GeriSeyahat Karagöl’ün mayıs renkleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Karagöl’ün mayıs renkleri

Karagöl’ün mayıs renkleri

Karagöl, İzmir Karşıyaka’da, Yamanlar Dağı’nın 810 metre yükseklerinde. Heyelan gölünün etrafı alabildiğine yeşillik, yöre çok zengin bir bitki örtüsüne sahip. Kestane, ceviz, ıhlamur, kavak, söğüt, ladin, göknar, karaçam, kızılçam, sarıçam, yabani erik arazideki ağaç türlerinden bazıları. Göl, kent merkezine otomobille yaklaşık yarım saat uzaklıkta.

Karagöl, 2006’ya kadar Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlıydı. Özelleştirildi, şu anda Türker Sarıkol tarafından işletiliyor. Karagöl Mesire Alanı’na giden yollar yaklaşık iki ay önce yapıldı. Önümüzdeki ay ise yollara asfalt dökülecek, ulaşım daha kolaylaşacak. Biz bu bölgeyi, Atlas Dergisi’nin, okurlarının katılımıyla düzenlediği doğa yürüyüşü sayesinde keşfettik. Yürüyüş, Menemen’in Emiralem beldesi sınırlarında başladı. Toplam 11 kilometrelik parkur, Karagöl kıyılarında sona erdi. Akşam burada sucuk şarap partisinin ardından çadır kampı yapıldı.

 

Karagöl Mesire Alanı’nda şu anda konaklama seçeneği bulunmuyor. Burayı daha çok günübirlik gelen ziyaretçiler ya da çadır kampı kuranlar tercih ediyor. Ancak işletmeci Türker Sarıkol’dan aldığımız bilgiye göre, yakın zamanda şömineli, doğaya uygun bungalov yapılması için çalışmalara başlanacak.

Çam ormanlarıyla çevrelenen Karagöl 35 dekarlık su yüzeyine sahip. İçinde 50 kiloluk, 1,6 metre boyunda yayın balıklarının yanı sıra, sazan, kerevit, kurbağa, ördek, kaz, su kaplumbağaları yaşıyor. Gölle ilgili çeşitli efsaneler var. Bunlardan biri yaptığı kötülüklerden dolayı tanrılar tarafından cezalandırılan Tantalos’la ilgili. Tantolos’un ebedi açlık ve susuzluğa mahkum edildiği yer Karagöl.

 

Karagöl Mesire Alanı 4 mevsim tercih edilebilecek bir peyzaj değeri. Yaz aylarında İzmir 40 derecede bunalırken burası 12-13 derece daha serin oluyor. Asırlık ağaçların gölgesinde ferahlama imkanı buluyorsunuz. Baharda doğanın uyanışına tanık oluyor, cıvıl cıvıl öten kuşların seslerini dinliyorsunuz. Göl kıyısında piknik yapıyorsunuz. Sonbaharda ise tam bir renk cümbüşü yaşanıyor. Kırmızı, kahverengi, sarı, açık yeşil, koyu yeşile bürünen ağaçlar benzersiz bir güzellik sergiliyor. Bu mevsimde Karagöl’ü daha çok fotoğrafçılar tercih ediyor. Kışın ise İzmir’de kar yağışı alan nadir yerlerden biri burası. 30-40 santimetre kar örtüsü, bitkileri kaplıyor, ortaya muhteşem manzaralar çıkıyor. Kışın aileler çocuklarını kar topu oynamaya getiriyor.

 

Karagöl Mesire Alanı’na giderseniz burada tam buğday unuyla taş fırında yapılan, bir hafta bozulmayan köy ekmeğinden tadabilir, göl kıyısında köy kahvaltısı yapabilir, soğuk içecek yanında tavuk, köfte gibi ızgara çeşitlerinden sipariş edebilirsiniz. Burada tandır kuyusu da bulunuyor ve sipariş üzerine hazırlanıyor. Göl kıyısında balık tutmaya da izin veriliyor. Gölün etrafında yürüyüş yapabilir, ata binebilir, bisiklet kiralayabilirsiniz. Göle 400-500 metre uzaklıkta iki mağara var. Merakınız varsa buraları da ziyaret edebilir, işletmecilerden bu konuda yardım alabilirsiniz.

 

NASIL GİDİLİR

 

Karaköy’e şimdilik yalnız özel aracınızla gidebilirsiniz. Bunun için İzmir Karşıyaka Örnekköy tabelasından Yeni Girne yoluna sapıyorsunuz; çevre yolunu geçip tenis kortlarının yanından Yamanlar Dağı’na doğru 23 kilometre gidiyorsunuz. (www.karagol.gen.tr / Türker Sarıgöl: 0537 835 01 08)

False