yaparken, Türkiye’de 2012 yılında güneş yasası çıktı ve 2013 yılından yasanın önü açıldı.

Güneş enerjisindeki son gelişmelere değineceğim ama önce Mehmet Özer’in yatırımı.

Özer dünkü konuşmamızda “Güneş enerjisi için bugüne dek alınan en büyük krediyi, 73 milyon doları Aktif Bank’tan alarak 8 ilimizde güneş santralı kuruyoruz.” Türkiye güneşi geniş çapta kucaklamaya hazır.

Özer’in verdiği bilgiye göre, 73 milyon dolarlık kredinin tamamı 2017 sonunda yatırıma dönüşmüş olacak ve elektrik üretilmeye başlanacak. Güneş enerjisi santralları Kütahya, Muğla, Uşak, Afyon, Karaman, Elazığ, Ankara ve Mersin’de kurulacak. Bu 8 ilden yılda yaklaşık 123 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek. Bu rakam 41 bin hanenin bir yıllık enerji kullanımına denk geliyor. Santrallerden biri Akkuyu Nükleer Santralı’nın eli kulağında olduğu Mersin’de kuruluyor.

Keşke tüm

Yazının Devamını Oku

Çinlilere zeytini sevdireceğiz

13 Haziran 2017
ZEYTİN yasasını yoğun tartıştığımız, zeytin ağaçlarını kurtarmak için küçük büyük hepimizin seferber olduğu günlerde kısmette dünyanın en büyük zeytin işletme fabrikasını ziyaret etmek varmış.

Prof. Canan Karatay’ın “her gün 30-40 tane yiyin” dediği zeytinin ne büyük nimet olduğunu bir kez daha hatırladık.

Balıkesir, Havran’daki 120 metrekarelik alanda, vaktinde İspanyolların “anahtar teslim” kurdukları tesiste Fora Zeytin tanıdığımız bir marka.

Uzun yıllar İş Bankası iştiraki olan Fora Zeytin 2014 yılında, aynı zamanda Billur Tuz’un sahibi olan sanayici Mehmet Mermer tarafından satın alınmış.

60 milyon liraya satın alınan tesise o günden bu yana 100 milyon liralık yatırım yapılmış.

Ayağımızda özel ayakkabılarla gezdiğimiz tesiste zeytinler boylarına göre ve hatta renklerine göre ayrılıyor.

Modern makinelerin yanı sıra el işçiliği de önemli.

Çarşıdan aldığınız içi kırmızı biberle dolu iri zeytinlerin her biri elle dolduruluyor örneğin.

Tesisi gezerken bize

Yazının Devamını Oku