GeriSeyahat Kum tepelerinin gölgesindeki cennet: Jericoacoara
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kum tepelerinin gölgesindeki cennet: Jericoacoara

Kum tepelerinin gölgesindeki cennet: Jericoacoara

Bir yer düşünün, ister gece barda müzik dinlemeye gitmiş olun, isterseniz de rüzgar sörfü ya da uçurtma sörfüyle eğlencelin tadına varın. Her köşesi ayrı güzellikte olan Brezilya'nın ünlü kasabası Jericoacoara böylesi bir cennet. Turkuvaz rengi denizi, upuzun palmiyeleri, esintili havasıyla harika bir rota. İşte size Jericoacoara gezi rehberi...

Güney Amerika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Brezilya'nın kuzey doğusunda, Fortaleza' ya 300 km. uzaklıkta, 2002'den beri ulusal park özelliği taşıyan küçük bir sahil kasabası Jericoacoara... Özellikle yorucu bir hayat temposu sonrası dinlenmek için en doğru adres. Deniz kaplumbağalarının evi anlamına gelen Jericoacoara, halk arasında Jeri olarak kısaltılıyor.

Kum tepelerinin gölgesindeki cennet: Jericoacoara

Ulaşım yolu bile kum tepelerinden oluşan bu küçük kasaba meydanında indiğinizde, kaldığınız süre boyunca ayakkabı ya da terliğe ihtiyacınız olmadığını anlayacaksınız. Çünkü bu kasabada nereye giderseniz gidin her şey kumların üstünde kurulmuş durumda. Konaklama için tüm bütçelere göre seçenek mevcut. Özellikle kamp severlerdenseniz çadır ve uyku tulumunuz Jeri'de yanınızda olması gerekenlerden.

Kum tepelerinin gölgesindeki cennet: Jericoacoara

Sörf tutkunlarına özel
Sadece dört ana caddeden oluşan Jeri sokaklarında gündüz hayatı gayet sakin ve dinlendirici.  Rüzgar sörfü ve uçurtma sörfü için dünyanın her yerinden insanların geldiği rüzgarlı kasaba, sezonun yoğun olduğu temmuz ve şubat arasında sporcuların ilgi odağına dönüşüyor. Birçok sörf okulunun hizmet verdiği Jeri'de sizde bu sporlara başlangıç yapabilirsiniz. Gel git yaşanan bir denize sahip olan Jeri 'de sabah uyandığınızda denizin yerinde olmadığını bunun yerine karaya oturmuş olan rengârenk balıkçı teknelerinin sizi karşıladığını göreceksiniz ama zaten bu kasabada aceleye hiç gerek yok.

Kum tepelerinin gölgesindeki cennet: Jericoacoara

Tropikal meyvelerin mis kokuları eşliğinde yapacağınız kahvaltının tadını çıkarmak için uzun bir zamana ihtiyacınız olacak. Yol bulmanın tecrübe gerektirdiği Jeri'de, rehberler eşliğinde plaj üzerinden 4x4'lerle yapılan turlarla meşhur oyuk kaya Pedra Furada'yı ziyaret edebilirsiniz. Çıplak ayaklarınızla sokaklarda gezmek, küçük hediyelik eşya dükkanlarında zaman geçirmek ya da butik kafelerde buz gibi caipirinha içmek  yapılabilecekler arasında. Güneş ışığının kumdan yansımasıyla daha etkili hale geldiğini unutmayın ve yanınızdan geniş bir şapka ve yüksek faktörlü bir güneş kremini eksik etmeyin derim.

Kum tepelerinin gölgesindeki cennet: Jericoacoara

Günbatımının yaklaşmasıyla plajın sol tarafındaki 'Por de Sol' tepesine doğru yürüyen insanlar dikkatinizi çekecektir. Sizde kalabalığa katılıp günbatımının en güzel izlendiği nokta olan tepeye çıkmayı unutmayın. Güneşin batışını beklerken sand board ile şov yapan ya da onlarca taklayla koca tepeden aşağıya inmeyi başaran Brezilyalı gençleri izlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Tüm Jeri halkıyla güneşi batırdıktan sonra dönüş yolunda sizleri karşılayan Brezilya'nın ulusal dansı capoeria şovu yapan dansçılar gecenize eğlence katmak için bekliyor olacaklar. Hava kararana kadar devam eden müzik sonrasında artık gece hayatına dahil olmaya hazırsınız.

Kum tepelerinin gölgesindeki cennet: Jericoacoara

Reggie eşliğinde gece eğlencesi
Jeri'de gece hayatı kum üzerindeki küçük barlardan oluşuyor. Soğuk yerel biralarınız eşliğinde çoğunlukla Reggie müzik çalan barlarda tatilin keyfini çıkarabilirsiniz. Aynı şekilde plajın üzerinde sadece akşamları kurulan portatif açık hava barlarında da çok daha uygun fiyatlara her çeşit Brezilya içkisiyle tanışabilirsiniz. Barların yanında Brezilyalı kadınlar tarafından her gece yakılan mangalların üzerinde pişen çeşit çeşit et şişler ve kızarmış peynirlerde akşam yemeğini Brezilya stilinde yemeniz için olanak sağlıyor. Tek başına tatil yapmak içinde çok uygun bir kasaba olan Jeri'de akşam plaj üzerindeki bu eğlenceli sokak sosyalleşmeniz için de gayet yeterli.

Kum tepelerinin gölgesindeki cennet: Jericoacoara

Dikkat etmeniz gerekenler
Kasabada para çekebileceğiniz bir ATM bulunmuyor. Döviz ofislerinin de ciddi bir komisyon kesintisi yaptığını düşünecek olursanız, yanınızda Brezilya'nın para birimi Real bulundurmanız sizin için en karlı yöntem olacaktır. 20 yıl öncesine kadar paranın bile geçmediği kasabada küçük bir eczane bulunuyor. Ama ulaşabileceğiniz ilaç çeşitliliği çok az. Bu nedenle sürekli kullanmanız gereken bir ilaç varsa Jeri' de bulunduğunuz sürece ona iyi bakmanızı öneririm.

Kum tepelerinin gölgesindeki cennet: Jericoacoara

Nasıl gidilir?
Ülkemizden Jeri'ye ulaşabilmek için, öncelikle Türk Hava Yolların'nın İstanbul'dan Sao Paulo aktarmalı Fortaleza uçuşunu kullanabilirsiniz. Fortaleza ile Jeri arasındaki 300 km'lik mesafe içinse ister otobüs firmalarını, isterseniz de kendi arabanızla seyahat etmeyi tercih edebilirsiniz. Her iki seçenekte de Jijoca kasabasına geldiğinizde ulaşım aracınızı değiştirmeniz gerekiyor. Çünkü bundan sonra yollar sadece kumlardan oluşuyor. Bu nedenle özel aracınızı da Jijoca'da bırakıp halihazırda ulaşımı sağlayan 4x4'ler ile yolunuza devam ediyorsunuz. Bir saat süren bu yolculuk esnasında sağınızda masmavi okyanus, sol tarafınızda da pürüzsüz kum tepeleri size eşlik ediyor. Jeri'ye yaklaştıkça karşınıza çıkan upuzun palmiyeler de hayalinizdeki fotoğrafı tamamlıyor. Bunların dışında ekonomik olarak hiçbir kısıtlamanız bulunmuyorsa Fortaleza - Jeri arası ulaşımı sağlayan helikopter firmalarının da mevcut olduğunu söylemeliyim.

False