GeriSeyahat Zeytinin kokusu çağırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Zeytinin kokusu çağırıyor

Zeytinin kokusu çağırıyor

Ayvalık; oksijen zengini doğası, zeytinlikleri, Rumlardan kalma kilise ve taş evleri, adaları, koyları ile her mevsim güzel. Sakızlı kahve ve kurabiyesi, zeytinyağı, tostu, deniz mahsulleri ve otları ile meşhur.

Ve bu kentte şimdi tatlı bir telaş var. Zeytinin hasat zamanı şimdi. Topraklarındaki 2 milyona yaklaşan zeytin ağacı ile Ege’nin zeytin başkenti olan Ayvalık’taki her bahçede zeytin toplanıp sıkılıyor. Sanki sokaklar bile taze sıkılmış zeytinyağı kokuyor. O koku sizi de çağırıyorsa, Ayvalık gitmenizi bekliyor.

Ayvalık doğal güzellikleri ve mimari özellikleri nedeniyle her zaman görülmeye değer bir yer. Büyük şehirde yaşayanların emeklilik hayallerinin adresi. Eski evleri alıp onarıp Ayvalık’a yerleşenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Son yıllarda pek çok ressam, müzisyen, yazar yaşamını burada sürdürmeyi tercih etti. Tarihi özelliği olan taş evleri her sokakta görmek olası. Cumbalar, dökme demir balkon korkulukları, pencere kafesleri, ahşap ya da kesme taş işçiliği, birbirinden güzel oymalarla süslenmiş motifler her göreni fotoğraf çekmeye zorluyor. Özellikle Hayrettin Paşa Mahallesi ve Gümrük Caddesi’nin içlerine doğru ilerledikçe tarih ile daha çok karşılaşacaksınız. Çünkü buralarda 18’nci yüzyılda yapılan çok sayıda bina var. Bu binaların 1800’ü tescillenerek koruma altına alınmış.

SOKAKLAR DA SİZİN DENİZ DE

Bu günler Ayvalık için en güzel günler. Çünkü yazın kavurucu sıcağı yok, buz gibi ayaz da. Doğanın sarı ve kırmızı renkleri ile sonbaharın tadı burada çok farklı. Zeytinyağının ve otların en taze zamanı. Sahilde oturup adalara doğru bakmak, çam ağaçlarının yeşilini izlemek büyük keyif. Sokaklar da sizin deniz de. Ayvalık’ı ziyaret etmek için bir başka neden, yöredeki kuş çeşitliliği olabilir. 900’ü aşkın kuş türü, bu aylarda Ayvalık ve çevresini mesken tutuyor.

RAKI BALIK AYVALIK

Ayvalık mutfağının önemli bölümü deniz ürünleri ve otlardan oluşuyor. Ot mezelerinin sayısı 40’ı geçiyor. Ayvalık sahili ile Cunda, balık restoranlarının çokluğu ile dikkat çekiyor. “Rakı balık Ayvalık” deyişini doğrulayacak kadar çok restoran var. Deniz kestanesi, papalina, kabak çiçeği dolması, rezene (etli arap saçı), kabak böreği, nohutlu mezgit, balıklı bamya, turp haşlaması, mühliye, paça ve işkembe sarması tadılması gereken yöresel lezzetler. İyi bir yemek için, Ayvalık sahilde Şehir Kulubü olarak da bilinen Yörük Ali’nin yeri ile Cunda’daki Deniz Restoran veya Lezzet Diyarı’nı öneriyoruz. Nesos ve Bay Nihat, Cunda’nın adı il sınırlarını aşmış adresleri.

SAKIZLI KAHVE KEYFİ

Yöre yemeklere tadını veren en büyük unsur, kuşkusuz Ayvalık Ticaret Odası tarafından coğrafi işareti alınan Ayvalık zeytinyağı ile yapılmış olmaları. Yemeğin ardından peynirli lor tatlısı ile ada lokmasını da denemelisiniz. İyi demlenmiş bir çay veya sakızlı kahve keyfi için mutlaka Cunda’daki Taş Kahve’ye uğramalısınız. Zeytindalı da adanın sevimli kafelerinden.Zeytin ülkesine gidip de zeytin hasadını ve bir zeytinyağı fabrikasını görmeden dönmek olmaz. Tabii yeni sıkılmış zeytinyağlarını tatmak ve onları satın alıp evlerine dönmek de bu işin en keyfili yanlarından birisi.

NASIL GİDİLİR?

Ayvalık’a hem karayolu ile hem de bir süre önce ulaşıma açılan Edremit havalimanı sayesinde uçakla gitmek mümkün. İstanbul-Ayvalık arası 489 kilometre. Yaklaşık 6-7 saatte ulaşabilirsiniz. Yenikapı-Bandırma Hızlı Feribot seferleri ile yolu 2 saat kısaltmak mümkün. Ankara-Ayvalık arası ise 655 kilometre. izmir’den karayoluyla ulaşım 2.5 saat sürüyor. Edremit havalimanından 40 dakikada Ayvalık’a ulaşabiliyorsunuz.

NEREDE KALINIR?

Ayvalık ve Cunda’da çok sayıda butik otel, apart otel ve pansiyon var. Eski taş evlerden birinde kalmak isteyenler Butik Sızma Han, Yundandik ve Sobe otellerini, doğa içinde konaklamak istiyorum diyenler Cunda Tabiat Parkı içindeki Ortunç Otel’i tercih edebilir. Pansiyon arayanlara Ayvalık’ın içindeki Dostlar, Bonjour ve Kelebek pansiyonları önerebiliriz.

CUNDA’NIN DAR SOKAKLARI

Ayvalık’ın çevresi adalar ile kuşatılmış durumda. İrili ufaklı birçok ada var. Elbette en ünlüsü Cunda (Alibey). İçlerinde bir tek orada yerleşim var. Diğerlerinin çevresini teknelerle gezebiliyorsunuz. Cunda, Arnavut kaldırımı döşeli dar sokakları, yüzlerce yıllık taş evleri, Tabiat Parkı ile tek başına bir hafta sonu kaçamağına ev sahipliği yapabilir. Ayvalıklı zeytin ve zeytinyağı markalarının dükkanları yanyana dizili neredeyse. Balık restoranlarında deniz mahsullerinin en tazesi servis ediliyor. Taksiyarhis Kilisesi görülmesi gereken tarihi hazinelerinden. Ayazma Kilisesi şimdi sergi salonun olarak kullanılıyor. Saatli Camii ve Çınarlı Camii de gezmeniz gerekenler listesinin ilk sıralarında yer almalı.

False