Banu Tuna

Korkma, bilmediğin bir şey yok

31 Aralık 2011
Yılın son günü itibariyle mutat yeni yıl kararları temalı bir yazı kaleme alayım dedim fakat kendini tekrar etmenin dayanılmaz endişesi yakama yapıştı. Endişelenince de aklıma şu televizyon reklamı geldi. Borçları yüzünden yeni yıla girmek yerine, konu komşu ne der diye düşünmeden yatağa girip yorganın altına saklanan adamın olduğu reklam hani...

Anksiyete, en sevdiğim malzeme. İnsan her şeyden bir anksiyete konusu yaratabilir, yeter ki bünye müsait olsun. Yeni yıla girme anksiyetesi diye bir şey de hakikaten varmış (Okuyucuya not: Biliyorum, anksiyete yerine endişe ya da korku kelimelerini kullanarak güzel Türkçemize ihanet etmemiş olurum ama fonetiği hoşuma gidiyor). Üstelik bu yıl, ekonomik kriz söylentileri yüzünden bir miktar artış göstermiş.
Psikolojik danışmanlık hizmeti veren İnda diye bir ekip var. Bazı tavsiyelerde bulunuyorlar yeni yıla girmekten korkanlara.
-Yeni yıla gereğinden fazla anlam yüklemeyin: Yalnızca toplumsal bir eğlence organizasyonu. Merak etmeyin, yenisi de bildiğiniz gibi bir yıl olacak.
-Yeni yılı milat olarak belirlemeyin: Kendinizle ilgili bir karar aldığınızda (sigarayı bırakmak, spor yapmak, diyet yapmak gibi) uygulamak için saatin 12 olmasını beklemeyin. Yapılan araştırmalar, bu tür kararları yılbaşı, Sevgililer Günü tarihleri milat alarak uygulamaya aldığınızda başarısız olma oranının çok yüksek olduğunu gösteriyor.
-Yeni yılla ilgili olumsuz hurafelerden uzak durun: Yalnız girersen yıl boyu yalnız kalırsın, yılbaşı gecesi aksilik yaşarsan bütün yıl aksilikler peşini bırakmaz, uyuyarak girersen tüm yıl ayakta uyursun gibi şeylere inanmayın.
-Bir önceki yılı unutmayın: Geçtiğiniz yıl ne yaptığınızı hatırlayın. Mutluluklarınızı ve başarılarınızı listeleyin. Mutsuzluklar ya da zorluklar aklınıza geldiğinde bu zorluğu nasıl alt ettiğinizi başarı listenize ekleyin.

Ben bu evliliğe vize almayayım

Hükümetimiz, çeşitli ülkelere vize uygulamasını birer birer kaldırırken, İstanbul’un Gaziosmanpaşa Belediyesi evliliğe vize getirmiş, üstelik bir de kılavuz yayınlamış. Geçen hafta bu kılavuz masama geldi. 72 sayfayı okuyup kitapçığın arka kapağına ulaştığınızda vizeyi almaya da hak kazanıyorsunuz, zira arka kapak vize belgesi olarak tasarlanmış.

Yazının Devamını Oku

En güzel gol kendi kalene attığındır

25 Aralık 2011
Geçen hafta futbol tarihinin en güzel gollerinden biri atıldı. Fakat golü atan oyuncu buna hiç sevinemedi. Hong Kong 1. Ligi’nde oynanan Sun Hei SC - Citizen AA maçı... Citizen AA’nın Nijeryalı, tecrübeli savunma oyuncusu Festus Baise, rakip takım atağında yapılan ortaya, kale çizgisine yakın bir köşede öyle bir vuruş yaptı ki top doğrudan kendi kalesine gitti. Takım 3-2 yenildi. Maçtan sonra soyunma odasında yaşananlarla ilgili bilgi alınamadı.

Yaslı turnam ağlıyor

Kuzey Kore resmi medyası, diktatör Kim Jong-il’in ölümünün ardından yeni bir gazetecilik türü geliştirdi: Fantastik gazetecilik. Devletin baş propaganda aygıtı Kore Merkezi Haber Ajansı, Kim’in ölümünün bir dizi olağandışı doğal olaya yol açtığını iddia etti. ‘Devrimci halkın gözlemlerine’ dayanarak aktarılan haberlere göre, diktatörün ölümünden bu yana kutsal Paektu dağının üstünde esrarlı bir parıltı oluştu, bir göldeki buz tabakası büyük bir gürültüyle kırıldı, bir Mançurya turnasıysa kahrından ölmek üzere. Yetkililere göre hayvan, gecenin öldürücü soğuğunda Kim Jong-il’in yasını tutuyor ve onu unutamıyor.

Qui-Gon Jinn altını ıslattı

Artık kabul etmek lazım, Türk magazin gazeteciliği dünya standartlarının da ötesinde. Geçen hafta koskoca Jedi şövalyesini köşeye sıkıştırıp altına işetmeyi başardılar. ‘Taken 2’ adlı filmin çekimleri için ıstanbul’da bulunan ünlü sinema yıldızı Liam Neeson; ki kendisini ‘Yıldız Savaşları’ serisinde Jedi şövalyesi Qui-Gon Jinn’i canlandırmıştır; Beyoğlu’nda bizim magazincilere yakalandı. Asmalımescit’te bir mekanda sabah 04.00’e kadar eğlenen Oscarlı oyuncu, oteline dönerken ‘sıkıştı’. Tuvaletini yapmak için kuytu bir köşe buldu. Fermuarını açtığı sırada flaşlar patlayınca panikledi, o panikle toparlanmaya çalışırken altına kaçırdı. Ne diyelim; bir daha ıstanbul’a geldiğinde güç seninle olsun Liam.

Başarılar dileyip tutukladı

Metin Lokumcu’nun öldüğü Hopa olaylarıyla ilgili ülke genelinde düzenlenen protestolara katılanlar ‘teröristlikle’ suçlanmaya devam ediyor. Bu kez piyango Kocaeli’ne vurdu. Tutuklanan 20’li yaşlardaki öğrencilere, Mahir Çayan, Deniz Gezmiş ve Hüseyin ınan gibi 70’li yıllarda ölmüş devrimci liderleri tanıyıp tanımadıkları soruldu. Evlerindeki aramada Lenin ve Stalin’in kitaplarına el kondu, TBMM Başkanlığı ibareli iki dilekçe terör kanıtı sayılarak dosyaya eklendi. Kocaeli 2. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi duruşmada gençlere mesleklerini sordu; tıp, siyaset bilimi, görsel tasarım okuduklarını öğrenince “Bravo, derslerinizde başarılar” dedikten sonra tutuklanmalarına karar verdi.

MİNİ TEST

1. Birleşmiş Milletler, geçen hafta Türkiye’nin girişimiyle Dünya Kız Çocukları Günü’nü ilan etti. Tarihini biliyor musunuz?
a. 20 Aralık
b. 20 Nisan
c. 11 Ekim
d. 1 Kasım
2. Amerikan Kotilyonlar Birliği, 2011’in en görgülü ve görgüsüz isimlerini seçti. En görgüsüz isim kim biliyor musunuz?
a. Kate Middleton
b. Charlie Sheen
c. Silvio Berlusconi
d. Kim Kardashian
3. 2011’de Türkiye’de en çok izlenen filmler belli oldu. ılk sırada hangisi var?
a. Ya Sonra
b. Eyyvah Eyvah 2
c. Aşk Tesadüfleri Sever
d. Anadolu Kartalları
4. Oyun yazarı, şair, düşünür ve siyasetçi Vaclav Havel geçen hafta 75 yaşında hayatını kaybetti. Havel, Kadife Devrimi hangi ülkede gerçekleştirdi ve cumhurbaşkanı oldu?
a. Çek Cumhuriyeti
b. Polonya
c. Macaristan
d. Gürcistan
Cevaplar: 1.c, 2.d, 3.b, 4.a
Yazının Devamını Oku

25 dolara dünyanın öbür ucundaki birinin hayatını değiştirebilirsiniz

24 Aralık 2011
Bu aralar her şeyi yılbaşı paketinde satıyoruz ya, haydi bu da öyle olsun: Bu yıl bir değişiklik yapın; hiç tanımadığınız, dünyanın öbür ucunda yaşayan birine de hediye verin. 25 dolara gelecek umudu mesela. Üstelik paranız birkaç ay içinde geri dönecek

Küresel mikro kredi organizasyonu Kiva’nın adını  bundan beş yıl önce duymuştum. Dr. Muhammed Yunus, Grameen Bank  projesiyle henüz Nobel Barış ödülüne layık görülmüştü ve konu hayli popülerdi.
Kiva, internet üzerinden mikro kredi toplayan bir organizasyondu. Tamamı üçüncü dünya ülkelerinden yüzlerce kişi, küçük bir iş kurabilmek için buradaydı. Onlar ülkelerindeki yerel kuruluşa başvuruyor, o kuruluş da Kiva’yla irtibata geçiyordu. Yani Kiva’nın tek görevi insanları buluşturmaktı. Para onların eline geçmiyordu.
İnternet bağlantınız ve bir kredi kartınız olduktan sonra yapmanız gereken, kime destek olmak istediğinizi seçmekti. Azerbaycan’dan bir babanın kümesine tavuk almasını sağlayabilir ya da Uganda’dan bir kadının seyyar arabada satacak mallara kavuşmasına yardım edebilirdiniz.
Sistemi daha iyi anlamak için denemek lazımdı ve 2007 Şubat’ında Kamerunlu Manka Florence Akombo’ya 25 dolar kredi verdim. Ailesini geçindirmek için yemek yapıp işyerlerine dağıtıyordu ve 500 dolar bulabilirse bir kamyon dolusu odun ve tohum alacaktı. Florence, paranın tamamını o gün toplamayı başardı. Hong Kong’dan Tony, Danimarka’dan Evelyn, Londra’dan Antonie, Kanada’dan Esa ile Lynn, Akombo’ya kredi veren diğer kişilerden bazılarıydı.

25 DOLAR BEŞ YILDA DÜNYAYI GEZDİ

Akombo, borcunun tamamını sonraki birkaç ay içinde hepimize geri ödedi. Her ay ondan düzenli olarak haber aldık. Parayla ne yaptığını, her ay ne kadar kazandığını, geri ödemeyi nasıl yapılandırdığını okuduk, gelen e-postalarda.
25 doların tamamı ödendiğinde, Kiva ne yapmak istediğimi sordu: Paranı kredi kartına geri yatıralım mı, yoksa yeni insanlara kredi açmak ister misin?

Yazının Devamını Oku

Sensei Hasip

18 Aralık 2011
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, şike yasası görüşmelerinde laf atan AKP’lilere kızınca kürsüdeki bardağı tek hamlede kırmış, hızını alamayıp cam kırıklarını etrafa fırlatmıştı. Internet cemaati bu gollük pası kaçırmadı. Yaşanan krizin fotoğrafı, kısa sürede cep telefonlarında dolaşmaya başladı. Ancak ‘ufak’ bir farkla. Fotomontaj ile Kaplan’ın başına kamikaze bandı takılmıştı ve kürsüde kırdığı şey su bardağı değil, üst üste yığılı kiremitlerdi.

Altı ağaca 100 bin lira verdiler

Victoria ve David Beckham çifti, pekala doğal kaynakları çarçur etmek ve gereksiz tüketimdan dolayı çevre felaketi ilan edilebilir. ABD’de yaşayan ancak Noel’i ıngiltere’de kutlayacak olan çift, altı Noel ağacı ile süslerine 35 bin sterlin (yaklaşık 100 bin lira) harcadı. Bu arada krizle boğuşan ıtalyan aileleri, bu yıl Noel Baba’nın evlerine uğramayacağını küçük çocuklarına anlatmak için psikolojik destek alıyor. Ülkede ayrıca, Noel ağaçları ortalama 35 santim küçüldü.

İntihar girişimine taşlı müdahale

Türk halkının meseleleri taş atarak çözme eğilimi malum. Daha önce uzaylılarla bu yöntemi kullanarak iletişime geçmeye çalışmışlığımız var. Geçen hafta da bir intihar girişimine bu şekilde müdahale edildi. Adana’da, eşi terk ettiği için inşaat halindeki 12 katlı binanın tepesine çıkıp intihara kalkışan kişiyi alt kattaki inşaat işçileri taş atarak vazgeçirmeye çalıştı. Doğruoluk’a 5-6 taş atan, ancak isabet ettiremeyen işçiler, polisin, “Adamı kızdırmayın” uyarısıyla ‘sıra dışı intihardan vazgeçirme girişimi’ne son verdi. Doğruoluk, bir saatlik uğraş sonunda polislerin, “Karını sana getireceğiz” sözü üzerine teslim oldu.

Erkek manken sutyen tanıttı

Moda dünyası, kadınların akıl sağlığıyla oynamaya kararlı anlaşılan. Geçen hafta, yere göğe sığdıramadıkları androjen model Andrej Pejic, bir iç çamaşırı firmasının göğüs kaldıran sutyenlerini tanıtmak için objektif karşısına geçti. Altını ısrarla çizmek isterim, Pejic bir erkek. Ne demeye çalışıyorlar; “Biz olmayanı bile var ederiz” mi?

MİNİ TEST

1. Cenk Koray’ı anma gecesinde, Seda Sayan ile Erol Köse arasında skandal yaşandı. Seda Sayan, çıplak fotoğraflarını sosyal paylaşım sitesine koyan Erol Köse’ye saldırdı. Ne yaptığını hatırlıyor musunuz?
a. Küfretti
b. Suratına tükürdü
c. Çantasıyla vurdu
d. Hepsi

2. Fidel Castro, en çok suikast girişimine uğrayan kişi olarak Guiness Rekorlar Kitabı’na girdi. Küba Devrimi’nin 85 yaşındaki liderine kaç kez saldırılmış olabilir?
a. 638
b. 567
c. 234
d. 243

3. Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Muharrem Balcı, kurgu karakter Behzat Ç.’ye savaş açtı. Balcı, Ankaralı polisi neden aymazlıkla itham etti?
a. Ağzı bozuk olduğu için
b. Hiç traş olmadığını için
c. Her fırsatta içki içtiği için
d. Savcı Esra’ya kötü davrandığı için
Cevaplar: 1.d, 2.a, 3.c
Yazının Devamını Oku

Neremiz eşit ki

17 Aralık 2011
Türkiye’de kadın-erkek eşitliği ne zaman sağlandı ki, Mor Çatı’nın kamu spotları RTÜK’te endişe yaratıyor? Rahat olun beyler, biz söylüyoruz zaten; “Eşitlik yok!”

- Dünya Ekonomik Forumu tarafından her yıl yayınlanan kadın-erkek eşitliği karnesinde Türkiye, 134 ülke içinde sondan dokuzuncu.
- Ekonomik büyüklüğüyle 16’ncı sırada olan Türkiye, kadınların ekonomiye katılımında sondan dördüncü.
- Kadınların işgücüne katılımı dünya ortalamasının ve gelişmiş ekonomilerin çok gerisinde. Üyesi olmayı hedeflediğimiz Avrupa Birliği’nde her 100 kadından 59’u çalışırken, bu sayı Türkiye’de sadece 22.
- Her 100 işverenden sadece altısı kadın. Gayrimenkullerin sadece yüzde 9’u kadınlara ait.
- Kanun yapıcı üst düzey yönetici ve müdürlerin yüzde 10’u kadın.
- Çalışan annelerin sadece yüzde 12’si çocukları için bakım hizmeti alabiliyor.
- Çalışma çağındaki kadınların yüzde 62’si yani tam 12 milyon kadın ev işleriyle meşgul olduğu için işgücüne katılamıyor. Bu oran erkekler için sıfır.

Yazının Devamını Oku

Rüyasını reklamcılara kaptırdı

11 Aralık 2011
Samsun Alaçam’da yaşayan emekli öğretmen Hasan Sancak, bundan 11 yıl evvel gördüğü bir rüyayı reklam senaryosu olabileceği iddiasıyla noterde tespit ettirdi. Altı yıl sonra rüyasını anlatan metnin bir meşrubat firması tarafından reklam filminde kullanıldığını iddia ederek 2006’da suç duyurusunda bulundu. Samsun 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, geçen yıl bilirkişiden gelen rapor üzerine davayı reddetti. Sancak, hakkını şimdi Yargıtay’da arıyor. Emekli öğretmenin rüyasında ne gördüğüyse öğrenilemedi.

Gerçek kafalara sahte bedenler

İsveçli moda devi H&M’in, e-ticaret sitesinde kullandığı fotoğraflarda, gerçek modellerin kafalarını bilgisayarda yaratılmış bedenlere yapıştırdığı ortaya çıktı. Olayı fark eden, Norveçli Bildbluffen adlı internet sitesi oldu. H&M de durumu inkar etmedi. Basın sözcüsü, “Giysilerin resmini cansız manken üzerinde çektik, sonra bilgisayarda insan vücudu görünümü kazandırdık” dedi. Belli ki, markayı tatmin edecek kadar mükemmel bir vücut bulunamamış. Umarız o giysileri satacak mükemmel müşteriler bulurlar.

RTÜK’ü kızdıran hediye

Fox TV’de her akşam genel izleyici logosuyla yayınlanan Deniz Yıldızı adlı diziye RTÜK’ten ceza geldi. Üst kurulu kızdıran, dizinin 28 Eylül’deki bölümü olmuş. İlgili sahnede, genç kadın sevgilisini öpüyor ve “Bu da benim doğum günü hediyem” diyor. Sonra da iki sevgili öpüşmeyi sürdürerek yatak odasına geçiyor. RTÜK’ün itiraz gerekçesi tanıdık: Toplumun milli ve manevi değerleri. Sahne, gençleri sevişmeye özendirecek nitelikte bulunmuş. Ne yapsınlar, savaşsınlar mı?

Türk domatesleri vaftiz ettiler

Rum medyası, pazarlarda Türkiye menşeli domateslerin, Rum kutuları içine konularak üzerine de Rum malı yazılarak satıldığı ihbarında bulundu. Türk domatesine yönelik suçlamalar, birçok gazetede yer aldı. Politis gazetesi, KKTC üzerinden Rum kesimine getirilen Türkiye kökenli domateslerinin Rum ordusuna bile satıldığını, askerlerin bilmeden ‘Türk domatesi’ yediğini ileri sürdü. Ülkenin en büyük gazetesi Filelefteros ise uygulanan bu yöntemi ‘Türk domatesleri vaftiz edip Rum yaptılar’ diye niteledi.

MİNİ TEST

1. Hafta biterken, Salma Hayek’in dolgun göğüslerinin sırrına da vakıf olduk. Onlara nasıl sahip olduğunu duydunuz mu?
a. Haftada beş gün pilates yaparak.
b. Genetik, hiçbir şey yapmasına gerek kalmamış.
c. Ergenliğe geçmeden önce, mucizeleriyle ünlü bir kilisede kutsal suya elini daldırmış ve Tanrı’ya “Bana meme ver” diye yakarmış.
d. Slikon taktırmış.

2. Merkozy nedir?
a. İstanbul’da açılan yeni bir alışveriş merkezinin adı.
b. Yeni bulunan ve dünyaya benzediği söylenen gezegenin adı.
c. ABD menşeili bebek arabası markası.
d. Angela Merkel-Nicolas Sarkozy ittifakının kısaltması.

3. Aşağıdakilerden hangisi, cezaevinde saçları kesilen destek olmak için saçlarını kazıtan ve tutuklanan üç gencin durumunu protesto etmek üzere saçını kestirenler arasında değildir?
a. Adalet Bakanı Sadullah Ergin
b. CHP milletvekili Şafak Pavey
c. BDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder
d. Gazeteci-yazar Ece Temelkuran

Cevap anahtarı:
1- c
2- d
3- a
Yazının Devamını Oku

Yıl biterken bir temizlik yazısı

9 Aralık 2011
İçime bir kurt düştü: Acaba üzerimdeki ağırlık, son beş yıldır elimi sürmediğim ‘atmaya kıyılamayanlardan’ olabilir mi?

Elektronik posta kutusunda 2 bin 234 ileti.
Bir önceki posta kutusu çöktüğü için açılan arşiv klasöründe, son beş yıla ait 4 bin küsur ileti.
Bir gün lazım olur diye saklanmış dosyalar dolusu gazete kupürü.
Yine bir gün içindeki bir bilgi lazım olur, diye saklanmış onlarca not defteri, en eskisi 2007’ye ait.
Yayınevleri tarafından gönderilmiş veya yıllar evvel yapılmış haberlerde kaynakça olarak kullanılmış, üst üste yığılmış, en tepesine de çökme ihtimaline karşın ciddi ciddi bir baret yerleştirilmiş onlarca kitap.
İçi, basın bülteni olarak gönderilmiş USB bellek dolu koca bir teneke kutu.
Kullanmaya kıyılamadığı için istiflenmiş, sayıları 30’u bulan defter.

Yazının Devamını Oku

Vergi dairesine kobra saldı

4 Aralık 2011
Hindistan`ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde, rüşvet taleplerinden usanan bir çiftçi, vergi dairesine üç torba dolusu yılan bıraktı. Eyalet yetkilileri, aynı zamanda yılan oynatıcısı olan Hakkul isimli çiftçinin, Luknov kentinin güneydoğusunda bulunan Basti`deki vergi dairesine, aralarında dört de kobra türünün bulunduğu çeşitli boyutlarda 40 kadar yılan bıraktığını belirtti. Dairede tam bir kargaşa çıktı, görevli ve köylüler masaların, sandalyelerin üzerine kaçtı. Neyse ki olayda yaralanan olmadı. Olaydan sonra izini kaybettiren çiftçi polis tarafından aranıyor.

DOLANDIRICILIK
“Peygamber soyundanım” dedi cennetten ev sattı

Gebze’de kendisini peygamber torunu olarak tanıtan Mustafa Mallı, konut sahibi yapma vaadiyle 1049 aileden topladığı altın ve dövizlerle kayıplara karıştı. “Biz peygamber soyundan geliyoruz. Bizden ev alan cennetten ev almış sayılır” diyen Mallı hakkında, mağdurlardan 296’sının suç duyurusu üzerine yakalama kararı çıkarıldı. Mollaoğlu Toplu Konutları’nın sahibi Mallı, yakalanarak adliyeye sevk edildi. Mağdurlar adliye önünde gösteri yaptı.

TEKNOLOJİ
Photoshop’u tespit eden program geliştirildi

“Bu kadar photoshop’u bana yapsan, ben de Miranda Kerr olurum” diyoruz ama mükemmel kadın olmaya çalışmaktan da geri kalmıyoruz. Anoreksik kadın yığınlarıyla uğraşmaktan yorgun düşen uzmanlar, yeni bir teklifle karşımızda: Üzerinde oynanmış fotoğraflara uyarı konsun! Moda ve reklam fotoğraflarında kullanılan bilgisayar efektlerinin özellikle genç kızları sağlıklarını bozacak diyetler, uygulamalar, egzersizler ve estetik müdahalelere yönelttiğini savunan uzmanlar, sigaralardaki uyarı işaret ve yazılarının bu tür fotoğrafların üzerine konulmasını talep ediyorlar. Üzerinde düşünülen yöntemlerden biri, moda ve reklam fotoğraflarının üzerine yapılan müdahalenin miktarına göre 1’den 5’e kadar derecelendirmek. New Hapshire Üniversitesi’nden iki bilim insanı, bu işe yarayacak bir bilgisayar programı geliştirdi bile.

MİNİ TEST

1. UNESCO’nun ‘Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili’ listesine Türkiye’den bir yemek girdi. Hangisi olduğunu biliyor musunuz?

a. Keşkek
b. Etli ekmek
c. Mantı
d. Kars kazı

2. 2011’in internette en çok aranan ismi belli oldu. Kim?

a. Recep Tayyip Erdoğan
b. Kim Kardashian
c. Justin Bieber
d. Muammer Kaddafi

3. 21. yüzyılda tarihi dizi çekmek zor. ‘Muhteşem Yüzyıl’ da sık sık asri zamanların azizliğine uğruyor. Geçen hafta ne oldu hatırlıyor musunuz?

a. Pargalı ıbrahim’in kolunda dijital saat vardı.
b. Kadraja çanak anten girdi.
c. Bir yeniçerinin arkasında otomobil geçti.
d. Hürrem’in odasında şarja takılı cep telefonu vardı.

4. Geçen hafta bir de teklif vardı. Neyin ya da kimin heykelinin dikilmesi gündeme geldi?

a. Libyalı Samir Salem Ali Elmadhavri’nin Topkapı Sarayı’nda düzenlediği saldırıyı tek başına durduran Astsubay Levent Torğut’un.
b. Edirne’nin meşhur tava ciğerinin.
c. “Kadın istemese tecavüze uğramaz” diyen Ahmet Çakar’ın.
d. Oğlunun bedelli askerlik yapmayacağını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun.

Cevaplar
1-a 2-c 3-c 4-b
Yazının Devamını Oku