GeriSeyahat Türkiye’nin en güzel gökdelenleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye’nin en güzel gökdelenleri

Türkiye’nin en güzel gökdelenleri

Yüksek binalar ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında ABD’de yapılmaya başlandı. Türkiye’de ilk yüksek binalar Cumhuriyet döneminde Ankara’da yapıldı.

İstanbul, 1990’larda gökdelen kavramıyla tanıştı. Peş peşe gökyüzüne yükselen yüksek binalar şimdi ağırlıklı olarak İstanbul’da inşa ediliyor. Hatta şehrin finans merkezi durumundaki Maslak bölgesi, yüksek binaların yoğunluğundan ötürü İstanbul’un Manhattan’ı olarak anılmaya başlandı. Biz de bu hafta jüri üyelerimize bu yüksek binaların en güzelleri hangileri diye sorduk. Jüri üyelerinin her biri kendi uzmanlık alanına göre bir değerlendirme yaptı. Kimi binanın dış görünümüne, kimi bulunduğu bölge ile uyumuna, kimi teknik donanımına göre oy verdi. Kaçınılmaz olarak listeye İstanbul ağırlığını koydu. Türkiye’nin en yüksek binası hangisi, hangi gökdelende 18 ayrı şirket bulunuyor, engelliler düşünülerek tasarlanan gökdelen hangisi öğrenmek istiyorsanız, işte listemiz.

EN İYİ 10

1. İş Kule - İSTANBUL

2. Garanti Bankası - İSTANBUL

3. Tekfen Tower - İSTANBUL

4. Sabancı Center - İSTANBUL

5. Ceylan İntercontinental - İSTANBUL

6. Mersin Tower - MERSİN

7. Kanyon - İSTANBUL

8. Metrocity - İSTANBUL

9. Sheraton - ANKARA

10. Halk Bankası - ANKARA

İŞ KULE

Türkiye’nin en yükseği

Yapımına 1996’da 25.909 metrekare alan üzerinde başlandı, 2000’de bitti. Mimari projesi Doğan Tekeli-Sami Sisa Mimarık bürosu ile Amerikan Swanke Hayden Connel International’a ait. Kule 1 yani İş Kule, 52 katlı ve yüksekliği 181.2 metre. Personel otoparkı 2 bin araç, ücretli otopark 790 araç kapasiteli. İş Kule’de 2828 kişi çalışıyor. Bina en şiddetli depreme dayanıklı olarak, esneme payı da hesap edilerek inşa edilmiş. En üst noktasındaki esneme, ekstrem durumlarda artı eksi 32 cm’ye ulaşabiliyor. Binada 20 asansör ve 3 yürüyen merdiven var. Yangına dayanıklı veya yanmaz kablolar kullanılmış. Altı yangın merdiveni var. İş Kule’de bir oditoryum ve giriş katında kültür-sanat etkinliklerinin yer alacağı Exhibition Gallery bulunuyor. Ayrıca çarşı ve fast food bölümlerini barındıran bir kompleks de var. İstanbul, 4 Levent’te.

GARANTİ BANKASI

Engelliler de düşünüldü

Garanti Bankası Genel Müdürlüğü olarak kullanılan binanın yapımına 1997’de başlandı, 2002’de bitti. Mimarı Randolf Gerner. 21 katlı bina, 143.7 metre yükseklikte. Yapının 6 yolcu ve bir yük asansörü var. Yaklaşık 1400 kişi çalışıyor, 560 araçlık otoparkı var. Tamamen depreme dayanıklı. Çalışanların temiz hava soluyamamaktan dolayı yaşadıkları sağlık ve psikolojik sorunlarını engellemek için panjurlu giydirme cam cephe sistemi yapılmış. Dışarıdaki taze havayı içeri alıyor. Duman tahliye sistemi de var. Ayda 700 bin kw saat elektrik, günlük 70 ton su kullanılıyor. Tümüyle engelliler düşünülerek tasarlanmış. Merdivenlerde tekerlekli sandalyeler için rampalar var. Her katta engelli tuvaleti bulunuyor. İstanbul’da Levent’te.

TEKFEN TOWER

6 ayda bir anket yapılıyor

Yapımına 2000’de başlandı, 2003’te bitti. İçinde finans sektöründen sigortacılık, danışmanlık, ilaç, pazarlama ve havayolu taşımacılığı sektörlerinde faaliyet gösteren 18 şirket var. 1800 kişi çalışıyor. Mimari proje, Swanke Hayden Connell Architecs şirketi tarafından yapıldı. Tekfen Tower 38 katlı ve 118 metre. 17 asansör, 2 yürüyen asansör ve 800 araçlık otoparkı var. İstanbul’da beklenen en yüksek depreme dayanaklı olarak tasarlandı. Ofis alanı üzerinde kişi başına 18.5 metrekare düşüyor. Ofis çalışanlarına her 6 ayda bir anket düzenleniyor ve sonuçlara göre Tekfen Tower’daki tüm ürün ve hizmetler yenileniyor. İstanbul’da Levent’te Büyükdere Caddesi’nde.

SABANCI CENTER

Kişi başına 50 metrekare

1988’de yapımına başlandı, 5 yıl 3 ayda bitti. Mimari proje Haluk Tümay ve Ayhan Böke’ye ait. Akbank Genel Müdürlüğü, Sabancı Holding ve holding şirketleri tarafından kullanılıyor. Akbank Kule 35 kat ve bodrum hariç 139 metre. Holding Kule 30 kat ve 119 m. Yaklaşık 2200 kişi tarafından kullanılıyor. Kapalı otoparkın kapasitesi 450, açık otoparkın 50 araç. Sistem depremi algıladığında Türkçe ve İngilizce anons yapıyor, şebeke elektriğini ve doğalgazı kesiyor, hareket halindeki asansörleri en yakın katta durduruyor ve turnikeler boşalıyor. Kişi başına düşen alan brüt 50 metrekare. Tüm camlar dışarıda olabilecek patlamaya karşı, dağılmayı önleyici filmle kaplı. Havalandırma 41 klima santralıyla yapılıyor. İstanbul 4 Levent’te.

CEYLAN INTERCONTINENTAL

Yangına 90 dakika dayanıklı merdiven

Şimdi İstanbul Ceylan Intercontinental Oteli. Yapımına 1967’de başlandı, 1975’te Sheraton Oteli olarak hizmete girdi. 1995’te renovasyona girerek Ceylan İntercontinental Hotel oldu. Mimarları Prof. Kemal Ahmet Aruğ, Prof. Hande Suer, Prof. Mehmet Ali Handan, Dr. Tekin Aydın, Altay Erol ve Yalçın Emiroğlu. 25 katlı ve 90 metre yüksekliğinde. 8700 metrekare zemin üzerine kurulu. Günlük ziyaretçi kapasitesi 2250. Aylık elektrik tüketimi 1 milyon 100 bin kw saat. Aylık su tüketimi yazın 13 bin, kışın 8 bin metreküp. 65 klima santralıyla çalışıyor. Yangına 90 dakika dayanaklı yangın merdiveni var. Ayrıca merdivene duman girişi engelleniyor. İstanbul Taksim’de.

MERSİN TOWER

Yapıldığında en yüksekti

Yapımına 1987’de başlandı, 1992’de tamamlandı. 175 metre yüksekliğinde, 52 katlı. Kentin hemen hemen her tarafından rahatça görülebiliyor. 12 dönüm arazi üzerinde kurulu. 16 katında 5 yıldızlı Taksim Otel hizmet veriyor. Diğer katlar ofis olarak kullanılıyor. Yapıldığı tarihte Singapur-Frankfurt arasındaki en yüksek betonarme binaydı. Merkezi İstanbul’da bulunan Üstay Yapı Taahhüt ve Ticaret tarafından inşa edildi. Mimari projesi Cengiz Bektaş tarafından yapıldı. Kapalı alanı 62 bin metrekare. Elektronik kontrollü anons, yağmurlama, havalandırma, merkezi ısıtma gibi modern sisteme sahip binada 6 asansör bulunuyor. Mersin’de Mahmudiye Mahallesi Hastane Caddesi’nde.

KANYON

Yüzde 100 temiz hava

Konut, ofis ve alışveriş merkezi olarak kullanılan kompleksin yapımına üç yıl önce başlandı, geçtiğimiz mayısta bitti. Mimarları ABD’den Jerde Partnership ve Türkiye’den Tabanlıoğlu Mimarlık. Ofis kulesinde çalışanlar yaklaşık 1500, konutta oturanlar ise yaklaşık 500 kişi. 2300 araçlık kapalı otopark var. Bulunduğu bölgede meydana gelebilecek en büyük depremin yüzde 20 fazlası düşünülerek inşa edilmiş. Tam olarak açılır pencereler mevcut. Gün ışığından maksimum fayda sağlamak için şeffaf cam kullanılmış. 250 bin metrekarelik kapalı alana sahip Ofis bloku 26 katlı ve toplam 30 bin metrekare. Çarşı dahil 34 asansör var. Yüzde yüz temiz hava dolaşımı sağlayan havalandırma sistemi mevcut. İstanbul Levent’te.

METROCITY

Günde 3 bin 600 kişi giriyor

1996 yılında yapımına başlanan Metrocity, 2003 yılında hizmete açıldı. Mimarları Doğan Tekeli ve Sami Sisa. 24 katlı gökdelen, 120 metre yükseklikte. 24 bin metrekare alan üzerine kurulu. İçinde 1200 kişi çalışıyor. Günlük olarak ziyarete gelen misafirlerle birlikte bu sayı 3600 kişiye ulaşıyor. Binada 8 asansör ve 270 araçlık otopark var. Deprem uyarı sistemine sahip. Kişi başına 22 metrekare düşüyor. İstanbul Levent’te.

SHERATON

Bu yıl genişletildi

Ankara Sheraton, Alman mimar Wolfgang Haux tarafından tasarlandı. 1991’de hizmete girdi. 24 katı, 340 odası ve silindir şeklinde bir kulesi var. Ankara’nın pek çok semtinden görülüyor. Birbirinden açıkça ayrılmış iki bölümden oluşuyor. Birincisi resepsiyon, fuaye ve restoran bulunan müşteri odaları kulesi; ikincisi ise konferans alanı, mağazalar, havuz ve sağlık merkezi bulunan podyum. Giriş salonu her iki bölümü bağlayan bir geçiş. 12. ile 14. katlar arasında iki kemer bulunuyor. Kulenin tepesi iki silindir ve bir antenle tamamlanıyor, bunların içine mekanik aksam yerleştirilmiş. Otel, 2006’da 150 odalık bir apart otel bölümünün yanı sıra, 1600 kişilik balo salonu, konferans alanı, sergi salonu, iş merkezi ve alışveriş alanını kapsayan bir kongre ve kültür merkezi ile genişletildi. Ankara Kavaklıdere’de.

HALK BANKASI

Dört bloktan oluşuyor

Ankara’da 2000’de hizmete giren Halk Bankası Genel Müdürlüğü, MNG Holding’e bağlı Günal İnşaat tarafından inşa edildi. 4 bloktan oluşuyor. Ana blokun kat sayısı 35. 68 bin 244 metrekarelik kullanım alanı var. Personel kapasitesi 2 bin 100. Dört bodrum katında arşiv, mutfak, depo, kazan dairesi, tesisat odaları, personel girişi, yemekhane, pastane ve sergi alanı var. Zemin, 1, 2 ve 3. katlar ise yönetim katları. 4. kat dinlenme ve yemek salonu, 5. ve 28. katlar tesisat katları, 6-26. katlar büro katları, 27, 29 ve 30. katlar ise özel çalışma ve toplantı odaları ile mutfak ve yemek salonu olarak kullanılıyor. Ankara’da Eskişehir yolu üzerinde.
False