İlk etapta tekstile bir göz atalım. Levent Özçoban'a ait Polo, Fethi Ağralı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nda Ağralı ve Tan Ailelerine ait Yeni Kara Mürsel, Tontu Ailesine ait Dörtel, Sedat Onur'un yarattığı, ama iflas edince Junior ile Modateks Tekstile geçen Tiffany& Tomato, Barış Küce'ye ait Limon, Tüzün Mirza'ya ait Tüzün...
Gelelim Turizme... Belki de Ankaralı girişimcilerin en başarılı olduğu alan. Bugün ülkemizin bir çok bölgesinde irili ufaklı bir çok otel ve tatil köyüne sahipler. Ancak listeye girenlerin hepsi otel zinciri kuran ve kendi markasını yaratan Ankaralılar. Mehmet Nazif Günal'a ait Topkapı, Kremlin gibi otelleri bünyesinde barındıran WOW Grup, Özaltın Ailesine ait Gloria Otelleri, Büyükhanlı Ailesine ait Justiniano Grup Otelleri, Akın Yılmaz'a ait Joy Grup Otelleri, Dedeman Ailesine ait Dedeman Otelleri(İlk otellerini 1966 yılında Ankara'da faaliyete geçirdiler), Oğuz Gürsel'e ait The Marmara Otelleri, Burhanettin Kaya'ya ait Kaya Otelleri, Doğramacı Ailesine ait Bilkent Otelleri, İbrahim Çeçen'e ait IC Otelleri, Magic Life Otelleri.
İsterseniz Cumhuriyetimizin ilk yıllarına gidelim ve günümüze kadar gelen markalara bakalım. Bugün bir çok alanda faaliyet gösteren Koç Grubu, Eyüp Sabri Tuncer Kolonyaları, Atatürk'ün kurduğu TED Ankara Koleji, Ali Uzun tatlıcısı … Daha sonradan bunlara ilave olan, Başman Ailesine ait Kavaklıdere Şarapları, İhsan Doğramacı'nın kurduğu Hacettepe Hastaneleri, İş Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Şekerbank, Mehmet Nazif Günal'ın kurduğu MNG Bank, MNG Kargo, MNG Havayolları, Akman Ailesine ait Ersu Meyve Suları, Akman Bozacısı, Hasan Aslan'a ait Samur Halıları, Boss Turizm, Nuhun Ankara Makarnası, Doğramacı Ailesine ait Tepe Mobilya, İsmet Akyürek'in kurduğu İsmet Möble, Nuri Gökyay'ın kurduğu Nurus Mobilya, Koleksiyon Mobilya, Tekin Acar Parfümeri, Sports İnternational Spor Kompleksleri, İpek Ailesine ait Koza Davetiyeleri, Mesa Evleri, İlhan Cavcav'a ait UNO Ekmek, Birtat Yoğurt, Togo Ayakkabı, Tekel Bira, Beypazarı Soda, Atatürk Orman Çiftliği Ürünleri.
Bu arada Türkiye'de ilk kurulan üniversite kampusunun ODTÜ olduğunu ve yine ilk Devlet Konservatuarı'nın Ankara'da kurulduğunu belirteyim.
Bunlarda Ankara'nın meşhur eğlence markaları
Ankara, 1920'li yılların başında küçük bir Anadolu kasabasıyken Başkent olmasıyla birlikte kaderi de büyük bir hızla değişti. Siyasiler Ankara'nın kaderini öylesine etkiledi ki, Cumhuriyet devrimleri Türkiye'de kendini ilk olarak Ankara'nın sosyal hayatında hissettirmeye başladı. Bir yandan opera, bale, tiyatro gibi çağdaş sanatlarla tanıºan Ankara, öte yandan modern yaşama cevap verecek mekanlara da sahip olmaya baºladı. Tabii, büyükelçiliklerin İstanbul'dan Ankara'ya taşınması da bu gelişimi hızlandırdı.
Ankara'nın Batı'yı örnek alan kültürel gelişmesiyle Fransız ve İtalyan restoranları, gazinolar gözde yerler oldu. Dolayısıyla yemek ve eğlence mekanlarını meşhur kılan siyasetçiler ve devlet adamları oldu. Karpiç'in adı Atatürk'le, RV'nin adı İsmet İnönü'yle anılırken, Süreyya ve Yüksel Palas gibi mekanlar da Adnan Menderes ile Celal Bayar'ın tercihi oldu. Ve gelelim dünden bugüne ismini hafızalara kazıtan mekanlara. Bakalım hangilerini tanıdınız ve hatırladınız?
Kuruluşu Cumhuriyetin ilk yıllarına dayanan Karpiç Restoran, Uğrak Restoran, Merkez Lokantası, Ankara Palas, Süreyya Gazinosu, Astorya Gazinosu, Gar Gazinosu, Ambasador Kulüp. Ömür Pastanesi. Son elli yıla damgasını vuran restoran ve eğlence merkezleri; Lunapark Gazinosu, Göl Gazinosu, Köşk Gazinosu, Marmara Otel Gazinosu, Başkent Gazinosu, Grand Gazinosu, Dedeman Gazinosu, Altınnal Gazinosu. Kafe restoran ve bar karışımı mekanlar; Reşat ve Vahit Önat kardeşlere ait RV Restoran ile Türkiye'nin ilk fessfoot mekanı Piknik, Göksu Restoran, Washington Restoran, Hacıbaba Restoran, Uludağ Restoran, Kabap 49 Restoranlar, Kazan, Bizon, Panorama, Sergen, Alba, Elegant. Bonjour, Kulis, Şömine, Artı, Zor Bar, Replik.