Engin Kehale

Beşiktaş zor süreci kolay geçti

4 Eylül 2023
Kiev 11’inin 10’u yine sahadaydı.

Salih sakatlanmış, yok. Cenk Tosun, Rachid Gezzal ve Ante Rebic kulübede. Taraftar, stadı doldurmamış. Perşembe günü Dinamo Kiev karşısındaki 11’in 10’u yeniden sahada. Maç önüne baktığımızda, Beşiktaş için pek de kolay bir 90 dakika olacak gibi gözükmüyordu.

Sanırım Şenol Güneş’in ikinci Beşiktaş dönemini yokluklar içinde varlık olarak tanımlamak yanlış olmaz. Siyah beyazlılar, bu dönemde hep beklentinin üzerinde performans gösterdi. Sivasspor karşısında da benzer bir tablo vardı. İlk 45 dakika belki düzenli olarak üretemediler ama topa ve oyuna hükmetmeyi mükemmel başardılar. Servet Çetin’in 4-1-4-1’inde orta saha hattını savunmaya yaklaştırması da Beşiktaş’ın üstünlüğünü pekiştirdi. İlk 45 dakika bittiğinde Sivasspor’un isabetsiz olan tek bir şutu, rakip ceza sahasında sıfır topla buluşması vardı.

YiNE KORNERDEN ATTILAR

Siyah beyazlılar adına ise işler yolunda gidiyordu. Durgun bir başlangıcın ardından 22-26. dakikalar arasında artan baskı, hemen sonuç verdi. Amir-Colley’in çalışma azmi ile yeteneği birleştirmesiyle, Şenol Güneş’in öğrencileri Pendikspor ve Kiev deplasmanından sonra yine yeni yeniden kornerden ağları sarsmayı başardı. Günün iyi isimlerinden Muleka, Appindangoye yerdeyken kaptığı topla takımını hücuma çıkarınca, rakip savunmanın eksikliğini tek paslarla iyi değerlendiren Aboubakar-Rashica ikilisi farkı ikiye çıkardı.

TARAFTAR BiLiNÇLi OLMALI 

İkinci yarıya Sivasspor istekli başlasa da bu rüzgâr uzun sürmedi. Oyunun kontrolünü tekrar eline alan Beşiktaş, milli ara öncesindeki son maç nasıl bitirilmesi gerekiyorsa öyle bitirdi. Siyah beyaz renklere gönül verenler, bu sezon üzerlerindeki görevin bilincinde olmalı. Takım, bu sezon bireysel kalitede rakiplerin gerisinde olacak ancak bu, oyunun ve performansın geride olacağı anlamına gelmiyor. İyi bir Beşiktaş Stadyumu atmosferi, ekstra 5-10 puan arası getirir ki sezon sonunda belirleyici bir nokta olabilir.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/8D_odI_awv8" title="Icardi, Türkiye tanıtım elçisi gibi | Sezona en iyi başlayan Fenerbahçe | Beşiktaş neşesini kaybetti" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Sarı sayfalarda aradığını buldu

3 Eylül 2023
Gaziantep-Galatasaray maçını dizilişler üzerinden okumak gerekiyor. 

BU satırların yazarını düzenli okuyanlar, Pep Guardiola’nın dizilişler için “Sarı sayfalar gibidir. Sadece rakamlardan ibarettir” dediğini bilirler. Futbol, artık dizilişlerin iç içe girdiği bir oyun, doğru ancak sahaya ne şekilde yayıldığınız, maçın gidişatında hala çok belirleyici olabiliyor. Gaziantep FK-Galatasaray maçının başlangıcını da dizilişler üzerinden okuyabiliriz...

MOLDE TAKTiĞi iLE ÇIKTI 

Erdal Güneş, Molde’nin üçlü savunma ile sarı kırmızılılara çıkarttığı sorunları analiz edip, benzer bir kurgunun Okan Buruk’un öğrencileri karşısında işleyebileceğini öngörmüştü. Galatasaray’ın, karşısındaki 3-4- 3’e karşı planı hazırdı. Tete ve Boey üzerinden Mertens’i rakibin arkasına kaçırmak, sonrasında çok oyuncuyla rakip ceza sahasına koşu yapmak. İlk 20-25 dakika, bu plan kusursuz işledi. İlk 5 dakikada bir gol, bir ofsayt nedeniyle geçersiz olan gol. 7 ve 12. dakikalarda Kerem Demirbay’ın rakip ceza sahasına koşuları. 14. dakikada yine Kerem Demirbay-Mertens üzerinden sağ kanattan bir hücum. Bu süreçte Galatasaray’ın 7 şut girişimine karşı Gaziantep FK’nın sadece bir şutu vardı.

GÜNEŞ DiZiLiŞi DEĞiŞTiRiNCE

İşler, Okan Buruk’un istediği gibi devam ediyordu. Sonrasında Erdal Güneş, Gradel’i sol kenara çekip Maxim’i içeri alarak 5-4-1 şeklinde sahaya yayılmaya başladı ve ilk yarının kalan bölümünde oyuna denge geldi. İkinci yarı, Galatasaray daha fazla pas yaparak oyunu tutmayı başardı. İkinci perdenin başrolü, her golünde tribünlere şarkılar söyleten adam İcardi’ydi. Önce Kerem Aktürkoğlu’nun -artık Batman ile Robin gibi oldular- asistini gole çevirdi, sonra kendi kazandığı penaltıyı ağlara gönderdi. Sarı kırmızılılar, Zaha-Ziyech’e istediği dakikaları veremediği bu dönemi neredeyse kusursuz geçmeyi ve ligde kalesini üç maçta da gole kapamayı başardı. Artık sıra, Kopenhag maçına kadar oyunu istenilen seviyeye çekmeye geldi.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/8bhvhQ3kyr0" title="8 numara oynarsam performansım %50 artar | Arda Güler daha nereye gitsin? | Konferans Ligi iddiası" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Geçen sezondan kalma bir gece

20 Ağustos 2023
İki takımın ilk 11’lerinde sadece 3 futbolcu geçen sezon başka takımlardaydı.

Galatasaray-Trabzonspor karşılaşmasında maç önü kadrolara baktığımızda önümüze ilginç bir tablo çıkıyordu. Sahadaki 22 oyuncudan sadece üçü (Angelino, Benkovic ve Kourbelis) geçen sezon takımların formasını giymemişti. Ana değişiklik, takımına geçen sezona göre daha hâkim olan bir Bjelica gibi gözüküyordu. Hırvat teknik adam, belli ki bu sistemde ısrarcı olacak. Kourbelis’i merkezde tek bırakıp, Bakasetas’ı oyun kurulumunda onun yanına getirerek zaman zaman ortayı ikileyecek. Trabzon’un dün yediği gol de tam bu noktadan geldi aslında. Yunan oyuncunun gereksiz yere topla fazla oynaması ve top kaybı, Galatasaray’ın en iyi bildiği pas bağlantısı Kerem-İcardi’yle birleşince, Karadeniz temsilcisi birkaç saniye içerisinde topu ağlarında gördü.

SOL BEKLERi HEDEFLEDiLER 

İki takımın da hücumda birbirlerinin sol bekini hedeflediklerini gördük. Galatasaray, aynı Ljubljana deplasmanında olduğu gibi Barış Alper’i Eren’in arkasına kaçırmak, Bjelica’nın öğrencileri ise Angelino’nun arkasındaki alanı kullanma stratejisi ile sahadaydı.

Kerem Aktürkoğlu’nun paragrafı ayrı. Eski bir Amerikan First Lady’si Eleanor Roosevelt şöyle der: “Ben, bugünkü beni, dün verdiğim kararlara borçluyum.”

Aktürkoğlu, kendini yenilemekten ve çabalamaktan hiç vazgeçmeyen bir karakter. Eskiden topu alır, birkaç saniye sonra kafasını kaldırırdı. Artık önce kafasını kaldırıp, sonra topa dokunuyor. İcardi’nin golündeki hızlı kararı gol kadar değerli.

TRABZONSPOR GELiŞMEK ZORUNDA

Trezeguet’in çıkmasının ardından Abdülkadir Ömür’ün merkeze gelmesiyle, Trabzonspor’un etkinliği iyice azaldı. Çizgilerden top taşıyacak oyuncu kalmayınca Galatasaray’ın zayıf yanlarının üzerine gidemediler. Zaten kısa bir süre sonra da Abdülkadir kenara geldi. Bordo mavililer, eğer yarışmacı bir takım kurmak istiyorsa hızlıca kadroyu hem niceliksel hem niteliksel geliştirmeli.

Maç artık tek golle bitecek diye düşünürken, sahneye bir kez daha Arjantinli özel tim çıktı. Mauro İcardi’nin gol vuruşu repertuvarı, her geçen gün bizi biraz daha kendine hayran bırakıyor.

Yazının Devamını Oku

Turun adı Aboubakar

18 Ağustos 2023
Kamerunlu, sakatlık sorunu yaşamazsa siyah beyazlıları tek başına şampiyonluk adayı yapabilir.

Neftçi Bakü mücadelesi, aslında Beşiktaş taraftarının sezon başından beri taşıdığı endişeyi doğrular nitelikteydi. Şenol Güneş ideal 11’inden biraz sapınca, sahadaki oyunun ciddi şekilde etkilendiğini gördük. Son hafta içerisinde Alex Oxlade-Chamberlain ve Milot Rashica transferleri açıklanmamış olsa, çok daha zor bir tribün atmosferi olabilirdi.

Yeni transferler demişken, takıma bu sezon katılan isimlerin ilk 45 dakikadaki saha içi performansı beklenin çok altındaydı. Rebic’in fiziksel eksileri öne çıkarken, Onana’nın uyum sağlamak için zamana ihtiyacı olduğu çok netti. Şenol Güneş de böyle düşünmüş olacak ki ikinci yarıya Aboubakar ve Hadziahmetovic ile başladı.

SEMİH KILIÇSOY VE DEMİR EGE'YE ÜZÜLDÜM

Üzüldüğüm nokta, takımın iki genç ismi Semih Kılıçsoy ve Demir Ege Tıknaz. İkisinin de yetenekleri, doğru düzende kendini hissettirebilecek nitelikte ancak kadroda çok fazla değişiklik olunca, onların da farkını hissedemedik.

Değişikliklerin ardından, sahadaki kalite kendini göstermeye başladı. Beşiktaşlı taraftarın özümsemesi gereken bir gerçek var. Fenerbahçe Dzeko heyecanını yaşarken, Galatasaray İcardi'yi yeni bir transfer gibi lanse ederken, Beşiktaş’ın geçen sezondan kadrosunda tutmayı başardığı bir Aboubakar vardı. Kamerunlu, belli ki hem oyundan hem rolünden memnun. Sakatlık sorunu yaşamazsa, siyah beyazlıları tek başına şampiyonluk adayı yapabilir. Topu alışı, anında dönüşü ve ayak içiyle gerilmeden ters köşeye topu bırakışı, tamamıyla elit santrfor dokunuşlarıydı. Turu da o golle, 57. dakikada aldı götürdü Aboubakar.

MULEKA ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARDI

Muleka Beşiktaş’ı öne geçiren golü attığı an, ‘şapkadan tavşan çıkardı’ yazmayı düşündüm. Ben düşünürken maçın spikeri Onur Şahin’in ağzından aynı cümleler döküldü. Muleka’nın rolü, en önde olması ve yardımcı forvet olması arasında çok değişiyor. Larin rolü, onu santrfordan daha değerli kılıyor gibi.

Şimdi sıra, transfer dönemi bitmeden Beşiktaş’ın kendisini gruplara atmasında. Siyah beyazlılar 1-1.5 aylık bir zaman kazanabilirse, performans olarak çok daha iyi yerlere gelebilir.

Yazının Devamını Oku

Dzeko sağlıklı kalırsa 20 golden fazla atar

14 Ağustos 2023
Fenerbahçe’nin yeni transferleri ne yaptı?

RODRiGO BECAO: iKiLi MÜCADELEDE 5’TE 5 YAPTI

Bu sefer sağ stoperden sola geçti. Çok fazla iş düşmemesine rağmen birebir baskılarda gayet iyiydi. Topla çıkarken yaptığı birkaç hata negatif yanıydı. Çıkana kadar ikili mücadelelerde 5’te 5 başarı ile oynadı.

ALEXANDER DJiKU: RAHAT BiR MAÇ ÇIKARDI

Becao gibi onun için de rahat bir 90 dakika oldu. İkili olarak birbirlerini iyi tamamlıyorlar ancak net bir yorum yapmak için beklemek gerek. Yakaladığı pozisyonu değerlendirse tabelada kendine yer bulabilirdi ama vuruşun kolay olduğu söylenemez.

RYAN KENT: 15-20 GOLE KATKI YAPAR

Fenerbahçe taraftarının ilk sayacağı isim olmayacak, Cengiz Ünder’e belki zaman zaman yerini kaybedecek ama sezon bittiği zaman tabelada 15-20 gole katkısı olacak gibi. Çift ayağını kullanması, topu kaybettiği anda baskıya yönelmesi en önemli avantajı.

SEBASTiAN SZYMANSKi: ADINDAN ÇOK SÖZ ETTiRiR

Gösterişli değil ama inceci. Hem yaratıcı hem oyunun temposunu düşürmüyor. Edin Dzeko’ya bakmadan yaptığı asist olağanüstüydü. Her maç 11 olmayacak ama her oynadığında adından söz ettirecek gibi.

Yazının Devamını Oku

Yeni sezon, eski Trabzonspor

12 Ağustos 2023
İkinci yarı, 2022-23 sezonundaki bordo mavili takımın oyununun kopyasıydı.

Maçın başlama düdüğü çaldığı anda, saha içerisinde Trabzonspor taraftarını heyecanlandıracak en önemli etken Bjelica’ydı.

Sahadaki iki yeni isim Benkovic ve Kourbelis oldu. İlk 11’lerin sürprizi ise Maxi Gomez’in yerine Umut’tu. Geçen sezonun en büyük sorunlarının başında, takım-taraftar uyumunun bir noktada kopmuş olmasıydı. Hazırlık maçlarının bir kısmındaki yüksek performans, üst düzey pres gücü ve enerji odaklı oyun, beklentiyi yükseltti. Ta ki Orsic’in sakatlığına kadar. Hırvat teknik adamın etkisi, maçın başlamasıyla beraber hissedildi. Tempo yapan, oyunun yönünü çabuk değiştiren bir Trabzon vardı. Visca ve Abdülkadir’in sola kıvrılmaları ve Trezeguet’nin birebirleri ile etkili olmaya çalıştı bordo mavililer. Bu ön alan baskısı, daha 10 dakika dolmadan golü getirdi. İyi bir duran top organizasyonunda Denswil, perdeyi açtı.

MERKEZDE YUMUŞAK KALDI

Bu dakikadan sonra oyunun daha rahat olacağını düşünenler ise yanılıyordu. Bakasetas’ın orta ikilide Kourbelis’in yanına konumlanması ile merkezde biraz yumuşak kalan Trabzonspor, buradan hep pozisyon verdi, hem de oyunun hakimiyetini eline almakta zorlandı. İkinci yarı, 2022-23 sezonu Trabzonspor oyununun bir kopyasıydı. Bu, endişe duyulması gereken bir durum. Bu bölümde topa sahip olan, tehlike yaratamayan ama gole yakın takım hissiyatını veren hep Antalyaspor oldu. Ön taraf biraz daha becerikli olsa puanla ayrılabilirdi. Antalya karşısında iyi başlayan mücadele, aynı şekilde bitmedi. Geriye ya çok çabuk gelişecek oyun ya da takıma katılacak yeni transferler kalıyor.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/oPcWJj-CF_w" title="FB &amp; GS: Transfer savaşları | Tete çalım mı, değil mi? | Türk futbolunu menajerler mi yönetiyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Bu sezona bir kupa yakışırdı

12 Haziran 2023
‘Se-sa’larla geçen sezon mutlu sona erdi.

Fenerbahçe için 2022-2023 sezonu, adeta başrolünde Gwyneth Paltrow’un oynadığı Sliding Doors, Rastlantının Böylesi gibi. Filmin özeti, hayattaki bir anın ardından bambaşka şekilde devam eden iki senaryo.

MAÇ ADETA GOLLE BAŞLADI

Sarı lacivertli taraftar, bence bunu hep merak edecek. Ya Serdar Aziz, Giresunspor maçında o hatayı yapmasaydı? Ya Sevilla maçında sahaya çakmak atılmasaydı? Ya Valencia, Beşiktaş karşısında penaltıyı gole çevirseydi?

Se-salar arasında geçen sezon, Başakşehir ile oynanan finalde kazanılan kupa ile mutlu şekilde bitti. Maç neredeyse golle başladı. Emre Belözoğlu’nun öğrencileri daha 1. dakikada hatayı yapıp topu Arda Güler’in ayağına bırakınca, genç yıldızın pasında topu ağlara yollayan Batshuayi, Fenerbahçe’yi öne geçirdi.

iLK YARIDA KUSURSUZDU 

Jesus’un ekibi, ilk yarı kusursuza yakın bir futbol oynadı. Emre Belözoğlu baskının daha yumuşak olduğu Arda Güler tarafına Caner Erkin’i koyarak tehdit üretmeyi düşünse de planı işlemedi. İlk dakikadaki golün ardından 3, 6, 8, 13, 18 diye gitti sarı lacivertlilerin tehlikeli hücumları. 29’da yine Batshuayi ile fark 2‘ye çıktı. Emre Belözoğlu takımının performansından o kadar mutsuzdu ki 34. dakikada üç oyuncu değişikliğine gitti. Takımlar soyunma odasına giderken, şutlarda 11-0, rakip ceza sahasında topla buluşmalarda 17-2 Fenerbahçe üstünlüğü ve sahada 45 dakikalık bir Arda Güler resitali vardı.

GOL NEDEN iPTAL EDiLDi?

İkinci yarı tempo biraz düşse de sarı lacivertliler, Başakşehir’in oyunun içerisine girmesine izin vermedi. Bu noktada Atilla Karaoğlan ve VAR odasındaki Hakan Ceylan-Hüseyin Göcek ikilisine bir parantez açmak lazım. 67. dakikada iptal edilen gol kararının nedenini sanırım sahadaki ve ekran başındaki hiçbir futbolsever anlayamadı. Jorge Jesus, merkezde oyunun kontrolü biraz kaybolunca Batshuayi-İsmail Yüksek, Osayi-Samuel-Ferdi değişiklikleriyle maçı tekrar dengeledi.

Yazının Devamını Oku

Hedefsiz maçta farkı Deniz yarattı

7 Haziran 2023
Deniz’den öyle bir şut geldi ki Taha’nın yapabileceği pek bir şey kalmamıştı...

Sezon başında şampiyonluk adaylarını sorsalar ismi sayılacak, hatta ilk 10 hafta performanslarıyla da hala yarışın içine olan iki kulüp, sezonun son maçında 5. olabilmek için sahadaydı. Bjelica, eksikleri nedeniyle 2000 ve sonrası doğumlu 6 oyuncu ile sahadaydı. Emre Belözoğlu ise sezon başında pek denemediği ama Adana Demir karşısında görev verdiği çift forvet sistemiyle devam ediyordu.

Hırvat teknik adamın hedefsiz bir takımı, biraz da kendini riske atarak sezonun son bölümünde devralması bence takdire şayan. Geldiği ilk iki lig maçı bordo mavililerin kırmızı kartları belirleyici olsa da bu kısa sürede saha içerisindeki kompakt oyun ve olumlu oyuncu tepkisi önemli. İlk 45 dakikada Belözoğlu’nun öğrencilerinin topa sahip olduğunu gördük. 32. dakikada ekrana pas grafiği geldiğinde, Başakşehir’in 206 pasına bordo mavililer 65 pas ile karşılık vermişti. 2 isabetli şutta kalesinde gole izin vermeyen Taha Tepe, Deniz Türüç’ün 2. denemesinde topu sadece izlemekle yetinebildi. Deniz’den öyle bir şut geldi ki genç kalecinin, topun ağlarla buluşmasını engellemek için yapabileceği pek bir şey kalmamıştı...

YAPILANMA ZAMANI 

2. yarının başında yine Deniz’in kestiği topta Eren’in kendi kalesine vuruşu, maçı Başakşehir için rahatlattı. Edin Visca farkı bire indirse de Lima’nın düzgün vuruşu skoru belirledi. İki takım için bundan sonrası yeniden yapılanma. Bjelica, muhtemelen ciddi bir değişime sahne olacak takımda kendi kadrosunu kuracak lükse sahip gibi gözüküyor. Emre Belözoğlu içinse çok önemli bir sezon bizi bekliyor. Emre hoca elit antrenör potansiyeline sahip. Takımının güçlü bir oyunu ve felsefesi var. Bu sezonki düşüşten doğru dersleri çıkarıp, kendini ve ekibini bir üst seviyeye çıkarmak en önemli hedefi olacak.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/tvyytznAt1g" title="Icardi&#39;den sonra Firmino, asitsiz kola gibi | İsmail Yüksek &amp; &#39;Şampiyonluğu siz mi hak ettiniz?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku