GeriSeyahat On haftada İspanyol mutfağı dersi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
On haftada İspanyol mutfağı dersi

On haftada İspanyol mutfağı dersi

İspanyol kültürünü tanıtmayı amaçlayan Taksim’deki Cervantes Enstitüsü, 29 Mart-31 Mayıs arasında İspanyol yemekleri kursu düzenliyor. Kurs, Galata’daki İspanyol restoranı Venta Del Toro’da, mekanın aşçısı Ana Gomez tarafından verilecek. Gomez, tortilla, paella gibi ülke mutfağının ünlü tatlarının yanında tavuk, balık, kırmızı et gruplarından kolay yemekler ve İspanyol mutfağının vazgeçilmez soslarını yapmayı öğretecek.

Üç tarafı denizle çevrili İspanya’nın mutfağında balıklar ve deniz böcekleri önemli yere sahip. İlk bakışta İspanya’nın yemek kültüründe Latin ülke mutfaklarından esintiler taşıdığı düşünülüyor. Ama İspanyol mutfağı, örneğin Meksika mutfağının tam karşıtı özelliklere sahip. Meksikalıların aksine İspanyollar pek acı sevmiyor.

İspanya mutfağının temel öğesi zeytinyağı. Balık, kalamar ve deniz böceği ağırlıklı olan mutfağın diğer popüler malzemesi patates. Salatalar dahil pekçok yemekte kullanılan patatesten özel soslar eşliğinde haşlama, omlet, börek de yapılıyor. Sebzeli ve balıklı çeşitli salatalar yapılıyor. Paella adı verilen meşhur salatanın tam 15 farklı çeşidi var. Valencia bölgesine özgü bir paella, ismini içine konulduğu geniş tepsiden alıyor. Tavuk, kalamar ya da sadece sebzeyle yapılabiliyor.

İspanyolların en çok tükettikleri yemekler şöyle: Tortilla (İspanyol omlet), pa amb tomaquet (rende domatesli ekmek), patatas bravas (acılı soslu patates), croquetas (beşamel soslu tavuk kroket), boquerones en vinagre (sirkeli hamsi), patatas all i oli (sarmısaklı patates), empana dillas (ton balıklı börek).

Türkiye’de Fransız ve İtalyan mutfaklarına göre daha az tanınıyor İspanya mutfağı. Paella ve patates soğan omlet tortilla İspanyol mutfağının Türkiye’de en çok tanınan lezzetleri.

İspanyolların sade tatlardan hoşlandığını söyleyen kursun hocası Ana Gomez, diğer Avrupa mutfaklarıyla aradaki farkı şöyle anlatıyor: ‘Fransızlar ağır yemekleri seviyor. Tereyağ, krema ve soslardan vazgeçemezler. Tatları birbirine karıştırıyor, yemeğe portakal, sosa nane koyuyorlar. İtalyan mutfağında da hamur işleri var. Pizza, makarna, bunları İspanyollar pek sevmez. Türk mutfağında da çok baharat var. Bizde de et yemekleri çok yapılır ama biz etin tadını almayı sevdiğimiz için yemeğe en fazla iki çeşit baharat koyarız. Deniz ürünleri ile salatalar mutfağımızda önemli yer tutuyor. Yemek kültürümüz, sağlıklı tatlar üzerine kurulu.’

DERSLER VENTA DEL TORO’DA

Galata Kuledibi’ndeki Venta Del Toro restoranının baş aşçısı Ana Gomez, 1994’te Türkiye’ye gelmiş. 1996’dan beri restoranlarda aşçı olarak çalışmış. Şimdi, Venta Del Toro’da, Cervantes Enstitüsü işbirliğiyle açılan kursta, Türklere İspanyol yemekleri öğretecek. On hafta boyunca, pazartesi günleri yapılacak kursta, İspanyol mutfağında önemli yeri olan tavuk, balık ve kırmızı etlerle, kolay yemekler yapılacak. Kursun ücreti 300 Euro. Cervantes Ensititüsü: 0212 292 65 36.

Pollo Al Jerez (Şaraplı Tavuk)

Malzemeler
1 tavuk göğsü, un, tuz, karabiber, kekik, bir fincan beyaz şarap, iki fincan tavuk suyu, isteğe göre yeşil zeytin

Hazırlanışı Tavuk göğsü iyice temizlendikten sonra küp küp doğranır. Bu parçalar unlanır ve tavada hafifçe kızartılır. Tavadan alınır, tuz, karabiber ve kekik serpiştirilir ve beklemeye alınır. Tavadaki yağdan bir kaşık alınır. Ayrı bir tavada bir fincan beyaz şarap, yarım fincan brendi bu yağla pişirilir. İki fincan tavuk suyu ilave edilir. Sonra tavuk parçaları bu sosa eklenir. Kaynayana kadar birlikte pişirilir. Üzerine yeşil zeytinler doğranır.

Tigres (Beşamelli Midye)

Malzemeler
Bir kilo midye, zeytinyağı, dilediğiniz miktarda soğan, un, tuz, hindistancevizi, beşamel sos, iki yumurta, galeta unu

Hazırlanışı: Bir tencerenin içinde bir bardak su kaynatılır. Midyelerin kabukları temizlenir ve kaynamış suda, tencerenin kapağı kapalı olarak, kabukları açılıncaya kadar pişirilir. Sonra sudan çıkarılır, soğumaya bırakılır. Midyelerin içi kabuğundan ayrılır ve ince ince doğranır. Bir tavaya az miktarda yağ koyup küçük doğranan soğanlar az ateşte karışıtırılarak kavrulur. Midyeler eklenir, iki üç dakika daha karıştırmaya devam edilir. Ayrı bir tencerenin içinde tereyağı eritilir, un ilave edilir ve tahta bir kaşıkla karıştırılır. Yavaş yavaş süt eklenir, karışım koyulaştırılır. Biraz tuz ve hindistancevizi eklenip, ateşten alınır. Beşamel sos, soğan ve midyeyle karıştırılarak harç yapılır. Bu harç midye kabuklarına doldurulur. Soğuması beklenir. Hazırladığınız midye içlerini önce yumurta, sonra galeta ununa bulayarak kızgın yağda pişirin.
False