Borsa Mediterranean
Mr.Gurme köşesini düzenli okuyanlar, benim Borsa Lokantasına özel önem verdiğimi bilirler.
Boğaziçi Borsa Restoran’ı bence Türkiye'de en önemli lezzet deneylerinin yapıldığı mekandır.
İşini son derece seven Rasim Özkanca hayatını lezzeti bulmaya adamış bir insandır.
Ve işini iyi yaptığı için de kendi önüne koyduğ hedeflerdeki çıtayı her zaman yükseltir.
Onun uzun zamandır New York'ta bir restoran açmak için hazırlandğını yakından biliyorum.
Birçok bağlantılar kuruldu bu iş için, Akdeniz mutfağını New York'da popüler yapan birçok insan ile konuşmalar yapıldı, onlar buraya çağrıldı, ortak çalışma programları hazırlandı. Ancak Borsa yöneticileri New York'ta restoran açma işine son derece porofesyonelce yaklaşıyorlar. Bunu kısa vadeli bir macera olarak görmüyorlar.
Oradaki risklerin ne kadar fazla olduğunu, bu nedenle de yanlışların minimuma indirilmesinden sonra New York'a adım atılması gerektiğinin farkındalar.
İşte bu nedenle de Borsa Boğaziçi restoranının hemen altında, Açıkhava Tiyatrosu’nun tam karşısında Mediterrean restoranını açtılar. Adından anlaşılabileceği gibi bu, Akdeniz tadlarını yakalama amacındaki bir lokanta.
Ve de Borsa şirketinin New York'ta yapmak istediklerinin bir anlamda provasının yapıldığı yer.
Bu provadan anladığım kadarıyla Borsa New York açıldığı zaman şehirde bu önemli bir olay olacak.
Çünkü Borsa Boğaziçi’nde her zaman yakalanan mükemmel lezzetler burada bu kez de Akdeniz' e açılınarak aynen tekrar edilmiş.
Taze baharatlarla uzun süre pişirilen (Adapazarı fasülyesinden) pilaki, körpe tarla yeşilliği ve limon pestoso eşliğinde sunulan deniz mahsullü ızgara kalamar dolması,körpe mercimekli köy salatası, yanında keşkek ve buğulanmış rezene ile getirilen breze dana kaburgası, , fesleğen ezmesi ve kestane mantarı ile sunulan penne, mısırunu püresi ve mantar soslu fırınlanmış ördek, bahçe yeşillikleri üzerinde sebze sirkeli fener balığı gibi muhteşem lezzetlerin İstanbul'da olduğu gibi New York'ta da insanları çok mutlu edeceğinden şüphe duymuyorum.
Lokantanın tertemiz mutfağını da gezdim. Başta plan açık mutfak yapılmasıymış, ancak sonra bunun içerisinin ambiyansına fazla uymayacağı görüşü hakim olunca bu fikirden vazgeçmişler.
Kısa ve öz bir şarap listesi var buranın. Sunulan tüm yemeklerle şarap mükemmel gittiği için başka içki içmeyi de düşünmeyin lütfen. Bu restorana bir kez giderseniz benim gibi müdavimi olacağınız kesindir.
Tel: (212) 219 6384-85-86
KALBUR
Çok uzun zamandır Ankara'da Kalbur Lokantası hakkındaki övgü dolu sözleri duyuyordum.
He defasında gitmeye karar verdiğimizde, yer bulunmuyordu. Çünkü burası son derece küçük bir mekan. Bir aile işletmesi.
Karı-koca fiilen hem mutfakta hem de serviste çalışıyor.
Bu kez kararlıydım Kalbur'da yemek için. O nedenle salı gününden yer ayırttım, cuma sabahı atladık gittik Ankara'ya ve akşam saat 20.00'de rezervasyonlu olarak girdik içeriye lokantadan.
Biz adımımızı attığımızda içerde tek masa vardı, yarım saat içinde tıka basa doldu içerisi.
Olağanüstü lezzetli mezeler hazırlamışlar. Herşeyi tatmak için öylesine çok yedik ki anlatamam.
Balık köftesi, tütsü balığı, balık mücver, somon pastırması, kadayıf sarılı karides, midye dolma, ahtapot dolması.
Nasıl, isimler bile insanı meraklandırıyor, iştahını açıyor değil mi?
Ankara'da son derece övgü alan bu mekanı bütün Türkiye tanımalı ve konuşmalı bence.
Yemek işine gönül verenler bir an önce Kalbur'u ziyaret edip desteklerini vermeliler.
Her gece dolup taşan, günler öncesinden rezervasyon alan Kalbur İstanbul'da da bir mekan açarsa ortalığı toz duman eder, haberiniz olsun.
Or-An Şehri Çarşı Merkezi C-3 Blok Ankara Tel: 0-312 490 50 01