Son Güncelleme:
ÖÄžRENCÄ°YE ÖZEL ADANA MUTFAÄžI BoÄŸazına düÅŸkün insanları
ÖĞRENCÄ°YE ÖZEL ADANA MUTFAÄžI BoÄŸazına düşkün insanları bol olan, mutfağı zengin bir ülke Türkiye. Neredeyse bütün gazetelerde gurme köşeleri yayınlanıyor. Okurken aÄŸzımız sulanıyor, ah abi gurme olaydım ÅŸu dünyada diyoruz. Bu kadar gurme köşesi arasında biz öğrencilere yönelik bir köşe yok. Birinin sorumluluÄŸu üzerine alarak, iyi para kazanan, iÅŸ güç sahibi insanlara yönelik yazılar yazan gurmelerin mutlak saltanatına son vermesi gerekiyordu. Ä°ÅŸte ben bu sorumluluÄŸu alıyor ve öğrenciye, işçiye, memura, emekliye yönelik bir gurme(!) yazısı yazıyorum. Bir Adanalı olarak gurme yazım tabii ki Adana tatları ile ilgili olacak. Buyrun, lezzet turumuz baÅŸlıyor. Ä°lk durağımız Kazım Büfe. Uzun yıllardır Adana'ya hizmet vermekte olan küçük bir mekan Kazım Büfe. Etrafı gölge yapan uzun aÄŸaçlarla çevrili, günün her saati serin bir mekan olmasının yanısıra, merkezi konumu Kazım Büfe'yi özellikle gençler arasında popüler bir buluÅŸma yeri haline getirdi. ArkadaÅŸlarınızı beklerken, ayaküstü, limonatadan havuç suyuna, muzlu sütten "hakiki" Adana ÅŸalgamina, çeÅŸitli meÅŸrubatlarla serinliyebilir; yengen, tost ya da tost makinesinde ısıtılmış poÄŸaçayla açlığınızı yatıştırabilirsiniz. EÄŸer yorgunsanız, bardağı geri getirmek ÅŸartıyla, meÅŸrubatınızı hemen çevredeki banklarda dinlenirken yudumlayabilirsiniz. Sabah 07:00'den gece 00:02'ye kadar hizmet veren büfe, özellikle okul çıkış saatleri ve hafta sonlarında çok yoÄŸun. Rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. Tezgah çok kalabalık olsa bile sipariÅŸlerinizi uzaktan bağıra çağıra verebilir, sonra da birkaç adım geriye çekilip ayakta tüketebilirsiniz. Hızla karın doyurmak için çok ideal, temiz bir mekan. Kazım Büfe'de buluÅŸup, ufaktan bir ÅŸeyler atıştırdıktan sonra, esas yemek İçin Kebap 52'ye gittik. Üç katlı gayet geniÅŸ bir mekan Kebap 52. Birinci katta ocakbaşı ve birkaç masa bulunuyor. Ä°kinci kat, aile salonu olarak düzenlenmiÅŸ. Üçüncü kat ise teras. Özellikle akÅŸamları içki içilip sohbet edilecekse terası öneririm. Kebap 52'de hepsi çok lezzetli olan çeÅŸit çeÅŸit kebaplar sunuluyor. Tavuk kanat, tavuk ÅŸiÅŸ, ciÄŸer, ÅŸiÅŸ kebap, beyti ve Adana kebap burada tadabileceÄŸiniz lezzetler. İçecek olarak ÅŸalgam, ayran, kola ya da bira veya rakı içebilirsiniz. AkÅŸamcılar için çeÅŸitli mezeler de mevcut. Biz önden ciÄŸer sonra Adana kebabı ve ÅŸalgam ısmarladik. Servis gayet hızlı, beÅŸ dakika içinde ciÄŸerler masamızdaydı.CiÄŸerin yanında ortadan açılmış sıcak tırnak pidesi geldi. Lezzetli ciÄŸerlerimizi kimyon ve tuz ile tüketir tüketmez kebaplarımız masadaydı. (KuÅŸkusuz garson bizi gözlüyordu.) Kebap 52'de kebap yaÄŸlanmış sıcak pide, közlenmiÅŸ biber ve domates, acılı ezme salata, sumaklı soÄŸan salatası, maydanoz, turp ve limon ile servis ediliyor. Yani kebap istedikten sonra salata istemenize gerek yok. Elde kıyılmış koyun etinden mamül, olaÄŸanüstü lezzetli kebaplarımızı yemeye koyulduk. Et iyi piÅŸmiÅŸti ve ağızda dağılıyordu. Salatalar taze hazırlanmıştı, Adana'nın yakıcı sıcağında on dakikada ölen soÄŸanlar dipdiriydi. Kebap 52 büyüklüğüne raÄŸmen salaÅŸ sayılabilecek bir mekan. Dekorasyon konusuna fazla özen gösterilmemiÅŸ. Masalar okul yemekhanesi düzeninde sıralanmış, duvarlarda orjinal tablolar yok ama iÅŸletmecinin akrabası olduklarını tahmin ettiÄŸim bir kaç futbolcunun fotoÄŸrafları var. Fiyatlara gelince; ciÄŸer, Adana kebabı ve ÅŸalgam (salatalar dahil) 2.5 milyon. EÄŸer içki içecekseniz, mezelerle birlikte bu fiyatın ikiye hatta içtiÄŸiniz içkinin miktarına ve çeÅŸidine göre dörde katlanabileceÄŸini göz önünde bulundurun. Dekorasyona fazla takılmayı gereksiz buluyorum. Yemek servisi hızlı, her ÅŸey sipariÅŸiniz üzerine hazırlanıyor (Bazı iyi dekorasyonlu restoranlarda olduÄŸu gibi dolaptan mikrodalgaya, mikrodalgadan masaya deÄŸil yani) ve fiyatlarda gayet uygun. Kebap 52'ye giderken rezervasyon yaptırmanıza gerek yok. Ama çok kalabalık gidecekseniz önceden bir konuÅŸmakta yarar var. Büyük gruplar için fiyatlarda bir güzellik bile yapabilirler belki. Kebap 52'den çıktığımızda midemiz tıka basa doluydu. Ama bir gurme olmanın da ağır sorumlulukları vardı: yemekten sonra tatlı yemek gibi. Tatlı olarak ise illaki bici bici. Adana'ya özgü serin bir tat bici bici. Bici biciye yabancı olanlar için tarif edeyim. Bicinin ana maddesi, su ve niÅŸasta karışımının kaynatılmasıyla ortaya çıkıyor. Koyu kıvama gelen niÅŸastalı su geniÅŸ bir tepsiye aktarılarak soÄŸutuluyor ve muhallebi kıvamına getiriliyor. Bu kıvamdaki bici bıçakla küp ÅŸeklinde kesilerek komposto kasesine dolduruluyor. Ãœzerine pudra ÅŸekeri, onun üzerine de bolca rendelenmiÅŸ buz (bir nevi yapay kar ya da Adanalılar için sanal kar) ve tekrar pudra ÅŸekeri ekleniyor. Daha sonra, Adana'da çerçilerde satılan bici boyası adlı meyan kökünden mamül bir ÅŸurup, bunların üzerine usulünce dökülüyor. Ä°steÄŸinize baÄŸlı olarak gül suyu da ekletebilirsiniz. Bici, havalar ısınınca satılmaya baÅŸlanıyor, soÄŸuyunca mevsimi bitiyor. Bici yemek için Abuzer Usta'nın tablasına gittik. Bicilerimizi söyledik ve plastik taburelerimize çöktük. Biciler hemen geldi. Kaşık kaşık yedik, hızlı ama üzerimize dökmemek için dikkat ederek, zira bu bicinin lekesini hiçbir deterjan çıkartamıyor. Aslında bicinin tadı, ustadan ustaya pek deÄŸiÅŸmiyor ama Abuzer Usta'nın tecrübesi, babacan tavırları ve pala yavrusu bıyıkları insana güven veriyor. Plastik tabureye oturup bici yemek için rezervasyona gerek yok. Zaten Usta'nın telefonu da yok. Ama bici akÅŸam yedi gibi tükeniyor haberiniz olsun. Özellikle okuldan çıkan öğrencilerin raÄŸbet ettiÄŸi bicinin fiyatı da gayet uygun: porsiyonu 350 bin lira. Her ÅŸeyi tatlı yani. Gurme olmanın ağır sorumluÄŸu olan tatlı yeme faslı da bitince görevim tamamlanmış oldu. Bu ilk gurmelik turumdan sonra iki ÅŸeyi daha iyi anladım. Bunlardan birincisi Adana'nın lezzetleri gerçekten bambaÅŸka. Ä°kincisi ise gurmelik zor zanaat; zira ağır (Ya da bol kalorili mi demeliydim?) sorumlulukları var. Bu yazıyla bazı ilklere imza attığımı düşünüyorum. Bu sanırım ilk öğrencilere yönelik gurme yazısı oldu, bir de yediklerimin parasını ben ödedim. Yazımın sonunda bazı tavsiyelerim olacak. Ä°lki Adanalılar'a yönelik. Adanalılar (özellikle öğrenciler) Kazım Büfe'yi ve Abuzer Usta'yı zaten biliyordur, bir de Kebap 52'yi denesinler. Adana'ya yolu düşenler ise Kazım Büfe'de hakiki ÅŸalgamı, Kebap 52'de gerçek Adana kebabını (diÄŸer ÅŸehirlerdeki gibi bulgur ya da dövme pilavıyla servis edilmeyenini yani), bir de bambaÅŸka bir tat olarak Abuzer Usta'nın bici bicisini bir denesinler. PiÅŸman olmayacaklardır. Haydi afiyet olsun. (Kazım Büfe: Cemal PaÅŸa Mahallesi, Toros Caddesi, çocuk parkının köşesinde Kebap 52: Büyüksaat, saat kulesinden Jandarma Komutanlığı'na giderken solda Bicici Abuzer Usta'nın tablası:Ziya PaÅŸa Bulvarı, Trafik Parkı'nın yanında) Seçkin BÄ°LÄ°CÄ° - 28 Mayıs 2001, Pazartesi Â