Engin Kehale

Skor yanıltmasın, oyun SOS veriyor

1 Ekim 2023
Nenad Bjelica’nın artık doğru oyuncu grubu ve sistem için bir şeyleri değiştirmesi gerekiyor.

Bu satırları okuyanlar, genelde oyuna ve stratejiye dair bir şeyler yazmaya çalıştığımı bilir. Trabzonspor-Pendikspor 90 dakikası, ne yazık ki bu anlamda dolu dolu saha içinin anlatılabileceği bir mücadele olmadı. Taraftarın Beşiktaş galibiyetiyle yakaladığı hava, Hatayspor karşısındaki mağlubiyet ile yerini hayal kırıklığına bırakmıştı. Aslında 3-2’lik yenilgiden daha önemlisi, Bjelica’nın maçın sonunda “70 dakikalık bölümde gayet iyi bir oyun ortaya koyduk” açıklamasıydı. Skor iyiydi belki ama oyun için aynısını söylemek mümkün değildi.

OYUNUNU KABUL ETTiREMEDi

Pendikspor karşısındaki oyun için de olumlu cümleler kurmak zor. Biri korner, biri serbest vuruş iki duran top golü bulan Trabzon, maç boyunca kendi oyununu rakibine kabul ettirmekte zorlandı. Konuk ekip ilk yarıda %66, ikinci devrede %59 topa sahip oldu.

BAKASETAS-MENDY OLMUYOR

Bakasetas-Mendy merkezinin iyi olabileceğine dair bir öngörüm vardı sezon başında. Haftalar geçtikçe, bunun Trabzonspor’un oyuncu profilleri ve yapısı nedeniyle mümkün olmadığını görüyoruz. Bordo mavililer ne topla çıkabiliyor ne kompakt kalabiliyor ne de birlikte baskı yapabiliyor.

Böyle olunca da kırılgan bir orta saha, topu ön alana taşıyamayan bir takım ortaya çıkıyor. Hatayspor maç yazımda şu cümleyi kurmuştum:

“Mendy’nin geniş alanı savunabilme ve her pozisyona basabilme becerisinin yüksekliği ne kadar olumluysa dengesizliği bir o kadar tehlikeli.” Bir hafta sonra -biraz da ağır bir kararla- takımını 20 dakikanın üzerinde bir süre 10 kişi bıraktı. Son dakikalarda Uğurcan performansı olmasa puan kaybıyla sonuçlanabilirdi. Bjelica’nın artık doğru oyuncu grubu ve sistem için bir şeyleri değiştirmesi gerekiyor. Oyunda elle tutulacak tek adam var: Onuachu.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/KrwQz0LEbPc" title="Salih Uçan &#39;kral çıplak&#39; dedi | Muslera&#39;ya vefasızlık | Dzeko &amp; Szymanski &amp; Livakovic" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Onuachu getirdi, Hatayspor bitirdi

26 Eylül 2023
Bjelica, son 25 dakikada 2-0 galibiyetten mağlubiyete nasıl döndüğünü kara kara düşünmek zorunda.

26 derece sıcaklık, %80 nem ile Mersin’de Hatayspor maçı. Bu denklemin her kısmı sıkıntılı. Akdeniz temsilcisi, özellikle savunma kurgusunda çok dengeli bir takım. Bu maça kadar 5 karşılaşmanın 3’ünü 0-0 bitirdiler. Bordo mavililer karşısında da benzer bir defansif performans gördük. Bjelica, Beşiktaş karşısında galibiyeti getiren 11’den şaşmadı ancak oyunu istediği bölgede kurmayı başaramadı. Merkezi iyi kapatan Hatay, özellikle kenarlardaki birebirlerden pozisyon bulmayı hedefliyordu.

ViSCA iLK DOKUNUŞTA ATTI 

Visca’nın 44. dakikadaki golü öncesinde, Hatay’In rakip ceza sahasında topla buluşma sayısı 13, Trabzon’un ise sadece 2’ydi. Uğurcan’ın uzun pasına Onuachu’nun doğru koşu ve topu indirişi pozisyonu yarattı. Visca da golü aslında son vuruşta değil, ilk dokunuşta attı.

Mendy’nin geniş alanı savunabilme ve her pozisyona basabilme beceresinin yüksekliği ne kadar olumluysa dengesizliği bir o kadar tehlikeli. Burak Şeker taviz vermese, takımını erkenden 10 kişi bırakma riski vardı.

RiVAS SAĞ BEKE GEÇiNCE...

İkinci yarıya, Volkan Demirel’in öğrencileri topa daha çok sahip olarak başladı. 15 dakikada bu istatistikte rakiplerine %65’e 35 üstünlük kurdular ancak golü bulan, Kamil’in uzaklaştıramadığı topta araya giren Eren’in driplingi ve ortası sonrası Onuachu’yla Trabzon oldu.

Hatayspor’da Rivas’ın sağ beke geçmesi, son bölümdeki senaryoyu değiştirdi. Önce Rivas, sonra Lamkel’in golleriyle maça tutunmayı başardılar. Son dakikada Dele-Bashiru ile de üç puana uzandılar. Zaten puan almayı ilk dakikadan itibaren hak etmişlerdi. Bjelica, artık son 25 dakikada 2-0 galibiyetten mağlubiyete nasıl döndüğünü kara kara düşünmek zorunda kalacak.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/KrwQz0LEbPc" title="Salih Uçan &#39;kral çıplak&#39; dedi | Muslera&#39;ya vefasızlık | Dzeko &amp; Szymanski &amp; Livakovic" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Fenerbahçe DNA’sına döndü

25 Eylül 2023
Topa sahip olan, oyuna hükmeden ve bireysel kaliteden güç alan bir yapıya büründü.

Daha sezonun çok başındayız, keskin yorumlar yapmak için biraz erken fakat Fenerbahçe’nin oyununun sanırım en temel özelliği şu:

Fenerbahçe DNA’sına döndü. Topa sahip olan, oyuna hükmeden ve bireysel kaliteden güç alan bir yapı. Alanyaspor karşısındaki 11’e baktığımızda, bir kusur bulması gerçekten güç. Ömer Erdoğan’ın ön alanda baskı yapmayıp, savunmanın iki hattını birbirine yaklaştırmasıyla sarı lacivertliler oyun kurulumunda sorun yaşamadı ki kâğıt üzerinde en belirsiz yeri burasıydı.

ÇABUK PASLARLA TEHLiKE 

İsmail Kartal, Tadic’i kenarda oynattığı için eleştirilse de aslında Sırp yıldızın kenara hapsedildiğini söylemek güç. Ferdi, Fred, Dzeko ve Szymanski’nin tümü zaman zaman kendilerini sol tarafa attılar. Bu varyasyonlar kısa paslarla tehlikeli olmayı da başardı. 14. dakikada Tadic-Dzeko-Fred-Szymanski bağlantısı. 27’de Tadic-Szymanski-Dzeko hücumu. 30’da Fred-Szymanski-Dzeko-Fred kombinasyonu çabuk paslarla tehlike yarattı.

iRFAN CAN KAHVECi SEViYE ATLADI 

Yukarıda ismini saymadığım tek adam, İrfan Can Kahveci ise golü bulan isim oldu. İrfan Can’daki İsmail Kartal dokunuşu önemli. Kahveci, topu ayağına istemeyi bırakıp, topun geleceği noktaya koşmaya başlamasıyla birlikte seviye atladı. Maribor maçında onu ıslıklayanları her maç biraz daha utandırmaya devam ediyor.

İkinci yarının ilk 15 dakikası, aynı Nordsjaelland maçındaki gibi biraz zor geçti Fenerbahçe için. Alanyaspor %70’lere varan topla oynamaya ulaştı. Sonrasında duran toplar ile başlayarak oyunu tekrar rakip kale önüne taşıyan sarı lacivertliler, hafta içindeki gibi çok da zorlanmadan galibiyete uzanmayı bildi.

İsmail Kartal için iyi başlamak önemliydi ancak sanırım kendisi ve teknik ekibi hariç kimse, resmi maçlarda 12’de 12 beklemiyordu. Bu güçlü başlangıç, çıkabilecek çatlak sesleri sezon başından bitirmenin yanında camiayı kenetleme açısından da sezonun gidişatında önemli bir yere sahip.

Yazının Devamını Oku

Guardiola’ya niyet, Buruk’a kısmet

24 Eylül 2023
G.Saray’ın attığı 2 golde de büyük payı olan Tete’yi Guardiola da istemiş ancak alamamıştı.

Başakşehir, Emre Belözoğlu’ndan gelen bir özellik olarak pas yapma becerisi yüksek bir takım. Çağdaş Atan, bu sezon Galatasaray’ı bir kere analiz etmişti. Maç önü planı, stratejileri olan bir teknik adam. Merkez baskısı, Dubois’in orta alana gelmesi, santrforu duvar olarak kullanıp kenarları rakibin arkasına sarkıtma gibi varyasyonları denediğini gördük. Okan Buruk, maç önü rotasyonla hem takımı diri tutmak istemişti hem de röportajda belirttiği gibi oyuncuların isteklerine saygı göstermişti.

Gözler, Ziyech ve Davinson Sanchez’le Kopenhag maçının yıldızı Tete’nin üzerindeydi. İlk 20 dakikadaki ön alan baskısı, çok pozisyon üretmedi belki ama Başakşehir’in kendi planını sahaya yansıtmasını engelledi.

KAFASI HEP YUKARIDA 

Ziyech golünü attı, Davinson Sanchez ikili mücadeleler ve duran toplarda yarattığı tehlikeler ile fark yarattı ancak Tete’yi başka yere koymak gerek. Shakthar Donetsk zamanında Guardiola’nın istediği ancak kulübün bırakmadığı bir isim Brezilyalı. Kafası hep yukarıda, birebirde iyi, hem sağa hem sola gidebiliyor, sorumluluk alıyor. Belli ki bu sezon adından bayağı söz ettirecek. Önce Ziyech’e attırdı, sonra Kerem Aktürkoğlu’nun kazandığı penaltıda pası verdi

. BURUK’TAN KRiTiK HAMLELER

Okan Buruk’un devre arası değişiklikleri de önemliydi. Özellikle Avrupa maçlarında hoca değişiklik yapmayı düşünürken hatta saha kenarında oyuncular beklerken gol yedi Galatasaray. Bu sefer, ilk yarının en düşük performanslı iki oyuncusunu devrede kenara aldı.

HÂLÂ YAPIM AŞAMASINDA 

Sarı kırmızılılar, hâlâ yapım aşamasında bir takım. Oyunun ve ön hattın oturması biraz daha zaman alacak fakat artık bu takım hayal kurdurmaya başladı. Tavanının ne olabileceğini insan merak ediyor. Hücumda sorun çözebilecek bu kadar oyuncunun birbiriyle anlaşabildiği durumda izlemesi müthiş keyifli bir yapı olacak gibi gözüküyor.

Yazının Devamını Oku

Kuzey takımını, kuzey takımı gibi oynayarak yendi

22 Eylül 2023
Bazen teknik adamlar maça göre oyuncu seçerler. Nordsjaelland karşısında İsmail Kartal, neredeyse rakip özelinde bir 11 çıkardı sahaya.

Danimarka Ligi’nin Opta verilerine göre en çok topla oynayan, en çok pas yapan, rakip ceza sahasında en çok topla buluşan takımının karşısında, buna çok iyi cevap verebilecek bir kadro vardı. İki atletik bek, merkezde temaslı oynayabilecek bir yapı ve ön tarafta baskıya uygun bir üçlü ile belki çok üretmedi Fenerbahçe ancak Johanner Thorup’un bir teknik direktör olarak kurduğu sistemi darmadağın etmeyi başardı.

CRESPO 'BEN BURADAYIM' DEDİ

Fred dışında öne çıkan oyuncu sayısı azdı ama ön alanda baskılı, temaslı oyun, atletik olarak dirençli bir 11’le birleşince saha içerisinde çok sert bir Fenerbahçe gördük. Kuzey takımına kuzey takımı gibi oynadık, öyle de kazandık. Bu takımın en ideal savunma önü oyuncusu Crespo, orası net. Dünkü golü enteresandı. Baktığı yönden gelen duran top ortasına öne doğru uçarak vurmak, inen topu tekrar havalandırarak ters köşeye bırakmak, pek rastladığımız bir durum değil. “Ben buradayım” mesajı verirken, kulaklarını tıkamaktan geri kalmadı.

FRED, OYUNUYLA BÜYÜLEDİ

İkinci gol, maç stratejisiyle paraleldi. Önde temaslı baskı, pasla çıkmayan çalışan rakibi hazırlıksız yakalama ve Fred’in kaptığı topta Batshuayi’nin golü. Bu sezon Türk takımlarının ezber bozma sezonu. Hafta sonu Kopenhag karşısında iki duran top golü bulan Nordsjaelland, bu maçta iki duran top golünü kalesinde gördü. Mert Hakan’ın ortasında Serdar Aziz farkı üçe çıkardı. Rakibin golüyle başlayan 15-20 dakikalık bölüm, biraz Johanner Thorup’un oyuncu değişiklikleri, biraz da Fenerbahçe’nin kompaktlığın azalması ile çok koşmalı bir oyuna dönse de son bölümde kontrol yine İsmail Kartal’ın öğrencilerindeydi. Fred’in büyüyen oyununu golle süsleyememiş olması yazık oldu; artık takım olarak hedefi mart sonrasına koyma vakti.

Yazının Devamını Oku

Söyle ona Sebastian F.Bahçe’nin Dzeko’su var

18 Eylül 2023
Doğru zamanda doğru yerde olan Bosnalı, tek başına büyük bir güç.

Bu sezon Süper Lig’in keyfine varmamız lazım. Gözlerimizin pasını alan bir yetenek havuzu var. Cumartesi akşamı, İcardi’nin Ziyech’in şutuna o kafayı nasıl vurduğunu konuştuk. Pazar akşamının başrolünde ise Dzeko vardı. Nuri Şahin için en doğru futbol iklimi Türkiye midir? Bence tartışılır. Ancak tartışılmayacak bir konu var ki o da maç önü plan yapmayı ligimizde en iyi bilen teknik adamlardan biri olması. Topa sahipken oyunu olabildiğince genişleterek, Fenerbahçe topla çıkarken de temaslı ve adam adama baskı yaparak oyun kurulumunu çok zorlaştırdı sarı lacivertlilerin.

KUSURSUZ BiR GOL ATTILAR

İsmail Kartal’ın öğrencileri, 18. dakika geride kalırken Antalyaspor ceza sahasında 1 kere topla buluşabilmişti. “İsmail Yüksek’in yokluğunda nasıl hücum yapılır?” dersinin başarılı öğrencileri, kusursuz bir gol attılar Fenerbahçe kalesine. Buksa’nın golünde Antalyaspor hücumu kadar Halil Umut Meler’i de övmek gerek, mükemmel avantaj uygulaması golü getirdi.

TWENTE MAÇI GiBiYDi 

Twente maçına benzer bir senaryoda giden maç, yine benzer bir senaryo ile döndü. Kötü oynarken gelen gol, enerjiyi tersine çevirdi. Doğru zamanda doğru yerde olan Edin Dzeko ilk yarı biterken golünü attı, ikinci yarıda İrfan Can’a attırdı. Zamanında “sokak lambası” yakıştırmalarıyla kariyerine başlayan Bosnalı, tek başına ne kadar büyük bir güç olduğunu gösterdi.

BU ADAMIN BÖYLE BiR HUYU VAR!

Antalyaspor’da sezon boyu ismini belli ki sıklıkla anacağımız Buksa, Zajc’ın topla çıkarken hatasını iyi değerlendirdi ve skora bir kez daha eşitlik geldi. Zajc’ın İsmail’den fazlasını verdiğini söylemek zor. Nuri Şahin’in takımı, üç beş hafta sonra bambaşka bir yerde olacak gibi gözüküyor, bunu da not düşelim. Bu kadar git gelli maçın son sözünü ise, Sebastian Szymanski söyledi. Twente maçında belirttiğim gibi: “Bu adamın da böyle bir huyu var; atıyor.”

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/tCjlTz6_PFs" title="Rakip takımdan hangi oyuncuyu alarak transfer çalımı atardınız? | Icardi &amp; Szymanski &amp; Zaha &amp; Tadic" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Kerem Aktürkoğlu ve kalite maçı çözdü

17 Eylül 2023
G.Saray dün kazandı ama takım boyu azaltılıp kompakt yapı hızlı sağlanmaz ise; Şampiyonlar Ligi’nde ayakta kalmak kolay olmaz.

Maçın başlangıç düdüğünde, sahada geçen sezondan sekiz oyuncusu olan Galatasaray’ın karşısında sekiz oyuncusu yeni bir Samsunspor vardı. Gidişattaki en belirleyici unsur da bu oldu. Sarı kırmızılılar, alışkanlıklarını ve set kurgularını o kadar rahat sergilediler ki ilk 45 dakika Dimata’nın kaçırdığı gol haricinde çok rahat tempoda ve skorla geçildi. Okan Buruk, set oyunlarını çalıştıran ve idmanların sahaya yansımasında oyuncuların yeteneklerine güvenen bir hoca.

SET OYUNUNU ÇOK RAHAT OYNADI

Nasıl güvenmesin ki zaten? Hüseyin Eroğlu’nun iki mobil orta saha Soner ve Tait ile başlaması, Galatasaray’ın set oyunlarını antrenmandaki kadar rahat oynamasını sağladı.Samsunspor uzun topla çıkıp ilk baskıyı atlatmak istedi belki ancak geçiş oyunlarında ve orta saha koşularını takipte hep zorlandı. Çizgide bir Tete, top merkeze ya da beklere geldiğinde rakip beki ve stoperi arasına koşu atan bir Mertens, top Mertens’e gelirken merkez koşusu atan bir Kerem Aktürkoğlu.

BiRBiRiNiN KOPYASI iKi GOL

Saat gibi işledi bu düzen ve birbirinin kopyası iki gol geldi. Duran toplarda ilk dokunuşu belki de ligde en iyi yapan isim Abdülkerim’le aslında maç ilk yarıda bitmiş gibi gözüküyordu. Maçın geri kalanında sarı kırmızılılar için amaç, yeni transferleri görmek ve sakatlık vermemekti. Ziyech heyecanıyla başlayan devrede üst üste gelen iki Samsunspor golü, bir anda stadyuma buz kestirdi.

ANGELiNO’NUN ZAAFI ORTAYA ÇIKTI

Galatasaray’ın sürekli geri koştuğu oyundaki ve Angelino’nun kanadındaki savunma zaafları, maçın genelinde bir kez daha gün yüzüne çıktı. Ziyech’in golünü adeta elinden alıp, araya kafasını sokup muazzam bir gol atan İcardi, hem serisini devam ettirdi hem de stadyumdaki gerginliği almayı başardı. Erden Timur dün Divan Kurulu toplantısında ticari gelirlerdeki yüksek artıştan bahsetti. Bunun temel nedeni, stada ya da ekran başına taraftarı bağlayacak oyuncu fazlalığı. Eminim ki stada ‘Aşkın Olayım’ söylemeye gelen taraftar sayısı hiç az değil. Bunun yanında, takım boyu azaltılıp kompakt yapı hızlı sağlanmaz ise; Şampiyonlar Ligi temposunda ayakta kalmak kolay olmaz. Burada da görev Okan Buruk un üreteceği çözümlerde.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/tCjlTz6_PFs" title="Rakip takımdan hangi oyuncuyu alarak transfer çalımı atardınız? | Icardi &amp; Szymanski &amp; Zaha &amp; Tadic" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Keşke bir Icardimiz olsaydı

9 Eylül 2023
İlk 11’ler geldiğinde Stefan Kuntz, kendisini eleştirmek isteyenlere iki önemli sav vermişti.

Sol bekte Cenk Özkaçar, ön tarafta ise Barış Alper sahadaydı. Sakatlıklar olmasa aslında yerleri belli olan iki mevkinin tercihleri, maçın gidişatını etkileyebilecek nitelikteydi.

İLK 45'TE İYİ OYNADIK AMA

Başlama düdüğüyle birlikte ağırlığımızı hissettirdik. Son vuruşlar dışında iyi de bir 45 oynadık. Cenk’i biraz geride tutup Cengiz-Zeki bağlantısını sıkça kullandık. Barış Alper’in koşularıyla 5’li savunmayı dağıtmayı başardık. Hakan’ın uzun pas dağıtımıyla oyunu hızlandırdık. Kerem Aktürkoğlu’nun klasikleşen ceza sahası pasları ve koşularıyla da tehlike yarattık. Ancak yakaladığımızı atamadık. Hem Barış hem Kerem, sanırım dün gece sahada bir İcardi olmasını çok isterlerdi. Ne yazık ki soyunma odasından dönüşte kalemizde golü gördük. Hatalar silsilesi Zeki’nin rakibi kaçırmasıyla başladı. Kerem kademeye gelmeyince boşta kalan Dashyan, Cenk’in uzaklaştıramadığı topu iyi değerlendirdi.

BİZİM İÇİN TAMAMEN KAOS

Kalan bölüm, bizim için tamamen kaos. Ne sahadaki organizasyondan ne de ilk yarıdaki bireysel performanslardan eser kaldı. Panik, sorumluluktan kaçma ve yerini kaybetme başladı. Kuntz, tüm riskleri alarak 80. dakikada değişiklik haklarını tamamladı. Son değişikliğimiz, belki de ilki olması gereken Bertuğ Yıldırım oldu. Nitekim Bertuğ, maç boyunca aradığımız son vuruşu yaparak beraberliği getirdi. Büyük ümitlerle başlayan Eskişehir akşamı, oyuncu tercihi tartışmaları ve bol bol hayal kırıklığı ile sona erdi.

Yazının Devamını Oku